Dioraamojen sinfoniaa Pohjolan ainoassa biologisessa museossa

Metsän kuningas on pelästyttänyt useammankin pienen museovieraan. Metsän kuningas on pelästyttänyt useammankin pienen museovieraan. Kuva: Heikki Möttönen

Turun biologisen museon tarina sai alkunsa vuonna 1902, kun turkulainen konsuli Alfred JacobssonHélène-vaimoineen päättivät lahjoittaa merkittävän rahasumman Turun kaupungille museon perustamista varten. Pariskunta oli vieraillut hopeahääpäivämatkallaan Tukholmassa, jossa yhdeksi vierailukohteeksi valikoitui paikallinen biologinen museo.

He innostuivat Tukholman museosta niin paljon, että halusivat samanlaiseen kotikaupunkiinsa Turkuun. Oli alun perinkin selvää, että Turun museo tulisi koostumaan Tukholman tavoin dioraamoista, joissa täytetyt eläimet sijoitetaan niiden oikeaa elinympäristöä kuvaavaan rakennettuun ympäristöön.

Turku sai museoprojektiinsa kovan kaverin, sillä ruotsalainen eläintentäyttäjä ja amatööriluonnontieteilijä Gustaf Kolthoff otti dioraamojen suunnittelun haltuunsa. Työnjako meni jotensakin niin, että Gustaf täytti eläimet ja rakensi maaston ja hänen Kjell-poikansa taiteili taustamaalaukset. Kun arkkitehti Alexander Nyströmin piirtämä rakennus avasi ovensa 15.7.1907, törrötti komea rakennus vielä ylhäisessä yksinäisyydessään Neitsytpolulla.

110-vuotisjuhlavuottaan viettävä museo on säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä hämmästyttävän hyvin. Museo perustuu edelleen kolmeentoista eri dioraamaan ja jäljellä on myös alkuperäistä Kolthoffin kädenjälkeä. Museo ei ole lähtenyt mukaan nykyajan teknisiin hömpötyksiin, vaan se luottaa omaan alkuperäiseen ideolgiaansa. Museolla on toki oma sympaattinen pieni kauppansa sekä nyt pysyvänä eksoottista perhosloistoa maailmalta. Museossa on vuoden loppuun asti myös juhlavuoden näyttely, jossa selviää paikan historia hyvin seikkaperäisesti.

Timo Jussila palvelee sunnuntaina asiakkaita tottunein ottein. Sisään pujahtaa vähän väliä lapsiperheitä.

– Paikasta on pidetty hyvää huolta historiaa kuitenkin kunnioittaen. Elämme kuitenkin tätä päivää vaihtuvin näyttelyin ja teemme yhteistyötä koulujen kanssa. Täällä näkee uudelleen löytämisen iloa, kun kokeneemmat kävijät tuovat tänne lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Täällä 3-vuotias lapsi voi saada elämänsä ensimmäisen vaikuttavan museokokemuksen, Jussila muistuttaa.

Mutta palataan vielä niihin dioraamoihin. Turkulainen tunnistaa nopeasti tutuimmiksi varsinaissuomalaisen viljelysmaiseman, Ruissalon lehtomaiseman, Portsan puutalokorttelin pihan sekä molemmat saaristomaisemat. Aiemmin mainittu Tukholman biologinen museo on jo valitettavasti sulkenut ovensa, mutta Turussa sellaista ei edes harkita. Turun dioraamojen ensimmäiset suurimmat peruskorjaustyöt ajoittuvat 1970-luvun lopulle ja ne jatkuivat pitkälle 1980-luvun puolelle. Peruskorjaustöissä kunnioitettiin on kunnioitettu Kolthoffien alkuperäistä työtä.

– Dioraama edustaa esitystapana vanhaa kiehtovaa maailmaa ja on nykyään harvinainen tapa esittää luontoa. Aika on tehnyt tehtävänsä vuosikymmenten varrella ja paljon on jouduttu tietysti uusimaan, mutta Kolthoffin talvimaisemaan täyttämä maakotkapari on edelleen alkuperäistä tuotantoa, Jussila vinkkaa.

Heikki Möttönen

Amatööriluonnontieteilijä Gustaf Kolthoff oli biologisen museon alkuvoima. Amatööriluonnontieteilijä Gustaf Kolthoff oli biologisen museon alkuvoima.
Hirvipariskunta lekottelee syysmetsässä vuosikymmenestä toiseen. Hirvipariskunta lekottelee syysmetsässä vuosikymmenestä toiseen.
Kotka vartioi Timo Jussilan työpistettä. Kotka vartioi Timo Jussilan työpistettä.
Lintujen leikkiä 1900-luvun alun Portsassa. Lintujen leikkiä 1900-luvun alun Portsassa.

Onginnasta ja pilkinnästä ei enää makseta korvauksia vesien omistajille

Nykyisen kalastuslain mukaisesti vesialueiden omistajille ei makseta korvauksia maksuttomista yleiskalastusoikeuksista, eli onginnasta, pilkinnästä ja silakan litkauksesta. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä esitys kalastuslain muuttamiseksi, joka toteutuessaan nostaisi kalastonhoitomaksun hintaa noin 15 prosenttia vuodesta 2018 alkaen.

Reformaation vaikutukset näkyvät nyky-yhteiskunnassa

Missä kaikkialla luterilaisen kristinuskon tulkinnat tulevat esille? Teologia.fi ja Teologinen Aikauskirja tarkastelevat uudessa teemanumerossaan reformaatiota ajallisesti pitkänä ja laajana uskonnollisena, yhteiskunnallis-poliittisena ja kulttuurisena muutoksena.

Grail Questissa lanitetaan turkulaiskoneiden voimin

Suomen parhaimmat kilpapelaajat kokoontuvat ensi viikonvaihteessa Grail Quest -tapahtumaan Gatorade Centeriin Turkuun. Turnauksia pelataan kuuden ESM-kisan lisäksi useissa muissa lajeissa. Turnaukseen koneet järjestää turkulainen Jimm's PC-Store.

Viljelijöitä tuetaan vaikeassa sadonkorjuutilanteessa

Hallitus on päättänyt lisäbudjetissa tukea vaikeassa sadonkorjuutilanteessa olevia viljelijöitä 25 miljoonana euron panostuksella. Uutta rahaa kohdennetaan 15 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Makeraan jo päätetyistä varoista kohdennetaan uudelleen kymmenen miljoonaa euroa akuutin kriisin helpottamiseksi. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaveron palautusjärjestelmän kautta EU-lainsäädännön puitteissa. Valtiovarainministeriö perustaa työryhmän selvittämään vakuutusmaksuveron huojennusta satovahinkovakuutusten osalta.

Puhemiesvaltuuskunta Tukholmaan Suomen 100-vuotisjuhlaseminaariin

Lähes kaksikymmentä kansanedustajaa osallistuu puhemies Maria Lohelan (sin.) johdolla 18. lokakuuta Ruotsin parlamentin järjestämään Suomen itsenäisyyden satavuotistapahtumaan. Riksdagen juhlistaa naapurimaan merkkivuotta seminaarilla, jossa pohditaan Suomen ja Ruotsin kahdenvälisiä sekä parlamenttienvälisiä suhteita.

Tiina Rinne-Kylänpää on vuoden positiivisin naantalilainen

Tiina Rinne-Kylänpää.

Vuoden positiivisimmaksi naantalilaiseksi tänään tiistaina valittu Tiina Rinne-Kylänpää saa palkintonsa lisämaininnalla ”Naantalin kaupungintalon aurinkoinen”. Lisäksi mainitaan Rinne-Kylänpään saariston kehittäjänä tekemä pitkäjänteinen työ, jonka hän on hoitanut positiivisella ja yhteistyöorientoituneella otteella monenlaisissa rooleissa, virkamiehenä ja erilaisissa hankkeissa. Positiivinen ote elämään näkyy raadin mukaan yhtä hyvin työ- kuin siviilielämässäkin.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: FBC Turku on edelläkävijä

FBC Turku haluaa vakiinnuttaa paikkansa toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka kausi ei ole alkanut vielä ihan toivotulla tavalla.

Kaikki sai alkunsa yli parikymmentä vuotta sitten muutaman joukkueen ympärille perustetusta seurasta. Aikuisikään ehtinyt FBC Turku on kasvattanut jäsenmääräänsä useilla sadoilla. Nyt salibandyn erikoisseura on yksi Turun suurimmista urheiluseuroista.

Otteluanalyysi: Inter löysi tehot lopussa

Interin loppurynnistys oli liikaa HIFK:lle.

Inter katkaisi yli kahden kuukauden voitottomien kotiotteluiden putkensa maanantai-iltana. Tappio oli HIFK:lle katkera, sillä tappion myötä karsinnat ovat jälleen askeleen lähempänä. Interille kolme pistettä taas tiesi sitä, että joukkue varmisti lopullisesti sarjapaikkansa.

Juha Malisesta Pikkuhuuhkajien luotsi

U21-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen jättää tehtävänsä. Uudeksi Pikkuhuuhkajien päävalmentajaksi on nimitetty Juha Malinen , joka päättää pestinsä Rovaniemen Palloseurassa kuluvan kauden jälkeen ja ottaa vastuulleen maajoukkuetehtävät.

Åboraakkeli: Rakkaita tappioita

Mats Sundin.

Suomalainen jalkapallo vietti viime keskiviikkona merkkipäivää. Vuoden 1997 Suomi–Unkari MM-karsintapelin tasapeliä muisteltiin laajasti jalkapalloihmisten keskuudessa.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.