Pelimiehen valinta: Vanhat konnat täällä taas

Lämmittimestä puuttuu putki. Kappas vaan, juuri samanlainen, joka löytyi äskeiseltä rikospaikalta. Lämmittimestä puuttuu putki. Kappas vaan, juuri samanlainen, joka löytyi äskeiseltä rikospaikalta. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Vanhojen peliklassikoiden henkiin herättäminen uuden polven konsoleilla on nyt muodikasta. Sillä tavoitellaan niin nostalgiannälkäisiä kuin uusiakin pelaajia. Joskus operaatio onnistuu, kuten GTA V:n kohdalla, joka alkaa olla klassikko jo käännösversionakin. Jonkinmoisia odotuksia kohdistui myös vuonna 2011 julkaistun L.A. Noiren (PlayStation 3, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox 360, Xbox One, Microsoft Windows) uusintapainokseen, ennen kaikkea siksi, että alkuperäisessä versiossa jäi niin paljon olemassa olevaa hyödyntämättä.

Peli sijoittuu vuoden 1947 Los Angelesiin, Yhdysvaltojen maailmanvallaksi nousemisen aikaan. Päähenkilönä on Tyynenmeren rintamalla ansioitunut entinen merijalkaväen upseeri Cole Phelps, joka sopeutuu siviiliyhteiskuntaan tinanappina. Lahjakas poliisi nostetaan pian passipoliisista etsiväksi. Kiehtovinta pelissä onkin se, että tapaukset pohjautuvat todellisiin rikoksiin.

Kuollut on, mutta miten? Kuollut on, mutta miten? Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Vaikka maailma on muuttunut, on rikosten luonne pysynyt perin samanlaisena. Esimerkiksi tapaus, jossa Phelps tutkii parinsa kanssa b-luokan toimintaelokuvatuottajan raakaa seksuaalista mieltymystä alaikäisiin, näyttelijänurasta unelmoiviin tyttöihin, tuntuu viimeaikaisen yhteiskunnallisen keskustelun valossa karmivan ajankohtaiselta. Tapaukset ovat myös selvästi erilaisia, eikä toiston maku yllätä rikospähkinöitä pureskellessa.

Sinänsä L.A. Noire on onnistunut sekoitus omaan tahtiin tapahtuvaa film noir -henkistä rikostutkintaa, helpohkoja toimintakohtauksia ja ihmisten kuulustelua. Jälkimmäinen on tarkoitettu koko pelin ytimeksi, mutta pelaamisen mielekkyys ikävä kyllä kärsii kuulustelun turhauttavasta toteutuksesta. Ihmisiä kuulustellaan valmiiksi käsikirjoitettujen kysymysten pohjalta, ja jokaisen vastauksen jälkeen pitää päättää, jatketaanko hyvänä poliisina, pahana poliisina vai osallisuudesta syyttäen. Tämä tulee päätellä (eli arvata) kuulusteltavan olemuksesta ja ilmeistä, jotka ovat vain hieman savianimaatiota eloisammat. Väärin valittu kuulustelutekniikka lopettaa kyseisen teeman käsittelyn siihen paikkaan.

On perin selvää, että hylätyssä autossa on puuhailtu jotakin valonarkaa. On perin selvää, että hylätyssä autossa on puuhailtu jotakin valonarkaa. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Kukin rikosjuttu etenee silti käsikirjoituksensa mukaan, ja pomolta tulee kehut tai haukut sen mukaan, kuinka hyvin kuulusteluissa ja todisteiden keräämisessä onnistui. Hahmoa ei kehitetä, eikä se kehity.

Peli on alleviivatusti vanhan käännös. Kauneinta ovat hienot 1930- ja 1940-luvun autot, jotka natisevat ja hurisevat viehättävästi, eikä paikasta seuraavaan ajaminen ole lainkaan puuduttavaa, jos ei anna arcademaisen syöksyilyohjauksen häiritä. Kulmia nostattaa poliisin oikeus pölliä mikä tahansa auto vailla seuraamuksia. Myöskään takaa-ajoissa ja tulitaisteluissa syntyvistä siviiliuhreista ei tarvitse kantaa huolta, mikä latistaa pelin dokumentaarista otetta.

Upeat 1940-luvun autot ovat pelin herkullinen yksityiskohta. Upeat 1940-luvun autot ovat pelin herkullinen yksityiskohta. Kuva: Teemu P. Peltola (kuvakaappaus)

Jos aikanaan pelasi L.A. Noiren läpi, huomaa hämmästelevänsä sitä, kuinka monet tehtävät ovat yhä muistissa, yksityiskohtia myöten. Ne ovatkin oikeastaan pienoisnovelleja, joiden läpi pelaaja ohjaa päähahmoa. Vaikka pelissä voi ajella vapaan maailman tyyliin ympäri suurkaupunkia ja suorittaa välipalatehtäviä, eivät tarinatehtävät anna soveltamisen varaa. Mutta kyllä ne puutteineenkin uudelleenpeluun kestävät.

Peli on rakennettu siten, että sen voi pelata läpi varsin vähäiselläkin pelikokemuksella. Hankalat toimintakohtaukset voi ohittaa kolmen epäonnistumisen jälkeen. Sopiva valinta ensipeliksi vähän varttuneemmallekin konsolin joululahjaksi saaneelle.

Teemu P. Peltola

Raikasta twistiä perinneruokiin

Mika Kampan uutuuskirja Perinneruokaa prkl (Mika Kampa, Tammi) tarttuu tuttuihin ruokiin reippaalla otteella. Kirja sukeltaa perinteisen suomalaisen keittiön maailmaan konstailematta ilman ennakkoluuloja. Hyvät maut yhdistetään moderniin muotoon.

Autoliike tulessa Raisiossa

Autoliikkeessä syttyi tulipalo torstaina illalla Tuotekadulla Raisiossa. Tietoja loukkaantuneista ei ole, sammutustyöt ovat käynnissä. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tammikuussa popsitaan hunajapomeloa

Tammikuussa herkutellaan väreillä. Maistellaan pähkinäistä palsternakkaa, rouskuvaa kerä- ja punakaalia, Navel-appelsiinia, avokadoa ja sopivan kirpeää hunajapomeloa. Hunajapomelo on sitruskasvi ja se muistuttaa greippiä, ollen kuitenkin makeampi.

Valmennusta verkossa äideille

Raskaus ja synnytys jättävät usein jälkensä naisen vartaloon. Tekes-rahoitteinen Nordic Fit Mama on Hyvinvointistudio Lupauksen perustajan ja raskausliikuntaan erikoistuneen personal trainerin Riina Laaksosen kehittämä äitien verkkovalmennuskonsepti. Suomessa äitejä on valmennettu verkossa kaksi vuotta ja vuonna 2018 Nordic Fit Mama suuntaa kansainvälisille markkinoille.

Kana lehahtaa Barkerille

Henna-Maria Hanhineva (vas.) ja Riikka Kosola.

Tanssitaiteilija Riikka Kosolan ja muusikko Lauri Schrekin La Poule avaa Barker-teatterin vuoden 19.–23. tammikuuta. Osaksi vakavassa ja osin klovnimaisessa esityksessä yhdistyvät rituaalimaisuus ja vahva kehollisuus.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.