Joensuu Riihimäki synnyttää uutta kiivaalla tahdilla

Sami Joensuun (edessä), Kari Riihimäen ja Mika ”Moilu” Moilasen muodostama Joensuu Riihimäki tähyää koko ajan aktiivisesti ulkomaille. Viime vuosina bändi on käynyt muun muassa Virossa. Sami Joensuun (edessä), Kari Riihimäen ja Mika ”Moilu” Moilasen muodostama Joensuu Riihimäki tähyää koko ajan aktiivisesti ulkomaille. Viime vuosina bändi on käynyt muun muassa Virossa. Kuva: Jäljen Jättiläinen

Turkulainen Joensuu Riihimäki on ollut viime vuosina varsin tuottelias. Vuodesta 2015 bändiltä on ilmestynyt levy per vuosi. Kolmas Joensuu Riihimäki -levy Highwater ilmestyi joulukuun alussa.

– Muutos on elinehto. Missään vaiheessa ei saa toistaa itseään. Jos tulisi sellainen olo, ettei ole enää mitään annettavaa, niin varmaan pitäisi jäädä tauolle, miettii bändin biisinteosta päävastuun kantava Sami Joensuu.

Pohjimmiltaan nykyään triona operoivan bändin musiikki ammentaa juurevasta rockista. Keskenään kaikki bändin levyt ovat kuitenkin erilaisia. Myös jokaisessa levyssä on reippaasti vaihtelua.

– Sellainen olo pitää itsellä olla, että levyllä ja musiikilla pitää olla oikeus olemassa. Hiljan juteltiin siitä, että ainakin itse haluamme ajatella, että musiikkimme on ihan tätä päivää. Ihanteet, vivahteet ja tyyli ovat ajattomia, mutta emme halua olla 1960- tai 70-luvun retrobändi, sanoo kitaristi Kari Riihimäki.

Hän hämmästelee Joensuun kykyä tuottaa biisejä nopeastikin.

– Sami ei todellakaan ole tuottanut pettymystä. Alkuvuodesta ei ollut edes levy suunnitteilla. Minulle henkilökohtaisesti on todella inspiroivaa, kun Samilta näköjään biisejä tulee koko ajan, Riihimäki toteaa.

– Minulle biisinkirjoittaminen on pakko. Biisiä kirjoittaessa aika useinkin huomaan, ettei biisi tule sillä kertaa valmiiksi, mutta jätän pöydälle, Joensuu kertoo.

Uusintakin levyä varten bändi teki parikymmentä biisiä käytännössä valmiiksi, joista kymmenen päätyi lopulta levylle.

– Meillä ei ole koskaan ole ollut vaikea valita niitä biisejä, jotka levylle tulevat. Biisien keskinäinen järjestyskin, mikä on todella tärkeä asia, on aina syntynyt helposti ja luontevasti. Sami tekee ehdotuksen ja yleensä se on siinä. Uusimmalla levyllä vaihdettiin päittäin kahden biisin paikka, Riihimäki kertoo.

Kun biisejä syntyy solkenaan, myös Joensuu Riihimäen keikkasetti elää. Keikoilla bändi antaa fiiliksen viedä.

– Meillä ei edelleenkään ole keikoilla biisilistaa. Saatamme tietää suunnilleen keikan alun, mutta aika paljon mennään myös suunnittelematta. Se on inspiroivaa, että uusia biisejä voidaan soittaa keikalla aika nopeastikin, kun ne ovat valmistuneet, Riihimäki sanoo.

– Ainakaan minä en halua, että rutinoidutaan sillä tavalla, että soitetaan aina keikoilla samat biisit samalla tavalla. Bändi myös on hitsautunut keikka keikalta paremmin yhteen. Se taas ruokkii muuta tekemistä. Meillä on ollut se hyvä tilanne, että ollaan käytännössä koko ajan tehty keikkoja ja uutta musiikkia rinnakkain. Olemme olleet koko ajan aika hyvässä soittokunnossa. Joensuu sanoo.

Ilkka Lappi

Menoviikko: Sisällissotaa molemmin puolin

Vallankumous näkyi Turunkin kaduilla.

Vuoden 1918 tapahtumiin palataan muun muassa kirjassa Sisällissodan ääniä , jonka julkistamistilaisuus pidetään Pienessä Kirjapuodissa Suomen sisällissodan syttymisen satavuotispäivänä 27. tammikuuta kello 14–15. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Syöpä lähti, kipu jäi

Yhä suurempi osa rintasyöpää sairastavista paranee, mutta osalla hoitoihin liittyvä kipu saattaa pitkittyä ja heikentää elämänlaatua. Väitöstyössä kehitettiin menetelmä niiden potilaiden tunnistamiseksi, joilla on suuri riski kivun pitkittymiseen.

TFO ja Tomas Nuñez-Garcés kantaesittävät Aki Yli-Salomäen sellokonserton

Tomas Nuñez-Garcés.

Turun filharmoninen orkesteri sellosolistinaan Tomas Nuñez-Garcés kantaesittävät torstaina 25. tammikuuta kello 19 Konserttitalossa Aki Yli-Salomäen teoksen Oi autuus, konsertto sellolle ja orkesterille . Orkesteria johtaa Jukka Iisakkila . Konsertissa kuullaan myös Modest Musorgskin Hovanštšina -oopperan alkusoitto sekä Nikolai Rimski-Korsakovin Šeherazade .

Vahvasti päihtynyt mies ajoi ojaan Liedossa – odotteli poliisia autossaan

Poliisi sai tiedon Tiemestarintiellä Liedossa ojaan ajaneesta autoilijasta eilen sunnuntaina noin kello 20.15. Poliisipartio löysi ojassa olevasta henkilöautosta kuljettajan paikalta vuonna 1962 syntyneen miehen, joka oli silminnähden vahvasti päihtynyt. Poliisipartio puhallutti miehen ja tulos oli 0,89 mg/l.

Kopiosto tilitti 35 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia

Kopiosto tilitti viime vuonna tekijänoikeuskorvauksia esittäville taiteilijoille, tekijöille ja kustantajille kaikkiaan reilut 31 miljoonaa euroa. Korvauksia tilitettiin oikeudenomistajille sekä henkilökohtaisesti että heitä edustavien järjestöjen välityksellä. Kopioston yhteydessä toimiva Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK jakoi vuonna 2017 kotimaiselle av-kulttuurille yli 3,6 miljoonaa euroa.

Tulli: Aurinkopaneelit voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Malesiasta ja Taiwanista tilatut aurinkosähkömoduulit, -paneelit tai -kennot voivat tulla ostajalle kalliiksi, arvioi Tulli. Yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi voi joutua maksamaan tilatuista tuotteista polkumyynti- ja tasoitustullia. Nämä voivat lisätä ostokustannusta jopa yli 60 prosentilla.

Älymittari ehkäisee sisäilmaongelmia

Luja SmartConcrete on Lujabetonin kehittämä anturijärjestelmä ja pilvipohjainen mittauspalvelu reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen. Se antaa tiedon rakenteen suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta ja sillä voidaan mitata myös sisäilman suhteellista kosteutta ja lämpötilaa.

Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.