Voivatko seitsemän veljestäkin muuttua?

Joonas Saartamo esittää Turun kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä Juhania. Joonas Saartamo esittää Turun kaupunginteatterin Seitsemässä veljeksessä Juhania.

Ohjaaja Lauri Maijala lupaa, että 40 vuoden jälkeen Turun kaupunginteatterin näyttämölle palaava Seitsemän veljestä ei ole nostalgiatrippi Kalle Holmbergin ohjaamaan kiiteltyyn ja kiisteltyyn versioon.

– Miksi tämä piti tehdä uudelleen? Uskon, että klassikoiden tekemisessä, kuten muussakin teatterin tekemisessä, on tärkeää, että henkilökohtaisesti tärkeät teemat nostetaan esiin. Meille tekijöille ja minulle ohjaajana Seitsemän veljeksessä on kysymys ennen kaikkea siitä voiko ihminen muuttua, Maijala toteaa.

– Veljesten lukemaan opettelu on minulle iso metafora tässä tarinassa. Kyllähän he meidänkin versiossamme oppivat lukemaan, mutta se matka siihen on helvetillinen.

Maijala uskoo muutoksen teeman olevan yksi syy siihen, miksi Seitsemän veljestä on edelleen ajankohtainen teos, josta tehdään säännöllisesti uusia tulkintoja.

– Monesti minusta veljeksiä käsitellään aika pinnallisesti. Se mihin keskitytään on se veljesten tapa olla, mikä on sellaista poikaromaanimaista remuamista, jossa tematiikka unohtuu menon ja meiningin alle.

Maijala on ohjaaja, jonka työt ovat usein herättäneet voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Vaikka hänen ohjauksissaan ei itsetarkoituksellisesti provosoida, niistä on ollut helppo provosoitua. Teatterikorkeakoulussa hän ohjasi näytelmän Mannerheimistä, jossa marsalkka sekaantui hevoseensa.

– Provosointi ei ole tarkoituksellista, mutta niin käy melkein itsestään, jos haluaa tehdä jostain muusta näkökulmasta kuin siitä yleisesti hyväksyttyä kaapin päällä olevaa tulkintaa.

– Se on aika outoa, kun muistetaan, että esimerkiksi Seitsemän veljestä tai Tuntematon sotilas herättivät aikanaan hirveää paheksuntaa, mutta aikaa myöden niistä tuli koskemattomia ja sitten tehtiin uusia tulkintoja, joita paheksutaan.

Maijalan ohjauksissa kaikki palautuu ohjaajan henkilökohtaiseen tunteeseen.

– Teen sellaisia ratkaisuja ohjaajana, jotka koskettavat, hämmentävät, liikuttavat ja herättävät itsessäni tunteita.

Kaupunginteatterin lavalla nähdään teos, jonka kaikki teemat nousevat uskollisesti Aleksis Kiven tekstistä. Maijalan mukaan teemat ovat puhtaasti yksilölähtöisiä.

– Toivon, ettei tästä tule kohua, koska meillä ei ole tässä mitään yhteiskunnallista väitettä, vaan liikumme hyvin vahvasti yksilötasolla, Maijala toteaa.

Hän myöntää, että yksilö on aina suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan.

– Kun lähtökohtana on kysyä, miksi henkilökohtainen muutos on vaikea, se tietenkin valuu myös yhteiskunnalliseksi kysymykseksi. Syrjäytyminen, miten yhteiskunta suhtautuu niihin, jotka eivät saa siitä otetta ja niin edelleen, mutta yhteiskunnalliset teemat lähtevät aina yksilöstä.

Ilkka Lappi

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Auralaiskuski suistui Turuntieltä ojaan

Auralainen 1940-luvulla syntynyt mies kuljetti e perjantaina noin kello 13 henkilöautoa Turuntietä pitkin kohti Auraa, kun hän tuntemattomasta syystä menetti henkilöauton hallinnan ja suistui vastaantulevien kaistan yli ojaan.

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.