Voivatko seitsemän veljestäkin muuttua?

Joonas Saartamo esittää Turun kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä Juhania. Joonas Saartamo esittää Turun kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä Juhania.

Ohjaaja Lauri Maijala lupaa, että 40 vuoden jälkeen Turun kaupunginteatterin näyttämölle palaava Seitsemän veljestä ei ole nostalgiatrippi Kalle Holmbergin ohjaamaan kiiteltyyn ja kiisteltyyn versioon.

– Miksi tämä piti tehdä uudelleen? Uskon, että klassikoiden tekemisessä, kuten muussakin teatterin tekemisessä, on tärkeää, että henkilökohtaisesti tärkeät teemat nostetaan esiin. Meille tekijöille ja minulle ohjaajana Seitsemän veljeksessä on kysymys ennen kaikkea siitä voiko ihminen muuttua, Maijala toteaa.

– Veljesten lukemaan opettelu on minulle iso metafora tässä tarinassa. Kyllähän he meidänkin versiossamme oppivat lukemaan, mutta se matka siihen on helvetillinen.

Maijala uskoo muutoksen teeman olevan yksi syy siihen, miksi Seitsemän veljestä on edelleen ajankohtainen teos, josta tehdään säännöllisesti uusia tulkintoja.

– Monesti minusta veljeksiä käsitellään aika pinnallisesti. Se mihin keskitytään on se veljesten tapa olla, mikä on sellaista poikaromaanimaista remuamista, jossa tematiikka unohtuu menon ja meiningin alle.

Maijala on ohjaaja, jonka työt ovat usein herättäneet voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Vaikka hänen ohjauksissaan ei itsetarkoituksellisesti provosoida, niistä on ollut helppo provosoitua. Teatterikorkeakoulussa hän ohjasi näytelmän Mannerheimistä, jossa marsalkka sekaantui hevoseensa.

– Provosointi ei ole tarkoituksellista, mutta niin käy melkein itsestään, jos haluaa tehdä jostain muusta näkökulmasta kuin siitä yleisesti hyväksyttyä kaapin päällä olevaa tulkintaa.

– Se on aika outoa, kun muistetaan, että esimerkiksi Seitsemän veljestä tai Tuntematon sotilas herättivät aikanaan hirveää paheksuntaa, mutta aikaa myöden niistä tuli koskemattomia ja sitten tehtiin uusia tulkintoja, joita paheksutaan.

Maijalan ohjauksissa kaikki palautuu ohjaajan henkilökohtaiseen tunteeseen.

– Teen sellaisia ratkaisuja ohjaajana, jotka koskettavat, hämmentävät, liikuttavat ja herättävät itsessäni tunteita.

Kaupunginteatterin lavalla nähdään teos, jonka kaikki teemat nousevat uskollisesti Aleksis Kiven tekstistä. Maijalan mukaan teemat ovat puhtaasti yksilölähtöisiä.

– Toivon, ettei tästä tule kohua, koska meillä ei ole tässä mitään yhteiskunnallista väitettä, vaan liikumme hyvin vahvasti yksilötasolla, Maijala toteaa.

Hän myöntää, että yksilö on aina suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan.

– Kun lähtökohtana on kysyä, miksi henkilökohtainen muutos on vaikea, se tietenkin valuu myös yhteiskunnalliseksi kysymykseksi. Syrjäytyminen, miten yhteiskunta suhtautuu niihin, jotka eivät saa siitä otetta ja niin edelleen, mutta yhteiskunnalliset teemat lähtevät aina yksilöstä.

Ilkka Lappi

Leonardo Chiodo sellokilpailun paras

Turun XIII valtakunnallisen sellokilpailun finaali päättyi perjantaina Turun konserttitalossa. Kilpailun tuomaristo valitsi kisan parhaaksi Leonardo Chiodon . Hän sai 6 000 euron palkinnon.

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.