Lauma tutkii mistä yhteisö muodostuu

Valtteri Juvonen, Venla Kinnunen ja muut näyttelijät ovat saaneet äänensä kuuluviin Lauman käsikirjoitusta rakennettaessa. Valtteri Juvonen, Venla Kinnunen ja muut näyttelijät ovat saaneet äänensä kuuluviin Lauman käsikirjoitusta rakennettaessa. Kuva: Ilkka Lappi

– Ainakin omasta mielestäni johonkin yhteisöön kuuluminen on todella tärkeää, sanoo Veera Alaverronen.

– Siitä on tutkimustuloksiakin, että jos ei koe yhteenkuuluvuutta johonkin ryhmään, syrjäytymisriski kasvaa, jatkaa Suvi Puttonen.

Turun ylioppilasteatterin ohjelmistossa nähtävä Lauma pohtii yhteisön ja yhteenkuuluvuuden merkitystä yksiölle. Alaverronen on ohjannut näytelmän ja Puttonen toimii produktiossa ohjaajan assistenttina.

Esitys on osa Puttosen sosiologian gradua, jossa taiteellinen prosessi on osa tiedontuotantoa. Tutkimuksen metodeina käytetään osallistuvaa etnografiaa ja taiteellista tutkimusta. Tutkimus käsittelee toimijaverkostoteorian ohjaamana kollektiiveja, jotka ovat materian, teknologioiden, esineiden ja ihmisten muodostamia yhteenkietoutumia. Keskeinen kysymys on, mikä liimaa meidät yhteen.

– Nykyään korostetaan tosi paljon yksilöllisyyttä. Yksi minua kovasti kiinnostava kysymys on se, miten yksilöllisyys suhtautuu yhteisössä olemiseen. Onko niin, että meidän pitää kokea olevamme erillisiä, jotta voimme kokea yhteenkuuluvuutta vai olisiko mahdollista, että meillä olisi luonnostamme olemassa yhteys keskenämme, vaikka emme aina sitä havaitakaan arkielämässä, Alaverronen pohtii.

Tiede ja taide löysivät toisensa sattumalta. Alkujaan Alaverronen tarjosi Laumaa ylioppilasteatterille ilman gradukytköstä.

– Lauman yhdistäminen graduun oli Suvin idea. Hän oli ylioppilasteatterin puheenjohtaja, kun tein ohjaustarjouksen Lauma-esityksestä.

– Innostuin, koska esityksen teemoissa oli paljon sosiologisia kysymyksiä. Mietin samaan aikaan graduaihettani ja päätin sitten yhdistää opinnot ja harrastuksen, Puttonen toteaa.

Ylioppilasteatterin Laumassa nähdään yhdeksän näyttelijää lavalla. Perinteistä juonta ei ole. Esitys myös pyrkii rikkomaan perinteistä katsoja–esiintyjä-hierarkiaa, vaikka osallistavaan teatteriin Lauma ei tähtääkään.

– Osallistavuus on monelle vähän mörkö. Yleisön ei ole pakko esiintyä. On mielenkiintoista seurata voimmeko luoda tänne pariksi tunniksi pienen yhteisön, Alaverronen sanoo.

Esityksen rakenteessa esiintyjien ajatukset ovat päässeet vahvasti esiin.

– Työryhmälähtöisyys on ollut hauskaa. Olemme syöttäneet ideoitamme Veeralle ja Suville. On ollut mielenkiintoista nähdä, millaisina osa niistä on tullut takaisin esitykseen, tiivistää Laumassa näyttelevä Valtteri Juvonen.

Lauma on ollut myös haastava näyttelijöille.

– Se on ehkä ollut yksi vaikeus, kun ei ole ollut yhtä roolihahmoa vaan monta roolia, jotka viipyvät lavalla parhaimmillaan vain yhden repliikin ajan, luoda heille taustaa ja syvyyttä. Toisaalta ollut myös mielenkiintoista, toteaa Venla Kinnunen.

Lauma Turun ylioppilasteatterin ohjelmistossa 2. helmikuuta saakka.

Ilkka Lappi

Eloranta ja Hassi: Korjausavustukset ja neuvontavelvollisuus kotien sisäilmahaittojen korjaamiseksi palautettava

Valtion asunto- ja kehittämisrahaston korjausavustuksista oli aiemmin saatavissa tukea terveyshaitan poistamiseksi, mutta avustus lopetettiin 1.1.2017 lähtien. Samalla päättyi myös rakennusvalvontaviranomaisen lakiin perustuva opastus- ja neuvontavelvollisuus. Eduskunnan sisäilmaryhmän puheenjohtajisto, kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Satu Hassi (vihr.) ovat tehneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Viranomaisilta voi nyt saada postin sähköisenä

Väestörekisterikeskus on avannut 15. joulukuuta uuden, kansalaisten ja viranomaisten väliseen viestintään tarkoitetun palvelun, Suomi.fi-viestit. Palvelu on osa Suomi.fi-verkkopalvelua. Viranomaisviestinnän uusi aika on täällä!

MaRa ry: Laki purkaa anniskelun byrokratiaa, anniskelun määrä vähenee kuitenkin edelleen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei uusittu alkoholilaki paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin.

Eduskunta purki merkittävästi vanhentuneen alkoholilain anniskelubyrokratiaa ja helpotti ravintolayrittäjän arkipäivää monella tavalla. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry arvioi, ettei laki kuitenkaan paranna anniskelun hintakilpailukykyä suhteessa muihin jakelukanaviin. Alkoholin valmisteveron korotus nostaa MaRan mukaan alkoholiannosten hintoja ravintoloissa ja vähentää anniskelumyyntiä edelleen.

Huumekuski ja rattijuoppo kiinni Turussa

Poliisi pysäytti autolla liikkuneen, vuonna 1985 syntyneen miehen Kousakujalla torstai-iltana kello 20 aikaan. Miehen epäillään syyllistyneen muun muassa rattijuopumukseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Miehelle suoritettu huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinille ja miehellä ei ollut ajoneuvon kuljettamiseen tarvittavaa ajo-oikeutta.

Kansantalouden tuotanto kasvoi lokakuussa

Kausitasoitettu tuotanto laski lokakuussa 0,4 prosenttia edelliskuukaudesta. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 2,6 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 3,4 prosenttia (oli 3,8) edellisvuoden syyskuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Vaihtotase ylijäämäinen lokakuussa

Vaihtotase oli 0,5 miljardia euroa ylijäämäinen lokakuussa. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi 13 prosenttia vuodentakaisesta. Pääomaa virtasi nettomääräisesti ulkomailta Suomeen. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen maksutase ja ulkomainen varallisuusasema -tilastosta.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?