Murha tarjolla illallispöydässä

Murhaajan selvittelyn lomassa nautitaan timjamivoissa paistettua karitsan entrecotea. Murhaajan selvittelyn lomassa nautitaan timjamivoissa paistettua karitsan entrecotea. Kuva: Henriikka Fingerborg

Aboa Vetuksessa katetaan makuhermoja ja aivonystyröitä kutkuttava ilta

Kutsu salaisiin venetsialaisnaamiaisiin tuo vapaaduunari-veljeskunnan jäsenet paikalle vuosijuhlaan. Puheenjohtajan valinta on osa vuosijuhlaa ja merkit viittaavat vanhan johtajan kannatuksen pysyneen hyvänä. Tähän vaikuttaa tyrannimaisella otteella hallitsevan puheenjohtajan rautaisa ote jäsenistään. Kaikilla on luurankoja kaapissa ja kukaan ei halua salaisuuksiensa paljastuvan. Pinnan alla kytee salaliitto, joka ei kestä päivänvaloa. Kuka paljastaa todellisen luonteensa? Kenen roolina on olla uhri?

Kokin tervehdyksen siivittämänä herätellään jokaisen sisäinen Sherlock, mutta ensin vannotaan vala. Esityksestä ei saa paljastaa mitään kenellekään ja on myös varmistettava, ettei kukaan pöytäseurueesta toimi vakoojan roolissa. Nyt saamme luvan nauttia menusta ja esityksestä, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Juhani Kakko sekä Jouni Röyskö.

Kolmen ruokalajin á la carte -illallisen on loihtinut M Kitchen & Cafen uusi keittiömestari Sirpa Heikkilä ja esitys tapahtuu keskellä ravintolaa, joten kaikki pääsevät keskelle näytelmää. Pöytäkunnat pääsevät tarinan edetessä haastattelemaan epäiltyjä, jotta mysteerin ratkontaan saadaan lisäapua. Epäillyt voivat tietysti valehdella ummet ja lammet, joten heidänkään sanoihinsa ei voi luottaa.

Alkuruokana tarjoillaan ahven confit, mustaa aiolia, tuorekurkkusalaattia ja rapeaa lehtikaalia. Kuplivan kera mainio alkupala herättelee makunystyrät ja mielen tarkkailemaan ensimmäistä näytöstä. Viime vuodesta oppineena pöytäseurueemme katse on kuin haukalla. Kestää hetki kun viikosta väsynyt mieli lähtee mukaan, mutta pian tarina imee mukaansa. Pian hahmot tulevat tutuksi, ja onpa mukana myös muutama turkulainenkin julkimo.

Pääosaa näyttelee puheenjohtaja Otso Wallinhovi, joka kuvittelee olevansa koko Turun pomo. Pian kuitenkin huomataan, että hänen naisystävänsä, virolaistaustainen Pilve Gullike tanssittaa pillinsä mukaan monia veljeskunnan jäseniä. Eikä draamaltakaan vältytä, kun selviää, että terveysongelmista kärsivä Wallinhovi on määrännyt edunsaajakseen tyttärensä sijasta virolaisen Gulliken. Yllätykseksi ensimmäisessä näytöksessä ei tapahdukaan vielä murhaa ja sitä saammekin arvuutella, kun pääruoka tarjoillaan pöytiin.

Timjamivoissa paistettu karitsan entrecote yrttiperunapureella ja tryffelikastikkeella vie kielen mennessään, ja puheensorina täyttää Aboa Vetuksen. Pöydissä kirjoitellaan muistiinpanoja ja arvuutellaan murhaajaa ja murhattua.

Toinen näytös on suuri salaisuus, josta ei enempää paljasteta. Pieni vinkki kuitenkin; silmät ja korvat kannattaa pitää heti alusta asti auki, sillä kaikella on merkityksensä. Pienet eleet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Henriikka Fingerborg

Kuva: Henriikka Fingerborg

Puutiaisaivotulehdusrokotuksen saa vastedes riskialueilla

Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut rokotuksista annettua asetusta. Suurimmat muutokset tehtiin asetuksen puutiaisaivotulehdusrokotetta ja jäykkäkouristusrokotetta koskeviin pykäliin. Asetuksen muutokset tulevat voimaan 23. maaliskuuta.

Turun kauppakamari: Historian museo Vanhaankaupunkiin

Kauppakamari esittää Historian museon sijoituspaikaksi vanhaakaupunkia eli vanhan suurtotin ja Tuomiokirkon seutua.

Turun kauppakamarin matkailuvaliokunnan mielestä Turkuun toteutettava Historian museo pitäisi sijoittaa Turun Vanhankaupungin alueelle Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon läheisyyteen. Valiokunta perustelee museon sijoittamista Vanhaan kaupunkiin alueen suurella matkailupotentiaalilla.

Finanssiala: Lainakaton kiristäminen voi heikentää työvoiman liikkuvuutta

Finanssivalvonta on päättänyt kiristää asuntolainojen kokoa säätelevää lainakattoa muiden kuin ensiasunnon ostajien kohdalla. Finanssiala ry (FA) pelkää, että kiristys vähentää kotitalouksien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä ja siten heikentää talouskasvun edellytyksiä.

Väitös: Neurofibromatoosi tyyppi 1 luultua yleisempi ja aiheuttaa suuren syöpäriskin

Elina Uusitalo.

Elina Uusitalo selvitti väitöstutkimuksessaan Neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymän yleisyyttä Suomessa sekä sitä sairastavien potilaiden syöpäriskiä. Tutkimuksessa havaittiin, että oireyhtymä on luultua yleisempi ja sitä sairastavilla on aiemmin uskottua suurempi riski sairastua syöpään. Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä taudin molekyylidiagnostiikkaan.

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!