Älä pakasta sulatettua jauhelihaa uudelleen

Virallisen termistön mukaan teollisuudessa pakastetaan, kotona jäädytetään. Jauhelihan uudelleen pakastamista kannattaa harkita, sillä se on mainio kasvualusta bakteereille. Virallisen termistön mukaan teollisuudessa pakastetaan, kotona jäädytetään. Jauhelihan uudelleen pakastamista kannattaa harkita, sillä se on mainio kasvualusta bakteereille. Kuva: Jarno Keskinen

Kerran sulatetun lihan pakastamista uudelleen ei suositella. Uudelleenpakastamisesta ei ole välttämättä haittaa, varsinkaan jos tuote ei ole päässyt lämpenemään huoneenlämpöiseksi. Jääkaappilämpötilassa pidetyn tuotteen uskaltaa pakastaa melko turvallisin mielin, mutta suurta makunautintoa kahdesti pakastetulta lihalta ei kannata odottaa.

– Jäätyminen rikkoo lihan solurakennetta, koska vesi laajenee jäätyessä. Sulatettaessa liha kuivuu. Kahdesti sulatettu tuote saattaa olla turvallinen, mutta ei välttämättä sitä, mitä kuluttaja odottaa, ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Evirasta kertoo.

Jos liha pääsee lämpenemään huoneenlämpöön, siinä olevat bakteerit pääsevät vauhtiin. Jäätymisen aiheuttama lihan rikkoontuminen solutasolla helpottaa bakteerien työtä. Rikkoutuneet solut ovat bakteereille mainio kasvualusta eli kerran sulatetussa lihassa bakteerit menestyvät paremmin kuin pakastamattomassa lihassa. Jauheliha on herkempi pilaantumaan kuin kokoliha. Kokolihassa bakteerit ovat pinnalla, jauhelihassa kaikkialla.

– Suuren pinta-alan lisäksi jauhelihassa on valmiiksi rikottu rakenne. Se on bakteereille todella hyvä kasvualusta.

Uudelleenpakastamisen turvallisuuteen vaikuttaa suuresti se, miten pitkään ja miten lämpimässä liha on ollut ennen uutta pakastamista. Mikrobit lisääntyvät 6–60 asteen lämmössä ja kaikkein tehokkaimmin 20–40 asteen lämmössä. Jos tuote on päässyt lämpenemään huoneenlämpöiseksi tai jos se on jo pakastettaessa vanha, mikrobitoimintaa on enemmän kuin jääkaapissa pidetyssä uudemmassa tuotteessa. Usein pakkaseen päätyy kuitenkin niin kutsuttu täplätuote eli 30 prosentin alennuksella myytävä, viimeistä käyttöpäiväänsä lähestyvä liha.

– Pakastaminen heikentää tällaisten, jo muutenkin käyttöaikansa loppupuolella olevien tuotteiden säilyvyyttä entisestään. Tällaiset tuotteet voidaan kyllä pakastaa, mutta ne tulisi käyttää nopeasti sulattamisen jälkeen.

Kala tulisi pakastaa nopeasti ja riittävän kylmäksi. Vaikka pakastaminen tehtäisiin oikein, kala on silti sulattamisen jälkeen kuivempaa kuin tuoreena. Myös rasvaiset lihat tulisi pakastaa nopeasti, ei vasta viimeisenä käyttöpäivänä. Mitä rasvaisempi liha on, sitä herkempi se on härskiintymään. Rasvainen liha säilyy lyhyemmän ajan myös pakastettuna.

Jos sulatetun lihan valmistaa ruoaksi, sen voi taas pakastaa huoletta.

– Jos sulatettu liha on säilytetty jääkaapissa ennen valmistamista eikä se ole vanhentunutta, sen mikrobiologinen laatu tuskin on heikentynyt.

Lihan säilymiseen vaikuttaa aika ja lämpötila, mutta ehdottomia totuuksia lihan säilymisestä ja pilaantumisesta on vaikea löytää. Vanha kunnon aistinvarainen havainnointi on paikallaan aina, kun sulatettua lihaa valmistetaan ravinnoksi.

– Myös käyttötarkoitus vaikuttaa. Esimerkiksi pakastetuista mansikoista ei tule enää kakun koristeita, mutta kakun täytteeksi ne käyvät yhä mainiosti, Pihlajasaari vertaa.

Jarno Keskinen

Uusille ruokaketjuhankkeille avustusta 1,3 miljoonaa euroa

Maaseutuvirasto maksaa ruokaketjun kehittämisen valtionavustuksia seuraavan kahden vuoden aikana yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa. Syyskuussa päättyneeseen kertaluonteiseen hankehakuun saapui yhteensä 16 hakemusta yhdistyksiltä ja muilta organisaatioilta. Niistä hyväksyttiin 8 hanketta, jotka käynnistyvät pääsääntöisesti tammikuussa 2018. Ruokaketjun kehittämisen valtionavustusta haettiin kuluneen syksyn haussa yhteensä noin 3,8 miljoonaa euroa.

Pk-yritysten rahoituspalvelujen tarve kohdistuu investointeihin ja yrityskauppoihin

Pk-yritysten rahoituspalvelujen tarve kohdistuu tällä hetkellä ennen kaikkea investointeihin ja yrityskauppoihin. Tämä ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemästä Yrittäjäpaneelin kyselytutkimuksesta. Tutkimuksen tulos tukee syksyn Pk-yritysbarometrin tietoja, jonka mukaan kasvuhakuiset ja kansainvälistyvät pk-yritykset pyrkivät viemään toimintaansa voimakkaasti eteenpäin ja aikovat hakea kehityshankkeisiin ulkoista rahoitusta. Pk-yritysten kasvunäkymät ovat siis hyvällä tolalla.

Joulunäyttelyjä joka lähtöön

Naantalin museossa perinteinen joulunäyttely on avoinna Hiilolan talossa vielä lauantaina ja sunnuntaina kello 12–16 aina 17. joulukuuta asti ja joka päivä 26.–30. joulukuuta. Samoja aukioloaikoja noudattaa Erik Aschan-Rauthovin näyttely Humpin talossa.

Älypuhelimet yleistyvät edelleen

Livelähetysten ja -tapahtumien suosio on huipussaan, mutta samalla perinteisen television rinnalle tulleet suoratoistopalvelut kasvattavat suosiotaan. Live-lähetykset ovat erittäin suosittuja siitä huolimatta, että kuluttajilla on yhä paremmat mahdollisuudet kuluttaa sisältöä missä ja milloin he haluavat.

Jouluvalot voivat aiheuttaa häiriöitä nettiyhteyksiin

Jouluvalot ja muut sähkölaitteet voivat hidastaa tai pätkiä netin käyttöä.

Jouluvalot ja muut sähkölaitteet voivat hidastaa tai pätkiä netin käyttöä, kertoo Viestintävirasto. Tämä johtuu siitä, että sähkölaitteet jääkaapeista jouluvaloihin voivat häiritä samoja taajuuksia, joita WLAN-tukiasemat käyttävät.

Hyödynnä lumi, tapa pölypunkit

Heti, kun pakastaa ja maassa on lunta, kannattaa viedä käsin solmitut aidot villamatot ulos puhdistumaan. Lumi ja pakkanen hoitavat pesun luonnollisesti. Lumisia pakkaspäiviä ei välttämättä ole montaa, joten tilaisuuksia mattojen puhdistamiselle on rajoitetusti. Kevyt tamppaus maton nurjalta puolelta irrottaa tehokkaasti irtoroskia ja kertynyttä pölyä.

RNK Flyers juhli kärkiottelussa

Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese kärsi vasta kauden toisen tappionsa. Ringeten SM-sarja jäi sunnuntain otteluiden myötä joulutauolle. Kun Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese vieraili Espoossa lokakuun ensimmäisenä päivänä, kotijoukkue Espoon Kiekkoseura jäi täysin jalkoihin. Ottelu ratkesi jo hyvissä ajoin, ja vieraat ottivat vakuuttavan 13–4-voiton.

Urheilu

RNK Flyers juhli kärkiottelussa

Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese kärsi vasta kauden toisen tappionsa. Ringeten SM-sarja jäi sunnuntain otteluiden myötä joulutauolle. Kun Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese vieraili Espoossa lokakuun ensimmäisenä päivänä, kotijoukkue Espoon Kiekkoseura jäi täysin jalkoihin. Ottelu ratkesi jo hyvissä ajoin, ja vieraat ottivat vakuuttavan 13–4-voiton.

Menoviikko: Jääkiekkoilijoilla lyhyt loma

TPS:n ja KalPan väännöt ovat olleet tasaisia.

Jääkiekon Liigassa joulutauko jää lyhyeksi. Molemmin puolin joulua TPS pelaa kotikaukalossaan. 19. joulukuuta KalPaa vastaan ja heti joulun jälkeen 26. joulukuuta taistellaan pisteistä Lukkoa vastaan kasitien hegemoniamatsissa.

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!