Dioraamojen sinfoniaa Pohjolan ainoassa biologisessa museossa

Metsän kuningas on pelästyttänyt useammankin pienen museovieraan. Metsän kuningas on pelästyttänyt useammankin pienen museovieraan. Kuva: Heikki Möttönen

Turun biologisen museon tarina sai alkunsa vuonna 1902, kun turkulainen konsuli Alfred JacobssonHélène-vaimoineen päättivät lahjoittaa merkittävän rahasumman Turun kaupungille museon perustamista varten. Pariskunta oli vieraillut hopeahääpäivämatkallaan Tukholmassa, jossa yhdeksi vierailukohteeksi valikoitui paikallinen biologinen museo.

He innostuivat Tukholman museosta niin paljon, että halusivat samanlaiseen kotikaupunkiinsa Turkuun. Oli alun perinkin selvää, että Turun museo tulisi koostumaan Tukholman tavoin dioraamoista, joissa täytetyt eläimet sijoitetaan niiden oikeaa elinympäristöä kuvaavaan rakennettuun ympäristöön.

Turku sai museoprojektiinsa kovan kaverin, sillä ruotsalainen eläintentäyttäjä ja amatööriluonnontieteilijä Gustaf Kolthoff otti dioraamojen suunnittelun haltuunsa. Työnjako meni jotensakin niin, että Gustaf täytti eläimet ja rakensi maaston ja hänen Kjell-poikansa taiteili taustamaalaukset. Kun arkkitehti Alexander Nyströmin piirtämä rakennus avasi ovensa 15.7.1907, törrötti komea rakennus vielä ylhäisessä yksinäisyydessään Neitsytpolulla.

110-vuotisjuhlavuottaan viettävä museo on säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä hämmästyttävän hyvin. Museo perustuu edelleen kolmeentoista eri dioraamaan ja jäljellä on myös alkuperäistä Kolthoffin kädenjälkeä. Museo ei ole lähtenyt mukaan nykyajan teknisiin hömpötyksiin, vaan se luottaa omaan alkuperäiseen ideolgiaansa. Museolla on toki oma sympaattinen pieni kauppansa sekä nyt pysyvänä eksoottista perhosloistoa maailmalta. Museossa on vuoden loppuun asti myös juhlavuoden näyttely, jossa selviää paikan historia hyvin seikkaperäisesti.

Timo Jussila palvelee sunnuntaina asiakkaita tottunein ottein. Sisään pujahtaa vähän väliä lapsiperheitä.

– Paikasta on pidetty hyvää huolta historiaa kuitenkin kunnioittaen. Elämme kuitenkin tätä päivää vaihtuvin näyttelyin ja teemme yhteistyötä koulujen kanssa. Täällä näkee uudelleen löytämisen iloa, kun kokeneemmat kävijät tuovat tänne lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Täällä 3-vuotias lapsi voi saada elämänsä ensimmäisen vaikuttavan museokokemuksen, Jussila muistuttaa.

Mutta palataan vielä niihin dioraamoihin. Turkulainen tunnistaa nopeasti tutuimmiksi varsinaissuomalaisen viljelysmaiseman, Ruissalon lehtomaiseman, Portsan puutalokorttelin pihan sekä molemmat saaristomaisemat. Aiemmin mainittu Tukholman biologinen museo on jo valitettavasti sulkenut ovensa, mutta Turussa sellaista ei edes harkita. Turun dioraamojen ensimmäiset suurimmat peruskorjaustyöt ajoittuvat 1970-luvun lopulle ja ne jatkuivat pitkälle 1980-luvun puolelle. Peruskorjaustöissä kunnioitettiin on kunnioitettu Kolthoffien alkuperäistä työtä.

– Dioraama edustaa esitystapana vanhaa kiehtovaa maailmaa ja on nykyään harvinainen tapa esittää luontoa. Aika on tehnyt tehtävänsä vuosikymmenten varrella ja paljon on jouduttu tietysti uusimaan, mutta Kolthoffin talvimaisemaan täyttämä maakotkapari on edelleen alkuperäistä tuotantoa, Jussila vinkkaa.

Heikki Möttönen

Amatööriluonnontieteilijä Gustaf Kolthoff oli biologisen museon alkuvoima. Amatööriluonnontieteilijä Gustaf Kolthoff oli biologisen museon alkuvoima.
Hirvipariskunta lekottelee syysmetsässä vuosikymmenestä toiseen. Hirvipariskunta lekottelee syysmetsässä vuosikymmenestä toiseen.
Kotka vartioi Timo Jussilan työpistettä. Kotka vartioi Timo Jussilan työpistettä.
Lintujen leikkiä 1900-luvun alun Portsassa. Lintujen leikkiä 1900-luvun alun Portsassa.

Leonardo Chiodo sellokilpailun paras

Turun XIII valtakunnallisen sellokilpailun finaali päättyi perjantaina Turun konserttitalossa. Kilpailun tuomaristo valitsi kisan parhaaksi Leonardo Chiodon . Hän sai 6 000 euron palkinnon.

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Lukulehmien luentolauantaissa kotieläimet pääosassa

Raision kaupunginkirjaston viime syksynä alkanut Onnelin ja Annelin kirjasto -hanke on kutsunut kaikki Raision toisluokkalaiset lapset kirjastoon ja Kaiturin tilalle lukemaan lempikirjojaan lehmille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat tammikuussa 1,1 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,1 prosenttia vuoden 2017 tammikuusta vuoden 2018 tammikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,0 prosentista päällysteiden 2,5 prosenttiin. Uudistetun indeksin perusvuosi on nyt 2015.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.