Elämän risteyskohdassa jouluisella luomutilalla

Helenan (Milka Ahlroth) ja Oivan (Martti Suosalo) maalaisjoulu ei mene ihan nuottien mukaan. Helenan (Milka Ahlroth) ja Oivan (Martti Suosalo) maalaisjoulu ei mene ihan nuottien mukaan. Kuva: Sami Kuokkanen

Ohjaaja-käsikirjoittaja Inari Niemi joka on tullut tunnetuksi elokuvastaan Kesäkaverit, jatkaa tutulla draamakomedian linjallaan myös uusimmassa elokuvassaan. Joulumaa filmatisointi sijoittuu suomalaiselle pientilalle, mikä saattaa yhteen erilaisissa elämäntilanteissa olevan ihmisjoukon.

Joulumaa saa ensi-iltansa 1. joulukuuta.

Tarina pyrkii yhdistelemään erilaisia aiheita, ystävyyden, lapsentahtisuuden, ihanteellisuuden ja valintojen äärellä.

Elokuvassa vietetään joulua luomutilalla, jota isännöivät Eero Ritalan esittämä Tuure ja Anna Paavilaisen Unna. Pariskunnalle maanviljely ja lampaidenhoito osoittautuvat liian haastaviksi. Maatilalle tulevat joulua viettämään viisikymppiset Milka Ahlrothin Helena, Mari Rantasilan Ulli ja Martti Suosalon näyttelemä vieras, jotka yhdessä isäntäparin kanssa luovat draamallisen keitoksen.

– Halusin tehdä elokuvan jossa on keskiössä mies ja nainen. Nainen joka jätetään, luottaa niin vahvasti parisuhteeseen, että jaksaa odottaa miehensä paluuta. Sitten on toinen päähenkilöpari, joka joutuu törmäyskurssille tämän eri elämänvaiheessa olevan parin kanssa. Molemmilla on jonkinlainen risteyskohta elämässään, ja päähenkilön kysymys siitä, että olenko ollut väärässä nämä vuodet, kertoo Niemi.

Elokuvan näyttelijöille tarinan rooliin astumisessa on olennaista ymmärrys ihmisyydestä sen eri ilmenemismuotoina.

–Näyttelijän näkökulmasta on mielekästä näytellä ihmistä joka edustaa tavallista ihmistä ja tavallisen ihmisen ongelmia. Haasteellista elokuvan tekemisen alkuvaiheessa on, että tuleeko tästä henkilöstä liian tylsä ja epämielenkiintoinen, näkee Ahlroth.

– Harri-roolini tehtävä on tehdä kuvio kiinnostavaksi ja mahdollisimman hankalaksi tälle päähenkilölle. Molemmissa Helenan suhteissa on hyvät ja huonot puolensa. Niin kuin elämässä, ihmissuhde ei ole mitenkään itsestään selvää. Tässä elokuvassa on lämmintä huumoria ja roolihenkilölläni on jäljellä tunteita Helenaa kohtaan, pohtii elokuvan näyttelijä Tommi Korpela.

Elokuva tarinoi ihmisten arjen ongelmista ja päähenkilöiden valinnoista joita he tekevät ihmissuhteissaan.

– Yritän välttää opetusta elokuvissani. Toivon, että elokuva välittäisi ymmärrystä ihmisiä kohtaan. Ihmiset ovat erilaisissa vaikeissa tilanteissa. Joulumaassa se on rakkaus räpiköivää ihmistä kohtaan. Kolmikymppisten Unnan ja Tuuren kohdalla sai käsiteltyä aika paljon sellaisia nykyajan pienten lasten vanhempien ongelmia, painottaa Niemi.

– Helena on tässä elokuvassa kovin luottavainen ja sopeutuvainen, hän ei ole mikään suuri toimija, eikä hän tee mitään suuria liikkeitä. Keskeistä on tässä Helenalla usko ja suunnan muutoksen vaikeus, päättää Ahlroth.

Kurt Hedborg

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.