Kata riistaa pöytään

Kuva: Jane Iltanen

Nyt on kysyntää lihalle, joka on pohjoisen puhtaasta luonnosta ja eettisesti tuotettua, kertoo Lidlin valikoimapäällikkö Antti Wainikainen. Riistan ja poron muita hyviä puolia ovat ravitsemuksellinen sisältö, mureus sekä voimakas ja intensiivinen maku. Riista ja poro ovat tosi tyylikkäitä valintoja juhlapöytään, kokeile vaikkapa poron- ja hirvenpaistia, nyhtöporoa, käristystä, leikkeleitä tai pororouhetta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Aboa-apuraha valokuvataiteilija Vesa Aaltoselle

Vesa Aaltonen.

Turun kaupungin kulttuurilautakunta päätti yksimielisesti keskiviikon kokouksessaan myöntää Aboa-apurahan valokuvaaja Vesa Aaltoselle . Aboa-apuraha on vuoden työskentelyapuraha, jonka suuruus vuodelle 2018 on 20 309,40 euroa. Määräaikaan 31. lokakuuta mennessä Aboa-apurahaa haki yhteensä 18 taiteilijaa.

Kasvata chia helposti versoiksi

Moni käyttää ravinnepitoisia chia-siemeniä esimerkiksi vanukkaissa ja leivonnassa, mutta siemeniä voi kasvattaa myös miniversoiksi. Versojen kasvatus onnistuu matalassa, laakeassa astiassa, jossa on parin sentin kerros kylvö- tai kaktusmultaa. Kylvä siemenet kostean mullan pintaan ja sumuta suihkupullolla. Siemeniä ei tarvitse peittää.

Terveeksi itsensä kokevien joukossa voi olla sellaisia, joilla on raudanpuute

Timo Takala.

Timo Takalan väitöskirjatutkimuksessa määritettiin transferriinireseptorin ja tiettyjen muiden elimistön rautataloutta kuvaavien laboratoriotutkimusten viitearvoja raudanpuutteen riskiryhmillä; keskosena ja täysiaikaisena syntyneillä imeväisikäisillä, murrosikäisillä tytöillä ja iäkkäillä ihmisillä. Väitöskirjatutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti sitä, miten viitearvojen laskemisessa käytettyjen yksilöiden mahdollinen raudanpuute vaikuttaa viitearvoihin.

WWF Suomi: Ankerias lähellä sukupuuttoa

EU-maiden kalastusministerit päättivät ankeriaan kalastuskiellon sijaan kolmen kuukauden rauhoitusajasta.

EU-maiden kalastusministerit tyrmäsivät keskiviikkoaamuna EU-komission esityksen ankeriaan suojelemiseksi. Komission esitys olisi läpi mennessään kieltänyt aikuisten ankeriaiden kaupallisen kalastuksen ja ollut iso edistysaskel äärimmäisen uhanalaisen lajin suojelussa. Ankeriaiden määrä on romahtanut viimeisten 30 vuoden aikana.

Tutkijat onnistuivat aiheuttamaan hypnoosin avulla aistimuutoksen

Ainakin osalla ihmisistä hypnoosi muuttaa aivojen tapaa käsitellä tietoa. Asia paljastui Ruotsin Skövde-yliopiston ja Turun yliopiston tutkijoiden yhteisessä tutkimuksessa, jossa hypnotisoitiin koehenkilöitä ja heille pyrittiin luomaan synestesian kaltaisia aistiyhdistelmiä, jossa henkilö esimerkiksi tietyn numeron kuullessaan liittää sen automaattisesti tietyn värin näkemiseen. Tutkimusryhmä havaitsi koetilanteessa, että hypnoosin aikana annetulla suggesttiolla kyettiin saamaan pitkälle synestesiaa muistuttava ilmiö aikaiseksi. Mielenkiintoinen havainto oli, että hypnoosiherkät henkilöt voivat kuitenkin kokea annetut suggestiot hyvin eri lailla.

Kaupunki
Urheilu

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Åboraakkeli: Tärkeä jatkopaperi

Miro Tenho.

Jalkapallo-TPS:n ystävät saivat alkuviikosta iloisia uutisia, kun TPS tiedotti keskuspuolustaja Miro Tenhon jatkosopimuksesta. Tenho oli yksi viime kauden keskeisiä palasia Ykkösen voittajajoukkueessa ja miehen jatkaminen raitapaidassa on enemmän kuin iso asia seuralle.

Puukkokatsomo: Paavolla ei haastajia

23-vuotiaasta Paavo Nurmesta tuli tähti, kun hän ylitti Antwerpenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun maaliviivan voittajana.

Suomen satavuotisjuhlan vuoksi viime aikoina on tehty poikkeuksellisen paljon erilaisia urheilijalistauksia, joissa yritetään asettaa paremmuusjärjestykseen itsenäisen Suomen historian aikana menestyneitä urheilijoita.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?