Kenneth Branaghin tähdillä täytetty murhajuna

Kenneth Branagh selviää massiivisesta urakastaan kuivin jaloin, vaikka hänen näkemyksensä Hercule Poirot’sta ei olekaan yhtä ikoninen kuin David Suchetin. Kenneth Branagh selviää massiivisesta urakastaan kuivin jaloin, vaikka hänen näkemyksensä Hercule Poirot’sta ei olekaan yhtä ikoninen kuin David Suchetin. Kuva: Nordisk Film

Agatha Christien klassikkoromaani Idän pikajunan arvoitus on päätynyt monta kertaa elokuvaksi. Muun muassa 2000-luvulla ”ainoa oikea Poirot” David Suchet näytteli Hercule Poirot’n roolin Idän pikajunan arvoituksessa.

Syystä tai toisesta on kuitenkin päädytty tekemään jälleen uusi filmatisointi tutusta aiheesta. Brittinäyttelijä Kenneth Branagh esittää uudessa versiossa Poirot’ta. Hän myös on ohjannut elokuvan.

Vaikka Branagh on kiistatta elokuvan kantava voima, myös sivuosissa on jopa hämmentävän nimekäs tähtikaarti. Sivuosissa nähdään muun muassa Penélope Cruz, Willem Dafoe, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer ja Daisy Ridley.

Uudessa elokuvassa on pieniä eroja kirjaan verrattuna. Osa hahmoista on napattu muista Christien kirjoista ja myös muita kirjan juonesta eroavia seikkoja Branaghin ohjaukseen mahtuu. Isossa kuvassa pyörää ei kuitenkaan ole alettu keksiä uudelleen. Sekalainen joukko ihmisiä matkaa junassa, tapahtuu murha ja belgialaisetsivän harmaat aivosolut pääsevät työhön.

Elokuva on monella tapaa altis kovalle kritiikille. Aiheesta on tehty useita elokuvia ja David Suchetin asema Poirot’na on monien mielestä syystäkin ylittämätön.

Lähtökohtiinsa nähden Branaghin ohjaus onnistuu yllättämään. Se on nokkelasti tehty murhamysteeri. Jos onnistuu unohtamaan Suchetin, myös Branagh Poirot’n roolissa onnistuu. Hänen näkemyksensä legendaarisesta yksityisetsivästä eroaa selvästi Suchetin tai muiden häntä ennen Poirot’ta näytelleiden näkemyksestä. Branaghin Poirot on omanlaisensa tulkinta, mutta hahmo tuntuu silti tutulta omine pakkomielteineen ja luonteenpiirteineen.

Kaikesta huolimatta Branaghin kädenjälki elokuvassa näkyy ennen kaikkea ohjauksellisissa ratkaisuissa. Pitkän teatteriuran miehen ohjauksellisissa otteissa on teatterillisia elementtejä, jotka kieltämättä sopivat Idän pikajunan tunnelmaan. Branagh käyttää muun muassa pitkiä katkeamattomia ottoja.

Lähdemateriaali huomioiden on ymmärrettävää, että varsin nimekäs näyttelijäjoukko jää kirjaimellisesti sivuosaan. Idän pikajunan arvoituksen tähti on aina ollut Poirot. Niin on tälläkin kertaa.

Sivuosia näyttelevät tähdet tekevät kautta linjan hyvää työtä. Suuret egot on jätetty asemalle. Jos egojen kanssa on ollut ongelmia, se ei ainakaan välity elokuvasta. Jopa Johnny Depp saa pidettyä maneerinsa suurin piirtein kurissa.

Tuorein näkemys Idän pikajunan arvoituksesta puolustaa paikkaansa yllättävän hyvin, vaikka se ei yhtä hyvä olekaan kuin Suchetin tähdittämä muutaman vuoden takainen versio. Tosin syynä on ennen kaikkea Suchetin erinomainen Poirot’n roolissa, ei Branaghin ohjauksen huonous.

Ilkka Lappi

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Kaupunki
Urheilu

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!