Turkuseura palaa perustamispaikkaansa Turun konserttitalolle

Vuosi 2017 on vuonna 1957 perustetun Turkuseura–Åbosamfundet ry:n juhlavuosi. Turkuseuran perustamisasiakirjan allekirjoitti Turun konserttitalolla järjestetyssä perustamiskokouksessa 24.10.1957 yhteensä 386 henkeä, mukana Mauno Koivisto, jonka seura myöhemmin kutsui kunniajäsenekseen. Turkuseura palaa nyt 60 vuotta myöhemmin samaan paikkaan.

Tiistaina 24. lokakuuta kello 19 järjestettävän viihteellisen 60 vuatta Turu ette -juhlan ohjelmaan sisältyy musiikkia, murretta ja tanssiesitys. Musiikista vastaa turkulainen musiikkiperhe Kristiina Mäki, Ari Rantanen, Jasmin Michaela ja Nico Rantanen. Hymni-Maria ja Oskari Campomanes tanssivat Suomi-filmin hengessä.

Murreohjelmaa esittävät Maija Grönholm, Esa Laukkanen ja Riitta Vasenkari. Puheenvuorot juhlassa esittävät Turun kaupungin edustajana kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen sekä päätoimittaja Kari Vainio aiheenaan 59 vuotta Turussa. Juhlan päätössanat lausuu Turkuseuran kunniajäsen Pekka Ruola. Juontajina toimivat Turun Flikka 2016 Pihla Koski ja Turun Poika 2017 Aleksi Aalto.

Juhlavuoden pääjuhlaa pääsevät jäsenten ja yhteistyökumppaneiden lisäksi viettämään myös muut turkulaiset. 12 euron hintaiset liput myydään ennakkomyyntinä ja ne pitää ostaa 20. lokakuuta mennessä Turkuseurasta. Juhlakahvit sisältyvät lipun hintaan ja ne tarjotaan kello 18 alkaen.

Turkuseura on kaksikielinen, puoluepoliittisesti sitoutumaton kotiseutuyhdistys. Seura vaalii Turun perinteitä, murretta ja turkulaisuutta, järjestää esitelmiä, teematapahtumia, retkiä ja kilpailuja, toimii turkulaisten kaupunginosaseurojen aluejärjestönä, koordinoi aluetyötä Turussa, julkaisee Turku-aiheisia kirjoja ja Suomen Turku -lehteä, ylläpitää Turku-tuotteiden Föripuotia sekä oallistuu ja ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin kotikaupungissaan. Seura on Suomen Kotiseutuliiton ja Finlands Svenska Hembygdsförbund rf:n jäsen. Turkuseuralla on noin 2 200 jäsentä. Seuraan kuuluu yhteisöjäseninä myös 19 kaupunginosaseuraa sekä kannatusjäseninä paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä. Henkilöjäseniksi voivat liittyä kaikki seuran tarkoitusperiä kannattavat henkilöt. Toiminta keskittyy Vanhalle Suurtorille Brinkkalan taloon, jossa sijaitsevat seuran toimisto, Föripuoti ja kokoustilat.

Turkuseuralla ei ole juhlapäivänä vastaanottoa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Are Kupittaan kampuksen talotekniikan toteuttajaksi

Kupittaan kampus, havainnekuva.

Are Oy toteuttaa kiinteistön koko talotekniikan Turku Science Parkiin rakennettavaan Kupittaan kampukseen. Sopimuksen arvo on noin 12 miljoonaa euroa. KVR-mallilla toteutettavassa hankkeessa Are toimii Lemminkäinen Talo Oy:n aliurakoitsijana.

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Isä jätti pienet lapset kotiin ja lähti autolla ryyppäämään

Poliisipartio pysäytti tarkastusta varten henkilöauton Kaarinassa sunnuntai aamuyöstä puoli viiden aikaan. Kolmikymppinen kaarinalainen kuljettaja puhalsi alkometriin törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävät lukemat. Lisäksi ajoneuvon verot olivat erääntyneet.

Suomalainen kulttuuri framilla

Logomossa juhlistetaan 18. lokakuuta kulttuurintekijöitä Suomi 100 -hengessä. Vuosisadan Kulttuurigaalassa nostetaan esiin suomalaisen kulttuurin tekijöitä.

Turun yli 300 kaupunkipyörää ympärivuotiseen käyttöön

Rico Andersen Hollannin pyöräilylähetystöstä totesi Velofinland-seminaarissa Suomen maailman neljänneksi parhaaksi pyöräilymaaksi. Kehittämiseen tarvitaan poliittisen tahdon lisäksi luotettavaa dataa.

Kaupunki
Urheilu

Menoviikko: Pänän viimeinen kotimatsi

Henri Lehtonen debytoi Interin edustusjoukkueessa jo vuonna 1998, kun joukkue pelasi vielä Ykköstä. Kuva on viime kesältä.

FC Inter pelaa kauden viimeisen kotiottelunsa Kupittaalla 20. lokakuuta. Kello 18.30 alkavassa ottelussa Inter saa vastaansa Suomen mestaruuden jo muutama kierros sitten varmistaneen HJK:n.

Jälkipeli: Turun ainoat tanssitytöt

TUTO Cheerleaders ylläpitää turkulaista lätkäperinnettä. Iloiset tanssitytöt ovat olennainen osa TUTO Hockeyn kotiotteluita.

Ei nakkien myyntiä. Ei pähkinäpussien jakamista. TUTO Cheerleaders saa keskittyä olennaiseen: tanssimiseen. Kaupungin ainoat lätkämatsien tanssitytöt on tuttu näky TUTO Hockeyn kotiotteluissa.

Raisio kukisti Lapinlahden kärkikamppailussa

Ringeten SM-sarjassa pelattiin lauantaina täysi kierros. Päivän mielenkiintoisin ottelu nähtiin Raisiossa, kun Lapinlahti matkasi RNK Flyersin vieraaksi. Lapinlahti koki kauden avaustappionsa häviten niukasti raisiolaisille lukemin 4–5. Lapinlahti nousi neljännessä erässä jo maalin päähän, mutta loppukiri ei aivan riittänyt. RNK Flyersin ratkaisijaksi nousi Fanny Impilä , joka teki voittomaalin ajassa 42.39. Voiton myötä RNK Flyers nousi sarjataulukossa tasapisteisiin Lapinlahden kanssa.

Otteluanalyysi: TPS selvitti toiseksi viimeisen esteen

Mika Ääritalo oli hyvässä vireessä Gnistania vastaan.

Ykkösen huipennus lähestyy ja TPS pääsee siihen piikkipaikalta. TPS selvitti toiseksi viimeisen esteen lyömällä Kupittaalla vahvasti taistelleen Gnistanin 3-1 (2-1). Kun Honka haki Oulusta OPS:sta 10-0-voiton, ei tarvitse enää ynnäillä maalieroja. Pelin henkikin on täysin selvä. TPS:lla on kolmen pisteen kaula Honkaan, jonka se raitapaidat kohtaavat viimeisellä kierroksella Espoossa. TPS nousee Veikkausliigaan voitolla tai tasapelillä. Jos voittaja on Honka, TPS karsii liigapaikasta ja nousija on Honka.

Koripalloriita tuo hallaa koko lajille

Sasu Salin olisi yksi Susijengin karsintamenetyksistä.

Kun suuret kalistelevat sapeleita, pienet kärsivät. Viime kuukaudet koripalloväki on seurannut koripallon isoja seurajoukkuekilpailuja pyörittävän Euroliigan ja kansainvälisen koripalloliiton Fiban sapelinkalistelua. Osapuolet ovat riidelleet jo pitkään ja MM-karsintojen alla osapuolet ovat kaivautuneet tiukasti omiin poteroihinsa.

Täysosuma
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!
Ja kuka se sinä olet?
Ja kuka se sinä olet?
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.