Alastomana alttarin edessä

Matti Paatelma (vas.), Samuli Edelmann ja Jukka Perko saapuvat Mikaelinkirkkoon joulun alla. Matti Paatelma (vas.), Samuli Edelmann ja Jukka Perko saapuvat Mikaelinkirkkoon joulun alla. Kuva: Liekki Promotions

Kirkko virittää Samuli Edelmannin vahvaan tunnelataukseen

Samuli Edelmann ja Jukka Perko kiertävät Suomen kirkkoja marras-joulukuussa yhteensä 17 keikan verran. Kolmantena muusikkona kirkoissa esiintyy kosketinsoittaja Matti Paatelma.

– Esiinnymme kolmestaan, mikä tarkoittaa sitä, että musiikki on aika riisuttua, mikä sopii kirkkoon hyvin, Edelmann kertoo.

Edelmann ja Perko ovat tunteneet toisensa jo pidempään, vaikka miesten musiikilliset viitekehykset ovatkin erilaiset. Jo useamman vuoden ajan kaksikko on etsinyt mahdollisuutta yhteistyöhön. Nyt ajatus realisoituu kirkkokonserttien myötä.

– Jukan sielukas tapa tehdä musiikkia teki minuun vaikutuksen jo vuosia sitten. Monta vuotta sitten tuli puheeksi, että olisi mukava tehdä jotain yhdessä. Nyt viimein pääsemme kiertämään yhdessä hienoissa puitteissa, Edelmann iloitsee.

Yli 25-vuotisen muusikkouransa aikana Edelmann on ehtinyt paljon. Viimeisten vuosien aikana hän on levyttänyt paljon sekä virsiä että joululauluja. Edelmannin, Perkon ja Paatelman muodostama trion konserteissa virret konsertin selkärangan.

Vaikka kirkkokiertueen nimi on Oi muistatko vielä sen virren, Edelmannin mukaan pelkkää hartautta ei ole luvassa.

– Emme lähde tavoittelemaan vain yhtä tunnetilaa. Luvassa on tunnelmaltaan dynaamista musiikkia, iloa ja surua. Vaikka lavalla on riisuttu kokoonpano, pystymme luomaan myös äänekästä musiikkia.

Edelmannin mukaan kaikki paukut on nyt suunnattu kirkkokonsertteihin, mutta yhteinen kiinnostus yhteistyön jatkamiseen on olemassa. Edelmann ja Perko julkaisivat taannoin striimauspalveluissa Avaruus-kappaleesta uuden version. Kyseessä on moneen kertaan versioitu suomennos Walking in the Air -klassikosta.

– On mahdollista, että julkaisemme yhdessä myös lisää musiikkia, mutta mitään aikatauluja tai tarkkoja suunnitelmia sen varalle ei tällä hetkellä ole, Edelmann toteaa.

Sekä Edelmann että Perko ovat esiintyneet paljon kirkoissa. Edelmannin mukaan kirkko on esiintymispaikkana aivan omanlaisensa.

– Kirkkokonserttiin tullessa yleisö on yleensä jo valmiiksi virittynyt ihan eri tavalla kuin muille keikoille. Se virittää myös esiintyjän. Kirkkokonsertin lähtökohdat eroavat valtavasti tavallisesta baari- tai klubikeikasta, mutta kirkkokonserttien tunnelmassa on eroa myös konserttisalikeikkoihin verrattuna.

Erilainen miljöö ja yleisön tunnetila kiinnostaa Edelmannia esiintyjänä.

– Kirkossa sekä esiintyjä että artisti ovat tavallaan alastomana. Se mahdollistaa hyvin vahvan tunnelatauksen esiintyjän ja yleisön välille. Uskon, että kyse on siitä, että kirkossa ihmisellä on luontainen kaipuu päästä irti arjesta, mikä on hyvin terve asia, Edelmann toteaa.

Samuli Edelmann ja Jukka Perko Mikaelin kirkossa 19. joulukuuta.

Ilkka Lappi

Laaja tutkimus paljasti vakavia puutteita alaselkäkivun hoidossa

Terveydenhuollon resursseja haaskataan parhaillaankin turhiin tutkimuksiin sekä tehottomiin ja jopa haitallisiin hoitoihin. Asia käy ilmi The Lancet -tiedelehdessä torstaina julkaistuista kolmesta laajasta katsausartikkelista, joissa yli kolmekymmentä johtavaa asiantuntijaa kolmestatoista eri maasta on koonnut tutkimusnäyttöä alaselkäkivun syistä, riskitekijöistä ja hoidosta. Professori Jaro Karppinen Oulun yliopistosta on yksi tutkimusten tekijöistä.

Tutkimus: Asumisen hintaa nostaa Suomessa tarjonnan puute, eivät asuntosijoitusyhtiöiden tuotot

Suomalaisten asumisen hintaa nostaa erityisesti kasvukeskuksissa suuri asuntokysyntä ja niukka tarjonta. Tarjontaa voitaisiin lisätä muun muassa järkevöittämällä sääntelyä, kohdentamalla tuettua asumista sitä eniten tarvitseville sekä lisäämällä markkinaehtoisuutta, ehdotetaan Pellervon taloustutkimus PTT:n vetämässä tutkimushankkeessa. Asuntosijoitusyhtiöiden tuottojen ei sen sijaan havaittu olevan poikkeuksellisen korkeita.

Moni tulva olisi ehkäistävissä

Vääränlainen rakentaminen on ilmastonmuutostakin isompi tekijä kaupunkialueiden tulvien synnyssä.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Turvapaikkakäytäntöjä yhtenäistetty muiden EU-maiden kanssa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisi torstaina pilottitutkimuksen kansainvälistä suojelua koskevista päätöksistä Maahanmuuttovirastossa 2015–17. Selvityksessä on tutkijoiden mukaan käyty läpi 18–34-vuotiaillle irakilaisille tehtyjä päätöksiä kesiltä 2015 ja 2017.

K-ryhmä kasvatti viime vuonna markkinaosuuttaan kaupan ryhmistä eniten

K-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta vuonna 2017 oli 35,8 prosenttia. Osuus kasvoi edellisvuoteen verrattuna prosenttiyksikön, mikä on kaupan ryhmistä eniten. Yli 1 200 K-ruokakauppaa käsittävä kauppaverkosto on Suomen laajin. Tiedot selviävät tutkimusyritys Nielsenin torstaina julkistamista Päivittäistavaramyymälärekisteristä.

S-ryhmän päivittäistavarakauppa kasvatti markkinaosuuttaan

Nielsenin myymälärekisteri kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinaosuuden kasvaneen viime vuonna 0,5 prosenttiyksikköä. Osuus on nyt 45,9 prosenttia. Asiakaskäyntien määrä S-ryhmän ruokakaupoissa kasvoi viime vuonna yli kymmenellä miljoonalla.

Kaupunki
Urheilu

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!