Lukunurkassa: Hurmeen Niemi kuin Imperiumin vastaisku

Kuva: Somero-Lehti

Vaikka kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon olisi voinut antaa vallan mainiosti Jaakko Yli-Juonikkaalle tai Miki Liukkoselle, ei Elisabeth Rehnin päätöstä voi valtavana oikeusmurhanakaan pitää.

Juha Hurmeen Niemi (Teos) on erinomainen romaani. Hurme kiistatta ansaitsi palkintonsa.

Suomen historia on keskeistä polttoainetta Niemessä. Hurmeen tapa katsoa historian tapahtumia on satiirinen ja ilkikurinen, mutta myös äärimmäisen tosi ja vetävä. Suomesta ja suomalaisuudesta Hurme tarkastelee huomattavasti sataa vuotta pidemmällä perspektiivillä. Alkupisteenä on ei enempää tai vähempää kuin alkuräjähdys.

Yksi Niemen suurista ansioista onkin se, että se muistuttaa kuinka häviävän pieni merkitys yksittäisen ihmisen elämällä on maailmankaikkeuden kokoisessa kokonaisuudessa.

Jo Hurmeen edellinen kirja, 2014 ilmestynyt Nyljetyt ajatukset, oli kielellisesti oivaltava ja väkevä. Niemessä Hurme kiristää ruuvia entisestään.

On hämmentävää, että Hurme on mahduttanut Niemen vajaaseen 500 sivuun. Ehkä on ollut hyvä ratkaisu pitää kirja napakan pituisena, mutta jotenkin sellainen olo Niemen lukemisen jälkeen jää, että Hurmeen tekstin parissa olisi viihtynyt mukavasti toisenkin 500-sivuisen verran. Aika vauhdilla tapahtumia kelataan, eikä ilotteleva värikäs kerronta vauhtia ainakaan hillitse.

Hurme on tehnyt valtavasti töitä kirjansa eteen. Sellaisella tahdilla hän tarjoilee anekdootteja, ajatuksia uuteen asentoon virittäviä huomioita ja viittauksia historiallisiin tapahtumiin. Niemi voisi toimia vaikkapa johdatuksena Suomen historiaan, vaikka fiktiota onkin. Se nimittäin tekee varsin tehokkaasti sen, mistä kaikki historian oppikirjat haaveilevat. Niemi kutsuu tutustumaan syvällisemmin Suomen historian vaiheisiin.

Jos Hurmeen tuotanto olisi alkuperäinen Star Wars -trilogia, Niemi olisi Imperiumin vastaiskun "I'm your father" -kohtaus. Niemen jälkeen mikään ei ole ennallaan. Niemen jälkeen myös Hurmeen paineet kasvavat, sillä Niemi nostaa riman tulevia romaaneja varten todella korkealle.

Ilkka Lappi

Vältä trampoliinionnettomuudet, muista turvaverkko ja ohjeista lapset hyppimään vain yksi kerrallaan

Yksi kevään merkeistä on trampoliinien ilmestyminen pihoihin. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta siihen liittyy myös vaaratekijöitä. Trampoliinihyppijöille tapahtuu paljon onnettomuuksia, kuten käsien ja jalkojen murtumia ja aivotärähdyksiä. Onnettomuuksia voi ehkäistä, kun huolehtii turvallisuusasioista, kuten lasten opastamisesta hyppimään vain yksi kerrallaan. Tärkeää on myös koota trampoliini oikein, sijoittaa se oikeaan paikkaan ja varustaa turvaverkolla.

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.