Lauma tutkii mistä yhteisö muodostuu

Valtteri Juvonen, Venla Kinnunen ja muut näyttelijät ovat saaneet äänensä kuuluviin Lauman käsikirjoitusta rakennettaessa. Valtteri Juvonen, Venla Kinnunen ja muut näyttelijät ovat saaneet äänensä kuuluviin Lauman käsikirjoitusta rakennettaessa. Kuva: Ilkka Lappi

– Ainakin omasta mielestäni johonkin yhteisöön kuuluminen on todella tärkeää, sanoo Veera Alaverronen.

– Siitä on tutkimustuloksiakin, että jos ei koe yhteenkuuluvuutta johonkin ryhmään, syrjäytymisriski kasvaa, jatkaa Suvi Puttonen.

Turun ylioppilasteatterin ohjelmistossa nähtävä Lauma pohtii yhteisön ja yhteenkuuluvuuden merkitystä yksiölle. Alaverronen on ohjannut näytelmän ja Puttonen toimii produktiossa ohjaajan assistenttina.

Esitys on osa Puttosen sosiologian gradua, jossa taiteellinen prosessi on osa tiedontuotantoa. Tutkimuksen metodeina käytetään osallistuvaa etnografiaa ja taiteellista tutkimusta. Tutkimus käsittelee toimijaverkostoteorian ohjaamana kollektiiveja, jotka ovat materian, teknologioiden, esineiden ja ihmisten muodostamia yhteenkietoutumia. Keskeinen kysymys on, mikä liimaa meidät yhteen.

– Nykyään korostetaan tosi paljon yksilöllisyyttä. Yksi minua kovasti kiinnostava kysymys on se, miten yksilöllisyys suhtautuu yhteisössä olemiseen. Onko niin, että meidän pitää kokea olevamme erillisiä, jotta voimme kokea yhteenkuuluvuutta vai olisiko mahdollista, että meillä olisi luonnostamme olemassa yhteys keskenämme, vaikka emme aina sitä havaitakaan arkielämässä, Alaverronen pohtii.

Tiede ja taide löysivät toisensa sattumalta. Alkujaan Alaverronen tarjosi Laumaa ylioppilasteatterille ilman gradukytköstä.

– Lauman yhdistäminen graduun oli Suvin idea. Hän oli ylioppilasteatterin puheenjohtaja, kun tein ohjaustarjouksen Lauma-esityksestä.

– Innostuin, koska esityksen teemoissa oli paljon sosiologisia kysymyksiä. Mietin samaan aikaan graduaihettani ja päätin sitten yhdistää opinnot ja harrastuksen, Puttonen toteaa.

Ylioppilasteatterin Laumassa nähdään yhdeksän näyttelijää lavalla. Perinteistä juonta ei ole. Esitys myös pyrkii rikkomaan perinteistä katsoja–esiintyjä-hierarkiaa, vaikka osallistavaan teatteriin Lauma ei tähtääkään.

– Osallistavuus on monelle vähän mörkö. Yleisön ei ole pakko esiintyä. On mielenkiintoista seurata voimmeko luoda tänne pariksi tunniksi pienen yhteisön, Alaverronen sanoo.

Esityksen rakenteessa esiintyjien ajatukset ovat päässeet vahvasti esiin.

– Työryhmälähtöisyys on ollut hauskaa. Olemme syöttäneet ideoitamme Veeralle ja Suville. On ollut mielenkiintoista nähdä, millaisina osa niistä on tullut takaisin esitykseen, tiivistää Laumassa näyttelevä Valtteri Juvonen.

Lauma on ollut myös haastava näyttelijöille.

– Se on ehkä ollut yksi vaikeus, kun ei ole ollut yhtä roolihahmoa vaan monta roolia, jotka viipyvät lavalla parhaimmillaan vain yhden repliikin ajan, luoda heille taustaa ja syvyyttä. Toisaalta ollut myös mielenkiintoista, toteaa Venla Kinnunen.

Lauma Turun ylioppilasteatterin ohjelmistossa 2. helmikuuta saakka.

Ilkka Lappi

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!