Perhekummi tukee vanhempien jaksamista

Perhekummina toimiminen on antanut Sirkka Mäkiselle paljon. Perhekummina toimiminen on antanut Sirkka Mäkiselle paljon. Kuva: Merja Kajala

Lapsiperheen arki voi olla toisinaan raskasta. Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekummit tukevat vanhempien jaksamista ja tarjoavat juttuseuraa. MLL kouluttaa ja ohjaa vapaaehtoisia perhekummeja monella eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Sirkka Mäkinen on toiminut MLL:n Varsinais-Suomen piirin perhekummina jo kahdeksan vuoden ajan. Eläkkeelle jäätyään hän halusi käyttää aikaansa vapaaehtoistyöhön.

– Vapaaehtoistyö antaa elämälle sisältöä. Minusta on yhteiskunnallisesti iso asia, että ihmiset käyttävät aikaansa toisten hyväksi.

Perhekummin ja lapsiperheen vanhemman välinen tukisuhde kestää yleensä vuoden, tarvittaessa pidempäänkin. Mäkinen tapaa perheen viikon tai kahden välein sen mukaan, miten osapuolille sopii.

– Emme ole ammattilaisia, vaan lähimmäisiä. Perhekummi voi vahvistaa vanhemman vahvuuksia ja tunnetta siitä, että hän pärjää, Mäkinen kertoo.

Perhe voi tarvita apua monesta eri syystä. Kaikilla ei ole sukulaisista ja ystävistä koostuvaa turvaverkkoa. Jaksaminen on usein koetuksella myös silloin, jos perheessä on vain yksi vanhempi.

– Kaikilla perheillä ei ole isovanhempia. Joskus olen äidille oman äidin sijainen, varamummi. Jos äiti on yksin kotona lasten kanssa, hän saattaa kaivata toisen aikuisen seuraa. Monet asiat sujuvat helpommin, kun paikalla on kaksi aikuista.

Mäkinen osallistuu perheiden tavallisiin, arkisiin puuhiin. Perhekummi tukee perhettä, mutta hän ei ole lasten- tai kodinhoitaja.

– Ulkoilemme yhdessä lasten kanssa, käymme kirjastossa, uimassa ja ruokakaupassa. Joskus luen lapsille kirjaa tai leikin heidän kanssaan sillä välin, kun äiti tekee ruokaa tai siivoaa. Vanhempi on kuitenkin aina paikalla.

Kahdeksan vuoden aikana Mäkinen on ollut kummina monelle perheelle. Vuodessa perheeseen ehtii kiintyä ja kummisuhteen päättyessä tulee ikävä. Toisaalta eroon osaa varautua, kun alusta asti tietää tukisuhteen olevan määräaikainen.

– Vuosi on yleensä sopiva aika kummisuhteelle. Siinä ajassa tilanteet muuttuvat, lapset kasvavat ja perheen jaksamista on ehditty rakentaa, Mäkinen pohtii.

Hän suosittelee perhekummina toimimista kaikille, jotka viihtyvät ihmisten seurassa ja kaipaavat tekemistä.

– Perhekummina olo on ollut valtavan antoisaa. Tästä saa tekemistä ja hyvää mieltä. Ihmiset ovat yleensä ihania kun heihin tutustuu.

Perhekummitoiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä MLL:n Varsinais-Suomen piirin vapaaehtoistoiminnan vastaava Katja Tammiseen 044 535 5160 tai katja.tamminen@mll.fi.

Merja Kajala

Turun AMK:n ja skotlantilaisen Strathclyden yliopiston yhteistyö vahvistaa Varsinais-Suomen tekniikan alan osaamista

Strathclyden yliopiston kaksipäiväisellä Turun-vierailulla löytyi käytännön toimenpide-ehdotuksia tekniikan alan koulutus- ja tutkimusyhteistyöhön erityisesti meri- ja valmistavan teollisuuden sekä terveysalan tarpeisiin. Tarkoituksena on tuottaa Turun seudulle lisää maisteritason koulutustaustan omaavaa työvoimaa. Yhteistyön aikataulut ja sisällöt tarkentuvat kevään aikana.

Turku keväällä 1918 -luentosarja alkaa tiistaina

Rauno Lahtinen.

Turkuseuran ja Turun suomenkielisen työväenopiston yhteistyössä järjestämän perinteisen kevättalven Turku-luentosarjan aiheena on tänä vuonna Turku keväällä 1918 .

Eloranta: Pienille koululaisille järjestettävä mahdollisuus vuorohoitoon

Eeva-Johanna Eloranta.

Nuorimpien eli 1.-2. luokkien oppilaiden yksinäisten iltapäivien turvana on jo vuosia toiminut iltapäiväkerho-toiminta. Lapsi voi osallistua niiden toimintaan koulupäivän jälkeen tai jopa sitä ennen tarvitsematta viettää aikaa koulupäivän päättymisen jälkeen tuntikausia yksin kotona.

Suomessa kaivataan lisää afrikkalaistaustaisia verenluovuttajia

SPR:n Veripalvelu on ryhtynyt kampanjoimaan afrikkalaistaustaisten verenluovuttajien löytämiseksi. Heitä on liian vähän suhteessa väestöryhmän kokoon ja potilaiden määrään. Vaikka verenluovuttajan etnisellä taustalla ei yleensä ole merkitystä verensiirtohoidossa, tietyissä tapauksissa potilaalla on harvinainen veriryhmä tai veriryhmäyhdistelmä, jollainen löytyy todennäköisimmin saman syntyperän luovuttajalta.

Väitös: Uusi menetelmä ennustamaan polven nivelrikon kehittymistä

Oulun yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa kehitettiin tietokonemalli, jonka avulla voidaan paikallistaa nivelrikolle riskialttiit kohdat polven nivelpinnalta. Uusi menetelmä voi johtaa kliinisiin sovelluksiin ja aiempaa yksilöllisempään hoidon suunnitteluun.

Puukauppa kävi vilkkaana viime vuonna

Puu liikkui viime vuonna Suomen metsistä vauhdilla.

Viime vuonna puu liikkui Suomen metsistä vauhdilla, kun metsäteollisuuden ostot yksityismetsistä ylsivät 43 miljoonaan kuutiometriin. Tämä oli viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Määrästä puolet oli kuitupuuta. Puutavaralajeista ostettiin eniten kuusitukkia ja mäntykuitupuuta, 11 miljoonaa kuutiometriä kumpaakin.

Luomusitoumukset ja osa ympäristösopimuksista haettavina

Tänä vuonna voi hakea sekä uusia luonnonmukaisen tuotannon sitoumuksia että uusia luonnonmukaisen kotieläintuotannon sitoumuksia. Hallitus hyväksyi tänään asetuksen ympäristökorvauksen, luonnonhaittakorvauksen, luonnonmukaisen tuotannon korvauksen ja ei-tuotannollisia investointeja koskevan korvauksen hakemisesta vuonna 2018.

Turun yliopisto viettää vuosijuhlaansa Kalevalan päivänä

Turun yliopisto juhlistaa 98. vuosijuhlaansa Kalevalan päivänä 28. helmikuuta kello 18 Akatemiatalossa. Juhlassa julkistetaan muun muassa Vuoden alumni. Juhlapuhuja, yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen professori, Anne Kovalainen pureutuu työn muutokseen sekä yliopiston rooliin tuon murroksen äärellä.

Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.