Voivatko seitsemän veljestäkin muuttua?

Joonas Saartamo esittää Turun kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä Juhania. Joonas Saartamo esittää Turun kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä Juhania.

Ohjaaja Lauri Maijala lupaa, että 40 vuoden jälkeen Turun kaupunginteatterin näyttämölle palaava Seitsemän veljestä ei ole nostalgiatrippi Kalle Holmbergin ohjaamaan kiiteltyyn ja kiisteltyyn versioon.

– Miksi tämä piti tehdä uudelleen? Uskon, että klassikoiden tekemisessä, kuten muussakin teatterin tekemisessä, on tärkeää, että henkilökohtaisesti tärkeät teemat nostetaan esiin. Meille tekijöille ja minulle ohjaajana Seitsemän veljeksessä on kysymys ennen kaikkea siitä voiko ihminen muuttua, Maijala toteaa.

– Veljesten lukemaan opettelu on minulle iso metafora tässä tarinassa. Kyllähän he meidänkin versiossamme oppivat lukemaan, mutta se matka siihen on helvetillinen.

Maijala uskoo muutoksen teeman olevan yksi syy siihen, miksi Seitsemän veljestä on edelleen ajankohtainen teos, josta tehdään säännöllisesti uusia tulkintoja.

– Monesti minusta veljeksiä käsitellään aika pinnallisesti. Se mihin keskitytään on se veljesten tapa olla, mikä on sellaista poikaromaanimaista remuamista, jossa tematiikka unohtuu menon ja meiningin alle.

Maijala on ohjaaja, jonka työt ovat usein herättäneet voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Vaikka hänen ohjauksissaan ei itsetarkoituksellisesti provosoida, niistä on ollut helppo provosoitua. Teatterikorkeakoulussa hän ohjasi näytelmän Mannerheimistä, jossa marsalkka sekaantui hevoseensa.

– Provosointi ei ole tarkoituksellista, mutta niin käy melkein itsestään, jos haluaa tehdä jostain muusta näkökulmasta kuin siitä yleisesti hyväksyttyä kaapin päällä olevaa tulkintaa.

– Se on aika outoa, kun muistetaan, että esimerkiksi Seitsemän veljestä tai Tuntematon sotilas herättivät aikanaan hirveää paheksuntaa, mutta aikaa myöden niistä tuli koskemattomia ja sitten tehtiin uusia tulkintoja, joita paheksutaan.

Maijalan ohjauksissa kaikki palautuu ohjaajan henkilökohtaiseen tunteeseen.

– Teen sellaisia ratkaisuja ohjaajana, jotka koskettavat, hämmentävät, liikuttavat ja herättävät itsessäni tunteita.

Kaupunginteatterin lavalla nähdään teos, jonka kaikki teemat nousevat uskollisesti Aleksis Kiven tekstistä. Maijalan mukaan teemat ovat puhtaasti yksilölähtöisiä.

– Toivon, ettei tästä tule kohua, koska meillä ei ole tässä mitään yhteiskunnallista väitettä, vaan liikumme hyvin vahvasti yksilötasolla, Maijala toteaa.

Hän myöntää, että yksilö on aina suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan.

– Kun lähtökohtana on kysyä, miksi henkilökohtainen muutos on vaikea, se tietenkin valuu myös yhteiskunnalliseksi kysymykseksi. Syrjäytyminen, miten yhteiskunta suhtautuu niihin, jotka eivät saa siitä otetta ja niin edelleen, mutta yhteiskunnalliset teemat lähtevät aina yksilöstä.

Ilkka Lappi

Hirvivahinkoarviointien määrä kaksinkertaistui

Metsänomistajat ovat hakeneet korvauksia hirvien aiheuttamista metsätuhoista huomattavasti edellisvuotta enemmän. Suomen metsäkeskukseen on tullut vahinkoarviointipyyntöjä marraskuun puoliväliin mennessä yli kaksinkertainen määrä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Osa hirvivahinkojen maastoarvioinneista siirtyy ensi vuoteen.

Jouluparaati aiheuttaa liikennejärjestelyjä jokirannassa

Jouluparaati aiheuttaa vähäistä haittaa liikenteelle lauantaina kello 16.45 alkaen. Kulkue lähtee Itäiseltä Rantakadulta päätyen Yliopistonkadulle. Kulkueen reitti on Itäinen Rantakatu-Kirjastosilta-Läntinen Rantakatu-Vähätori-Linnankatu-Kauppiaskatu-Kauppatori-Yliopistonkatu. Reitillä on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Kulttuuri

Kinokopla mukana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa

Elokuvakerho Kinokopla järjestää sunnuntaina 3. joulukuuta Suomen satavuotisjuhlavuotta juhlistavan elokuvanäytöksen, jossa esitetään valkokankaalta kaksi suomalaista merkkielokuvaa: Matti Kassilan ohjaaman F. E. Sillanpään romaaniin perustuvan elokuvan Elokuu (1956) sekä Tuija-Maija Niskasen ohjaaman suomenruotsalaisen runoilija Edith Södergranin elämästä kertovan elokuvan Maa jota ei ole (1977). Merkkielokuvien näytökset ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Suomen jalkapallon U19-tytöt kohtaavat Englannin

Vastikään Hollannissa testissä käynyt TPS:n Jutta Rantala on yksi U19-ikäluokan kantavista voimista. Syyskuun EM-alkukarsinnoissa syntyi kolme maalia kolmessa ottelussa.

Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue leireilee tällä viikolla Eerikkilän urheiluopistolla. Leiri on yksi askel matkalla kohti ensi vuonna pelattavia ikäluokan EM-jatkokarsintoja. TPS:sta leirillä ovat mukana Milla-Maj Merisaari , Wilma Spets ja Jutta Rantala .

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?