Sykerö on tukena perheen pienimmän syövässä

Taina Yleniuksen mukaan pullonkeräystoiminta Sykerössä alkoi aktiivisen isän ideasta ja toinen aktiivinen äiti otti yhteyttä. Pullonkeräystoiminta jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Taina Yleniuksen mukaan pullonkeräystoiminta Sykerössä alkoi aktiivisen isän ideasta ja toinen aktiivinen äiti otti yhteyttä. Pullonkeräystoiminta jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Kuva: Kurt Hedborg

U-sairaalan UC10-osaston eteisessä kädet desinfioidaan tartuntavaaran minimoimiseksi. Osastolla käy kova kuhina, kun syöpäyhdistyksen lahjoitustilaisuuden osallistujat, henkilökunta ja lapset ovat paikalla.

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen osasto. Kerho keskittyy lapsi- ja nuorisosyöpäpotilaisiin, tarjoten erilaista vertaistukea sekä virkistystä, tapahtumia, terapiaa ja harkinnanvaraista tukea perheille lapsen sairastuessa syöpään.

Syöpään sairastuneet lapset ovat infektioeristyksessä pitkiä aikoja hoitojen jatkuessa sekä niiden jälkeen. Lapset pääsevät rajoitetusti osallistumaan sairaalan ulkopuoliseen elämään, kuten kouluun, päiväkotiin tai kauppaan. Sairaalassa vietetään viikkoja ja jopa kuukausia.

– Oikeastaan siinä me astumme kuvaan mukaan. Mahdollistamme esimerkiksi elokuvakäyntejä, järjestämme tapahtumapäiviä omalle ryhmälle, johon on turvallista tulla, toteaa Sykerö-toimikunnan puheenjohtaja Taina Ylenius.

Sykerön syöpälapsiperheiden toiminnassa olennainen osa ovat erilaiset aktiviteetit. Meri-Karina on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen omistama toiminta- ja palvelukeskus Hirvensalossa, joka järjestää kerran kuukaudessa infektioriskittömiä tapahtumia.

– Me järjestämme siellä uintia ja uimakoulua. Kerran kuukaudessa käymme elokuvissa, minkä Finnkino on meille mahdollistanut. Järjestämme myös kauppavierailuja, ennen kuin ovet aukeavat asiakkaille. Tarjoamme myös harkinnanvaraisesti, lapsille, sairastuneille ja sisaruksille musiikki- ja fysiikkaterapioita, kertoo Ylenius.

Syöpä ei vaikuta vain perheiden fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Taloudellinen tilanne heikkenee monilla, koska syöpähoitojen kesto on jokaisen syöpähoitosarjan alussa avoin kysymys.

– Syöpälapsiperhe saa Sykeröltä aina alkuavustuksen. Kaupunki on myös velvollinen ja Kelalta saa sitten erityishoitorahaa. Kyllähän se tulotilanne laskee huomattavasti perheessä, kun toinen joutuu jäämään töistä pois ja jää hoitamaan lasta, muistuttaa Ylenius.

Yksittäisistä terapioista taideterapian on todettu auttavan lapsisyöpäpotilasperheiden jäsenten mentaalisen hyvinvoinnin kohentamisessa.

– Perheet voivat toiminnan kautta purkaa niitä asioita, joita ei tule välttämättä hoitohenkilökunnalle tai vanhemmille puhuttua tai sanottua. Vaietut asiat tulevat esille tekemisen kautta. Aina kun se saadaan sieltä mielestä ulos, niin se helpottaa suunnattomasti. Tarjoamme sitä myös sisaruksille, koska he ovat usein myös aikamoisessa paineessa, painottaa Ylenius.

Kurt Hedborg

Raikasta twistiä perinneruokiin

Mika Kampan uutuuskirja Perinneruokaa prkl (Mika Kampa, Tammi) tarttuu tuttuihin ruokiin reippaalla otteella. Kirja sukeltaa perinteisen suomalaisen keittiön maailmaan konstailematta ilman ennakkoluuloja. Hyvät maut yhdistetään moderniin muotoon.

Autoliike tulessa Raisiossa

Autoliikkeessä syttyi tulipalo torstaina illalla Tuotekadulla Raisiossa. Tietoja loukkaantuneista ei ole, sammutustyöt ovat käynnissä. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tammikuussa popsitaan hunajapomeloa

Tammikuussa herkutellaan väreillä. Maistellaan pähkinäistä palsternakkaa, rouskuvaa kerä- ja punakaalia, Navel-appelsiinia, avokadoa ja sopivan kirpeää hunajapomeloa. Hunajapomelo on sitruskasvi ja se muistuttaa greippiä, ollen kuitenkin makeampi.

Valmennusta verkossa äideille

Raskaus ja synnytys jättävät usein jälkensä naisen vartaloon. Tekes-rahoitteinen Nordic Fit Mama on Hyvinvointistudio Lupauksen perustajan ja raskausliikuntaan erikoistuneen personal trainerin Riina Laaksosen kehittämä äitien verkkovalmennuskonsepti. Suomessa äitejä on valmennettu verkossa kaksi vuotta ja vuonna 2018 Nordic Fit Mama suuntaa kansainvälisille markkinoille.

Kana lehahtaa Barkerille

Henna-Maria Hanhineva (vas.) ja Riikka Kosola.

Tanssitaiteilija Riikka Kosolan ja muusikko Lauri Schrekin La Poule avaa Barker-teatterin vuoden 19.–23. tammikuuta. Osaksi vakavassa ja osin klovnimaisessa esityksessä yhdistyvät rituaalimaisuus ja vahva kehollisuus.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.