Kiinnitä turvavyö oikein

Turvavyön lantio-osa on kiristettävä lonkkaluiden päälle, eikä vyö saa olla kierteillä tai löysällä. Turvavyön lantio-osa on kiristettävä lonkkaluiden päälle, eikä vyö saa olla kierteillä tai löysällä. Kuva: Veikko Wahlroos

Turvavyö on autossa matkustavan tärkein turvalaite. Vyö on myös kiinnitettävä oikein ja riittävän napakasti. Liikenneturva muistuttaa myös, että apukuskin paikalla istuessa ei kannata nostaa jalkoja kojelaudalle.

Autoillessa voi vähentää riskejä huomattavasti ja pienentää mahdollisen onnettomuuden aiheuttamia vammoja omalla toiminnalla. Kuljettaja voi varautua äkkinäisesti tuleviin liikennetilanteisiin ennakoimalla, mutta myös matkustajat voivat hallita riskejä esimerkiksi käyttämällä aina turvavyötä.

Turvavyö on automatkustajan tärkein turvalaite. Valtaosa suomalaisista käyttääkin turvavyötä autossa, mutta myös sillä on suuri merkitys, että on kytkenyt vyön oikein ja riittävän napakasti.

– Turvavyön lantio-osa on kiristettävä lonkkaluiden päälle, eikä vyö saa olla kierteillä tai löysällä. Olkanauhan on puolestaan kuljettava keskellä olkapäätä, ei kainalon alla tai selän takana. Talvisin paksummat takit on syytä riisua tai ainakin nostaa takkia lantiolta, jotta vyö ei jäisi löysälle, kertaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi.

Törmäystilanteissa oikein ja napakasti kiinnitetty turvavyö pitää ihmisen istuimellaan ja estää häntä iskeytymästä auton koviin sisäosiin. Takapenkilläkin on käytettävä turvavyötä – sekä matkustajan itsensä että etupenkillä istuvien turvallisuuden takia.

– Törmäystilanteessa ilman turvavyötä takapenkillä matkustava voi aiheuttaa viisinkertaisen kuolemanriskin turvavyötä käyttävälle etumatkustajalle. Ilman turvavyötä sinkoutuu äkkipysähdyksessä paikaltaan jo alhaisissa nopeuksissa, muistuttaa Rossi.

Jos turvavyötä käyttää väärin tai ei ollenkaan, voi hengenpelastajaksi tarkoitetusta turvatyynystä tulla hengenvaarallinen. Jotta auton turvatyynyt toimisivat suunnitellusti, tulee turvavyön olla oikeaoppisesti kiinni.

– Lasten kanssa liikkuvien on muistettava sekin, että selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etupenkille, jos se on varustettu turvatyynyin, Rossi huomauttaa.

Tien päällä näkee myös ajoittain autoja, joissa matkustajana apukuskin paikalla istuva on nostanut jalkansa rennosti kojelaudalle. Tapa voi synnyttää pahaa jälkeä mahdollisessa onnettomuustilanteessa.

– Testasimme syksyllä Autovahinkokeskuksessa turvatyynyjen toimintaa. Testinuken avulla kokeilimme sitä, millaista jälkeä syntyy, jos pitää jalkoja kojelaudalla onnettomuuden sattuessa. Tässä asennossa jalat ovat suoraan räjähtävän turvatyynyn päällä. Matkustaja liikkuu eteenpäin samalla, kun turvatyyny laukeaa jopa 300 kilometrin tuntinopeudella kojelaudasta, selvittää Rossi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!