Raision alppiruusupuisto ehdolla vuoden retkipaikaksi

Raision alppiruusupuistoa laajennettiin viime vuonna. Raision alppiruusupuistoa laajennettiin viime vuonna. Kuva: Jari Laurikko

Vuoden retkipaikka 2017 -äänestys on avattu. Ehdolla on 12 retkikohdetta ympäri Suomen, joukossa Raision alppiruusupuisto.

Samalla etsitään maan hienointa reittiä sekä parasta tulipaikkaa.

Raision lukion viereiseen metsäiseen puistoon on 17 vuotta sitten istutettu 350 kotimaista alppiruusua. Valtakunnallista Vihervuotta juhlistettiin yhdeksän vuotta sitten, jolloin puistoon lisättiin 300 alppiruusua.

Kahden metrin korkuiset pensaat ovat katseenvangitsijoita, jotka pöyhistelevät toinen toistaan kirkkaimmissa väreissä pitkin poikin metsää.

Alkukesän luontonähtävyys saa Raisiossa huomiota ja sitä tullaan katsomaan myös kauempaa. Vierailimme Alppiruusupuistossa illansuussa, ja alueella kierteli paljon muitakin kukkien ystäviä.

Lajeina ovat muun muassa Elviira, Haaga, Hellikki, Helsinki University, Kullervo, Mikkeli, Pohjolan Tytär, P.M.A Tigerstedt. Alueella on myös kanadan-, japanin- ja vuorihemlokkia, kurjenmiekkoja, erilaisia saniaisia, majavankaalia, koreantuijaa, jättituijaa, lännenhemlokkeja, köynnöshortensiaa ja pienikukallisia kärhöjä.

Äänestyslomake on osoitteessa https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdCavtvGO-rUa8AV31hRNmQ0n7aYXKD4ZJPnVw--4gPX2vbvw/viewform. Alla kuva kustakin valmiiksi asetetusta ehdokkaasta. Paikannimeä klikkaamalla pääset tutustumaan kohteeseen. Kohteet ovat aakkosjärjestyksessä. Tsekkaa ehdokkaat ja anna äänesi! Samalla kun äänestät, poimi tästä myös vinkit ensi vuoden retkillesi.

Muita ehdokkaita ovat Huuhanranta (Ruokolahti), Iso-Melkutin (Loppi), Isosaari (Helsinki), Joutsniemi (Leivonmäen kansallispuisto), Noitatunturi (Pyhä-Luoston kansallispuisto), Paljakanvuori (Kiuruvesi), Punainenhiekka (Pallas-Yllästunturin kansallispuisto), Riisitunturi (Riisitunturin kansallispuisto), Ritajärven luonnonsuojelualue (Sastamala), Pyhäkankaan karsikko (Saarijärvi) ja Volokinpolku (Sonkajärvi).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Raikasta twistiä perinneruokiin

Mika Kampan uutuuskirja Perinneruokaa prkl (Mika Kampa, Tammi) tarttuu tuttuihin ruokiin reippaalla otteella. Kirja sukeltaa perinteisen suomalaisen keittiön maailmaan konstailematta ilman ennakkoluuloja. Hyvät maut yhdistetään moderniin muotoon.

Autoliike tulessa Raisiossa

Autoliikkeessä syttyi tulipalo torstaina illalla Tuotekadulla Raisiossa. Tietoja loukkaantuneista ei ole, sammutustyöt ovat käynnissä. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tammikuussa popsitaan hunajapomeloa

Tammikuussa herkutellaan väreillä. Maistellaan pähkinäistä palsternakkaa, rouskuvaa kerä- ja punakaalia, Navel-appelsiinia, avokadoa ja sopivan kirpeää hunajapomeloa. Hunajapomelo on sitruskasvi ja se muistuttaa greippiä, ollen kuitenkin makeampi.

Valmennusta verkossa äideille

Raskaus ja synnytys jättävät usein jälkensä naisen vartaloon. Tekes-rahoitteinen Nordic Fit Mama on Hyvinvointistudio Lupauksen perustajan ja raskausliikuntaan erikoistuneen personal trainerin Riina Laaksosen kehittämä äitien verkkovalmennuskonsepti. Suomessa äitejä on valmennettu verkossa kaksi vuotta ja vuonna 2018 Nordic Fit Mama suuntaa kansainvälisille markkinoille.

Kana lehahtaa Barkerille

Henna-Maria Hanhineva (vas.) ja Riikka Kosola.

Tanssitaiteilija Riikka Kosolan ja muusikko Lauri Schrekin La Poule avaa Barker-teatterin vuoden 19.–23. tammikuuta. Osaksi vakavassa ja osin klovnimaisessa esityksessä yhdistyvät rituaalimaisuus ja vahva kehollisuus.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.