Vuotavat silmät merkki kuivuudesta

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista kärsii jossain vaiheessa kuivasilmäisyydestä. Talvella kylmä ulkoilma, viima ja lämmitetty sisäilma pahentavat kuivasilmäisyyden tunnetta. Suomalaisen Aromtechin tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, FT Petra Larmon mukaan ruokavaliosta ja itsehoitovalmisteista on apua.

– Silmät kuivuvat talvella enemmän, koska ilman kylmentyessä myös ilmankosteus laskee. Alhainen ilmankosteus lisää silmän pintaa suojaavan kyynelnesteen haihtumista. Tuuli ja viima lisäävät kuivuuden tunnetta silmissä. Lämmityskautena myös sisäilman kosteus on alhainen, Larmo korostaa.

Naiset kärsivät silmien kuivuudentunteesta miehiä useammin, ja vanhemmiten vaiva yleensä pahenee. Alhainen ilmankosteus lisää kyynelnesteen haihtumista myös henkilöillä, jotka eivät vaivasta normaalisti kärsi.

– Vuotavat silmät eli vetistely on kuivasilmäisyyden oire. Kun tuulee ja silmän pinta kuivuu, pyrkii keho kompensoimaan kyynelnesteen avulla tilannetta. Myös kuivuuden, polttelun ja roskan tunne silmissä ovat kuivasilmäisyyden oireita, Larmo sanoo.

Suomessa on pitkään tehty yliopistotasoista tyrnitutkimusta. Aromtech on ollut mukana Turun yliopiston tutkimushankkeissa jo 1990-luvulta alkaen.

Ruokavaliolla voi myös vaikuttaa. Tutkimusten mukaan kuivasilmäisyyden riski on suurempi, jos ruuasta saadaan vähän n-3-rasvahappoa tai n-6- ja n-3-rasvahappojen suhde ruokavaliossa on väärä. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio auttaa myös silmien terveyteen ja voi vähentää kuivasilmäisyyden riskiä.

Vähäinen A-vitamiinin saanti saattaa lisätä kuivumisoireita. Tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä että, C- ja E-vitamiinit voivat auttaa kuivasilmäisyyteen. Kannattaa siis syödä suositusten mukaan monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Tyrniöljy auttaa tutkitusti silmien kuivumisoireisiin. Tyrniöljyä voi käyttää kapselina sekä silmäsuihkeena. Käytä silmälaseja. Piilolinssien käyttö voi lisätä kuivasilmäisyyttä, joten kuivalla talvi-ilmalla kannattaa suosia silmälaseja.

Käytä suojalaseja. Ulkoillessa suojalasit vähentävät silmien altistumista tuulelle. Pidä tarpeeksi taukoja. Päätetyöskentely usein lisää silmien kuivumisen tunnetta, joten kannattaa pyrkiä pitämään pieniä taukoja työskentelyssä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turkulaispari myi kaiken ja osti menoliput Thaimaahan

Inkeri Koskinen ja Mikko Halonen kilistelivät matkan alkamisen kunniaksi Thaimaassa.

Hyppy tuntemattomaan vaatii rohkeutta ja päättäväisyyttä. Harva rohkenee myymään yrityksensä ja asuntonsa, ja aloittamaan uuden elämän mukavuusalueen ulkopuolella matkustaen maailmalla ilman selviä tulevaisuuden suunnitelmia. Turkulaiset Inkeri Koskinen , 25, ja Mikko Halonen , 33, halusivat irrottautua yhteiskunnan pyörästä myymällä omaisuutensa. He pakkasivat rinkkansa ja lähtivät kohti Aasiaa. Pariskunnan kissat saivat kodin lähipiiristä.

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Käsiase laukesi ravintola Venuksessa

Asiakkaan hallussa ollut käsiase laukesi lauantaina aamuyöstä Turussa ravintola Venuksessa, kertoo Lounais-Suomen poliisi Twitter-tilillään.

Parpolle esitetään jatkoa muutosjohtajana

Antti Parpo.

Kaupunginhallitus muutti marraskuussa Turun kaupungin konsernihallinnon johdon vastuualueen muutosjohtajan viran pysyväksi. Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. Viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi on määritelty 8 935 euroa kuukaudessa.

Konenäkö tehostaa lajien kartoittamista ja suojelua

Konenäkö eli automaattinen kuvatulkinta tarjoaa uusia mahdollisuuksia lajien ja elinympäristöjen kartoittamiseen sekä luonnonsuojeluun. Automatisoidun lajintunnistuksen avulla voidaan myös säästää luonnonhoidon kustannuksia.

Lukiolaiset: Äidinkielen ylioppilaskokeen uudistus lupaava

Ylioppilastutkintolautakunta päätti perjantaina äidinkielen ylioppilaskokeen uusista määräyksistä ja arviointikriteereistä. Äidinkielen koe järjestetään syksystä 2018 lähtien digitaalisena. Digitaaliseen äidinkielen kokeeseen kuuluu kaksi koetta, joista toinen mittaa ensisijaisesti kirjoitustaitoa ja toinen ensisijaisesti lukutaitoa. Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) mielestä uudistus on lupaava.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Sääntömuutosten mies

HC TPS:n viimeisimmässä mestarijoukkueessa torjunut David Leggio on Palloseurasta lähtönsä jälkeen ehtinyt olla torjuntojensa lisäksi otsikoissa myös erikoisempien torjuntatekniikoiden ansiosta.

Selviääkö TPS ylempään loppusarjaan?

Jääkiekon nuorten SM-liigan alkusarja päättyy tulevana viikonloppuna. Tällä hetkellä TPS on menossa viimeisenä kymmenen joukkueen loppusarjaan, mutta joukkue on pelannut jo kaikki alkusarjan ottelunsa. Sijalla 11 olevalla Lukolla on kaksi peliä vielä jäljellä. Joukkueiden välistä eroa on piste. Torstaina Lukko kohtaa Tampereella Tapparan ja Lauantaina Kupittaalla Tuton, joka on sarjataulukossa sijalla 15.

Puukkokatsomo: Sääntöjä tarkistamaan?

Jonne Virtanen.

Perjantaina 8. joulukuuta HPK-TPS-ottelussa Jonne Virtanen ja HPK:n Miro Karjalainen tiputtivat hanskat suoraan aloituksen jälkeen ja myllyttelivät perjantai-illan ratoksi runsaan minuutin. Tämän jälkeen kiitokset ja molemmat suihkun puolelle.

U19-maajoukkueella kova savotta edessä

Vahvan viime kauden jalkapallon Ykkösessä pelannut Onni Valakari on yksi U19-maajoukkueen turkulaisnimistä.

1–25. Siinä Suomen alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallomaajoukkueen edellisen seitsemän maaottelun maaliero. Voitoista ei moisella maalierolla tarvitse edes haaveilla. Kesäkuussa Baltic Cupissa joukkue vielä peittosi Latvian ja Viron, mutta elo-syyskuun taitteessa pelatusta EM-esiturnauksesta lähtien kyyti on kylmää.

Täysosuma
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!