Suomessa jo yli 45 000 asumisoikeusasuntoa

ARA:n eli asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tuoreen tilaston mukaan Suomessa on jo 45 300 asumisoikeusasuntoa, joista pääkaupunkiseudulla on 44 prosenttia, Tampereen seudulla 12 prosenttia, Turun seudulla yhdeksän prosenttia, Jyväskylässä kuusi prosenttia ja Oulussa neljä prosenttia. Asumisoikeusasuntoja on 47 kunnassa.

Asumisoikeusasuntojen tuotanto on pääosin valtion tukemaa. Vuoden 2017 aikana korkotukivaltuus asumisoikeusasunnoille on ollut 390 miljoonaa euroa, mikä on mahdollistanut noin 2 200 asunnon rakentamisen ja 1 200 perusparantamisen.

Ympäristöministeriö on laatinut lakiluonnoksen asuntorakentamisen korkotukilainsäädännön kehittämiseksi. Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) kannattaa lakiesityksen tavoitetta kehittää korkotukijärjestelmää siten, että se kannustaisi rakennuttajia toteuttamaan kohtuuhintaisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen nykyistä enemmän ja mahdollistaisi niiden peruskorjaamisen.

SAY:n näkemyksen mukaan lakiluonnos uhkaisi kuitenkin lopettaa asumisoikeusasuntojen tuotannon.

– Omarahoitusosuuden edellyttäminen asumisoikeusyhteisöiltä käytännössä lopettaisi asumisoikeusasuntojen tuotannon. Rahoituslaitokset eivät ole valmiita lainoittamaan omarahoitusosuuksia, koska asumisoikeustaloilla ei ole niiden "ikuisista" rajoituksista johtuen vakuusarvoa. Asumisoikeusyhteisöjen omistajat eivät ole valmiita sijoittamaan asumisoikeusyhteisöihin lisää varoja, koska sijoitusta ei ole käytännössä mahdollista palauttaa takaisin omistajille, arvioi SAY:n varapuheenjohtaja Maarit Toveri.

– Asumisoikeustuotannon loppuminen olisi yhteiskunnan kannalta valitettavaa. Kasvukeskuksissa on kova pula kohtuuhintaisista asunnoista. Asumisoikeusasunnoilla on keskeinen rooli työvoiman liikkuvuuden helpottamisessa ja negatiivisen segregaation ehkäisemisessä.

Lakiluonnokseen on kirjattu myös kielto korjauksiin varautumisesta. Esityksen mukaan varautuminen tuleviin perusparannus-, ylläpito- ja hoitokustannuksiin kiellettäisiin kokonaan uusissa korkotukilainoitetuissa vuokra- ja asumisoikeuskohteissa.

Asumisoikeusasuntojen peruskorjaamisen rahoittaminen on täysin riippuvaista asumisoikeusyhteisöjen ennakkoon keräämistä varautumisista ja valtion takaamista peruskorjauslainoista. Varautumisten kieltäminen lopettaisi asuntojen peruskorjaamisen.

– Asumisoikeusasunnoilla ei ole niiden ikuisista rajoituksista johtuen vakuusarvoa, minkä vuoksi asumisoikeusyhteisöt eivät saa lainaa ilman valtion takausta. Lisäksi varautumiskielto viestittäisi, että asuntojen ja kiinteistöjen kunnosta ei tarvitse välittää, Toveri arvioi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!