Viehekalastus vie voiton verkoista

Saaristomerellä on hyvät haukiapajat varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Saaristomerellä on hyvät haukiapajat varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Suomalainen suuntaa kalavesille usein. Yleisimmin kalastetaan pilkillä, ongella tai vieheillä. Pyydyksillä kalastaa harvempi, selviää Metsähallituksen teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kalastaminen on suomalaisille tärkeää, sillä jopa kaksi henkilöä viidestä on kalastanut jollakin tavalla viimeisen vuoden aikana, kertoo Metsähallituksen teettämä tutkimus. Tutkimukseen vastanneista miehistä tasan puolet oli kalastanut jollakin tavoin vuoden sisällä. Naisista hieman alta kolmannes oli suunnannut kalaan.

Tutkimukseen vastasi hieman yli 2 000 aikuista suomalaista. Otos edustaa täysi-ikäistä väestöä Manner-Suomessa.

Kyselytutkimuksen perusteella kalastajan aktiivista läsnäoloa vaativat kalastustavat ovat suositumpia kuin pyydyksillä, kuten verkolla tai katiskalla, kalastaminen.

Pilkintä ja onginta ovat suomalaisia kestosuosikkeja myös tutkimuksen valossa. Pilkin tai ongen kanssa kalalle oli mennyt yhteensä 68 prosenttia vastaajista. Ongella ja pilkillä kalastamisen suosiota selittänee kalastustapojen helppous sekä se, että niiden harrastamiseen ei edellytetä kalastonhoitomaksua.

Myös vieheillä tai perhoilla kalastaminen oli suosittua, sillä vapakalastusta viimeisen vuoden aikana oli harrastanut 51 prosenttia vastaajista.

Yleisimpiin kalastustapoihin verrattuna pyydyskalastus ei ollut kovin suosittua. Vastaajista 25 prosenttia eli neljäsosa kertoi harrastaneensa vuoden aikana jonkinlaista pyydyskalastusta. Metsähallituksen tutkimuksen tulokset vahvistavat tietoa siitä, että pyydyskalastuksen suosio on Suomessa ollut viime vuosina laskusuunnassa. Pyydyskalastuksen hiipuminen on havaittavissa myös esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen tekemissä kalastusselvityksissä.

Metsähallituksen kyselyn mukaan kalastusta harrastaneista valtaosa käy vuoden aikana kalalla korkeintaan viisi kertaa. Innokkaiden, eli yli kymmenen kertaa vuodessa kalastavien, määrä on kuitenkin merkittävä.

Vuoden sisällä kerran tai kahdesti kalasti yhteensä 27 prosenttia kyselyyn vastanneista. Etenkin naiset ilmoittivat kalastavansa harvoin. Vain kerran tai kaksi kalasti jopa 35 prosenttia kalastusta harrastaneista naisista.

Kolmesta viiteen kertaan kalasti kaikista vastaajista 30 prosenttia. Vastaajista viisi kertaa tai vähemmän kalasti yhteensä siis 57 prosenttia.

Innokkaiden kalastajien joukko oli sekin suuri. Yli kymmeneen kalastuskertaan pääsi 24 prosenttia vastaajista. Miehistä 28 prosenttia ja naisista 16 prosenttia olivat kalastaneet yli kymmenen kertaa vuoden sisällä. Kyselyn innokkain kalastaja ilmoitti käyneensä kalalla viimeisen vuoden aikana huimat 300 kertaa.

Metsähallituksen teettämään mielipidetutkimukseen vastasi yhteensä 2 008 täysi-ikäistä Suomen kansalaista ympäri maata. Kiintiöintiperusteina olivat vastaajien sukupuoli, ikä ja asuinalue. Tutkimuksen tavoite oli selvittää suomalaisten kalastustapoja ja suhtautumista kalastonhoitomaksuun. Tutkimuksen rahoittajana on maa- ja metsätalousministeriö ja tekijänä Tietoykköset Oy.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lintulaudan paikalla on väliä

Älä sijoita lintulautaa aivan lähelle seinää. Varisevat siemenet keräävät myös tuholaisia kuten myyriä ja hiiriä. Pihapuuhunkin ripustetun lintujen ruokintapisteen alunen kannattaa siivota pudonneista siemenistä säännöllisesti tuholaisten estämiseksi.

Freesi liveklubi Liedossa

Juuso Vuorinen (vas.).

Nelihenkinen poprock-bändi Freesi isännöi tammikuusta lähtien Freesi & Frendit -liveklubia Liedon Old Smugglerissa. Noin kerran kuussa järjestettävien soittoiltojen tarkoituksena on jakaa musiikin ilosanomaa vaihtuvien musiikkivieraiden kanssa.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Jytyn jäsenkysely: Yli kolmannes kokenut seksuaalista häirintää työpaikallaan

Jytyn jäsenkyselyn mukaan 38 prosenttia vastaajista on kokenut työpaikallaan seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää, josta viimeisen vuoden aikana kahdeksan prosenttia. Marraskuussa toteutettuun kyselyyn vastasi Jytyn naisvaltaisesta ja pääosin kunta-alalla työskentelevästä jäsenistöstä 2 449.

Urheilu

TPS:n jalkapallonaisilla uudelleenrakennuksen aika

Jutta Rantala on yksi nimekäs lähtijä TPS:n naisten liigaryhmästä.

Kun Sami Haltian aikakausi TPS:n jalkapallonaisten peräsimessä päättyi, ilmassa oli vaara, että joukkue hajoaa. Vähitellen uhkakuvat ovat myös muuttuneet realismiksi.

Aleksi Ojala Urjalan Urheilijoihin

Aleksi Ojala.

Kilpakävelijä Aleksi Ojala vaihtaa Turun Weikkojen edustusasun ensi kaudeksi Urjalan Urheilijoiden paitaan. Ojalalle kyseessä on paluu juurille, sillä hän on aloittanut Urjalassa. Ojala on viime vuosina noussut Suomen kärkikävelijöiden kaartiin.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!