Turun Nuorkauppakamari kehittää vastuulliseen johtamiseen

Liisa Ketomäki näkee Turun alueen liiketoimintaympäristön tulevaisuuden varsin valoisana. Liisa Ketomäki näkee Turun alueen liiketoimintaympäristön tulevaisuuden varsin valoisana. Kuva: Atte Uusinoka

Turun Nuorkauppakamarin (NKK) uudeksi puheenjohtajaksi valitun Liisa Ketomäen mukaan kaupungilla menee tällä hetkellä lujaa niin talouden kuin kulttuurin puolella. Telakalla pitää kiirettä, kaupungilla on lupaavia kärkihankkeita ja uusitun kaupunginteatterin näytökset menestyvät. Tähän kaikkeen positiivisuuteen liittyy Ketomäen mukaan myös suurimmat haasteet.

– Kaupungin tulee huolehtia siitä, ettei tuudittaudu tähän nykyiseen hyvään tilanteeseen. Meidän tulisi kyetä kanavoimaan tätä meidän nykyistä hyvää tilannettamme entistä paremmin. Kaupungin kärkihankkeita ja muita projekteja pitää viedä voimakkaasti eteenpäin.

Turun Nuorkauppakamari täytti tänä vuonna 60 vuotta. Ketomäen mukaan juhlavuosien jälkeen tulee tyhjentynyt olo ja vasta projektien päätyttyä pohditaan seuraavaa liikettä. NKK aikoo ensi vuonna panostaa vastuullisten johtajien kehittämiseen viemällä oppia entistä yksilökohtaisemmalle tasolle.

– Ihmiset ja yhteiskunta menevät aina eteenpäin kun lisätään heidän tietoisuuttaan eri asioista. Maailmalla on paljon erilaisia haasteita liittyen esimerkiksi ympäristöön ja monikulttuurisuuteen. Näiden ratkaiseminen vaatii rauhallista ja tietoon perustuvaa harkintaa. Tätä me pyrimme omalla toiminnallamme kehittämään ja viemään eteenpäin.

Turun Nuorkauppakamari on yksi arvostetuimpia suomalaisia nuorkauppakamareita. Heillä on Ketomäen mukaan paljon nuoria jäseniä, jotka haluavat yhdessä edistää alueen asioita. Heidän yksi tunnetuimmistaan projekteista on kansainvälistäkin tunnustusta saanut Pop Up Turku. Turun keskusta-alueen liiketilojen tyhjentyminen oli ja on vieläkin kuuma puheenaihe turkulaisessa yritysmaailmassa.

– Aloimme selvittää, saisimmeko tiloja käyttöön ja saisimmeko niihin yrittäjiä. Tätä samaa konseptia on nyt kopioitu ympäri Suomea.

NKK:lla on jatkossakin tarkoituksena toiminnallaan kehittää Turun aluetta. Alustavia keskusteluja alueen kärkihankkeissa auttamisesta on jo käyty esimerkiksi Turku Science Parkin edustajien kanssa.

– Suurin osa heidän tavoitteistaan ovat sellaisia, joissa nuorkauppakamarilaiset voisivat olla mukana yksittäisten projektien tai hankkeiden kautta.

Ketomäki näkee Turun alueen tulevaisuuden inspiroivana eläväisen yritys- ja elinkeinoelämän säestämänä. Kaupunki ja akateeminen maailma puhaltavat yhteen hiileen ja se tuottaa hänen mielestään tulosta.

– Suomi on sen verran pieni maa, että meidän pitää saada kaikki lahjakkaat ihmiset innostumaan tämän maan ja Turun alueen kehittämisestä. Yleensä menestys poikii lisää hyvää, Ketomäki kiteyttää.

Atte Uusinoka

Turun kauppakamari: Historian museo Vanhaankaupunkiin

Kauppakamari esittää Historian museon sijoituspaikaksi vanhaakaupunkia eli vanhan suurtotin ja Tuomiokirkon seutua.

Turun kauppakamarin matkailuvaliokunnan mielestä Turkuun toteutettava Historian museo pitäisi sijoittaa Turun Vanhankaupungin alueelle Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon läheisyyteen. Valiokunta perustelee museon sijoittamista Vanhaan kaupunkiin alueen suurella matkailupotentiaalilla.

Finanssiala: Lainakaton kiristäminen voi heikentää työvoiman liikkuvuutta

Finanssivalvonta on päättänyt kiristää asuntolainojen kokoa säätelevää lainakattoa muiden kuin ensiasunnon ostajien kohdalla. Finanssiala ry (FA) pelkää, että kiristys vähentää kotitalouksien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä ja siten heikentää talouskasvun edellytyksiä.

Väitös: Neurofibromatoosi tyyppi 1 luultua yleisempi ja aiheuttaa suuren syöpäriskin

Elina Uusitalo.

Elina Uusitalo selvitti väitöstutkimuksessaan Neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymän yleisyyttä Suomessa sekä sitä sairastavien potilaiden syöpäriskiä. Tutkimuksessa havaittiin, että oireyhtymä on luultua yleisempi ja sitä sairastavilla on aiemmin uskottua suurempi riski sairastua syöpään. Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä taudin molekyylidiagnostiikkaan.

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Mikä muuttuu ikäihmisten palveluissa sote-uudistuksessa?

Turun kaupungin vanhusneuvosto järjestää avoimen info- ja keskustelutilaisuuden ikäihmisten palveluista sote-uudistuksen jälkeen maanantaina 26. maaliskuuta kello 13–15.15. Paikkana on virastotalon auditorio Itsenäisyydenaukiolla.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!