Turun Nuorkauppakamari kehittää vastuulliseen johtamiseen

Liisa Ketomäki näkee Turun alueen liiketoimintaympäristön tulevaisuuden varsin valoisana. Liisa Ketomäki näkee Turun alueen liiketoimintaympäristön tulevaisuuden varsin valoisana. Kuva: Atte Uusinoka

Turun Nuorkauppakamarin (NKK) uudeksi puheenjohtajaksi valitun Liisa Ketomäen mukaan kaupungilla menee tällä hetkellä lujaa niin talouden kuin kulttuurin puolella. Telakalla pitää kiirettä, kaupungilla on lupaavia kärkihankkeita ja uusitun kaupunginteatterin näytökset menestyvät. Tähän kaikkeen positiivisuuteen liittyy Ketomäen mukaan myös suurimmat haasteet.

– Kaupungin tulee huolehtia siitä, ettei tuudittaudu tähän nykyiseen hyvään tilanteeseen. Meidän tulisi kyetä kanavoimaan tätä meidän nykyistä hyvää tilannettamme entistä paremmin. Kaupungin kärkihankkeita ja muita projekteja pitää viedä voimakkaasti eteenpäin.

Turun Nuorkauppakamari täytti tänä vuonna 60 vuotta. Ketomäen mukaan juhlavuosien jälkeen tulee tyhjentynyt olo ja vasta projektien päätyttyä pohditaan seuraavaa liikettä. NKK aikoo ensi vuonna panostaa vastuullisten johtajien kehittämiseen viemällä oppia entistä yksilökohtaisemmalle tasolle.

– Ihmiset ja yhteiskunta menevät aina eteenpäin kun lisätään heidän tietoisuuttaan eri asioista. Maailmalla on paljon erilaisia haasteita liittyen esimerkiksi ympäristöön ja monikulttuurisuuteen. Näiden ratkaiseminen vaatii rauhallista ja tietoon perustuvaa harkintaa. Tätä me pyrimme omalla toiminnallamme kehittämään ja viemään eteenpäin.

Turun Nuorkauppakamari on yksi arvostetuimpia suomalaisia nuorkauppakamareita. Heillä on Ketomäen mukaan paljon nuoria jäseniä, jotka haluavat yhdessä edistää alueen asioita. Heidän yksi tunnetuimmistaan projekteista on kansainvälistäkin tunnustusta saanut Pop Up Turku. Turun keskusta-alueen liiketilojen tyhjentyminen oli ja on vieläkin kuuma puheenaihe turkulaisessa yritysmaailmassa.

– Aloimme selvittää, saisimmeko tiloja käyttöön ja saisimmeko niihin yrittäjiä. Tätä samaa konseptia on nyt kopioitu ympäri Suomea.

NKK:lla on jatkossakin tarkoituksena toiminnallaan kehittää Turun aluetta. Alustavia keskusteluja alueen kärkihankkeissa auttamisesta on jo käyty esimerkiksi Turku Science Parkin edustajien kanssa.

– Suurin osa heidän tavoitteistaan ovat sellaisia, joissa nuorkauppakamarilaiset voisivat olla mukana yksittäisten projektien tai hankkeiden kautta.

Ketomäki näkee Turun alueen tulevaisuuden inspiroivana eläväisen yritys- ja elinkeinoelämän säestämänä. Kaupunki ja akateeminen maailma puhaltavat yhteen hiileen ja se tuottaa hänen mielestään tulosta.

– Suomi on sen verran pieni maa, että meidän pitää saada kaikki lahjakkaat ihmiset innostumaan tämän maan ja Turun alueen kehittämisestä. Yleensä menestys poikii lisää hyvää, Ketomäki kiteyttää.

Atte Uusinoka

Eloranta ja Hassi: Korjausavustukset ja neuvontavelvollisuus kotien sisäilmahaittojen korjaamiseksi palautettava

Valtion asunto- ja kehittämisrahaston korjausavustuksista oli aiemmin saatavissa tukea terveyshaitan poistamiseksi, mutta avustus lopetettiin 1.1.2017 lähtien. Samalla päättyi myös rakennusvalvontaviranomaisen lakiin perustuva opastus- ja neuvontavelvollisuus. Eduskunnan sisäilmaryhmän puheenjohtajisto, kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Satu Hassi (vihr.) ovat tehneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Viranomaisilta voi nyt saada postin sähköisenä

Väestörekisterikeskus on avannut 15. joulukuuta uuden, kansalaisten ja viranomaisten väliseen viestintään tarkoitetun palvelun, Suomi.fi-viestit. Palvelu on osa Suomi.fi-verkkopalvelua. Viranomaisviestinnän uusi aika on täällä!

MaRa ry: Laki purkaa anniskelun byrokratiaa, anniskelun määrä vähenee kuitenkin edelleen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei uusittu alkoholilaki paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin.

Eduskunta purki merkittävästi vanhentuneen alkoholilain anniskelubyrokratiaa ja helpotti ravintolayrittäjän arkipäivää monella tavalla. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei laki kuitenkaan paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin. Alkoholin valmisteveron korotus nostaa MaRan mukaan alkoholiannosten hintoja ravintoloissa ja vähentää anniskelumyyntiä edelleen.

Huumekuski ja rattijuoppo kiinni Turussa

Poliisi pysäytti autolla liikkuneen, vuonna 1985 syntyneen miehen Kousakujalla torstai-iltana kello 20 aikaan. Miehen epäillään syyllistyneen muun muassa rattijuopumukseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Miehelle suoritettu huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinille ja miehellä ei ollut ajoneuvon kuljettamiseen tarvittavaa ajo-oikeutta.

Kansantalouden tuotanto kasvoi lokakuussa

Kausitasoitettu tuotanto laski lokakuussa 0,4 prosenttia edelliskuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 2,6 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,4 prosenttia (oli 3,8) edellisvuoden syyskuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Vaihtotase ylijäämäinen lokakuussa

Vaihtotase oli 0,5 miljardia euroa ylijäämäinen lokakuussa. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi 13 prosenttia vuodentakaisesta. Pääomaa virtasi nettomääräisesti ulkomailta Suomeen. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?