Älä pakasta sulatettua jauhelihaa uudelleen

Virallisen termistön mukaan teollisuudessa pakastetaan, kotona jäädytetään. Jauhelihan uudelleen pakastamista kannattaa harkita, sillä se on mainio kasvualusta bakteereille. Virallisen termistön mukaan teollisuudessa pakastetaan, kotona jäädytetään. Jauhelihan uudelleen pakastamista kannattaa harkita, sillä se on mainio kasvualusta bakteereille. Kuva: Jarno Keskinen

Kerran sulatetun lihan pakastamista uudelleen ei suositella. Uudelleenpakastamisesta ei ole välttämättä haittaa, varsinkaan jos tuote ei ole päässyt lämpenemään huoneenlämpöiseksi. Jääkaappilämpötilassa pidetyn tuotteen uskaltaa pakastaa melko turvallisin mielin, mutta suurta makunautintoa kahdesti pakastetulta lihalta ei kannata odottaa.

– Jäätyminen rikkoo lihan solurakennetta, koska vesi laajenee jäätyessä. Sulatettaessa liha kuivuu. Kahdesti sulatettu tuote saattaa olla turvallinen, mutta ei välttämättä sitä, mitä kuluttaja odottaa, ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Evirasta kertoo.

Jos liha pääsee lämpenemään huoneenlämpöön, siinä olevat bakteerit pääsevät vauhtiin. Jäätymisen aiheuttama lihan rikkoontuminen solutasolla helpottaa bakteerien työtä. Rikkoutuneet solut ovat bakteereille mainio kasvualusta eli kerran sulatetussa lihassa bakteerit menestyvät paremmin kuin pakastamattomassa lihassa. Jauheliha on herkempi pilaantumaan kuin kokoliha. Kokolihassa bakteerit ovat pinnalla, jauhelihassa kaikkialla.

– Suuren pinta-alan lisäksi jauhelihassa on valmiiksi rikottu rakenne. Se on bakteereille todella hyvä kasvualusta.

Uudelleenpakastamisen turvallisuuteen vaikuttaa suuresti se, miten pitkään ja miten lämpimässä liha on ollut ennen uutta pakastamista. Mikrobit lisääntyvät 6–60 asteen lämmössä ja kaikkein tehokkaimmin 20–40 asteen lämmössä. Jos tuote on päässyt lämpenemään huoneenlämpöiseksi tai jos se on jo pakastettaessa vanha, mikrobitoimintaa on enemmän kuin jääkaapissa pidetyssä uudemmassa tuotteessa. Usein pakkaseen päätyy kuitenkin niin kutsuttu täplätuote eli 30 prosentin alennuksella myytävä, viimeistä käyttöpäiväänsä lähestyvä liha.

– Pakastaminen heikentää tällaisten, jo muutenkin käyttöaikansa loppupuolella olevien tuotteiden säilyvyyttä entisestään. Tällaiset tuotteet voidaan kyllä pakastaa, mutta ne tulisi käyttää nopeasti sulattamisen jälkeen.

Kala tulisi pakastaa nopeasti ja riittävän kylmäksi. Vaikka pakastaminen tehtäisiin oikein, kala on silti sulattamisen jälkeen kuivempaa kuin tuoreena. Myös rasvaiset lihat tulisi pakastaa nopeasti, ei vasta viimeisenä käyttöpäivänä. Mitä rasvaisempi liha on, sitä herkempi se on härskiintymään. Rasvainen liha säilyy lyhyemmän ajan myös pakastettuna.

Jos sulatetun lihan valmistaa ruoaksi, sen voi taas pakastaa huoletta.

– Jos sulatettu liha on säilytetty jääkaapissa ennen valmistamista eikä se ole vanhentunutta, sen mikrobiologinen laatu tuskin on heikentynyt.

Lihan säilymiseen vaikuttaa aika ja lämpötila, mutta ehdottomia totuuksia lihan säilymisestä ja pilaantumisesta on vaikea löytää. Vanha kunnon aistinvarainen havainnointi on paikallaan aina, kun sulatettua lihaa valmistetaan ravinnoksi.

– Myös käyttötarkoitus vaikuttaa. Esimerkiksi pakastetuista mansikoista ei tule enää kakun koristeita, mutta kakun täytteeksi ne käyvät yhä mainiosti, Pihlajasaari vertaa.

Jarno Keskinen

Laaja tutkimus paljasti vakavia puutteita alaselkäkivun hoidossa

Terveydenhuollon resursseja haaskataan parhaillaankin turhiin tutkimuksiin sekä tehottomiin ja jopa haitallisiin hoitoihin. Asia käy ilmi The Lancet -tiedelehdessä torstaina julkaistuista kolmesta laajasta katsausartikkelista, joissa yli kolmekymmentä johtavaa asiantuntijaa kolmestatoista eri maasta on koonnut tutkimusnäyttöä alaselkäkivun syistä, riskitekijöistä ja hoidosta. Professori Jaro Karppinen Oulun yliopistosta on yksi tutkimusten tekijöistä.

Tutkimus: Asumisen hintaa nostaa Suomessa tarjonnan puute, eivät asuntosijoitusyhtiöiden tuotot

Suomalaisten asumisen hintaa nostaa erityisesti kasvukeskuksissa suuri asuntokysyntä ja niukka tarjonta. Tarjontaa voitaisiin lisätä muun muassa järkevöittämällä sääntelyä, kohdentamalla tuettua asumista sitä eniten tarvitseville sekä lisäämällä markkinaehtoisuutta, ehdotetaan Pellervon taloustutkimus PTT:n vetämässä tutkimushankkeessa. Asuntosijoitusyhtiöiden tuottojen ei sen sijaan havaittu olevan poikkeuksellisen korkeita.

Moni tulva olisi ehkäistävissä

Vääränlainen rakentaminen on ilmastonmuutostakin isompi tekijä kaupunkialueiden tulvien synnyssä.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Turvapaikkakäytäntöjä yhtenäistetty muiden EU-maiden kanssa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisi torstaina pilottitutkimuksen kansainvälistä suojelua koskevista päätöksistä Maahanmuuttovirastossa 2015–17. Selvityksessä on tutkijoiden mukaan käyty läpi 18–34-vuotiaillle irakilaisille tehtyjä päätöksiä kesiltä 2015 ja 2017.

K-ryhmä kasvatti viime vuonna markkinaosuuttaan kaupan ryhmistä eniten

K-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta vuonna 2017 oli 35,8 prosenttia. Osuus kasvoi edellisvuoteen verrattuna prosenttiyksikön, mikä on kaupan ryhmistä eniten. Yli 1 200 K-ruokakauppaa käsittävä kauppaverkosto on Suomen laajin. Tiedot selviävät tutkimusyritys Nielsenin torstaina julkistamista Päivittäistavaramyymälärekisteristä.

S-ryhmän päivittäistavarakauppa kasvatti markkinaosuuttaan

Nielsenin myymälärekisteri kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinaosuuden kasvaneen viime vuonna 0,5 prosenttiyksikköä. Osuus on nyt 45,9 prosenttia. Asiakaskäyntien määrä S-ryhmän ruokakaupoissa kasvoi viime vuonna yli kymmenellä miljoonalla.

Kaupunki
Urheilu

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!