Murha tarjolla illallispöydässä

Murhaajan selvittelyn lomassa nautitaan timjamivoissa paistettua karitsan entrecotea. Murhaajan selvittelyn lomassa nautitaan timjamivoissa paistettua karitsan entrecotea. Kuva: Henriikka Fingerborg

Aboa Vetuksessa katetaan makuhermoja ja aivonystyröitä kutkuttava ilta

Kutsu salaisiin venetsialaisnaamiaisiin tuo vapaaduunari-veljeskunnan jäsenet paikalle vuosijuhlaan. Puheenjohtajan valinta on osa vuosijuhlaa ja merkit viittaavat vanhan johtajan kannatuksen pysyneen hyvänä. Tähän vaikuttaa tyrannimaisella otteella hallitsevan puheenjohtajan rautaisa ote jäsenistään. Kaikilla on luurankoja kaapissa ja kukaan ei halua salaisuuksiensa paljastuvan. Pinnan alla kytee salaliitto, joka ei kestä päivänvaloa. Kuka paljastaa todellisen luonteensa? Kenen roolina on olla uhri?

Kokin tervehdyksen siivittämänä herätellään jokaisen sisäinen Sherlock, mutta ensin vannotaan vala. Esityksestä ei saa paljastaa mitään kenellekään ja on myös varmistettava, ettei kukaan pöytäseurueesta toimi vakoojan roolissa. Nyt saamme luvan nauttia menusta ja esityksestä, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Juhani Kakko sekä Jouni Röyskö.

Kolmen ruokalajin á la carte -illallisen on loihtinut M Kitchen & Cafen uusi keittiömestari Sirpa Heikkilä ja esitys tapahtuu keskellä ravintolaa, joten kaikki pääsevät keskelle näytelmää. Pöytäkunnat pääsevät tarinan edetessä haastattelemaan epäiltyjä, jotta mysteerin ratkontaan saadaan lisäapua. Epäillyt voivat tietysti valehdella ummet ja lammet, joten heidänkään sanoihinsa ei voi luottaa.

Alkuruokana tarjoillaan ahven confit, mustaa aiolia, tuorekurkkusalaattia ja rapeaa lehtikaalia. Kuplivan kera mainio alkupala herättelee makunystyrät ja mielen tarkkailemaan ensimmäistä näytöstä. Viime vuodesta oppineena pöytäseurueemme katse on kuin haukalla. Kestää hetki kun viikosta väsynyt mieli lähtee mukaan, mutta pian tarina imee mukaansa. Pian hahmot tulevat tutuksi, ja onpa mukana myös muutama turkulainenkin julkimo.

Pääosaa näyttelee puheenjohtaja Otso Wallinhovi, joka kuvittelee olevansa koko Turun pomo. Pian kuitenkin huomataan, että hänen naisystävänsä, virolaistaustainen Pilve Gullike tanssittaa pillinsä mukaan monia veljeskunnan jäseniä. Eikä draamaltakaan vältytä, kun selviää, että terveysongelmista kärsivä Wallinhovi on määrännyt edunsaajakseen tyttärensä sijasta virolaisen Gulliken. Yllätykseksi ensimmäisessä näytöksessä ei tapahdukaan vielä murhaa ja sitä saammekin arvuutella, kun pääruoka tarjoillaan pöytiin.

Timjamivoissa paistettu karitsan entrecote yrttiperunapureella ja tryffelikastikkeella vie kielen mennessään, ja puheensorina täyttää Aboa Vetuksen. Pöydissä kirjoitellaan muistiinpanoja ja arvuutellaan murhaajaa ja murhattua.

Toinen näytös on suuri salaisuus, josta ei enempää paljasteta. Pieni vinkki kuitenkin; silmät ja korvat kannattaa pitää heti alusta asti auki, sillä kaikella on merkityksensä. Pienet eleet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Henriikka Fingerborg

Kuva: Henriikka Fingerborg

Stockmann Herkun myynnille sinetti kilpailuviranomaiselta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on hyväksynyt Stockmann Herkun Suomen liiketoiminnan myynnin S-ryhmän kolmelle osuuskaupalle ja SOK:lle. Virasto edellyttää kuitenkin, että Stockmann Herkun hankintojen tekemistä Tuko Logisticsilta jatketaan vuoden 2018 loppuun asti.

Valtio vauhdittaa tekoälyn ja robottien käyttöönottoa investointirahalla

Valtion virastoja kannustetaan lisäämään robotiikan, analytiikan ja tekoälyn hyödyntämistä erityisen tuottavuusrahan avulla. Valtiovarainministeriö on varannut tuottavuusrahasta enintään kymmenen miljoonaa euroa uuden älyteknologian investointeihin, joilla saadaan mitattavia tuottavuushyötyjä nopealla, enintään kolmen vuoden aikataululla. Rahoitusta voivat hakea kaikki valtion virastot ja investoinnit voivat olla myös useamman toimijan yhteistyönä toteutettavia.

Ensi vuoden muutosverokortin voi tilata verkosta

Ensi vuoden verokorttiin voi itse muutoksia verkossa osoitteessa vero.fi/verokortti. Verkossa tehty muutosverokortti tulee voimaan 1.1.2018. Muutosverokortin vuodelle 2018 voi tilata myös puhelimitse tai käymällä verotoimistossa.

Sijoituspalveluyritysten palkkiotuotot kasvoivat ja liikevoitto laski

Sijoituspalveluyritysten liikevoitto oli 35 miljoonaa euroa vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä. Liikevoittoa kertyi 12 miljoonaa euroa vähemmän edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palkkiotuotot kasvoivat yhdeksällä miljoonalla eurolla 102 miljoonaan euroon. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen sijoituspalveluyritystilastosta.

Rakennuskustannukset nousivat marraskuussa

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat marraskuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 1,7 prosenttia ja palveluiden hinnat 1,3 prosenttia edellisen vuoden marraskuuhun verrattuna. Samanaikaisesti rakentamisen työpanosten hinnat laskivat 1,3 prosenttia. Työpanosten hintojen lasku selittyy pienentyneillä työnantajan sosiaalikustannuksilla verrattuna vuoteen 2016.

Kauneimpia joululauluja yöllä, ostoksilla ja big bandilla

Turun ja Kaarinan seurakunnissa järjestetään tämän joulukuun aikana noin 60 Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuutta. Kauneimpien joululaulujen kausi alkoi jo joulukuun alussa. Kolmantena adventtisunnuntaina 17. joulukuuta joululauluja lauletaan seitsemässätoista tilaisuudessa.

Suomessa toimivien pankkien rahoituskate kasvoi, mutta liikevoitto pieneni

Suomessa pankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten rahoituskate oli vuoden kolmannella neljänneksellä 630 miljoonaa euroa ja liikevoitto 451 miljoonaa euroa. Edelliseen vuoteen verrattuna rahoituskate kasvoi 17 miljoonalla eurolla ja liikevoitto pieneni 155 miljoonalla eurolla. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen luottolaitosten tilinpäätöstilastosta.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?