Viehekalastus vie voiton verkoista

Saaristomerellä on hyvät haukiapajat varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Saaristomerellä on hyvät haukiapajat varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Suomalainen suuntaa kalavesille usein. Yleisimmin kalastetaan pilkillä, ongella tai vieheillä. Pyydyksillä kalastaa harvempi, selviää Metsähallituksen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kalastaminen on suomalaisille tärkeää, sillä jopa kaksi henkilöä viidestä on kalastanut jollakin tavalla viimeisen vuoden aikana, kertoo Metsähallituksen teettämä tutkimus. Tutkimukseen vastanneista miehistä tasan puolet oli kalastanut jollakin tavoin vuoden sisällä. Naisista hieman alta kolmannes oli suunnannut kalaan.

Tutkimukseen vastasi hieman yli 2 000 aikuista suomalaista. Otos edustaa täysi-ikäistä väestöä Manner-Suomessa.

Kyselytutkimuksen perusteella kalastajan aktiivista läsnäoloa vaativat kalastustavat ovat suositumpia kuin pyydyksillä, kuten verkolla tai katiskalla, kalastaminen.

Pilkintä ja onginta ovat suomalaisia kestosuosikkeja myös tutkimuksen valossa. Pilkin tai ongen kanssa kalalle oli mennyt yhteensä 68 prosenttia vastaajista. Ongella ja pilkillä kalastamisen suosiota selittänee kalastustapojen helppous sekä se, että niiden harrastamiseen ei edellytetä kalastonhoitomaksua.

Myös vieheillä tai perhoilla kalastaminen oli suosittua, sillä vapakalastusta viimeisen vuoden aikana oli harrastanut 51 prosenttia vastaajista.

Yleisimpiin kalastustapoihin verrattuna pyydyskalastus ei ollut kovin suosittua. Vastaajista 25 prosenttia eli neljäsosa kertoi harrastaneensa vuoden aikana jonkinlaista pyydyskalastusta. Metsähallituksen tutkimuksen tulokset vahvistavat tietoa siitä, että pyydyskalastuksen suosio on Suomessa ollut viime vuosina laskusuunnassa. Pyydyskalastuksen hiipuminen on havaittavissa myös esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen tekemissä kalastusselvityksissä.

Metsähallituksen kyselyn mukaan kalastusta harrastaneista valtaosa käy vuoden aikana kalalla korkeintaan viisi kertaa. Innokkaiden, eli yli kymmenen kertaa vuodessa kalastavien, määrä on kuitenkin merkittävä.

Vuoden sisällä kerran tai kahdesti kalasti yhteensä 27 prosenttia kyselyyn vastanneista. Etenkin naiset ilmoittivat kalastavansa harvoin. Vain kerran tai kaksi kalasti jopa 35 prosenttia kalastusta harrastaneista naisista.

Kolmesta viiteen kertaan kalasti kaikista vastaajista 30 prosenttia. Vastaajista viisi kertaa tai vähemmän kalasti yhteensä siis 57 prosenttia.

Innokkaiden kalastajien joukko oli sekin suuri. Yli kymmeneen kalastuskertaan pääsi 24 prosenttia vastaajista. Miehistä 28 prosenttia ja naisista 16 prosenttia olivat kalastaneet yli kymmenen kertaa vuoden sisällä. Kyselyn innokkain kalastaja ilmoitti käyneensä kalalla viimeisen vuoden aikana huimat 300 kertaa.

Metsähallituksen teettämään mielipidetutkimukseen vastasi yhteensä 2 008 täysi-ikäistä Suomen kansalaista ympäri maata. Kiintiöintiperusteina olivat vastaajien sukupuoli, ikä ja asuinalue. Tutkimuksen tavoite oli selvittää suomalaisten kalastustapoja ja suhtautumista kalastonhoitomaksuun. Tutkimuksen rahoittajana on maa- ja metsätalousministeriö ja tekijänä Tietoykköset Oy.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Laaja tutkimus paljasti vakavia puutteita alaselkäkivun hoidossa

Terveydenhuollon resursseja haaskataan parhaillaankin turhiin tutkimuksiin sekä tehottomiin ja jopa haitallisiin hoitoihin. Asia käy ilmi The Lancet -tiedelehdessä torstaina julkaistuista kolmesta laajasta katsausartikkelista, joissa yli kolmekymmentä johtavaa asiantuntijaa kolmestatoista eri maasta on koonnut tutkimusnäyttöä alaselkäkivun syistä, riskitekijöistä ja hoidosta. Professori Jaro Karppinen Oulun yliopistosta on yksi tutkimusten tekijöistä.

Tutkimus: Asumisen hintaa nostaa Suomessa tarjonnan puute, eivät asuntosijoitusyhtiöiden tuotot

Suomalaisten asumisen hintaa nostaa erityisesti kasvukeskuksissa suuri asuntokysyntä ja niukka tarjonta. Tarjontaa voitaisiin lisätä muun muassa järkevöittämällä sääntelyä, kohdentamalla tuettua asumista sitä eniten tarvitseville sekä lisäämällä markkinaehtoisuutta, ehdotetaan Pellervon taloustutkimus PTT:n vetämässä tutkimushankkeessa. Asuntosijoitusyhtiöiden tuottojen ei sen sijaan havaittu olevan poikkeuksellisen korkeita.

Moni tulva olisi ehkäistävissä

Vääränlainen rakentaminen on ilmastonmuutostakin isompi tekijä kaupunkialueiden tulvien synnyssä.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Turvapaikkakäytäntöjä yhtenäistetty muiden EU-maiden kanssa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisi torstaina pilottitutkimuksen kansainvälistä suojelua koskevista päätöksistä Maahanmuuttovirastossa 2015–17. Selvityksessä on tutkijoiden mukaan käyty läpi 18–34-vuotiaillle irakilaisille tehtyjä päätöksiä kesiltä 2015 ja 2017.

K-ryhmä kasvatti viime vuonna markkinaosuuttaan kaupan ryhmistä eniten

K-ryhmän markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta vuonna 2017 oli 35,8 prosenttia. Osuus kasvoi edellisvuoteen verrattuna prosenttiyksikön, mikä on kaupan ryhmistä eniten. Yli 1 200 K-ruokakauppaa käsittävä kauppaverkosto on Suomen laajin. Tiedot selviävät tutkimusyritys Nielsenin torstaina julkistamista Päivittäistavaramyymälärekisteristä.

S-ryhmän päivittäistavarakauppa kasvatti markkinaosuuttaan

Nielsenin myymälärekisteri kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan markkinaosuuden kasvaneen viime vuonna 0,5 prosenttiyksikköä. Osuus on nyt 45,9 prosenttia. Asiakaskäyntien määrä S-ryhmän ruokakaupoissa kasvoi viime vuonna yli kymmenellä miljoonalla.

Kaupunki
Urheilu

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!