Elämän risteyskohdassa jouluisella luomutilalla

Helenan (Milka Ahlroth) ja Oivan (Martti Suosalo) maalaisjoulu ei mene ihan nuottien mukaan. Helenan (Milka Ahlroth) ja Oivan (Martti Suosalo) maalaisjoulu ei mene ihan nuottien mukaan. Kuva: Sami Kuokkanen

Ohjaaja-käsikirjoittaja Inari Niemi joka on tullut tunnetuksi elokuvastaan Kesäkaverit, jatkaa tutulla draamakomedian linjallaan myös uusimmassa elokuvassaan. Joulumaa filmatisointi sijoittuu suomalaiselle pientilalle, mikä saattaa yhteen erilaisissa elämäntilanteissa olevan ihmisjoukon.

Joulumaa saa ensi-iltansa 1. joulukuuta.

Tarina pyrkii yhdistelemään erilaisia aiheita, ystävyyden, lapsentahtisuuden, ihanteellisuuden ja valintojen äärellä.

Elokuvassa vietetään joulua luomutilalla, jota isännöivät Eero Ritalan esittämä Tuure ja Anna Paavilaisen Unna. Pariskunnalle maanviljely ja lampaidenhoito osoittautuvat liian haastaviksi. Maatilalle tulevat joulua viettämään viisikymppiset Milka Ahlrothin Helena, Mari Rantasilan Ulli ja Martti Suosalon näyttelemä vieras, jotka yhdessä isäntäparin kanssa luovat draamallisen keitoksen.

– Halusin tehdä elokuvan jossa on keskiössä mies ja nainen. Nainen joka jätetään, luottaa niin vahvasti parisuhteeseen, että jaksaa odottaa miehensä paluuta. Sitten on toinen päähenkilöpari, joka joutuu törmäyskurssille tämän eri elämänvaiheessa olevan parin kanssa. Molemmilla on jonkinlainen risteyskohta elämässään, ja päähenkilön kysymys siitä, että olenko ollut väärässä nämä vuodet, kertoo Niemi.

Elokuvan näyttelijöille tarinan rooliin astumisessa on olennaista ymmärrys ihmisyydestä sen eri ilmenemismuotoina.

–Näyttelijän näkökulmasta on mielekästä näytellä ihmistä joka edustaa tavallista ihmistä ja tavallisen ihmisen ongelmia. Haasteellista elokuvan tekemisen alkuvaiheessa on, että tuleeko tästä henkilöstä liian tylsä ja epämielenkiintoinen, näkee Ahlroth.

– Harri-roolini tehtävä on tehdä kuvio kiinnostavaksi ja mahdollisimman hankalaksi tälle päähenkilölle. Molemmissa Helenan suhteissa on hyvät ja huonot puolensa. Niin kuin elämässä, ihmissuhde ei ole mitenkään itsestään selvää. Tässä elokuvassa on lämmintä huumoria ja roolihenkilölläni on jäljellä tunteita Helenaa kohtaan, pohtii elokuvan näyttelijä Tommi Korpela.

Elokuva tarinoi ihmisten arjen ongelmista ja päähenkilöiden valinnoista joita he tekevät ihmissuhteissaan.

– Yritän välttää opetusta elokuvissani. Toivon, että elokuva välittäisi ymmärrystä ihmisiä kohtaan. Ihmiset ovat erilaisissa vaikeissa tilanteissa. Joulumaassa se on rakkaus räpiköivää ihmistä kohtaan. Kolmikymppisten Unnan ja Tuuren kohdalla sai käsiteltyä aika paljon sellaisia nykyajan pienten lasten vanhempien ongelmia, painottaa Niemi.

– Helena on tässä elokuvassa kovin luottavainen ja sopeutuvainen, hän ei ole mikään suuri toimija, eikä hän tee mitään suuria liikkeitä. Keskeistä on tässä Helenalla usko ja suunnan muutoksen vaikeus, päättää Ahlroth.

Kurt Hedborg

Toisen asteen valtakunnallinen yhteishaku alkaa

Haku ammatillisiin koulutuksiin ja lukioihin alkaa 20. helmikuuta. Turun ammatti-instituutissa on valittavana yli 20 tutkintoa, joissa kaikissa on mahdollisuus kaksoistutkintoon. Turussa kymmenen eri lukiota tarjoavat tutkintomahdollisuuksia myös erityislinjoilla.

Varsinais-Suomessa kesällä 15 protuleiriä

Prometheus-aikuistumisleirit eli protuleirit ovat täyttyneet tänä vuonna nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Ensi kesän leireille on ilmoittautunut tässä vaiheessa jo 883 leiriläistä.

Reserviläisliitto: Liittoutumattomuuden kannatus noussut selvästi

Kantar TNS selvitti Reserviläisliiton toimeksiannosta suomalaisten käsityksiä maanpuolustuksesta (n=1 003). Lähes puolet (47 %) pitää nyt sotilaallista liittoutumattomuutta parhaana tapana järjestää Suomen puolustus. Vuosi sitten liittoutumattomuuden kannalla oli 39 prosenttia vastaajista.

Rakennuksilla kiinnitetään huomiota putoamissuojauksiin

Viime viikkojen aikana Suomen rakennustyömailla on sattunut useita, jopa kuolemaan johtaneita tapaturmia. Hyvin moni sattuneista tapaturmista ja läheltä piti -tilanteista on liittynyt putoamissuojauksen puutteellisuuteen. Tämän vuoksi rakennusalan järjestöt ja liitot eli Rakennusteollisuus RT, Pro ja Rakennusliitto kehottavat rakennustyömailla työskenteleviä tarkkailemaan ja tehostamaan erityisesti putoamissuojausta.

Yritysten varastojen arvo kasvoi viime vuoden neljännellä neljänneksellä

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 3,0 prosenttia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 3,8 prosenttia vuoden 2016 neljänteen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 1,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Ylijohtaja Kirsi Varhila: Sote-uudistus ei ole uhka alan työllisyydelle

Ylijohtaja Kirsi Varhila.

– Valtaosa sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksista on palkkakuluja. Siten sote-uudistuksen tavoite hillitä kustannuskasvua edellyttää säästöjä henkilöstökuluissa. Samaan aikaan sosiaali- ja terveysalan yleinen työtilanne on tulevaisuudessakin hyvä. Uhkakuvien maalailu on perusteetonta, sillä työvoimapula on todennäköisempää kuin massatyöttömyys. On tärkeää, että alalle valmistuu runsaasti uusia ammattilaisia vuosittain ja myös maahanmuuttajat työllistetään, kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila blogissaan.

Tuleeko talvipyöräilystä vientituote?

Suomalainen pyöräliikenneosaaminen herättää yhä enemmän kiinnostusta. Kysyntää on, sillä monet suuret kaupungit ovat havahtuneet pyöräilyn edistämisen tärkeyteen. Yli kolme miljardia ihmistä elää alueilla, joilla sataa lunta ainakin joskus.

Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.