Heinäsirkat loikkivat ruokabisnekseen

Jussi Heikkinen on mukana menestyvässä start-up -yrityksessä. Jussi Heikkinen on mukana menestyvässä start-up -yrityksessä.

– Hyönteisruoka on vielä tutkimatonta ja tuntematonta, mutta siihen liittyy valtava potentiaali tulevaisuudessa, uskoo turkulaisen hyönteisruokayritys Entiksen myyntivastaava Jussi Heikkinen.

Tammikuussa 2017 viisi korkeakouluopiskelijaa perusti yrityksen, joka on alan pioneereja Suomessa. Opiskelijat tutustuivat Nuori Yrittäjyys ry:n ja korkeakoulujen yhteistyönä järjestämällä startup-kurssilla.

Idea hyönteisruokayrityksen perustamiseen tuli Entiksen toimitusjohtaja Antti Nuutiselta, joka tutustui hyönteisruokaan vaihto-opiskeluvuotenaan Ranskassa. Ruoanlaitosta kiinnostuneet opiskelijat yhdistivät osaamisensa ja vajaan vuoden aikana Entis on ehtinyt herättää kasvavaa kiinnostusta, ja voittanut Nuori Yrittäjyys ry:n kansallisen Ny Start Up -ohjelman vuoden parhaana korkeakouluopiskelijoiden startupina.

Entiksen tuotteita voi ostaa Turusta Ruohonjuuresta, Raumalta Ruokapuoti Lumosta sekä omasta verkkokaupasta.

– On suuri rikkaus, että meillä Entiksessä on mukana opiskelijoita niin oikeustieteellisestä ja kauppakorkeasta kuin elintarvikealaltakin, painottaa Humanistisessa Ammattikorkeakoulussa kulttuurituottamista opiskeleva Heikkinen.

Entiksen reseptit syntyvät viisikon oman kehittelyn tuloksena. Toistaiseksi heinäsirkat ovat päässeet mukaan hyönteisraaka-aineiksi, mutta suunnitteilla on ottaa mukaan tuotantoon myös jauhomatoja sekä kuhnuritoukkia, joita syntyy hunajatuotannon sivutuotteena. Yritys on saanut tuotteiden pakkaustilat käyttöönsä yliopistolta ja yhteistyötä alihankkijoiden kanssa on myös tarkoitus lisätä.

Heikkinen osallistui lokakuussa Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämään Ny Job Shadow -päivään, jossa opiskelijat saivat viettää työpäivän suuryritysten johtajien kanssa. Heikkinen pääsi seuraamaan Nestlen viestintäjohtajan työskentelyä.

– Päivä oli mielenkiintoinen ja vahvisti uskoa omaan tekemiseen. Sain olla mukana palavereissa ja käydä antoisia keskusteluita.

Miksi hyönteisiä sitten kannattaisi syödä?

– Hyönteiset ovat hyvänmakuista ja monipuolista ravintoa. Ne sisältävät runsaasti ravitsemuksellisesti tärkeää B12-vitamiinia sekä proteiinia. Hyönteisten syöminen on myös ekologista, sillä veden ja rehun kulutus on minimaalista.

Jussi Heikkinen visioi myös hyönteisruoan mahdollisuuksia vientituotteena ja miettii soveltuvan teknologian viemistä kehitysmaihin.

– Hyönteisruoan tuottaminen voisi auttaa ihmisiä työllistymään kehitysmaissa ja parantamaan omaa elämäänsä.

Tiina Pitkänen

Eloranta ja Hassi: Korjausavustukset ja neuvontavelvollisuus kotien sisäilmahaittojen korjaamiseksi palautettava

Valtion asunto- ja kehittämisrahaston korjausavustuksista oli aiemmin saatavissa tukea terveyshaitan poistamiseksi, mutta avustus lopetettiin 1.1.2017 lähtien. Samalla päättyi myös rakennusvalvontaviranomaisen lakiin perustuva opastus- ja neuvontavelvollisuus. Eduskunnan sisäilmaryhmän puheenjohtajisto, kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Satu Hassi (vihr.) ovat tehneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Viranomaisilta voi nyt saada postin sähköisenä

Väestörekisterikeskus on avannut 15. joulukuuta uuden, kansalaisten ja viranomaisten väliseen viestintään tarkoitetun palvelun, Suomi.fi-viestit. Palvelu on osa Suomi.fi-verkkopalvelua. Viranomaisviestinnän uusi aika on täällä!

MaRa ry: Laki purkaa anniskelun byrokratiaa, anniskelun määrä vähenee kuitenkin edelleen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei uusittu alkoholilaki paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin.

Eduskunta purki merkittävästi vanhentuneen alkoholilain anniskelubyrokratiaa ja helpotti ravintolayrittäjän arkipäivää monella tavalla. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei laki kuitenkaan paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin. Alkoholin valmisteveron korotus nostaa MaRan mukaan alkoholiannosten hintoja ravintoloissa ja vähentää anniskelumyyntiä edelleen.

Huumekuski ja rattijuoppo kiinni Turussa

Poliisi pysäytti autolla liikkuneen, vuonna 1985 syntyneen miehen Kousakujalla torstai-iltana kello 20 aikaan. Miehen epäillään syyllistyneen muun muassa rattijuopumukseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Miehelle suoritettu huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinille ja miehellä ei ollut ajoneuvon kuljettamiseen tarvittavaa ajo-oikeutta.

Kansantalouden tuotanto kasvoi lokakuussa

Kausitasoitettu tuotanto laski lokakuussa 0,4 prosenttia edelliskuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 2,6 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,4 prosenttia (oli 3,8) edellisvuoden syyskuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Vaihtotase ylijäämäinen lokakuussa

Vaihtotase oli 0,5 miljardia euroa ylijäämäinen lokakuussa. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi 13 prosenttia vuodentakaisesta. Pääomaa virtasi nettomääräisesti ulkomailta Suomeen. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?