Suolaiset porotortut pikkujoulupöydän salainen ase

Kuva: Henriikka Fingerborg

Pikkujoulukausi on nyt kuumimmillaan. Pikkujouluja järjestäessä haluaa päästä mahdollisimman helpolla, mutta mausta tinkimättä. Perinteiset juustot, keksit ja joulutortut ovat tietysti herkkua, mutta jos haluaa pitää vieraiden nälän loitolla pidempään, ovat suolaiset tortut hyvä vaihtoehto. Kylmäsavuporo-leipäjuustotortut saavat pikkujouluissa taatun menestyksen, ja kunnon suolainen sekä maukas tarjoiltava voi ehkä pelastaa seuraavankin aamun.

Sen lisäksi ne ovat myös herkullisia kylminä, jos niitä sattuisi jäämään yli. Tortut valmistuvat todella nopeasti. Torttutaikina sulaa vartin verran, ja sillä aikaa ehtii hyvin laittaa uunin päälle ja sekoittamaan muut ainekset. Savuporo ja leipäjuusto leikataan pieniksi kuutioiksi ja sekoitetaan mukaan loputkin aineet.

Toki tortut voi tehdä myös perinteisen tähtitortun malliin, mutta pasteijasta tulee hieman mehevämpää. Torttutaikinan sulkemisessa saa olla tarkkana, mutta eipä haittaa jos täyte hieman valuu uloskin, näky on ainoastaan herkullisempi.

Kylmäsavuporo-leipäjuustotortut

paketti torttutaikinaa

1 muna

vettä

purkki savuporotuorejuustoa

100 g kylmäsavuporoleikkelettä

100 g leipäjuustoa

ripaus timjamia (tuore tai kuivattu)

rouhaisu suolaa ja pippuria

Laita uuni 225 asteeseen ja ota taikinalevyt sulamaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Riko muna mukiin ja sekoita sudin kanssa. Laita toiseen mukiin vettä. Pilko leipäjuusto ja savuporoleike kuutioiksi ja laita isoon kulhoon. Sekoita joukkoon savuporotuorejuusto ja timjami. Rouhaise joukkoon halutessasi hieman suolaa ja pippuria.

Leikkaa pehmeät taikinalevyt puoliksi. Laita neliöiden keskelle porotäytettä ja painele reunat veteen kastetuilla sormilla hieman leveämmäksi, niin sulkeminen on helpompaa. Kostutettu reuna pysyy paremmin kiinni. Painele neliöt kiinni kunnolla ja asettele pellille. Töki haarukalla pienet reiät pintaan ja voitele kananmunalla. Paista uunissa 12–15 minuuttia.

Henriikka Fingerborg

Turun kauppakamari: Historian museo Vanhaankaupunkiin

Kauppakamari esittää Historian museon sijoituspaikaksi vanhaakaupunkia eli vanhan suurtotin ja Tuomiokirkon seutua.

Turun kauppakamarin matkailuvaliokunnan mielestä Turkuun toteutettava Historian museo pitäisi sijoittaa Turun Vanhankaupungin alueelle Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkon läheisyyteen. Valiokunta perustelee museon sijoittamista Vanhaan kaupunkiin alueen suurella matkailupotentiaalilla.

Finanssiala: Lainakaton kiristäminen voi heikentää työvoiman liikkuvuutta

Finanssivalvonta on päättänyt kiristää asuntolainojen kokoa säätelevää lainakattoa muiden kuin ensiasunnon ostajien kohdalla. Finanssiala ry (FA) pelkää, että kiristys vähentää kotitalouksien mahdollisuuksia muuttaa työn perässä ja siten heikentää talouskasvun edellytyksiä.

Väitös: Neurofibromatoosi tyyppi 1 luultua yleisempi ja aiheuttaa suuren syöpäriskin

Elina Uusitalo.

Elina Uusitalo selvitti väitöstutkimuksessaan Neurofibromatoosi tyyppi 1 (NF1) -oireyhtymän yleisyyttä Suomessa sekä sitä sairastavien potilaiden syöpäriskiä. Tutkimuksessa havaittiin, että oireyhtymä on luultua yleisempi ja sitä sairastavilla on aiemmin uskottua suurempi riski sairastua syöpään. Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin uusi menetelmä taudin molekyylidiagnostiikkaan.

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Mikä muuttuu ikäihmisten palveluissa sote-uudistuksessa?

Turun kaupungin vanhusneuvosto järjestää avoimen info- ja keskustelutilaisuuden ikäihmisten palveluista sote-uudistuksen jälkeen maanantaina 26. maaliskuuta kello 13–15.15. Paikkana on virastotalon auditorio Itsenäisyydenaukiolla.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!