Kenneth Branaghin tähdillä täytetty murhajuna

Kenneth Branagh selviää massiivisesta urakastaan kuivin jaloin, vaikka hänen näkemyksensä Hercule Poirot’sta ei olekaan yhtä ikoninen kuin David Suchetin. Kenneth Branagh selviää massiivisesta urakastaan kuivin jaloin, vaikka hänen näkemyksensä Hercule Poirot’sta ei olekaan yhtä ikoninen kuin David Suchetin. Kuva: Nordisk Film

Agatha Christien klassikkoromaani Idän pikajunan arvoitus on päätynyt monta kertaa elokuvaksi. Muun muassa 2000-luvulla ”ainoa oikea Poirot” David Suchet näytteli Hercule Poirot’n roolin Idän pikajunan arvoituksessa.

Syystä tai toisesta on kuitenkin päädytty tekemään jälleen uusi filmatisointi tutusta aiheesta. Brittinäyttelijä Kenneth Branagh esittää uudessa versiossa Poirot’ta. Hän myös on ohjannut elokuvan.

Vaikka Branagh on kiistatta elokuvan kantava voima, myös sivuosissa on jopa hämmentävän nimekäs tähtikaarti. Sivuosissa nähdään muun muassa Penélope Cruz, Willem Dafoe, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer ja Daisy Ridley.

Uudessa elokuvassa on pieniä eroja kirjaan verrattuna. Osa hahmoista on napattu muista Christien kirjoista ja myös muita kirjan juonesta eroavia seikkoja Branaghin ohjaukseen mahtuu. Isossa kuvassa pyörää ei kuitenkaan ole alettu keksiä uudelleen. Sekalainen joukko ihmisiä matkaa junassa, tapahtuu murha ja belgialaisetsivän harmaat aivosolut pääsevät työhön.

Elokuva on monella tapaa altis kovalle kritiikille. Aiheesta on tehty useita elokuvia ja David Suchetin asema Poirot’na on monien mielestä syystäkin ylittämätön.

Lähtökohtiinsa nähden Branaghin ohjaus onnistuu yllättämään. Se on nokkelasti tehty murhamysteeri. Jos onnistuu unohtamaan Suchetin, myös Branagh Poirot’n roolissa onnistuu. Hänen näkemyksensä legendaarisesta yksityisetsivästä eroaa selvästi Suchetin tai muiden häntä ennen Poirot’ta näytelleiden näkemyksestä. Branaghin Poirot on omanlaisensa tulkinta, mutta hahmo tuntuu silti tutulta omine pakkomielteineen ja luonteenpiirteineen.

Kaikesta huolimatta Branaghin kädenjälki elokuvassa näkyy ennen kaikkea ohjauksellisissa ratkaisuissa. Pitkän teatteriuran miehen ohjauksellisissa otteissa on teatterillisia elementtejä, jotka kieltämättä sopivat Idän pikajunan tunnelmaan. Branagh käyttää muun muassa pitkiä katkeamattomia ottoja.

Lähdemateriaali huomioiden on ymmärrettävää, että varsin nimekäs näyttelijäjoukko jää kirjaimellisesti sivuosaan. Idän pikajunan arvoituksen tähti on aina ollut Poirot. Niin on tälläkin kertaa.

Sivuosia näyttelevät tähdet tekevät kautta linjan hyvää työtä. Suuret egot on jätetty asemalle. Jos egojen kanssa on ollut ongelmia, se ei ainakaan välity elokuvasta. Jopa Johnny Depp saa pidettyä maneerinsa suurin piirtein kurissa.

Tuorein näkemys Idän pikajunan arvoituksesta puolustaa paikkaansa yllättävän hyvin, vaikka se ei yhtä hyvä olekaan kuin Suchetin tähdittämä muutaman vuoden takainen versio. Tosin syynä on ennen kaikkea Suchetin erinomainen Poirot’n roolissa, ei Branaghin ohjauksen huonous.

Ilkka Lappi

Työttömillä ja vähävaraisilla taas joulujuhla Logomossa

Vähävaraisten joulujuhlaan Logomossa osallistuu tänäkin vuonna noin tuhat henkeä.

Työttömien ja vähävaraisten joulujuhlaa vietetään tänä vuonna Logomossa lauantaina 23. joulukuuta kello 17–20. Paikalle odotetaan noin tuhatta juhlavierasta. Vapaaehtoisia juhlassa ahertaa noin 250 ihmistä eri tehtävissä. Juhlan mahdollistavat lukuisat lahjoittajayritykset ja Operaatio Ruokakassin jäsenyhteisöt vapaaehtoistyöntekijöineen.

KiVa Koulu jakanut ala- ja yläkoululaisille tsempparistipendejä

KiVa Koulu järjesti positiivisiin tekoihin keskittyvän tsempparistipendi-kampanjan. Kampanjassa haettiin ala- tai yläkoululaista tsempparioppilasta, joka on luokassa ystävällinen, arvostaa ja rohkaisee muita tai toimii kouluyhteisössä kaikkien hyväksi. Ehdokkaaksi sai myös asettaa oppilaan, joka on toiminut hyvällä tavalla tukena kiusaamisen uhrille tai muuten heikommassa asemassa olevalle.

Paketteja voi noutaa läpi viikonlopun

Useimmat postin palvelupisteet ovat avoinna tänä viikonloppuna. Posti toimittaa paketteja noudettaviksi myös lauantaina, ja suosituimpia pakettiautomaatteja täytetään lauantain lisäksi sunnuntaina. Tekstiviestisaapumisilmoitukset lähetetään vastaanottajille heti, kun paketti on noudettavissa.

Eloranta ja Hassi: Korjausavustukset ja neuvontavelvollisuus kotien sisäilmahaittojen korjaamiseksi palautettava

Valtion asunto- ja kehittämisrahaston korjausavustuksista oli aiemmin saatavissa tukea terveyshaitan poistamiseksi, mutta avustus lopetettiin 1.1.2017 lähtien. Samalla päättyi myös rakennusvalvontaviranomaisen lakiin perustuva opastus- ja neuvontavelvollisuus. Eduskunnan sisäilmaryhmän puheenjohtajisto, kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Satu Hassi (vihr.) ovat tehneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Viranomaisilta voi nyt saada postin sähköisenä

Väestörekisterikeskus on avannut 15. joulukuuta uuden, kansalaisten ja viranomaisten väliseen viestintään tarkoitetun palvelun, Suomi.fi-viestit. Palvelu on osa Suomi.fi-verkkopalvelua. Viranomaisviestinnän uusi aika on täällä!

MaRa ry: Laki purkaa anniskelun byrokratiaa, anniskelun määrä vähenee kuitenkin edelleen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei uusittu alkoholilaki paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin.

Eduskunta purki merkittävästi vanhentuneen alkoholilain anniskelubyrokratiaa ja helpotti ravintolayrittäjän arkipäivää monella tavalla. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei laki kuitenkaan paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin. Alkoholin valmisteveron korotus nostaa MaRan mukaan alkoholiannosten hintoja ravintoloissa ja vähentää anniskelumyyntiä edelleen.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!