Pianisti Joona Toivasen trio XX-albuminsa julkaisukiertueella

Kahdenkymmenen vuoden ikään tullut Joona Toivanen Trio julkaisi lokakuussa juhlavuoden kunniaksi kuudennen levynsä. Perjantain konsertti Café Tiljanissa kello 22 kruunaa kunnianhimoisen ja kansainvälisesti arvostetun kolmikon levynjulkaisukiertueen.

Jyväskylästä maailmanmaineeseen ponnistanut Joona Toivanen Trio on ehtinyt jo kypsään 20 vuoden ikään. Pohjoismaista lyyristä pianojazzia soittava kokoonpano nousi kansainväliseen tietoisuuteen pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -kilpailun voiton myötä vuonna 2000, ja vuodet ovat vieneet yhtyettä ympäri maailmaa Australiaa ja Aasiaa myöten. Trio on kerännyt osakseen sekä kriitikoiden että yleisön kiitosta musiikistaan, joka on vahvasti persoonallinen yhdistelmä modernia pianotriojazzia, eleganttia minimalismia, uskaliasta energiaa ja saumatonta yhteissoittoa.

Triossa rumpuja soittava Olavi Louhivuori (s.1981) sekä keulamies ja pianisti Joona Toivanen (s.1981) perustivat yhtyeen Jyväskylässä vuonna 1997 omien sanojensa mukaan puolivahingossa, kun koulun musiikintunnille piti tehdä esitys. Duona esitetty Chick Corean Spain sai niin suuren suosion, että bändiin ruvettiin etsimään basistia, ja mukaan valikoitui Joonan veli, Tapani Toivanen.

– Kyllä mä luulen, että se tärkein osatekijä tässä on se, että me löydettiin toisemme, Joona Toivanen kiittelee kanssamuusikoitaan.

Bändi kasvoi ja kehittyi Jyväskylän Jazz Barin lavalla jammailemalla. Alaikäiset ystävykset saivat vanhempien luvalla soittaa baarissa joka tiistai-ilta. Junnujameista tuli Jyväskylän seudulla pian jo käsite, ja Joona Toivanen Trio alkoi herättää laajempaakin kiinnostusta. Yhtyettä rohkaistiin tekemään levy, ja debyyttialbumi Numurkah ilmestyi vuonna 2000.

Trion yhteissoittomahdollisuudet ovat vuosien myötä käyneet harvinaiseksi herkuksi, sillä muusikot ovat asettuneet kolmeen eri maahan: Joona Toivanen vaikuttaa Göteborgissa, Tapani-veli asuu Kööpenhaminassa ja Olavi Louhivuori Helsingissä.

Yhtyeen 20-vuotista taivalta juhlistamaan tehty uusi albumikin suunniteltiin pitkälti alkuun sähköpostiviesteissä. Lokakuussa ilmestynyt XX on kolmikon kuudes albumi ja yhteistyö italialaisen CAM Jazz -levy-yhtiön kanssa jatkuu nyt kahdeksatta vuotta. Trion edellinen albumi November oli ehdolla parhaaksi jazzalbumiksi Emma Gaalassa vuonna 2015, ja Joona Toivasen sooloalbumi Lone Room oli ehdolla samassa kategoriassa tänä vuonna.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Hirvivahinkoarviointien määrä kaksinkertaistui

Metsänomistajat ovat hakeneet korvauksia hirvien aiheuttamista metsätuhoista huomattavasti edellisvuotta enemmän. Suomen metsäkeskukseen on tullut vahinkoarviointipyyntöjä marraskuun puoliväliin mennessä yli kaksinkertainen määrä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Osa hirvivahinkojen maastoarvioinneista siirtyy ensi vuoteen.

Jouluparaati aiheuttaa liikennejärjestelyjä jokirannassa

Jouluparaati aiheuttaa vähäistä haittaa liikenteelle lauantaina kello 16.45 alkaen. Kulkue lähtee Itäiseltä Rantakadulta päätyen Yliopistonkadulle. Kulkueen reitti on Itäinen Rantakatu-Kirjastosilta-Läntinen Rantakatu-Vähätori-Linnankatu-Kauppiaskatu-Kauppatori-Yliopistonkatu. Reitillä on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Kulttuuri

Kinokopla mukana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa

Elokuvakerho Kinokopla järjestää sunnuntaina 3. joulukuuta Suomen satavuotisjuhlavuotta juhlistavan elokuvanäytöksen, jossa esitetään valkokankaalta kaksi suomalaista merkkielokuvaa: Matti Kassilan ohjaaman F. E. Sillanpään romaaniin perustuvan elokuvan Elokuu (1956) sekä Tuija-Maija Niskasen ohjaaman suomenruotsalaisen runoilija Edith Södergranin elämästä kertovan elokuvan Maa jota ei ole (1977). Merkkielokuvien näytökset ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Suomen jalkapallon U19-tytöt kohtaavat Englannin

Vastikään Hollannissa testissä käynyt TPS:n Jutta Rantala on yksi U19-ikäluokan kantavista voimista. Syyskuun EM-alkukarsinnoissa syntyi kolme maalia kolmessa ottelussa.

Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue leireilee tällä viikolla Eerikkilän urheiluopistolla. Leiri on yksi askel matkalla kohti ensi vuonna pelattavia ikäluokan EM-jatkokarsintoja. TPS:sta leirillä ovat mukana Milla-Maj Merisaari , Wilma Spets ja Jutta Rantala .

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?