Suomessa jo yli 45 000 asumisoikeusasuntoa

ARA:n eli asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tuoreen tilaston mukaan Suomessa on jo 45 300 asumisoikeusasuntoa, joista pääkaupunkiseudulla on 44 prosenttia, Tampereen seudulla 12 prosenttia, Turun seudulla yhdeksän prosenttia, Jyväskylässä kuusi prosenttia ja Oulussa neljä prosenttia. Asumisoikeusasuntoja on 47 kunnassa.

Asumisoikeusasuntojen tuotanto on pääosin valtion tukemaa. Vuoden 2017 aikana korkotukivaltuus asumisoikeusasunnoille on ollut 390 miljoonaa euroa, mikä on mahdollistanut noin 2 200 asunnon rakentamisen ja 1 200 perusparantamisen.

Ympäristöministeriö on laatinut lakiluonnoksen asuntorakentamisen korkotukilainsäädännön kehittämiseksi. Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry (SAY) kannattaa lakiesityksen tavoitetta kehittää korkotukijärjestelmää siten, että se kannustaisi rakennuttajia toteuttamaan kohtuuhintaisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen nykyistä enemmän ja mahdollistaisi niiden peruskorjaamisen.

SAY:n näkemyksen mukaan lakiluonnos uhkaisi kuitenkin lopettaa asumisoikeusasuntojen tuotannon.

– Omarahoitusosuuden edellyttäminen asumisoikeusyhteisöiltä käytännössä lopettaisi asumisoikeusasuntojen tuotannon. Rahoituslaitokset eivät ole valmiita lainoittamaan omarahoitusosuuksia, koska asumisoikeustaloilla ei ole niiden "ikuisista" rajoituksista johtuen vakuusarvoa. Asumisoikeusyhteisöjen omistajat eivät ole valmiita sijoittamaan asumisoikeusyhteisöihin lisää varoja, koska sijoitusta ei ole käytännössä mahdollista palauttaa takaisin omistajille, arvioi SAY:n varapuheenjohtaja Maarit Toveri.

– Asumisoikeustuotannon loppuminen olisi yhteiskunnan kannalta valitettavaa. Kasvukeskuksissa on kova pula kohtuuhintaisista asunnoista. Asumisoikeusasunnoilla on keskeinen rooli työvoiman liikkuvuuden helpottamisessa ja negatiivisen segregaation ehkäisemisessä.

Lakiluonnokseen on kirjattu myös kielto korjauksiin varautumisesta. Esityksen mukaan varautuminen tuleviin perusparannus-, ylläpito- ja hoitokustannuksiin kiellettäisiin kokonaan uusissa korkotukilainoitetuissa vuokra- ja asumisoikeuskohteissa.

Asumisoikeusasuntojen peruskorjaamisen rahoittaminen on täysin riippuvaista asumisoikeusyhteisöjen ennakkoon keräämistä varautumisista ja valtion takaamista peruskorjauslainoista. Varautumisten kieltäminen lopettaisi asuntojen peruskorjaamisen.

– Asumisoikeusasunnoilla ei ole niiden ikuisista rajoituksista johtuen vakuusarvoa, minkä vuoksi asumisoikeusyhteisöt eivät saa lainaa ilman valtion takausta. Lisäksi varautumiskielto viestittäisi, että asuntojen ja kiinteistöjen kunnosta ei tarvitse välittää, Toveri arvioi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turkulaispari myi kaiken ja osti menoliput Thaimaahan

Inkeri Koskinen ja Mikko Halonen kilistelivät matkan alkamisen kunniaksi Thaimaassa.

Hyppy tuntemattomaan vaatii rohkeutta ja päättäväisyyttä. Harva rohkenee myymään yrityksensä ja asuntonsa, ja aloittamaan uuden elämän mukavuusalueen ulkopuolella matkustaen maailmalla ilman selviä tulevaisuuden suunnitelmia. Turkulaiset Inkeri Koskinen , 25, ja Mikko Halonen , 33, halusivat irrottautua yhteiskunnan pyörästä myymällä omaisuutensa. He pakkasivat rinkkansa ja lähtivät kohti Aasiaa. Pariskunnan kissat saivat kodin lähipiiristä.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Käsiase laukesi ravintola Venuksessa

Asiakkaan hallussa ollut käsiase laukesi lauantaina aamuyöstä Turussa ravintola Venuksessa, kertoo Lounais-Suomen poliisi Twitter-tilillään.

Parpolle esitetään jatkoa muutosjohtajana

Antti Parpo.

Kaupunginhallitus muutti marraskuussa Turun kaupungin konsernihallinnon johdon vastuualueen muutosjohtajan viran pysyväksi. Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. Viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi on määritelty 8 935 euroa kuukaudessa.

Konenäkö tehostaa lajien kartoittamista ja suojelua

Konenäkö eli automaattinen kuvatulkinta tarjoaa uusia mahdollisuuksia lajien ja elinympäristöjen kartoittamiseen sekä luonnonsuojeluun. Automatisoidun lajintunnistuksen avulla voidaan myös säästää luonnonhoidon kustannuksia.

Lukiolaiset: Äidinkielen ylioppilaskokeen uudistus lupaava

Ylioppilastutkintolautakunta päätti perjantaina äidinkielen ylioppilaskokeen uusista määräyksistä ja arviointikriteereistä. Äidinkielen koe järjestetään syksystä 2018 lähtien digitaalisena. Digitaaliseen äidinkielen kokeeseen kuuluu kaksi koetta, joista toinen mittaa ensisijaisesti kirjoitustaitoa ja toinen ensisijaisesti lukutaitoa. Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) mielestä uudistus on lupaava.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!