Forum Marinumin uusin näyttely tehty yhteistyössä Meyer Turun kanssa

Nykyaikaisen laivanrakennuksen saavutuksia ovat jättikokoiset loistoristeilijät. Nykyaikaisen laivanrakennuksen saavutuksia ovat jättikokoiset loistoristeilijät. Kuva: Jorma Kontio

Suomalaisen laivanrakennuksen historia on pitkä, mutta erityisesti sen viimeaikainen menestys tekee Forum Marinumin uutuusnäyttelystä ajankohtaisen. Nykyisin laivanrakennus on satavuotiaan Suomen huippuosaamista.

Suomalainen laivanrakennus -näyttelyn aikatasot kuljettavat museokävijää historian eri vaiheiden kautta alan nykyiseen kukoistukseen ja jopa tulevaisuuteen. Suomalaisen laivanrakennuksen historia tärkeimpine käännekohtineen piirtyy kokonaisuudeksi, samalla kun huomio kiinnittyy laivanrakennusmenetelmien kehitykseen ja siihen liittyvän työn muutokseen. Näkökulma on valtakunnallinen, vaikka paikallisuudella onkin suuri merkitys. Näyttely jakautuu kronologisesti etenevien teemojen mukaisesti kolmeen osaan: puisten purjelaivojen aikakauteen, teolliseen laivanrakennukseen siirtymiseen ja nykyaikaiseen laivanrakennukseen.

Alaa on läpi vuosisatojen leimannut kansainvälisyys; kehitykseen ovat vaikuttaneet ulkomaiset mallit ja toimijat. Suomessa laivanrakennus on kaikesta huolimatta selviytynyt elinvoimaisena – ja menestynyt. Erikoistumista, suunnittelutaitoa korkeaa osaamista vaativiin alustyyppeihin sekä luovuutta ja innovatiivisuutta on pidetty tärkeinä selviytymiskeinoina kilpailussa. Risteilymatkustuksen läpimurto antoi suomalaistelakoille uudenlaisen tilaisuuden: tasokkaista matkustajalaivoista tuli menestystuote. Suuret laivatilaukset ovat taanneet työtä myös lukuisille telakan ulkopuolisille yrityksille.

Näyttelytilassa nähdään perinteisiä museoesineitä, kuten pienoismalleja, 1700-luvulta nykypäivään. Modernia laivanrakennusprosessia havainnollistetaan esimerkiksi luonnollisen kokoisen lohkomallin, digitaalisten sisältöjen ja laivasuunnittelun näkökulman kautta. Meyer Turun telakka on toimittanut materiaalin vuorovaikutteiseen laivan rakennesäätimeen, jossa tarkastellaan aluksen tekniikkaa ja rakenteita kuorimalla laivaa kerros kerrokselta. Museokävijä pääsee myös kokeilemaan laivan kastamista virtuaalitekniikan avulla. Näyttelyssä on kaiken kaikkiaan runsaasti interaktiivisia kohteita, ja yleisö pääsee itse tekemällä kokemaan asioita.

Kiehtovan historiakerronnan ja valoisan nykyajan lisäksi laivoille visioidaan myös tulevaisuutta. Laivanrakennuksen kehitys on huimaa, ja näyttelyn tulevaisuuskiikareilla voi kurkistaa myös tulevaisuuteen!

Näyttely on moderni elämys, jonka toteutumiseen on keskeisesti vaikuttanut tiivis yhteistyö Meyer Turun telakan kanssa. Sisältösuunnittelussa on ollut mukana laivanrakennusalan yrityksiä Turun alueelta, ja näyttävää toteutusta on tukenut joukko yhteistyökumppaneita. Aineistoa on saatu ja lainattu niin yrityksiltä, yksityishenkilöiltä kuin muiden museoiden kokoelmista. Näyttelyarkkitehtuurista on vastannut helsinkiläinen suunnittelutoimisto Tuomas Siitonen Oy.

- Laivanrakennus on jatkuvien innovaatioiden tekemistä, ja moni alan nykyinen standardi on kehitetty alun perin Suomessa ja Turussa. Uudessa laivanrakennusnäyttelyssä kävijät voivat tutustua tähän suomalaisen laivanrakennuksen hienoon historiaan ja tietysti myös sen nykypäivään. Toivottavasti mahdollisimman moni tulee tutustumaan Forum Marinumiin tähän kiehtovaan alaan, luonnehti Meyer Turun telakan toimitusjohtaja Jan Meyer.

Suomalainen laivanrakennus avoinna Forum Marinumin Linnanpuomissa 29. marraskuuta alkaen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Laaja tutkimus paljasti vakavia puutteita alaselkäkivun hoidossa

Terveydenhuollon resursseja haaskataan parhaillaankin turhiin tutkimuksiin sekä tehottomiin ja jopa haitallisiin hoitoihin. Asia käy ilmi The Lancet -tiedelehdessä torstaina julkaistuista kolmesta laajasta katsausartikkelista, joissa yli kolmekymmentä johtavaa asiantuntijaa kolmestatoista eri maasta on koonnut tutkimusnäyttöä alaselkäkivun syistä, riskitekijöistä ja hoidosta. Professori Jaro Karppinen Oulun yliopistosta on yksi tutkimusten tekijöistä.

Tutkimus: Asumisen hintaa nostaa Suomessa tarjonnan puute, eivät asuntosijoitusyhtiöiden tuotot

Suomalaisten asumisen hintaa nostaa erityisesti kasvukeskuksissa suuri asuntokysyntä ja niukka tarjonta. Tarjontaa voitaisiin lisätä muun muassa järkevöittämällä sääntelyä, kohdentamalla tuettua asumista sitä eniten tarvitseville sekä lisäämällä markkinaehtoisuutta, ehdotetaan Pellervon taloustutkimus PTT:n vetämässä tutkimushankkeessa. Asuntosijoitusyhtiöiden tuottojen ei sen sijaan havaittu olevan poikkeuksellisen korkeita.

Moni tulva olisi ehkäistävissä

Vääränlainen rakentaminen on ilmastonmuutostakin isompi tekijä kaupunkialueiden tulvien synnyssä.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Turvapaikkakäytäntöjä yhtenäistetty muiden EU-maiden kanssa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisi torstaina pilottitutkimuksen kansainvälistä suojelua koskevista päätöksistä Maahanmuuttovirastossa 2015–17. Selvityksessä on tutkijoiden mukaan käyty läpi 18–34-vuotiaillle irakilaisille tehtyjä päätöksiä kesiltä 2015 ja 2017.

K-ryhmä kasvatti viime vuonna markkinaosuuttaan kaupan ryhmistä eniten

K-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta vuonna 2017 oli 35,8 prosenttia. Osuus kasvoi edellisvuoteen verrattuna prosenttiyksikön, mikä on kaupan ryhmistä eniten. Yli 1 200 K-ruokakauppaa käsittävä kauppaverkosto on Suomen laajin. Tiedot selviävät tutkimusyritys Nielsenin torstaina julkistamista Päivittäistavaramyymälärekisteristä.

S-ryhmän päivittäistavarakauppa kasvatti markkinaosuuttaan

Nielsenin myymälärekisteri kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinaosuuden kasvaneen viime vuonna 0,5 prosenttiyksikköä. Osuus on nyt 45,9 prosenttia. Asiakaskäyntien määrä S-ryhmän ruokakaupoissa kasvoi viime vuonna yli kymmenellä miljoonalla.

Kaupunki
Urheilu

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!