Forum Marinumin uusin näyttely tehty yhteistyössä Meyer Turun kanssa

Nykyaikaisen laivanrakennuksen saavutuksia ovat jättikokoiset loistoristeilijät. Nykyaikaisen laivanrakennuksen saavutuksia ovat jättikokoiset loistoristeilijät. Kuva: Jorma Kontio

Suomalaisen laivanrakennuksen historia on pitkä, mutta erityisesti sen viimeaikainen menestys tekee Forum Marinumin uutuusnäyttelystä ajankohtaisen. Nykyisin laivanrakennus on satavuotiaan Suomen huippuosaamista.

Suomalainen laivanrakennus -näyttelyn aikatasot kuljettavat museokävijää historian eri vaiheiden kautta alan nykyiseen kukoistukseen ja jopa tulevaisuuteen. Suomalaisen laivanrakennuksen historia tärkeimpine käännekohtineen piirtyy kokonaisuudeksi, samalla kun huomio kiinnittyy laivanrakennusmenetelmien kehitykseen ja siihen liittyvän työn muutokseen. Näkökulma on valtakunnallinen, vaikka paikallisuudella onkin suuri merkitys. Näyttely jakautuu kronologisesti etenevien teemojen mukaisesti kolmeen osaan: puisten purjelaivojen aikakauteen, teolliseen laivanrakennukseen siirtymiseen ja nykyaikaiseen laivanrakennukseen.

Alaa on läpi vuosisatojen leimannut kansainvälisyys; kehitykseen ovat vaikuttaneet ulkomaiset mallit ja toimijat. Suomessa laivanrakennus on kaikesta huolimatta selviytynyt elinvoimaisena – ja menestynyt. Erikoistumista, suunnittelutaitoa korkeaa osaamista vaativiin alustyyppeihin sekä luovuutta ja innovatiivisuutta on pidetty tärkeinä selviytymiskeinoina kilpailussa. Risteilymatkustuksen läpimurto antoi suomalaistelakoille uudenlaisen tilaisuuden: tasokkaista matkustajalaivoista tuli menestystuote. Suuret laivatilaukset ovat taanneet työtä myös lukuisille telakan ulkopuolisille yrityksille.

Näyttelytilassa nähdään perinteisiä museoesineitä, kuten pienoismalleja, 1700-luvulta nykypäivään. Modernia laivanrakennusprosessia havainnollistetaan esimerkiksi luonnollisen kokoisen lohkomallin, digitaalisten sisältöjen ja laivasuunnittelun näkökulman kautta. Meyer Turun telakka on toimittanut materiaalin vuorovaikutteiseen laivan rakennesäätimeen, jossa tarkastellaan aluksen tekniikkaa ja rakenteita kuorimalla laivaa kerros kerrokselta. Museokävijä pääsee myös kokeilemaan laivan kastamista virtuaalitekniikan avulla. Näyttelyssä on kaiken kaikkiaan runsaasti interaktiivisia kohteita, ja yleisö pääsee itse tekemällä kokemaan asioita.

Kiehtovan historiakerronnan ja valoisan nykyajan lisäksi laivoille visioidaan myös tulevaisuutta. Laivanrakennuksen kehitys on huimaa, ja näyttelyn tulevaisuuskiikareilla voi kurkistaa myös tulevaisuuteen!

Näyttely on moderni elämys, jonka toteutumiseen on keskeisesti vaikuttanut tiivis yhteistyö Meyer Turun telakan kanssa. Sisältösuunnittelussa on ollut mukana laivanrakennusalan yrityksiä Turun alueelta, ja näyttävää toteutusta on tukenut joukko yhteistyökumppaneita. Aineistoa on saatu ja lainattu niin yrityksiltä, yksityishenkilöiltä kuin muiden museoiden kokoelmista. Näyttelyarkkitehtuurista on vastannut helsinkiläinen suunnittelutoimisto Tuomas Siitonen Oy.

- Laivanrakennus on jatkuvien innovaatioiden tekemistä, ja moni alan nykyinen standardi on kehitetty alun perin Suomessa ja Turussa. Uudessa laivanrakennusnäyttelyssä kävijät voivat tutustua tähän suomalaisen laivanrakennuksen hienoon historiaan ja tietysti myös sen nykypäivään. Toivottavasti mahdollisimman moni tulee tutustumaan Forum Marinumiin tähän kiehtovaan alaan, luonnehti Meyer Turun telakan toimitusjohtaja Jan Meyer.

Suomalainen laivanrakennus avoinna Forum Marinumin Linnanpuomissa 29. marraskuuta alkaen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Mielipide: Bisneskö maapallon pelastus?

Al Gore.

Taannoisten Slush-messujen avauspuheessaan USA:n entinen varapresidentti Al Gore ilmaisi luottamuksensa yrityksiin ja sijoittajiin: ”Teillä on keinot ratkaista kaikki maapallon uhkakuvat ja tehdä niistä tuottavaa bisnestä”. Onko Al Goren ja Slush-väen huoli ihmiskunnan tulevaisuudesta sittenkään ihan aito? Siltä varalta, ettei tuottava bisnes pystykään pelastamaan maapalloa, voisimme miettiä muitakin keinoja.

Saaristo-Naantalin opas ilmestynyt

Tuore Saaristo-Naantalin luonto-opas esittelee alueen vähemmän tunnettuja luontokohteita ja tarjoaa vinkkejä retkeilijälle kaikkina vuodenaikoina. Kirjan tekijät ovat merimaskulaiset Reima Orvasto ja Anne Pentti.

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

Turun poliisia työllistivät useat rattijuopumustapaukset

Poliisi pysäytti sunnuntaina kello 3.40 Turussa Kalevantiellä henkilöauton, jota kuljetti vuonna 1991 syntynyt mies. Mies puhalsi tapahtumapaikalla poliisin alkometriin tuloksen 0,61 milligrammaa litrassa ja myöhemmin poliisiasemalla tarkkuusalkometriin lukemat 0,44 milligrammaa litrassa.

Rattijuoppo törmäsi toiseen autoon Mäkikadulla, puhalsi 1,31 promillea

Sunnuntaina viiden aikaan aamulla Turun Mäkikadulla tavattiin liikenteestä vuonna 1998 syntynyt mies, joka oli liikkeellä henkilöautolla. Poliisipartio tavoitti autoilijan, kun tämä oli lähdössä liikenteeseen. Tässä yhteydessä autoilija törmäsi toiseen autoon.

Lintulaudan paikalla on väliä

Älä sijoita lintulautaa aivan lähelle seinää. Varisevat siemenet keräävät myös tuholaisia kuten myyriä ja hiiriä. Pihapuuhunkin ripustetun lintujen ruokintapisteen alunen kannattaa siivota pudonneista siemenistä säännöllisesti tuholaisten estämiseksi.

Kaupunki
Urheilu

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!