Rakentajat varautuvat tulviin monin tavoin

Telakkarannan rakentamisessa varaudutaan vedennousuun. Telakkarannan rakentamisessa varaudutaan vedennousuun. Kuva: Riitta Salmi

Turku, Raisio ja Naantali kuuluvat Suomen tulvariskialueisiin, joita on yhteensä 21. Varsinais-Suomen Ely-keskus on tehnyt Turun, Raision, Naantalin ja Rauman alueelle tulvariskien hallintasuunnitelman. Turun, Raision ja Naantalin tämänhetkinen tulvariskien hallintasuunnitelma ulottuu vuoteen 2021.

Tulvariskien hallintasuunnitelmassa tarkastellaan tulviin varautumista monista näkökulmista. Yksi keskeisimmistä on tulvien huomioon ottaminen kaavoituksessa, rakennuslupapäätöksissä ja ympäristölupapäätöksissä.

Hyvä etukäteissuunnittelu ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on keskeistä tulviin valmistautumisessa.

– Rakennuttaja, arkkitehti, muut talon suunnittelijat ja kaupungin viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä jo suunnitteluvaiheessa, kertoo Skanskan projekti-insinööri Toni Törmänen.

Tulvariskialueille on määritelty alimmat rakennuskorkeudet, jotka ohjaavat rakentamista. Uusien rakennusten kohdalla alin rakentamiskorkeus on noin kaksi ja puoli metriä. Eli huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi viime vuosina Turun satamassa ongelmia aiheuttaneet tulvat. Tuolloin vesi on noussut runsaan metrin.

– Alimmat rakennuskorkeudet ovat tänä päivänä sellaisia, että tulvariskialueilla pitäisi uusien rakennusten kohdalla ongelmia ilmetä. Asiat pyritään huomioimaan jo kaavoitusvaiheessa, toteaa puolestaan Varsinais-Suomen Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Tripponen.

– Vanhoja rakennuksia tulvariskialueilla on. Näissä rakennusten suojaaminen tulvatilanteessa on lähtökohtaisesti kiinteistön omistajan vastuulla, hän jatkaa.

Yksi Turun tulvariskialueista on Aurajokisuulle valmistuva Telakkarannan alue. Vaikka alin rakentamiskorkeus ohjaakin rakentamista, on alueella varauduttu monin tavoin vedennousuun.

– Aurajokeen on määritelty tulvarajat, mihin asti veden oletetaan nousevan tulvatilanteissa. Tulvien mahdollisuus huomioidaan myös talojen sijoittelussa. Meidän tapauksessamme Telakkarannan kohteiden alimmat lattiakorot on asemoitu niin korkealle ettei vesi uhkaa niitä, vaikka oletetut tulvarajat ylittyisivätkin, Törmänen kertoo.

– Lisäksi tulviin on varauduttu viemäröintien tarkalla suunnittelulla, padotusratkaisuilla ja maapintojen muotoilulla. Telakkarannan kohteet ovat myös rakennettu niin, että alimmissa kerroksissa ei ole asuntoja vaan sekundaarisia tiloja, hän jatkaa.

Myös rakenteissa on huomioitu tulvimisen mahdollisuus

– Meillä on käytetty lähellä maan pinnan tasoa betonirakenteita sekä kosteutta kestäviä eristeitä. Lisäksi rakennuksen ulkoseinillä on lähellä maanpintaa kosteuseristys sokkelirakenteiden takana, Törmänen sanoo.

Ilkka Lappi

Leonardo Chiodo sellokilpailun paras

Turun XIII valtakunnallisen sellokilpailun finaali päättyi perjantaina Turun konserttitalossa. Kilpailun tuomaristo valitsi kisan parhaaksi Leonardo Chiodon . Hän sai 6 000 euron palkinnon.

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Lukulehmien luentolauantaissa kotieläimet pääosassa

Raision kaupunginkirjaston viime syksynä alkanut Onnelin ja Annelin kirjasto -hanke on kutsunut kaikki Raision toisluokkalaiset lapset kirjastoon ja Kaiturin tilalle lukemaan lempikirjojaan lehmille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat tammikuussa 1,1 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,1 prosenttia vuoden 2017 tammikuusta vuoden 2018 tammikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,0 prosentista päällysteiden 2,5 prosenttiin. Uudistetun indeksin perusvuosi on nyt 2015.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.