Kuudesluokkalaiset juhlivat ykköset päällä Turun linnassa

Aarni Lähde mieltää Suomen satavuotisen taipaleen pitkäksi ajanjaksoksi. Aarni Lähde mieltää Suomen satavuotisen taipaleen pitkäksi ajanjaksoksi. Kuva: Kurt Hedborg

Turun linnan lipunmyyntiaula alkaa täyttyä. Turun kaupungin kuudesluokkalaisia opettajineen valuu aulaan iloisessa epäjärjestyksessä juhlavaatteissaan. Tytöt mekoissaan, pojat puvuissaan, kravatti kaulassa luovat itsenäisen Suomen 100 -hengessä tunnelmaa. Monikulttuurisuuskin näkyy pukeutumisessa.

Jokavuotisiin Turun itsenäisyyspäivänvastaanottojuhliin kutsutaan vuosittain eri koulujen oppilaat. Suomi 100-vuotisjuhliin osallistui tänään tiistaina aamupäivällä 330 koululaista opettajiensa kanssa Turun alakoulujen kuudensilta luokilta. Kysyimme koululaisilta itsenäisyystunnelmista ja mitä merkitsee 100-vuotias isänmaa.

– Suomen itsenäisyys merkitsee minulle juhlaa ja että käyttäytyy mahdollisimman hyvin, juhlavaatteita unohtamatta. Suomen satavuotinen itsenäisyys ihmetyttää ja se tekee onnelliseksi, että tämä juhla sattuu kuudennelle luokalleni, iloitsee kuudesluokkalainen Leena Seesranta.

– On tosi hienoa, että Suomi on näin kauan onnistunut pitämään itsenäisyytensä, kertoo Elsa Mantere.

Suomen itsenäisyyttä vietetään osassa kodeista varsin rauhallisissa ja sinivalkoisissa merkeissä.

– Meidän perhe käy sankarihaudoilla ja katsellaan linnanjuhlia, sanoo Mantere.

Antti Helle säestää vieressä, että niin heidänkin perheensä katsoo.

Uskoa täynnä oli jokainen nuori suomalainen maamme tulevalle 100-vuotistaipaleelle tästä eteenpäinkin, niin luottavaisin mielin he näkivät asian.

Antti Solinin esittämä Hessenin prinssi Friedrich Carl "ratsastaa" itsenäisyyspäivävastaanoton huumorisessiossa Turun linnan Kuninkaan saliin "ratsullaan", jolla on punainen satula. Friedrich Carl uskoo olevansa Suomen valtakunnan isä. Hän saa osakseen positiivista myhäilyä ja pitkällisen sanataituruuden lopuksi kuudesluokkalaisten hyväksyvän, rytmikkään tamppauksen jalallaan linnan lattiaan.

Kurt Hedborg

Kaupungin kuudesluokkalaiset kunnioittivat keskiaikaisella jalan rytmikkäällä tamppauksella juhlavieraita ja esiintyjiä. Kaupungin kuudesluokkalaiset kunnioittivat keskiaikaisella jalan rytmikkäällä tamppauksella juhlavieraita ja esiintyjiä. Kuva: Kurt Hedborg
Leena Seesranta kokee, että Suomen itsenäisyysjuhla merkitsee hyvää käytöstä suomalaisena ihmisenä. Leena Seesranta kokee, että Suomen itsenäisyysjuhla merkitsee hyvää käytöstä suomalaisena ihmisenä. Kuva: Kurt Hedborg
Elsa Mantereelle Suomen suveriteetti merkitsee vapautta tehdä ja toimia itsenäisesti. Antti Helteelle koulun käyminen on merkki itsenäisestä maasta. Elsa Mantereelle Suomen suveriteetti merkitsee vapautta tehdä ja toimia itsenäisesti. Antti Helteelle koulun käyminen on merkki itsenäisestä maasta. Kuva: Kurt Hedborg

Kiellettyjen laulujen konsertti Turussa

M. A. Numminen ja Pedro Hietanen.

Huhtikuussa saadaan kokea varsin ainutkertainen konsertti, kun M. A. Numminen esittää harvinaisia kiellettyjä laulujaan Turun konserttitalossa. Lauantaina 14. huhtikuuta pidettävässä konsertissa Nummista säestää Pedro Hietanen .

Kalatalousalueiden määrä vähenee sadalla

ELY-keskukset ovat vahvistaneet kalatalousalueiden uudet rajat. Kalavarojen kestävän käytön ohjaamiseksi perustetaan yhteensä 118 kalatalousaluetta.

Väitös: Tekonivelrekisterit löytävät toimivat tekonivelmallit

Mika Junnila.

Kansalliset tekonivelrekisterit on perustettu tuottamaan tietoa tekonivelten uusintaleikkauksista. Rekisterien tavoitteena on havaita huonot tekonivelmallit mahdollisimman aikaisin, jotta uusintaleikkauksien määrä saataisiin pidettyä vähäisenä.

Uudistettu teoriakoe testaa liikennetilanteiden hahmottamista aikaisempaa paremmin

Kuljettajantutkintouudistus tuo uutta myös teoriakokeeseen. Vanhojen monivalintojen lisäksi mukaan tulevat laajemmat, kuvaa ja selitetekstiä yhdistävät kysymykset, joiden tarkoituksena on testata liikennetilanteiden ymmärtämistä ja reagointikykyä uudella tavalla. Uudistetut teoriakokeet tulevat voimaan 1.7.2018 alkaen.

Suurten kirjailijoiden jalanjäljissä

John Gillardin Luovan kirjoittajan työkirja (Art House) houkuttelee tarttumaan kynään. Teoksessa on esitelty kahdenkymmenen tunnetun kirjailijan uraa, teoksia ja tyyliä. Kunkin esittelyn jälkeen lukijalla on tilaisuus herätellä omaa luovuuttaan kirjoitustehtävien parissa. Muun muassa James Joyce , Virginia Woolf , Franz Kafka ja Margaret Atwood ovat saaneet omat lukunsa.

Klementiinejä popsitaan innokkaasti

Klementiinistä on tullut viime vuosina suomalaisten suosikkimandariini. Joulukuussa herkutellaan mehukkailla, keltaisilla klementiineillä ja ihanilla tuoksuilla. Joulun tuoksua ja tuntua saa kotiin tällä pienellä keinolla. Asettele klementiinejä kauniiseen koriin ja pistele kokonaisia kuivattuja neilikoita muutaman hedelmän pintaan.

Kaupunki
Urheilu

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Turun Uimareille tuplavoitto Impivaara Cupissa

Vesipalloseura Turun Uimarit järjesti viikonloppuna Impivaaran Uimahallissa, hallin nimeä kantaneen vesipallon suurturnauksen Impivaara Cupin. Turnaukseen osallistui toista sataa pelaajaa ympäri suomen. Ensimmäistä kertaa Impivaara Cupia on pelattu Turussa jo 1978.

Åboraakkeli: Tärkeä jatkopaperi

Miro Tenho.

Jalkapallo-TPS:n ystävät saivat alkuviikosta iloisia uutisia, kun TPS tiedotti keskuspuolustaja Miro Tenhon jatkosopimuksesta. Tenho oli yksi viime kauden keskeisiä palasia Ykkösen voittajajoukkueessa ja miehen jatkaminen raitapaidassa on enemmän kuin iso asia seuralle.

Puukkokatsomo: Paavolla ei haastajia

23-vuotiaasta Paavo Nurmesta tuli tähti, kun hän ylitti Antwerpenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun maaliviivan voittajana.

Suomen satavuotisjuhlan vuoksi viime aikoina on tehty poikkeuksellisen paljon erilaisia urheilijalistauksia, joissa yritetään asettaa paremmuusjärjestykseen itsenäisen Suomen historian aikana menestyneitä urheilijoita.

Täysosuma
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?