Itsenäisyyden juhlinta alkaa Varsinais-Suomessa jo tänään

Suomen sadannen syntymäpäivän juhlinta alkaa Turun seudulla jo tänään, kun Suomen liput nostetaan salkoihin kello 18. Liputus jatkuu valaistuilla lipuilla Turussa Myllysillalla ja Tuomiokirkkosillalla itsenäisyyspäivän iltaan kello 22 asti. Myös Suomen sinivalkoiseksi valaiseminen aloitetaan aattona klo 18 ja erityisvalaisut päättyvät 7.12. aamuun mennessä. Turun kaupunki valaisee Kirjastosillan sekä seurakunta Martin kirkon tornin ja Ylösnousemuskappelin päädyn sinivalkoiseksi 5.–7.12.

Turun linnan sisäpihalla ja linnan puistossa loistaa 5.–6.12. kello 16–24 valo- ja äänitaideteos Luminous. Itsenäisyyspäivänä tapahtumaan liittyy myös monitaiteellinen Suomen luonto -teos, joka sisältää valon ja äänen ohella tulielementtejä ja akrobatiaa viiden tunnin ajan, kello 17–22.

Satumainen Aurajoki säihkyy jokirannassa huhtikuun alkuun asti. Valotaiteen lisäksi teos koostuu äänimaisemista, joita voi kerätä sovelluksen kautta.

Kirjastojen itsenäisyyspäivän etkot toteutetaan Turun pääkirjastossa 5.12. kello 9–18. Tasatunnein alkavassa ohjelmassa esitellään kulttuuria eri vuosikymmeniltä. Turkulaisissa ravintoloissa ja baareissa panostetaan iloiseen ja rentoon aaton yhdessäoloon erikoismenuilla, -annoksilla ja -ohjelmilla. Koko Suomen karaokeravintoloille suunnattu haaste kutsuu laulamaan aattona kello 21 yhdessä kappaleet ”Olen suomalainen”, ”Sininen ja valkoinen” sekä ”Maamme”.

Juhlajumalanpalvelukset alkavat koko maakunnassa itsenäisyyspäivänä kello 10 ja monissa kirkoissa ne aloitetaan Finlandia-hymnillä. Turussa ja Kaarinassa Finlandia kuullaan kuorojen toteuttamana tai uruilla soitettuna ainakin Kuusiston, Pyhän Katariinan, Maarian, Paattisten, Henrikin ja Piikkiön kirkoissa sekä Aureliassa.

Kaikille Turussa ja Kaarinassa itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen osallistuville lahjoitetaan itsenäisyyspäivän kynttilät, jotka sytytetään kodeissa perinteisesti kello 18, samaan aikaan kun kaikki maan kirkot soittavat juhlasoittoa.

Turun Filharmonisen Orkesterin juhlakonsertit alkavat Konserttitalossa kello 12 ja 15. Mukana ovat myös Turun yliopiston kuoro, Puolalanmäen musiikkiluokkien kuoro sekä mieskuoro Laulun Ystävät. Suomalaisen musiikin konsertti lähetetään suorana klo 15 isolle näytölle Vanhalla Suurtorilla.

Konsertin jälkeen Suurtorin lavalla esiintyy perheen pienimmille Pikku Kakkosesta tuttu Pikkuli-satuhahmo. Tunnin pituinen laulu- ja leikkishow alkaa kello 16.30. Satavuotiasta Suomea juhlistava esitys on itsenäisyyspäiväksi suunniteltu erikoisnäytös, joka koostuu lauluista ja leikeistä, joihin yleisö voi osallistua.

Partiolaisten Street-O -kaupunkisuunnistukseen voi lähteä Itsenäisyydenaukiolta oman maun mukaan kello 11–12 välillä. Kilpailuhenkisille suunnistusaikaa jokirannan tuntumassa on tunti ilman aikasakkoa, mutta reitin voi suorittaa myös ilman aikatavoitetta. Turun Kansantanssin ystävien juhlatanssiaiset kokoavat VPK:n talolle parhaimpiinsa pukeutuneet pari- ja salonkitansseista innostuneet klo 18 alkaen.

Monessa Varsinais-Suomen kunnassa ja kaupungissa itsenäisyyspäivän juhlallisuudet noudattavat tuttua kaavaa, johon on Suomen juhlavuoden kunniaksi lisätty juhlavampia elementtejä. Naantali ja Raisio kahvittavat kuntalaisensa, Naantali valaisee kaupungintalonsa sinivalkoiseksi ja Mynämäki Vanhan Yhteiskoulun julkisivun.

Seppeleenlaskuihin hautausmailla liittyy kunniavartioita usealla paikkakunnalla, nuorten soihtukulkueita Laitilassa ja Maskussa sekä kirkkokahveja mm. Merimaskussa ja Vehmaalla. Kunnissa on myös erikoisnäyttelyitä ja musiikkiesityksiä, mm. aattona Mynämäellä Elämää Mynämäessä sata vuotta sitten ja Satavuotias Suomi lasten silmin -näyttelyt sekä Kalannin konserttitanssiaisten ohjelmassa isänmaallisen mieskuoromusiikin helmiä, joita esittää sata mieslaulajaa.

Aaton etkoja järjestetään kirjastoissa ja kuntalaisten yhteisissä itsenäisyyspäivän juhlissa on niin kuntalaisten itse tuottamaa ohjelmaa kuin juhlapuhujiakin, musiikkia, tanssia ja ansiomerkkien jakoa. Paimiossa esitetään Elokuva-arkiston koostamia otoksia Suomen suuriruhtinaskunnasta ja Teuvo Puron ohjaama Minna Canthin Sylvi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Valtio vauhdittaa tekoälyn ja robottien käyttöönottoa investointirahalla

Valtion virastoja kannustetaan lisäämään robotiikan, analytiikan ja tekoälyn hyödyntämistä erityisen tuottavuusrahan avulla. Valtiovarainministeriö on varannut tuottavuusrahasta enintään kymmenen miljoonaa euroa uuden älyteknologian investointeihin, joilla saadaan mitattavia tuottavuushyötyjä nopealla, enintään kolmen vuoden aikataululla. Rahoitusta voivat hakea kaikki valtion virastot ja investoinnit voivat olla myös useamman toimijan yhteistyönä toteutettavia.

Ensi vuoden muutosverokortin voi tilata verkosta

Ensi vuoden verokorttiin voi itse muutoksia verkossa osoitteessa vero.fi/verokortti. Verkossa tehty muutosverokortti tulee voimaan 1.1.2018. Muutosverokortin vuodelle 2018 voi tilata myös puhelimitse tai käymällä verotoimistossa.

Sijoituspalveluyritysten palkkiotuotot kasvoivat ja liikevoitto laski

Sijoituspalveluyritysten liikevoitto oli 35 miljoonaa euroa vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä. Liikevoittoa kertyi 12 miljoonaa euroa vähemmän edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palkkiotuotot kasvoivat yhdeksällä miljoonalla eurolla 102 miljoonaan euroon. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen sijoituspalveluyritystilastosta.

Rakennuskustannukset nousivat marraskuussa

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat marraskuussa 0,4 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 1,7 prosenttia ja palveluiden hinnat 1,3 prosenttia edellisen vuoden marraskuuhun verrattuna. Samanaikaisesti rakentamisen työpanosten hinnat laskivat 1,3 prosenttia. Työpanosten hintojen lasku selittyy pienentyneillä työnantajan sosiaalikustannuksilla verrattuna vuoteen 2016.

Kauneimpia joululauluja yöllä, ostoksilla ja big bandilla

Turun ja Kaarinan seurakunnissa järjestetään tämän joulukuun aikana noin 60 Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuutta. Kauneimpien joululaulujen kausi alkoi jo joulukuun alussa. Kolmantena adventtisunnuntaina 17. joulukuuta joululauluja lauletaan seitsemässätoista tilaisuudessa.

Suomessa toimivien pankkien rahoituskate kasvoi, mutta liikevoitto pieneni

Suomessa pankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten rahoituskate oli vuoden kolmannella neljänneksellä 630 miljoonaa euroa ja liikevoitto 451 miljoonaa euroa. Edelliseen vuoteen verrattuna rahoituskate kasvoi 17 miljoonalla eurolla ja liikevoitto pieneni 155 miljoonalla eurolla. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen luottolaitosten tilinpäätöstilastosta.

Kaupunki
Urheilu

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?