Sykerö on tukena perheen pienimmän syövässä

Taina Yleniuksen mukaan pullonkeräystoiminta Sykerössä alkoi aktiivisen isän ideasta ja toinen aktiivinen äiti otti yhteyttä. Pullonkeräystoiminta jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Taina Yleniuksen mukaan pullonkeräystoiminta Sykerössä alkoi aktiivisen isän ideasta ja toinen aktiivinen äiti otti yhteyttä. Pullonkeräystoiminta jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Kuva: Kurt Hedborg

U-sairaalan UC10-osaston eteisessä kädet desinfioidaan tartuntavaaran minimoimiseksi. Osastolla käy kova kuhina, kun syöpäyhdistyksen lahjoitustilaisuuden osallistujat, henkilökunta ja lapset ovat paikalla.

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen osasto. Kerho keskittyy lapsi- ja nuorisosyöpäpotilaisiin, tarjoten erilaista vertaistukea sekä virkistystä, tapahtumia, terapiaa ja harkinnanvaraista tukea perheille lapsen sairastuessa syöpään.

Syöpään sairastuneet lapset ovat infektioeristyksessä pitkiä aikoja hoitojen jatkuessa sekä niiden jälkeen. Lapset pääsevät rajoitetusti osallistumaan sairaalan ulkopuoliseen elämään, kuten kouluun, päiväkotiin tai kauppaan. Sairaalassa vietetään viikkoja ja jopa kuukausia.

– Oikeastaan siinä me astumme kuvaan mukaan. Mahdollistamme esimerkiksi elokuvakäyntejä, järjestämme tapahtumapäiviä omalle ryhmälle, johon on turvallista tulla, toteaa Sykerö-toimikunnan puheenjohtaja Taina Ylenius.

Sykerön syöpälapsiperheiden toiminnassa olennainen osa ovat erilaiset aktiviteetit. Meri-Karina on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen omistama toiminta- ja palvelukeskus Hirvensalossa, joka järjestää kerran kuukaudessa infektioriskittömiä tapahtumia.

– Me järjestämme siellä uintia ja uimakoulua. Kerran kuukaudessa käymme elokuvissa, minkä Finnkino on meille mahdollistanut. Järjestämme myös kauppavierailuja, ennen kuin ovet aukeavat asiakkaille. Tarjoamme myös harkinnanvaraisesti, lapsille, sairastuneille ja sisaruksille musiikki- ja fysiikkaterapioita, kertoo Ylenius.

Syöpä ei vaikuta vain perheiden fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Taloudellinen tilanne heikkenee monilla, koska syöpähoitojen kesto on jokaisen syöpähoitosarjan alussa avoin kysymys.

– Syöpälapsiperhe saa Sykeröltä aina alkuavustuksen. Kaupunki on myös velvollinen ja Kelalta saa sitten erityishoitorahaa. Kyllähän se tulotilanne laskee huomattavasti perheessä, kun toinen joutuu jäämään töistä pois ja jää hoitamaan lasta, muistuttaa Ylenius.

Yksittäisistä terapioista taideterapian on todettu auttavan lapsisyöpäpotilasperheiden jäsenten mentaalisen hyvinvoinnin kohentamisessa.

– Perheet voivat toiminnan kautta purkaa niitä asioita, joita ei tule välttämättä hoitohenkilökunnalle tai vanhemmille puhuttua tai sanottua. Vaietut asiat tulevat esille tekemisen kautta. Aina kun se saadaan sieltä mielestä ulos, niin se helpottaa suunnattomasti. Tarjoamme sitä myös sisaruksille, koska he ovat usein myös aikamoisessa paineessa, painottaa Ylenius.

Kurt Hedborg

Videomapping herättää esineitä eloon

Videomapping on menetelmä, jossa rakennuksiin ja muihin kolmiulotteisiin objekteihin heijastetaan animaatiota. Taideakatemian Köysiratagalleriassa nähdään, mitä menetelmällä muovautui eri alojen opiskelijoiden käsissä.

Väitös: Pitkäkään lasten kotihoito ei välttämättä heikennä äidin uranäkymiä

Sirpa Weckström.

VTM, KTM Sirpa Weckström on tutkinut Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa lasten kotihoitoa sekä äitiyden ja palkkatyön yhdistämistä äitien subjektiivisesta näkökulmasta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka suomalaiset äidit olivat hoitaneet lapsiaan verrattain pitkään kotona, arvioivat he kotona vietetyn ajan heikentäneen uraansa harvemmin kuin äidit 11 muussa Länsi-Euroopan maassa. Saatujen tulosten perusteella valinnanvapautta tukeva lastenhoitopolitiikka saattaa vähentää subjektiivisesti koettuja uravaikutuksia.

Aloittaneiden yritysten lukumäärä lisääntyi kuudella prosentilla

Tilastokeskuksen mukaan uusia yrityksiä perustettiin 6 429 viime vuoden neljännellä neljänneksellä. Toimialakohtaisesti eniten yrityksiä aloitti ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan toimialalla ja maakuntakohtaisesti eniten Uudellamaalla.

Väitös: Työstressi lyhentää työuria merkittävästi

Anne Juvani.

Työstressiä kokevilla kuntatyöntekijöillä on jopa kaksinkertainen riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle verrattuna työntekijöihin, jotka eivät koe työstressiä. Tulos käy ilmi Turun yliopistossa väittelevän LL Anne Juvanin väitöskirjasta.

Hirvensalon kirjasto sulkee ovensa toukokuussa

Hirvensalon kirjasto muuttaa Syvälahden monitoimitaloon.

Hirvensalon lähikirjasto sulkee ovensa 14. toukokuuta. Kirjasto jatkaa taas toimintaansa uudessa Syvälahden monitoimitalon tiloissa 1. elokuuta. Muutto aiheuttaa muutoksia kirjastopalveluissa.

Kasvihuoneet ostavat lämpöenergiaa

Maa- ja puutarhatalouden energian kulutus vuonna 2016 oli 11 381 gigawattituntia (GWh). Sähkön kulutus lisääntyi edelliseen kyselyvuoteen 2013 verrattuna 1 351 gigawattitunnilla, lisäystä oli 13 prosenttia. Puu- ja peltopohjaisen energian osuus oli 44 ja turvepohjaisten energialähteiden osuus viisi prosenttia kokonaiskulutuksesta. Öljynkulutuksesta valtaosa oli moottoripolttoöljyä. Maa- ja puutarhatalouden osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta oli kolme prosenttia.

Urheilu

Kehitysvammaiset kokoontuvat yleisurheilukisoihin Paavo Nurmen stadionille

Kehitysvammaisten yleisurheilukisat pidetään tänä vuonna Turussa maanantaina 14. toukokuuta kello 9–14 Paavo Nurmen stadionilla. Kisoihin odotetaan saapuvan noin 350 osallistujaa Turun ja ympäristökuntien, Uudenkaupungin, Salon ja Pöytyän toimintakeskuksista ja kouluista.

Jerry Kvarnström ottelee Ruotsissa

Jerry Kvarnström.

Turkulainen pitkän linjan kamppailija Jerry Kvarnström matkustaa 19. toukokuuta Tukholmaan Superior 17 -vapaaottelutapahtumaan, jossa hän kohtaa ruotsalaisen Simon Sköldin . Sköld otteli vuonna 2013 Suomessa kaksi kertaa tappiollisesti Cage -promootion illoissa.

Otteluanalyysi: Inter sai sen, mitä halusi

Henrik Moisander.

Inter puolusti HJK:ta vastaan alusta asti niin syvältä ja vältti kaikkia riskejä, että 0-0 näytti maksimitulokselta. Sen Inter kuitenkin sai.

Jani Hyytiäinen palaa FBC Turkuun

Jani Hyytiäinen.

FBC Turun kasvatti Jani Hyytiäinen palaa keltapaitoihin viiden vuoden liigakierroksen jälkeen. Kierrokseen kuului neljä kautta Turun Palloseurassa ja yksi Viikingeissä. Kahtena viime kautena Tepsin parhaana pistemiehenä Tupla-tunnusta paidan selkämyksessään kantanut Hyytiäinen on mieluisa vahvistus Beeceelle.

TPS Salibandyn liigajoukkueen runko kasassa

Olli Laine (kesk.).

Salibandyliigakausi 2017-18 päättyi viime viikonloppuna Classicin kultajuhliin. TPS:n miesten joukkueen osalta kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa Jyväskylän Happee oli kolmatta vuotta putkeen turkulaisia etevämpi marssien aina finaaliin asti.

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.