Vuotavat silmät merkki kuivuudesta

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kärsii jossain vaiheessa kuivasilmäisyydestä. Talvella kylmä ulkoilma, viima ja lämmitetty sisäilma pahentavat kuivasilmäisyyden tunnetta. Suomalaisen Aromtechin tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, FT Petra Larmon mukaan ruokavaliosta ja itsehoitovalmisteista on apua.

– Silmät kuivuvat talvella enemmän, koska ilman kylmentyessä myös ilmankosteus laskee. Alhainen ilmankosteus lisää silmän pintaa suojaavan kyynelnesteen haihtumista. Tuuli ja viima lisäävät kuivuuden tunnetta silmissä. Lämmityskautena myös sisäilman kosteus on alhainen, Larmo korostaa.

Naiset kärsivät silmien kuivuudentunteesta miehiä useammin, ja vanhemmiten vaiva yleensä pahenee. Alhainen ilmankosteus lisää kyynelnesteen haihtumista myös henkilöillä, jotka eivät vaivasta normaalisti kärsi.

– Vuotavat silmät eli vetistely on kuivasilmäisyyden oire. Kun tuulee ja silmän pinta kuivuu, pyrkii keho kompensoimaan kyynelnesteen avulla tilannetta. Myös kuivuuden, polttelun ja roskan tunne silmissä ovat kuivasilmäisyyden oireita, Larmo sanoo.

Suomessa on pitkään tehty yliopistotasoista tyrnitutkimusta. Aromtech on ollut mukana Turun yliopiston tutkimushankkeissa jo 1990-luvulta alkaen.

Ruokavaliolla voi myös vaikuttaa. Tutkimusten mukaan kuivasilmäisyyden riski on suurempi, jos ruuasta saadaan vähän n-3-rasvahappoa tai n-6- ja n-3-rasvahappojen suhde ruokavaliossa on väärä. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio auttaa myös silmien terveyteen ja voi vähentää kuivasilmäisyyden riskiä.

Vähäinen A-vitamiinin saanti saattaa lisätä kuivumisoireita. Tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä että, C- ja E-vitamiinit voivat auttaa kuivasilmäisyyteen. Kannattaa siis syödä suositusten mukaan monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Tyrniöljy auttaa tutkitusti silmien kuivumisoireisiin. Tyrniöljyä voi käyttää kapselina sekä silmäsuihkeena. Käytä silmälaseja. Piilolinssien käyttö voi lisätä kuivasilmäisyyttä, joten kuivalla talvi-ilmalla kannattaa suosia silmälaseja.

Käytä suojalaseja. Ulkoillessa suojalasit vähentävät silmien altistumista tuulelle. Pidä tarpeeksi taukoja. Päätetyöskentely usein lisää silmien kuivumisen tunnetta, joten kannattaa pyrkiä pitämään pieniä taukoja työskentelyssä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!