Reetta Isotupa-Siltanen vuoden hantvärkkäri

Reetta Isotupa-Siltanen. Reetta Isotupa-Siltanen. Kuva: Turun yrittäjät

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2017 hantvärkkäriksi kuvantekijä Reetta Isotupa-Siltasen. Hän yhdistää töissään kuvituskuvia itse maalaamiinsa osiin. Hän tekee työt käsin leikkaamalla, liimaamalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapainossa Kaarinassa. Kollaasitöiden lisäksi Isotupa-Siltanen tekee taidenukkeja paperimassasta ja kankaasta.

Isotupa-Siltanen perusti Joutomaan vuonna 2006. Muutamaa vuotta myöhemmin hän hankki liiketilan Kellonsoittajankadulta ja perusti työtilan yhteyteen myymälän. Siellä on myynnissä Reetan omien tuotteiden lisäksi runsas valikoima muiden käsityöläisten tuotteita. Joutomaa-postikortteja ja signeerattuja printtejä on saatavilla myös useiden taidemuseoiden myymälöistä sekä lahjatavaraliikkeistä ja kirjakaupoista ympäri Suomea. Reetta sekä hänen miehensä Juha Siltanen myyvät Joutomaa-tuotteita myös messuilla.

- Tykkään olla myymässä tuotteitani erilaisissa tapahtumissa. Niissä saan välitöntä palautetta asiakkailta. Töistäni saama vastakaiku tuntuu hyvältä ja monet ihmiset tietävät ja tunnistavat työni. Samanlaisia ei ole. Lapsista vanhuksiin monen ikäiset ihmiset tykkäävät kuvistani. Kortteja on laaja valikoima ja niiden saatavuus on hyvä, kertoo Isotupa-Siltanen.

Isotupa-Siltanen on nuoresta asti ollut kiinnostunut taiteesta ja käsillä tekemisestä. Aluksi hän teki miehensä kanssa harrastuksena sisustusesineitä ja myi niitä Turun iltatorilla. Miehensä kannustamana hän ryhtyi yrittäjäksi ja perusti Joutomaan.

Isotupa-Siltanen haluaa kuviensa kertovan tarinoita ja siksi hänen töillään on nimi. Postikorteissa nimi on painettu kortin taakse ja printeissä se on kirjoitettu käsin kuvan alle. Alun perin Reetta ajatteli kuvat taidekortteina, mutta asiakkaat ovat toivoneet onnittelukortteina toimivia kuvia.

– Olen joutunut tasapainottelemaan sen välillä mitä haluan itse tehdä, ja mikä menee parhaiten kaupaksi. Toisaalta se syö luovuutta, kun pitää miettiä, että kortti tulee tiettyyn tarkoitukseen. Asiakkaat tykkäävät söpöistä korteista, mutta viime aikoina minussa on kasvanut halu tehdä jotain painavaa ja outoa, enemmän sellaista, josta aloitin. Olen aina ollut outoon päin kallellaan. Se kiehtoo ja haluaisin taas enemmän siihen suuntaan, paljastaa Isotupa-Siltanen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Taksinkuljettajien tulee jatkossakin suorittaa koe

Trafi on julkaissut kaksi liikennepalvelulain uudistuksiin liittyvää määräystä. Määräykset koskevat taksinkuljettajan koetta ja teknisiä vaatimuksia eli taksamittaria, taksivalaisinta ja esteettömiä ajoneuvoja. Lausunnoilla on vielä liikennepalvelulain uudistuksiin liittyvä määräysluonnos taksien hinnan esittämisestä ja kokonaishinnasta.

Asuntokauppa kääntyi helmikuussa laskuun

Tammikuussa vilkkaana käynyt asuntokauppa kääntyi helmikuussa laskuun. Tammi-helmikuun osalta käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärä on edelleen noin prosentin suurempi kuin viime vuonna, mutta rivi- ja omakotitalokauppojen osalta vuosi on käynnistynyt reilut neljä prosenttia viime vuotta hitaammin, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Aino ja Leo viime vuoden suosikkinimet

Aino ja Leo ovat vuonna 2017 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet. Ainon sai ensimmäiseksi nimekseen 319 tyttöä ja Leo annettiin etunimeksi 414 pojalle.

Vikingloton potti kasvaa noin 29 miljoonaan

Keskiviikko-Jokerista löytyi tällä kierroksella (12/2018) yksi täysosuma. Koska peli oli pelattu tuplattuna, voitto kohosi kahteen miljoonaan euroon. Täysosuman tuonut Jokeri on pelattu Nivalassa, Urheilutien Neste-huoltoasemalla.

Kuorma-autoilla kuljetettu tavaramäärä väheni viime vuoden lopulla

Kuorma-autoilla kuljetettiin viime vuoden neljännellä neljänneksellä tavaroita 79 miljoonaa tonnia, mikä oli kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edeltävän vuoden vastaavalla neljänneksellä. Maa-ainesten kuljetettu määrä kasvoi kahdeksan prosenttia ja muiden kuin maa-ainesten kuljetettu määrä väheni 17 prosenttia verrattuna edeltävän vuoden vastaavaan neljännekseen. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen laatimasta Tieliikenteen tavarankuljetukset -tilastosta.

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!