Joensuu Riihimäki synnyttää uutta kiivaalla tahdilla

Sami Joensuun (edessä), Kari Riihimäen ja Mika ”Moilu” Moilasen muodostama Joensuu Riihimäki tähyää koko ajan aktiivisesti ulkomaille. Viime vuosina bändi on käynyt muun muassa Virossa. Sami Joensuun (edessä), Kari Riihimäen ja Mika ”Moilu” Moilasen muodostama Joensuu Riihimäki tähyää koko ajan aktiivisesti ulkomaille. Viime vuosina bändi on käynyt muun muassa Virossa. Kuva: Jäljen Jättiläinen

Turkulainen Joensuu Riihimäki on ollut viime vuosina varsin tuottelias. Vuodesta 2015 bändiltä on ilmestynyt levy per vuosi. Kolmas Joensuu Riihimäki -levy Highwater ilmestyi joulukuun alussa.

– Muutos on elinehto. Missään vaiheessa ei saa toistaa itseään. Jos tulisi sellainen olo, ettei ole enää mitään annettavaa, niin varmaan pitäisi jäädä tauolle, miettii bändin biisinteosta päävastuun kantava Sami Joensuu.

Pohjimmiltaan nykyään triona operoivan bändin musiikki ammentaa juurevasta rockista. Keskenään kaikki bändin levyt ovat kuitenkin erilaisia. Myös jokaisessa levyssä on reippaasti vaihtelua.

– Sellainen olo pitää itsellä olla, että levyllä ja musiikilla pitää olla oikeus olemassa. Hiljan juteltiin siitä, että ainakin itse haluamme ajatella, että musiikkimme on ihan tätä päivää. Ihanteet, vivahteet ja tyyli ovat ajattomia, mutta emme halua olla 1960- tai 70-luvun retrobändi, sanoo kitaristi Kari Riihimäki.

Hän hämmästelee Joensuun kykyä tuottaa biisejä nopeastikin.

– Sami ei todellakaan ole tuottanut pettymystä. Alkuvuodesta ei ollut edes levy suunnitteilla. Minulle henkilökohtaisesti on todella inspiroivaa, kun Samilta näköjään biisejä tulee koko ajan, Riihimäki toteaa.

– Minulle biisinkirjoittaminen on pakko. Biisiä kirjoittaessa aika useinkin huomaan, ettei biisi tule sillä kertaa valmiiksi, mutta jätän pöydälle, Joensuu kertoo.

Uusintakin levyä varten bändi teki parikymmentä biisiä käytännössä valmiiksi, joista kymmenen päätyi lopulta levylle.

– Meillä ei ole koskaan ole ollut vaikea valita niitä biisejä, jotka levylle tulevat. Biisien keskinäinen järjestyskin, mikä on todella tärkeä asia, on aina syntynyt helposti ja luontevasti. Sami tekee ehdotuksen ja yleensä se on siinä. Uusimmalla levyllä vaihdettiin päittäin kahden biisin paikka, Riihimäki kertoo.

Kun biisejä syntyy solkenaan, myös Joensuu Riihimäen keikkasetti elää. Keikoilla bändi antaa fiiliksen viedä.

– Meillä ei edelleenkään ole keikoilla biisilistaa. Saatamme tietää suunnilleen keikan alun, mutta aika paljon mennään myös suunnittelematta. Se on inspiroivaa, että uusia biisejä voidaan soittaa keikalla aika nopeastikin, kun ne ovat valmistuneet, Riihimäki sanoo.

– Ainakaan minä en halua, että rutinoidutaan sillä tavalla, että soitetaan aina keikoilla samat biisit samalla tavalla. Bändi myös on hitsautunut keikka keikalta paremmin yhteen. Se taas ruokkii muuta tekemistä. Meillä on ollut se hyvä tilanne, että ollaan käytännössä koko ajan tehty keikkoja ja uutta musiikkia rinnakkain. Olemme olleet koko ajan aika hyvässä soittokunnossa. Joensuu sanoo.

Ilkka Lappi

Vältä trampoliinionnettomuudet, muista turvaverkko ja ohjeista lapset hyppimään vain yksi kerrallaan

Yksi kevään merkeistä on trampoliinien ilmestyminen pihoihin. Trampoliinilla hyppiminen on hyvää liikuntaa, mutta siihen liittyy myös vaaratekijöitä. Trampoliinihyppijöille tapahtuu paljon onnettomuuksia, kuten käsien ja jalkojen murtumia ja aivotärähdyksiä. Onnettomuuksia voi ehkäistä, kun huolehtii turvallisuusasioista, kuten lasten opastamisesta hyppimään vain yksi kerrallaan. Tärkeää on myös koota trampoliini oikein, sijoittaa se oikeaan paikkaan ja varustaa turvaverkolla.

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.