Elämän risteyskohdassa jouluisella luomutilalla

Helenan (Milka Ahlroth) ja Oivan (Martti Suosalo) maalaisjoulu ei mene ihan nuottien mukaan. Helenan (Milka Ahlroth) ja Oivan (Martti Suosalo) maalaisjoulu ei mene ihan nuottien mukaan. Kuva: Sami Kuokkanen

Ohjaaja-käsikirjoittaja Inari Niemi joka on tullut tunnetuksi elokuvastaan Kesäkaverit, jatkaa tutulla draamakomedian linjallaan myös uusimmassa elokuvassaan. Joulumaa filmatisointi sijoittuu suomalaiselle pientilalle, mikä saattaa yhteen erilaisissa elämäntilanteissa olevan ihmisjoukon.

Joulumaa saa ensi-iltansa 1. joulukuuta.

Tarina pyrkii yhdistelemään erilaisia aiheita, ystävyyden, lapsentahtisuuden, ihanteellisuuden ja valintojen äärellä.

Elokuvassa vietetään joulua luomutilalla, jota isännöivät Eero Ritalan esittämä Tuure ja Anna Paavilaisen Unna. Pariskunnalle maanviljely ja lampaidenhoito osoittautuvat liian haastaviksi. Maatilalle tulevat joulua viettämään viisikymppiset Milka Ahlrothin Helena, Mari Rantasilan Ulli ja Martti Suosalon näyttelemä vieras, jotka yhdessä isäntäparin kanssa luovat draamallisen keitoksen.

– Halusin tehdä elokuvan jossa on keskiössä mies ja nainen. Nainen joka jätetään, luottaa niin vahvasti parisuhteeseen, että jaksaa odottaa miehensä paluuta. Sitten on toinen päähenkilöpari, joka joutuu törmäyskurssille tämän eri elämänvaiheessa olevan parin kanssa. Molemmilla on jonkinlainen risteyskohta elämässään, ja päähenkilön kysymys siitä, että olenko ollut väärässä nämä vuodet, kertoo Niemi.

Elokuvan näyttelijöille tarinan rooliin astumisessa on olennaista ymmärrys ihmisyydestä sen eri ilmenemismuotoina.

–Näyttelijän näkökulmasta on mielekästä näytellä ihmistä joka edustaa tavallista ihmistä ja tavallisen ihmisen ongelmia. Haasteellista elokuvan tekemisen alkuvaiheessa on, että tuleeko tästä henkilöstä liian tylsä ja epämielenkiintoinen, näkee Ahlroth.

– Harri-roolini tehtävä on tehdä kuvio kiinnostavaksi ja mahdollisimman hankalaksi tälle päähenkilölle. Molemmissa Helenan suhteissa on hyvät ja huonot puolensa. Niin kuin elämässä, ihmissuhde ei ole mitenkään itsestään selvää. Tässä elokuvassa on lämmintä huumoria ja roolihenkilölläni on jäljellä tunteita Helenaa kohtaan, pohtii elokuvan näyttelijä Tommi Korpela.

Elokuva tarinoi ihmisten arjen ongelmista ja päähenkilöiden valinnoista joita he tekevät ihmissuhteissaan.

– Yritän välttää opetusta elokuvissani. Toivon, että elokuva välittäisi ymmärrystä ihmisiä kohtaan. Ihmiset ovat erilaisissa vaikeissa tilanteissa. Joulumaassa se on rakkaus räpiköivää ihmistä kohtaan. Kolmikymppisten Unnan ja Tuuren kohdalla sai käsiteltyä aika paljon sellaisia nykyajan pienten lasten vanhempien ongelmia, painottaa Niemi.

– Helena on tässä elokuvassa kovin luottavainen ja sopeutuvainen, hän ei ole mikään suuri toimija, eikä hän tee mitään suuria liikkeitä. Keskeistä on tässä Helenalla usko ja suunnan muutoksen vaikeus, päättää Ahlroth.

Kurt Hedborg

Kiellettyjen laulujen konsertti Turussa

M. A. Numminen ja Pedro Hietanen.

Huhtikuussa saadaan kokea varsin ainutkertainen konsertti, kun M. A. Numminen esittää harvinaisia kiellettyjä laulujaan Turun konserttitalossa. Lauantaina 14. huhtikuuta pidettävässä konsertissa Nummista säestää Pedro Hietanen .

Kalatalousalueiden määrä vähenee sadalla

ELY-keskukset ovat vahvistaneet kalatalousalueiden uudet rajat. Kalavarojen kestävän käytön ohjaamiseksi perustetaan yhteensä 118 kalatalousaluetta.

Väitös: Tekonivelrekisterit löytävät toimivat tekonivelmallit

Mika Junnila.

Kansalliset tekonivelrekisterit on perustettu tuottamaan tietoa tekonivelten uusintaleikkauksista. Rekisterien tavoitteena on havaita huonot tekonivelmallit mahdollisimman aikaisin, jotta uusintaleikkauksien määrä saataisiin pidettyä vähäisenä.

Uudistettu teoriakoe testaa liikennetilanteiden hahmottamista aikaisempaa paremmin

Kuljettajantutkintouudistus tuo uutta myös teoriakokeeseen. Vanhojen monivalintojen lisäksi mukaan tulevat laajemmat, kuvaa ja selitetekstiä yhdistävät kysymykset, joiden tarkoituksena on testata liikennetilanteiden ymmärtämistä ja reagointikykyä uudella tavalla. Uudistetut teoriakokeet tulevat voimaan 1.7.2018 alkaen.

Suurten kirjailijoiden jalanjäljissä

John Gillardin Luovan kirjoittajan työkirja (Art House) houkuttelee tarttumaan kynään. Teoksessa on esitelty kahdenkymmenen tunnetun kirjailijan uraa, teoksia ja tyyliä. Kunkin esittelyn jälkeen lukijalla on tilaisuus herätellä omaa luovuuttaan kirjoitustehtävien parissa. Muun muassa James Joyce , Virginia Woolf , Franz Kafka ja Margaret Atwood ovat saaneet omat lukunsa.

Klementiinejä popsitaan innokkaasti

Klementiinistä on tullut viime vuosina suomalaisten suosikkimandariini. Joulukuussa herkutellaan mehukkailla, keltaisilla klementiineillä ja ihanilla tuoksuilla. Joulun tuoksua ja tuntua saa kotiin tällä pienellä keinolla. Asettele klementiinejä kauniiseen koriin ja pistele kokonaisia kuivattuja neilikoita muutaman hedelmän pintaan.

Kaupunki
Urheilu

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Åboraakkeli: Tärkeä jatkopaperi

Miro Tenho.

Jalkapallo-TPS:n ystävät saivat alkuviikosta iloisia uutisia, kun TPS tiedotti keskuspuolustaja Miro Tenhon jatkosopimuksesta. Tenho oli yksi viime kauden keskeisiä palasia Ykkösen voittajajoukkueessa ja miehen jatkaminen raitapaidassa on enemmän kuin iso asia seuralle.

Puukkokatsomo: Paavolla ei haastajia

23-vuotiaasta Paavo Nurmesta tuli tähti, kun hän ylitti Antwerpenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun maaliviivan voittajana.

Suomen satavuotisjuhlan vuoksi viime aikoina on tehty poikkeuksellisen paljon erilaisia urheilijalistauksia, joissa yritetään asettaa paremmuusjärjestykseen itsenäisen Suomen historian aikana menestyneitä urheilijoita.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?