Hese-Help auttaa vaikeasti työllistyviä

- Halusimme auttaa vaikeasti työllistyviä ihmisiä pääsemään kiinni työelämään, kertoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti. - Halusimme auttaa vaikeasti työllistyviä ihmisiä pääsemään kiinni työelämään, kertoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti. Kuva: Jane Iltanen

Vuonna 2012 perustettu Hesburgerin sosiaalinen yritys Hese-Help Oy on tällä hetkellä ainoa Turun seudulla toimiva sosiaalisen yrityksen kriteerit täyttävä yritys. Sen tehtävänä on vuokrata työvoimaa Hesburgereille.

Sosiaalinen yritys auttaa osatyökykyisiä ja pitkäaikaistyöttömiä työllistymään. Voidakseen käyttää liiketoiminnassaan ja markkinoinnissaan sosiaalisen yrityksen nimeä ja tunnusta, yrityksen henkilöstöstä vähintään 30 prosenttia on oltava vajaakuntoisia ja pitkäaikaistyöttömiä. Yrityksen tulee myös olla merkitty työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämään sosiaalisten yritysten rekisteriin.

– Halusimme auttaa vaikeasti työllistyviä ihmisiä pääsemään kiinni työelämään. Sosiaalinen yritys sitoutuu toiminnassaan tähän tavoitteeseen. Tarvitaan tietysti myös ihmisen omaa halukkuutta työskennellä Hesburgerilla, kertoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti.

Viiden vuoden aikana Hese-Helpin kautta on työllistynyt 11 henkilöä. Hesburger-ravintoloissa työsuhteet alkavat työkokeiluilla.

– Lähtökohtaisesti työntekijät palkataan vakituisiin työsuhteisiin. Toistaiseksi pisin työsuhde alkoi Hese-Helpin perustamisen aikoihin viisi ja puoli vuotta sitten ja jatkuu edelleen.

Vaikka sosiaalinen yritys tuottaa toiminnallaan yhteiskunnallista hyvää, tulee muistaa, että kyse ei ole hyväntekeväisyydestä. Sosiaalinen yritys tuottaa tavaroita tai palveluita markkinoille ja tavoittelee voittoa muiden yritysten tapaan. Se maksaa työntekijöilleen työehtosopimuksen mukaisen palkan ja on merkitty kaupparekisteriin.

Miten voiton tavoittelu sitten sopii yhteen sosiaalisen näkökulman kanssa?

– Sosiaalisen yrityksen perustaminen oli meille arvokysymys, johon vaikutti halu ottaa sosiaalista vastuuta, painottaa Vuoti.

Sosiaalisiin yrityksiin työllistymisen prosessi lähtee tyypillisesti liikkeelle työvoimapalveluiden yhteydenotolla.

– Arvioimme tapauskohtaisesti henkilön työllistymismahdollisuuksia tietyllä alueella.

Kompensaatioksi henkilöstön alentuneesta työkyvystä, sosiaaliset yritykset voivat saada palkkatukea TE-toimistolta enemmän ja pidemmältä ajalta kuin muut yritykset. Tuki ei kuitenkaan voi ylittää aiheutuneita henkilöstökuluja yksittäisen työntekijän osalta.

Hese-Help on toimintavuosiensa aikana osoittautunut toimivaksi työllistymisen väyläksi. Sitä voitaisiin tulevaisuudessa kehittää edelleen.

– Yritys voi halutessaan panostaa entistä enemmän osatyökykyisten rekrytointiin ja työnohjaukseen, kertoo Vuoti.

Tiina Pitkänen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!