Kuuntelussa: Joensuu Riihimäki sukeltaa aor-vesiin

Kuva: Somero-Lehti

Juurevasta rokista puhuttaessa ajattomuus on usein musiikissa kaksiteräinen miekka. Perinnetietoista rokkia on väännetty niin kauan, että vaatii lahjakkuutta muovata siitä jotain omanlaistaan, joka tuntuu samaan aikaan tutulta ja tuoreelta. Joensuu Riihimäki käsittelee ajattomuutta varsin taitavasti.

Turkulaiskokoonpanon kolmas levy Highwater on monin tavoin ajaton. Se ammentaa perinnetietoisesta amerikkalaisesta juurevasta rokista. Jos kyseessä olisi amerikkalaiskokoonpano, luisuisi se jonnekin roots rockin ja heartland rockin tienoille.

Vaikka bändin johtohahmot laulaja-kitaristi Sami Joensuu ja kitaristi Kari Riihimäki ovat tehneet musiikkia tiiviiseen tahtiin, levyn laulut eivät tunnu vanhojen kopioilta. Pikemminkin ne on tehty jotain uutta, jotain vanhaa -hengessä. Siinä missä 2015 julkaistu debyytti Greetings from the Edge of the World oli pölyisen juurevaa laulaja-lauluntekijämusiikkia, Highwater nojaa enemmän bändirokin perinteisiin. Siinä mielessä se on sukulaissielu viime vuonna ilmestyneelle Where's the Fire, John? -levylle.

Kuten aiemmillakin levyillä, Joensuu Riihimäen musiikki ei mahdu tiukkojen genreaitojen sisään. Vaikutteita ammennetaan niin Amerikan, Brittein saarten kuin Australiankin suunnalta, mutta lukuisista vaikutteista keitetään kokoon omaa seos. Yllättävin uuden levyn biiseistä on The Ballad of James John Belcaire, jota voisi kuvailla Nick Caven ja Jethro Tullin villissä lännessä siitetyksi äpärälapseksi.

Debyytillään Joensuu Riihimäki coveroi onnistuneesti Jimi Hendrixiä, mutta muutoin bändi on luottanut Joensuun ja Riihimäen yhdessä tekemiin biiseihin. Hyvä niin, sillä kaksikolla tuntuu olevan harvinainen kyky tehdä toimivaa perinnetietoista juurirokkia. Bändin ydinkaksikolla tuntuu olevan erittäin laaja ymmärrys perinteisestä rokista ja lisäksi kyky muovata perinteisistä rakennuspalikoista omannäköistään musiikkia. Samaa reseptiä monet yrittävät hyödyntää, mutta yllättävän harva siinä onnistuu.

Jos Joensuu Riihimäen musiikista jotain ongelmaa haluaa hakea, se on se, että bändi on täysin väärässä paikassa ja ajassa 2010-luvun Suomessa. Jos bändi olisi toiminut 45 vuotta sitten Amerikassa, bändi olisi voinut nousta juurirokin suurten bändien joukkoon.

Ilkka Lappi

Leonardo Chiodo sellokilpailun paras

Turun XIII valtakunnallisen sellokilpailun finaali päättyi perjantaina Turun konserttitalossa. Kilpailun tuomaristo valitsi kisan parhaaksi Leonardo Chiodon . Hän sai 6 000 euron palkinnon.

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.