Itsenäisyyden juhlinta alkaa Varsinais-Suomessa jo tänään

Suomen sadannen syntymäpäivän juhlinta alkaa Turun seudulla jo tänään, kun Suomen liput nostetaan salkoihin kello 18. Liputus jatkuu valaistuilla lipuilla Turussa Myllysillalla ja Tuomiokirkkosillalla itsenäisyyspäivän iltaan kello 22 asti. Myös Suomen sinivalkoiseksi valaiseminen aloitetaan aattona klo 18 ja erityisvalaisut päättyvät 7.12. aamuun mennessä. Turun kaupunki valaisee Kirjastosillan sekä seurakunta Martin kirkon tornin ja Ylösnousemuskappelin päädyn sinivalkoiseksi 5.–7.12.

Turun linnan sisäpihalla ja linnan puistossa loistaa 5.–6.12. kello 16–24 valo- ja äänitaideteos Luminous. Itsenäisyyspäivänä tapahtumaan liittyy myös monitaiteellinen Suomen luonto -teos, joka sisältää valon ja äänen ohella tulielementtejä ja akrobatiaa viiden tunnin ajan, kello 17–22.

Satumainen Aurajoki säihkyy jokirannassa huhtikuun alkuun asti. Valotaiteen lisäksi teos koostuu äänimaisemista, joita voi kerätä sovelluksen kautta.

Kirjastojen itsenäisyyspäivän etkot toteutetaan Turun pääkirjastossa 5.12. kello 9–18. Tasatunnein alkavassa ohjelmassa esitellään kulttuuria eri vuosikymmeniltä. Turkulaisissa ravintoloissa ja baareissa panostetaan iloiseen ja rentoon aaton yhdessäoloon erikoismenuilla, -annoksilla ja -ohjelmilla. Koko Suomen karaokeravintoloille suunnattu haaste kutsuu laulamaan aattona kello 21 yhdessä kappaleet ”Olen suomalainen”, ”Sininen ja valkoinen” sekä ”Maamme”.

Juhlajumalanpalvelukset alkavat koko maakunnassa itsenäisyyspäivänä kello 10 ja monissa kirkoissa ne aloitetaan Finlandia-hymnillä. Turussa ja Kaarinassa Finlandia kuullaan kuorojen toteuttamana tai uruilla soitettuna ainakin Kuusiston, Pyhän Katariinan, Maarian, Paattisten, Henrikin ja Piikkiön kirkoissa sekä Aureliassa.

Kaikille Turussa ja Kaarinassa itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen osallistuville lahjoitetaan itsenäisyyspäivän kynttilät, jotka sytytetään kodeissa perinteisesti kello 18, samaan aikaan kun kaikki maan kirkot soittavat juhlasoittoa.

Turun Filharmonisen Orkesterin juhlakonsertit alkavat Konserttitalossa kello 12 ja 15. Mukana ovat myös Turun yliopiston kuoro, Puolalanmäen musiikkiluokkien kuoro sekä mieskuoro Laulun Ystävät. Suomalaisen musiikin konsertti lähetetään suorana klo 15 isolle näytölle Vanhalla Suurtorilla.

Konsertin jälkeen Suurtorin lavalla esiintyy perheen pienimmille Pikku Kakkosesta tuttu Pikkuli-satuhahmo. Tunnin pituinen laulu- ja leikkishow alkaa kello 16.30. Satavuotiasta Suomea juhlistava esitys on itsenäisyyspäiväksi suunniteltu erikoisnäytös, joka koostuu lauluista ja leikeistä, joihin yleisö voi osallistua.

Partiolaisten Street-O -kaupunkisuunnistukseen voi lähteä Itsenäisyydenaukiolta oman maun mukaan kello 11–12 välillä. Kilpailuhenkisille suunnistusaikaa jokirannan tuntumassa on tunti ilman aikasakkoa, mutta reitin voi suorittaa myös ilman aikatavoitetta. Turun Kansantanssin ystävien juhlatanssiaiset kokoavat VPK:n talolle parhaimpiinsa pukeutuneet pari- ja salonkitansseista innostuneet klo 18 alkaen.

Monessa Varsinais-Suomen kunnassa ja kaupungissa itsenäisyyspäivän juhlallisuudet noudattavat tuttua kaavaa, johon on Suomen juhlavuoden kunniaksi lisätty juhlavampia elementtejä. Naantali ja Raisio kahvittavat kuntalaisensa, Naantali valaisee kaupungintalonsa sinivalkoiseksi ja Mynämäki Vanhan Yhteiskoulun julkisivun.

Seppeleenlaskuihin hautausmailla liittyy kunniavartioita usealla paikkakunnalla, nuorten soihtukulkueita Laitilassa ja Maskussa sekä kirkkokahveja mm. Merimaskussa ja Vehmaalla. Kunnissa on myös erikoisnäyttelyitä ja musiikkiesityksiä, mm. aattona Mynämäellä Elämää Mynämäessä sata vuotta sitten ja Satavuotias Suomi lasten silmin -näyttelyt sekä Kalannin konserttitanssiaisten ohjelmassa isänmaallisen mieskuoromusiikin helmiä, joita esittää sata mieslaulajaa.

Aaton etkoja järjestetään kirjastoissa ja kuntalaisten yhteisissä itsenäisyyspäivän juhlissa on niin kuntalaisten itse tuottamaa ohjelmaa kuin juhlapuhujiakin, musiikkia, tanssia ja ansiomerkkien jakoa. Paimiossa esitetään Elokuva-arkiston koostamia otoksia Suomen suuriruhtinaskunnasta ja Teuvo Puron ohjaama Minna Canthin Sylvi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Kaupunki
Urheilu

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!