ArtTeatro haaveilee vakituisesta joulusirkuksesta Turkuun

Aarni Pahajoki on harjoitellut lasikuulanumeroaan neljä vuotta. Hän on yksi White-show’ssa esiintyvistä sirkustaiteilijoista. Aarni Pahajoki on harjoitellut lasikuulanumeroaan neljä vuotta. Hän on yksi White-show’ssa esiintyvistä sirkustaiteilijoista. Kuva: Ilkka Lappi

Logomon Teatrossa pikkujoulukautta piristää turkulaisen ArtTeatron sirkusshow White, jossa yhdistyvät live-musiikki, ruoka sekä kansainvälisten sirkustähtien esitykset. Vastaavanlaisella konseptilla ArtTeatro järjesti esityksen jo kulttuuripääkaupunkivuotena.

Tällä kertaa ArtTeatro toimii yhteistyössä Sunborn Cateringin ja Sunborn Liven kanssa. Sunborn Catering on suunnitellut varta vasten White-esitykseen sopivan menun, joka tukee esityksen maailmaa esimerkiksi värimaailmalta.

– Minun mielestäni on hyvin luontevaa yhdistää sirkus ja varietee ruokaan ja juomaan. Tavoittelemme kokonaisvaltaista elämystä, jossa eri aistit huomioidaan, toteaa ArtTeatron toiminnanjohtaja Pauliina Räsänen.

Esityksessä yhdistyvät monet sirkuksen lajit yhdeksi kokonaisuudeksi.

– Tarinan keskiössä on kaksi lasta, jotka ovat nukkuneet aika vähän. Esityksessä sukelletaan fantasiamaailmaan. Se on hyvin helposti lähestyttävä maailma. Esitys sopiikin monen ikäiselle, Räsänen kuvailee.

White-esitykset jatkuvat Logomossa 9. joulukuuta saakka. Pariviikkoinen rutistus on Logomon mittakaavassa melko pitkä, mutta maailmalla sirkusesitykset pysyvät paikallaan pidempiäkin aikoja. Räsäsen mukaan parin viikon rupeama on hyvä päänavaus.

– Jostain pitää aloittaa. Ihan ensimmäisenä vuonna ei välttämättä kannata laittaa 40 esitystä. Ehkä tulevaisuudessa päästäisiin siihenkin, että joulusirkuksen kausi täällä olisi pidempi.

Viime kädessä jatko riippuu yleisön kiinnostuksesta. Jos yleisö löytää katsomoon, haluja jatkoon on sekä ArtTeatron että Sunbornin puolella.

– En ainakaan minä näe mitään syytä, miksei yhteistyö voisi jatkua. Tämä on tosi tervetullut kokonaisuus meidänkin kannaltamme. Tässä yhdistyvät oikeastaan kaikki ne puolet, jotka me haluamme kokonaisvaltaiseen elämykseen liittyvän. Eli elävä taide, hyvä ruoka ja hyvä juoma, toteaa Sunborn Liven tapahtumatuottaja Pietu Sepponen.

– Logomo on tilana tosi hyvä meille. Korkeuskin tilassa riittää hyvin meidän ilma-akrobatiaesityksillekin. Yhtään ei olla jouduttu helpottamaan numeroita, Räsänen kehuu.

Ensi vuonna kymmenvuotisjuhlaansa viettävä ArtTeatro on tullut tunnetuksi ennen kaikkea heinäkuussa Kustavissa järjestettävästä Saariston sirkusfestivaalista. Haaveissa siintää ajatus, että pikkujoulukauden sirkuksesta tulisi toinen huippukohta ArtTeatron vuoteen.

– Se olisi tosi hienoa. Turussa ei ole vuosittain toistuvaa joulusirkusta niin kuin vaikkapa Helsingissä. Joulusirkus mahtuisi kyllä Turun kokoiseen kaupunkiin, Räsänen uskoo.

– Toinen vuosittainen tapahtuma pidentäisi myös meidän vuottamme ja tulisi luontevasti talvikauteen, kun Kustavissa sirkusfestivaali pohjautuu vahvasti kesään ja lomakauteen, hän jatkaa.

Ilkka Lappi

Uusille ruokaketjuhankkeille avustusta 1,3 miljoonaa euroa

Maaseutuvirasto maksaa ruokaketjun kehittämisen valtionavustuksia seuraavan kahden vuoden aikana yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa. Syyskuussa päättyneeseen kertaluonteiseen hankehakuun saapui yhteensä 16 hakemusta yhdistyksiltä ja muilta organisaatioilta. Niistä hyväksyttiin 8 hanketta, jotka käynnistyvät pääsääntöisesti tammikuussa 2018. Ruokaketjun kehittämisen valtionavustusta haettiin kuluneen syksyn haussa yhteensä noin 3,8 miljoonaa euroa.

Pk-yritysten rahoituspalvelujen tarve kohdistuu investointeihin ja yrityskauppoihin

Pk-yritysten rahoituspalvelujen tarve kohdistuu tällä hetkellä ennen kaikkea investointeihin ja yrityskauppoihin. Tämä ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tekemästä Yrittäjäpaneelin kyselytutkimuksesta. Tutkimuksen tulos tukee syksyn Pk-yritysbarometrin tietoja, jonka mukaan kasvuhakuiset ja kansainvälistyvät pk-yritykset pyrkivät viemään toimintaansa voimakkaasti eteenpäin ja aikovat hakea kehityshankkeisiin ulkoista rahoitusta. Pk-yritysten kasvunäkymät ovat siis hyvällä tolalla.

Joulunäyttelyjä joka lähtöön

Naantalin museossa perinteinen joulunäyttely on avoinna Hiilolan talossa vielä lauantaina ja sunnuntaina kello 12–16 aina 17. joulukuuta asti ja joka päivä 26.–30. joulukuuta. Samoja aukioloaikoja noudattaa Erik Aschan-Rauthovin näyttely Humpin talossa.

Älypuhelimet yleistyvät edelleen

Livelähetysten ja -tapahtumien suosio on huipussaan, mutta samalla perinteisen television rinnalle tulleet suoratoistopalvelut kasvattavat suosiotaan. Live-lähetykset ovat erittäin suosittuja siitä huolimatta, että kuluttajilla on yhä paremmat mahdollisuudet kuluttaa sisältöä missä ja milloin he haluavat.

Jouluvalot voivat aiheuttaa häiriöitä nettiyhteyksiin

Jouluvalot ja muut sähkölaitteet voivat hidastaa tai pätkiä netin käyttöä.

Jouluvalot ja muut sähkölaitteet voivat hidastaa tai pätkiä netin käyttöä, kertoo Viestintävirasto. Tämä johtuu siitä, että sähkölaitteet jääkaapeista jouluvaloihin voivat häiritä samoja taajuuksia, joita WLAN-tukiasemat käyttävät.

Hyödynnä lumi, tapa pölypunkit

Heti, kun pakastaa ja maassa on lunta, kannattaa viedä käsin solmitut aidot villamatot ulos puhdistumaan. Lumi ja pakkanen hoitavat pesun luonnollisesti. Lumisia pakkaspäiviä ei välttämättä ole montaa, joten tilaisuuksia mattojen puhdistamiselle on rajoitetusti. Kevyt tamppaus maton nurjalta puolelta irrottaa tehokkaasti irtoroskia ja kertynyttä pölyä.

RNK Flyers juhli kärkiottelussa

Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese kärsi vasta kauden toisen tappionsa. Ringeten SM-sarja jäi sunnuntain otteluiden myötä joulutauolle. Kun Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese vieraili Espoossa lokakuun ensimmäisenä päivänä, kotijoukkue Espoon Kiekkoseura jäi täysin jalkoihin. Ottelu ratkesi jo hyvissä ajoin, ja vieraat ottivat vakuuttavan 13–4-voiton.

Urheilu

RNK Flyers juhli kärkiottelussa

Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese kärsi vasta kauden toisen tappionsa. Ringeten SM-sarja jäi sunnuntain otteluiden myötä joulutauolle. Kun Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese vieraili Espoossa lokakuun ensimmäisenä päivänä, kotijoukkue Espoon Kiekkoseura jäi täysin jalkoihin. Ottelu ratkesi jo hyvissä ajoin, ja vieraat ottivat vakuuttavan 13–4-voiton.

Menoviikko: Jääkiekkoilijoilla lyhyt loma

TPS:n ja KalPan väännöt ovat olleet tasaisia.

Jääkiekon Liigassa joulutauko jää lyhyeksi. Molemmin puolin joulua TPS pelaa kotikaukalossaan. 19. joulukuuta KalPaa vastaan ja heti joulun jälkeen 26. joulukuuta taistellaan pisteistä Lukkoa vastaan kasitien hegemoniamatsissa.

RNK jäi tasapeliin, VG-62 hävisi

Lauantain pelikierroksella Blue Rings, Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese ja Nokian Urheilijat saalistivat voiton ringeten SM-sarjassa. Sarjataulukon korkeimmilla sijoilla olevat joukkueet olivat tälläkin kertaa vahvoilla.

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!