Miami Vicenkin veneet kalpenevat Venexpossa

- Alan yritykset toivoivat, että venemessut keskitettäisiin syksyyn, kertoo Turun messukeskuksen toimitusjohtaja Hannele Wolf-Mannila. - Alan yritykset toivoivat, että venemessut keskitettäisiin syksyyn, kertoo Turun messukeskuksen toimitusjohtaja Hannele Wolf-Mannila. Kuva: Kurt Hedborg

Ajan patinoimia klassisia veneitä vuosikymmenten takaa. Speden eli Pertti Pasasen ystävä, keksijä Keijo Parkkusen kehittämä vedessä liikkuva kultainen menopeli ja muskeliveneitä, joissa on kasarityyliä, siinä Venexpon tämän vuoden näytteilleasettelu karikatyyrisesti kuvailtuna. Messutapahtuma sisältää kuitenkin paljon enemmän kuin edellä mainitun, kuten purjeveneitä.

Turun Venexpo venenäyttely pidetään Turun Messukeskuksessa tulevana viikonloppuna. Venexpon järjestäjät juhlistavat Suomi 100 -juhlavuoden vietolla näyttelyään ja poikkeuksellisesti tapahtumaan pääsy on kävijöilleen maksuton.

Venexpon taloudellinen tavoite ei ole kiveen hakattu.

– Emme ole asettaneet mitään rahallista tavoitetta, mutta sanoisin, että nelinumeroinen luku sen täytyy olla. Meille tämä on enemmän sellainen hyväntekeväisyyskampanja, näkee Turun Messukeskuksen toimitusjohtaja Hannele Wolf-Mannila.

Kävijämäärät ovat pysyneet viime vuodet saman suuruisina.

– Tietenkin vaikea arvioida, mikä se voisi tänä vuonna olla. Viime vuonna se oli viitisen tuhatta, kertoo Turun Messukeskuksen projektijohtaja Tiina Heiskari.

– Mielenkiintoista nähdä mihin päästään, tänä vuonna sisäänpääsy on ilmainen, lisää Wolf-Mannila.

Messukeskuksen kannattavuus on riippuvainen alueellisten yrityksien esilletuomisesta.

– Yksi tärkeistä missioistamme on, että tarjoamme alueella toimiville yrityksille alustan liiketoiminnan edistämiseen, painottaa Wolf-Mannila.

Tärkeimpänä teemana tämän vuoden venemessuilla nousee pintaan saariston puhtaus. Saaristomeren puhdistamisessa on auttanut vene M/S Roope.

– Olemme tuoneet noin tuhatviisisataa kuutiota jätettä tähän mennessä tuolta saaristosta. Metallia yli kaksikymmentä tonnia, ja kolmetuhatta kiloa vaarallisia jätteitä, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Koski.

Kurt Hedborg

Hirvivahinkoarviointien määrä kaksinkertaistui

Metsänomistajat ovat hakeneet korvauksia hirvien aiheuttamista metsätuhoista huomattavasti edellisvuotta enemmän. Suomen metsäkeskukseen on tullut vahinkoarviointipyyntöjä marraskuun puoliväliin mennessä yli kaksinkertainen määrä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Osa hirvivahinkojen maastoarvioinneista siirtyy ensi vuoteen.

Jouluparaati aiheuttaa liikennejärjestelyjä jokirannassa

Jouluparaati aiheuttaa vähäistä haittaa liikenteelle lauantaina kello 16.45 alkaen. Kulkue lähtee Itäiseltä Rantakadulta päätyen Yliopistonkadulle. Kulkueen reitti on Itäinen Rantakatu-Kirjastosilta-Läntinen Rantakatu-Vähätori-Linnankatu-Kauppiaskatu-Kauppatori-Yliopistonkatu. Reitillä on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Kulttuuri

Kinokopla mukana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa

Elokuvakerho Kinokopla järjestää sunnuntaina 3. joulukuuta Suomen satavuotisjuhlavuotta juhlistavan elokuvanäytöksen, jossa esitetään valkokankaalta kaksi suomalaista merkkielokuvaa: Matti Kassilan ohjaaman F. E. Sillanpään romaaniin perustuvan elokuvan Elokuu (1956) sekä Tuija-Maija Niskasen ohjaaman suomenruotsalaisen runoilija Edith Södergranin elämästä kertovan elokuvan Maa jota ei ole (1977). Merkkielokuvien näytökset ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Suomen jalkapallon U19-tytöt kohtaavat Englannin

Vastikään Hollannissa testissä käynyt TPS:n Jutta Rantala on yksi U19-ikäluokan kantavista voimista. Syyskuun EM-alkukarsinnoissa syntyi kolme maalia kolmessa ottelussa.

Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue leireilee tällä viikolla Eerikkilän urheiluopistolla. Leiri on yksi askel matkalla kohti ensi vuonna pelattavia ikäluokan EM-jatkokarsintoja. TPS:sta leirillä ovat mukana Milla-Maj Merisaari , Wilma Spets ja Jutta Rantala .

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?