Perhekummi tukee vanhempien jaksamista

Perhekummina toimiminen on antanut Sirkka Mäkiselle paljon. Perhekummina toimiminen on antanut Sirkka Mäkiselle paljon. Kuva: Merja Kajala

Lapsiperheen arki voi olla toisinaan raskasta. Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekummit tukevat vanhempien jaksamista ja tarjoavat juttuseuraa. MLL kouluttaa ja ohjaa vapaaehtoisia perhekummeja monella eri paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Sirkka Mäkinen on toiminut MLL:n Varsinais-Suomen piirin perhekummina jo kahdeksan vuoden ajan. Eläkkeelle jäätyään hän halusi käyttää aikaansa vapaaehtoistyöhön.

– Vapaaehtoistyö antaa elämälle sisältöä. Minusta on yhteiskunnallisesti iso asia, että ihmiset käyttävät aikaansa toisten hyväksi.

Perhekummin ja lapsiperheen vanhemman välinen tukisuhde kestää yleensä vuoden, tarvittaessa pidempäänkin. Mäkinen tapaa perheen viikon tai kahden välein sen mukaan, miten osapuolille sopii.

– Emme ole ammattilaisia, vaan lähimmäisiä. Perhekummi voi vahvistaa vanhemman vahvuuksia ja tunnetta siitä, että hän pärjää, Mäkinen kertoo.

Perhe voi tarvita apua monesta eri syystä. Kaikilla ei ole sukulaisista ja ystävistä koostuvaa turvaverkkoa. Jaksaminen on usein koetuksella myös silloin, jos perheessä on vain yksi vanhempi.

– Kaikilla perheillä ei ole isovanhempia. Joskus olen äidille oman äidin sijainen, varamummi. Jos äiti on yksin kotona lasten kanssa, hän saattaa kaivata toisen aikuisen seuraa. Monet asiat sujuvat helpommin, kun paikalla on kaksi aikuista.

Mäkinen osallistuu perheiden tavallisiin, arkisiin puuhiin. Perhekummi tukee perhettä, mutta hän ei ole lasten- tai kodinhoitaja.

– Ulkoilemme yhdessä lasten kanssa, käymme kirjastossa, uimassa ja ruokakaupassa. Joskus luen lapsille kirjaa tai leikin heidän kanssaan sillä välin, kun äiti tekee ruokaa tai siivoaa. Vanhempi on kuitenkin aina paikalla.

Kahdeksan vuoden aikana Mäkinen on ollut kummina monelle perheelle. Vuodessa perheeseen ehtii kiintyä ja kummisuhteen päättyessä tulee ikävä. Toisaalta eroon osaa varautua, kun alusta asti tietää tukisuhteen olevan määräaikainen.

– Vuosi on yleensä sopiva aika kummisuhteelle. Siinä ajassa tilanteet muuttuvat, lapset kasvavat ja perheen jaksamista on ehditty rakentaa, Mäkinen pohtii.

Hän suosittelee perhekummina toimimista kaikille, jotka viihtyvät ihmisten seurassa ja kaipaavat tekemistä.

– Perhekummina olo on ollut valtavan antoisaa. Tästä saa tekemistä ja hyvää mieltä. Ihmiset ovat yleensä ihania kun heihin tutustuu.

Perhekummitoiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä MLL:n Varsinais-Suomen piirin vapaaehtoistoiminnan vastaava Katja Tammiseen 044 535 5160 tai katja.tamminen@mll.fi.

Merja Kajala

Mielipide: Pulinat pois ja töihin

Vuoden 2018 budjetti saatiin tasapainoon käyttötalouden osalta kohtuullisen vaivattomasti, siitä suuri kiitos Sanna Vauranojan tarkkaavaisuudelle.

Pysäköinninvalvonnan sähköpostijärjestelmässä katkos, viestit eivät tulleet perille

Turun kaupungin pysäköinninvalvonnan sähköpostijärjestelmän toiminnassa on ollut katkos alkaen 15. marraskuuta kello 23.39 17. marraskuuta kello 7.40:een asti. Järjestelmän ongelman vuoksi pysäköinninvalvontaan lähetetyt viestit eivät ole tulleet perille. Myös sähköisten oikaisuvaatimusten perille tulossa oli katkos.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 3,6 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 3,6 prosenttia vuoden 2016 lokakuusta vuoden 2017 lokakuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,7 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 4,9 prosenttia.

Kuninkaiden valtapeli ja turkulainen arki 1500-luvulla

Filosofian tohtori Meri Heinonen opastaa Valtapeliä – Reformaatio Suomessa -näyttelyyn näkökulmana Kuninkaiden valtapeli ja turkulainen arki 1500-luvulla. Luento on Turun linnassa lauantaina 25. marraskuuta kello 13.

Diakonian Lahja lapselle -keräys kaipaa lisää lahjoittajia

Turun ja Kaarinan seurakunnissa yhdeksättä kertaa käynnissä oleva Lahja lapselle -keräys tarvitsee lisää lahjoittajia, jotta noin tuhannelle lapselle luvatut joululahjat saadaan aatoksi perille. Perjantaina iltapäivällä toiveen toteuttajia kaivattiin vielä 550 lapselle.

Kaupunki
Kulttuuri

Kinokopla mukana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa

Elokuvakerho Kinokopla järjestää sunnuntaina 3. joulukuuta Suomen satavuotisjuhlavuotta juhlistavan elokuvanäytöksen, jossa esitetään valkokankaalta kaksi suomalaista merkkielokuvaa: Matti Kassilan ohjaaman F. E. Sillanpään romaaniin perustuvan elokuvan Elokuu (1956) sekä Tuija-Maija Niskasen ohjaaman suomenruotsalaisen runoilija Edith Södergranin elämästä kertovan elokuvan Maa jota ei ole (1977). Merkkielokuvien näytökset ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Suomen jalkapallon U19-tytöt kohtaavat Englannin

Vastikään Hollannissa testissä käynyt TPS:n Jutta Rantala on yksi U19-ikäluokan kantavista voimista. Syyskuun EM-alkukarsinnoissa syntyi kolme maalia kolmessa ottelussa.

Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue leireilee tällä viikolla Eerikkilän urheiluopistolla. Leiri on yksi askel matkalla kohti ensi vuonna pelattavia ikäluokan EM-jatkokarsintoja. TPS:sta leirillä ovat mukana Milla-Maj Merisaari , Wilma Spets ja Jutta Rantala .

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?