Keittiövälineissä turha pihistellä

Heirolin perheyrittäjät Cristina ja Rolf Moborg vannovat iloisen ruoanlaiton, teräksen ja tehostetun tilankäytön nimeen. Rolf pitelee uunivuokaa, joka toimii myös induktioliedellä. Heirolin perheyrittäjät Cristina ja Rolf Moborg vannovat iloisen ruoanlaiton, teräksen ja tehostetun tilankäytön nimeen. Rolf pitelee uunivuokaa, joka toimii myös induktioliedellä. Kuva: Linnea Lahtinen

Keittiön tarvikkeet ovat yhä enemmän sisustuksellisia elementtejä

Keittiön varustukselta vaaditaan käytännöllisyyttä, kauneutta ja kestävyyttä. Perheyrittäjät Cristina ja Rolf Moborg Heirol Oy:stä kertovat, että Suomessa keittiövälineisiin panostetaan naapurimaita vähemmän.

– Ruotsissa ostetaan keskimäärin 80–100 euron paistinpannuja, kun Suomessa niistä maksetaan tavallisesti 39 euroa. Täällä surkutellaan, kun pannu ei kestäkä, ja ostetaan tilalle samanlainen. Oikeasti on edullisempaa ostaa laadukas väline, joka palvelee moninkertaisen ajan, sanoo Rolf Moborg.

Hänen mielestään laadun merkitys ymmärretään nykyään paremmin, mutta petrattavaa löytyy.

– Panostamme julkisivuun ja omaan keittiöön ostetaan hienot näkyvillä olevat kaapit, mutta kunnollisista keittiövälineistä säästetään.

Moborgit uskovat, että ruoanlaitto on arkisuudestaan huolimatta antoisa harrastus. On mukavampaa kokata, kun keittiövälineet toimivat hyvin ja ovat ilo myös silmälle. Usein laatu parantaa tuotteen ulkonäköä. Materiaaleista pinnalla on teräs ominaisuuksiensa ansiosta: se on helppohoitoinen, tyylikäs ja ekologinen kierrätettävyytensä ansiosta.

– Teräksisillä tarvikkeilla voi luoda modernin silauksen vanhaan taloon tai tuoda kontrastia maalaistyylisyyteen.

Viime vuosina jyllännyt kuparivillitys on laskemaan päin. Kupari on materiaalina terästä kinkkisempi, mutta vastineeksi vaivalle saa näyttävyyttä.

Esillä keittiössä pidetään Rolf Moborgin mukaan esimerkiksi ruokavaakoja, maustemyllyjä ja kulhoja. Pienvälineitä säilytetään ripustamalla niitä tankoihin, laittamalla pystyyn purkkeihin tai järjestämällä laatikoihin.

– Mokkakeittimet ovat puolestaan sekä käyttö- että designesineitä, Rolf Moborg sanoo.

Keittiöissä puhuttaa tilankäyttö. Kaappitila loppuu helposti kesken, joten Moborgit kannustavat panostamaan harkittuihin hankintoihin.

– Yksi pinnoitettu ja yksi kovaan paistamiseen tarkoitettu paistinpannu riittää. Niiden lisäksi hanki kunnon kattila, kannellinen kasari, kokki-, vihannes- ja kuorimaveitsi sekä raastin.

Isommassa pannussa voi tehdä ruokaa myös pienen annoksen, joten pikkupannujen tarpeellisuutta kannattaa pohtia. Rolf Moborg paljastaa, että loppuvuoden tuoteuutuus on myös vastaus säilytysongelmiin.

– Quick Clack pro -sarjan pinottavissa astioissa on irrotettavat kahvat, taittuvakahvaiset kannet ja lisäksi muovikannet ruoan säilyttämistä varten. Kun paistinpannusta irrottaa kahvat, saa siitä piirakkavuoan. Astiat toimivat myös tarjoiluvälineinä, ja ne voi laittaa uuniin.

Linnea Lahtinen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!