ArtTeatro haaveilee vakituisesta joulusirkuksesta Turkuun

Aarni Pahajoki on harjoitellut lasikuulanumeroaan neljä vuotta. Hän on yksi White-show’ssa esiintyvistä sirkustaiteilijoista. Aarni Pahajoki on harjoitellut lasikuulanumeroaan neljä vuotta. Hän on yksi White-show’ssa esiintyvistä sirkustaiteilijoista. Kuva: Ilkka Lappi

Logomon Teatrossa pikkujoulukautta piristää turkulaisen ArtTeatron sirkusshow White, jossa yhdistyvät live-musiikki, ruoka sekä kansainvälisten sirkustähtien esitykset. Vastaavanlaisella konseptilla ArtTeatro järjesti esityksen jo kulttuuripääkaupunkivuotena.

Tällä kertaa ArtTeatro toimii yhteistyössä Sunborn Cateringin ja Sunborn Liven kanssa. Sunborn Catering on suunnitellut varta vasten White-esitykseen sopivan menun, joka tukee esityksen maailmaa esimerkiksi värimaailmalta.

– Minun mielestäni on hyvin luontevaa yhdistää sirkus ja varietee ruokaan ja juomaan. Tavoittelemme kokonaisvaltaista elämystä, jossa eri aistit huomioidaan, toteaa ArtTeatron toiminnanjohtaja Pauliina Räsänen.

Esityksessä yhdistyvät monet sirkuksen lajit yhdeksi kokonaisuudeksi.

– Tarinan keskiössä on kaksi lasta, jotka ovat nukkuneet aika vähän. Esityksessä sukelletaan fantasiamaailmaan. Se on hyvin helposti lähestyttävä maailma. Esitys sopiikin monen ikäiselle, Räsänen kuvailee.

White-esitykset jatkuvat Logomossa 9. joulukuuta saakka. Pariviikkoinen rutistus on Logomon mittakaavassa melko pitkä, mutta maailmalla sirkusesitykset pysyvät paikallaan pidempiäkin aikoja. Räsäsen mukaan parin viikon rupeama on hyvä päänavaus.

– Jostain pitää aloittaa. Ihan ensimmäisenä vuonna ei välttämättä kannata laittaa 40 esitystä. Ehkä tulevaisuudessa päästäisiin siihenkin, että joulusirkuksen kausi täällä olisi pidempi.

Viime kädessä jatko riippuu yleisön kiinnostuksesta. Jos yleisö löytää katsomoon, haluja jatkoon on sekä ArtTeatron että Sunbornin puolella.

– En ainakaan minä näe mitään syytä, miksei yhteistyö voisi jatkua. Tämä on tosi tervetullut kokonaisuus meidänkin kannaltamme. Tässä yhdistyvät oikeastaan kaikki ne puolet, jotka me haluamme kokonaisvaltaiseen elämykseen liittyvän. Eli elävä taide, hyvä ruoka ja hyvä juoma, toteaa Sunborn Liven tapahtumatuottaja Pietu Sepponen.

– Logomo on tilana tosi hyvä meille. Korkeuskin tilassa riittää hyvin meidän ilma-akrobatiaesityksillekin. Yhtään ei olla jouduttu helpottamaan numeroita, Räsänen kehuu.

Ensi vuonna kymmenvuotisjuhlaansa viettävä ArtTeatro on tullut tunnetuksi ennen kaikkea heinäkuussa Kustavissa järjestettävästä Saariston sirkusfestivaalista. Haaveissa siintää ajatus, että pikkujoulukauden sirkuksesta tulisi toinen huippukohta ArtTeatron vuoteen.

– Se olisi tosi hienoa. Turussa ei ole vuosittain toistuvaa joulusirkusta niin kuin vaikkapa Helsingissä. Joulusirkus mahtuisi kyllä Turun kokoiseen kaupunkiin, Räsänen uskoo.

– Toinen vuosittainen tapahtuma pidentäisi myös meidän vuottamme ja tulisi luontevasti talvikauteen, kun Kustavissa sirkusfestivaali pohjautuu vahvasti kesään ja lomakauteen, hän jatkaa.

Ilkka Lappi

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!