Korkeasti koulutettujen muuttoliike ulkomaille on kiihtynyt

Tuomas Martikaisen mukaan Turku on houkutteleva seutu ulkomaalaisille työntekijöille. Tuomas Martikaisen mukaan Turku on houkutteleva seutu ulkomaalaisille työntekijöille. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Elinkeinoelämän globalisoitumisen ja kansainvälisen vaihto-opiskelun tuomien kontaktien myötä yhä useampi korkeasti koulutettu suomalainen suuntaa töihin ulkomaille. Myös yliopistojen työmarkkinanäkymien heikentyminen kannustaa lähtemään.

– Yleisimpiä kohdemaita ovat muun muassa Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat, kertoo Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen.

Naisten osuus lähtijöistä on nykyään koulutustason parannuttua miehiä korkeampi.

– Naiset ovat koulutusmyönteisempiä ja heidän valinnanmahdollisuutensa perheen perustamisen suhteen ovat lisääntyneet. Suurin osa lähtijöistä onkin nuoria aikuisia, joita perhesiteet eivät vielä sido.

Suomesta lähtee enemmän korkeasti koulutettuja ulkomaille kuin mitä maahan saapuu. Tuomas Martikaisen mukaan Suomi ei näyttäydy globaalisti erityisen houkuttelevana maana. Syrjäinen sijainti ja yliopistojen verrattain rajalliset resurssit rajoittavat tulijoiden määrää.

– Osa tulijoista on suomalaisia paluumuuttajia. Erityisesti perheelliset alkavat usein harkita paluuta lasten tullessa kouluikään. Maksuton, laadukas ja tasa-arvoinen koulutus on iso tekijä paluumuuttoaikeissa.

Suomeen työn perässä muuttavat korkeasti koulutetut tulevat enimmäkseen muista länsimaista sekä Venäjältä ja Kiinasta. Muun muassa IT-ala vetää väkeä. Myös yliopistot ovat merkittäviä ulkomaalaisten työllistäjiä.

– Suomeen töihin saapuvista monilla on ylempi korkeakoulututkinto, vaikka tutkinnot eivät olekaan suoraan verrannollisia suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Olisi kuitenkin tärkeää kehittää osaamisen tunnistamista ja tunnustamista, jotta Suomeen tulevat asiantuntijat pääsisivät koulutustaan vastaaviin tehtäviin.

Turun seudulla on monia vetovoimatekijöitä, joiden ansiosta kaupunkiin on tullut kokoonsa nähden runsaasti ulkomaalaisia korkeasti koulutettuja henkilöitä.

– Turussa on korkeakouluja, lääketeollisuutta ja iso telakka, jotka kaikki ovat isoja työllistäjiä. Turkuun on perinteisesti saavuttu asumaan monelta suunnalta.

Tuomas Martikainen sanoo Turun tarvitsevan aktiivista otetta kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi. Hän painottaa myös yritysten vastuuta luoda toimintaympäristönsä sellaiseksi, että se kannustaa jäämään töihin.

– Kaupungin vastuulla on turvata esimerkiksi englanninkielisten palvelujen saatavuus ja perheiden mahdollisuudet mielekkääseen arkeen.

Tiina Pitkänen

Harry Potter -ilta Turun pääkirjastossa

Harry Potter vetää faneja kirjastoon.

Harry Potter -iltaa vietetään Turun pääkirjastossa jo neljättä kertaa. Lasten ja nuorten alueilla torstaina 1. helmikuuta kello 17–19 järjestettävässä tapahtumassa voi bongata taikaolentoja ja ihmeotuksia, olla mukana tupalajittelussa, löytää oman taikasauvansa, pelata huispausta ja lähettää pöllöpostia. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa järjestetään myös pukukilpailu, jossa parhaat puvut palkitaan.

Autolla Suomessa -esite kertaa perusasiat matkailijoille

Yhä useammat Suomeen saapuvat matkailijat liikkuvat autolla itsenäisesti paikasta ja nähtävyyksistä toiseen. Liikenneturva ja Liikennevakuutuskeskus ovat toteuttaneet Autolla Suomessa -esitteen, jonka esimerkiksi autovuokraamot voivat antaa asiakkaalleen auton luovutuksen yhteydessä.

Poikien ja miesten kokema seksuaalinen kaltoinkohtelu jää helposti tunnistamatta

Turussa ilmenneet vuosien takaiset kouluahdistelutapaukset ja #metoo-kampanja ovat tuoneet seksuaalisen ahdistelun ajankohtaiseen keskusteluun. Seksuaalista kaltoinkohtelua ja sen seurauksia ymmärretään edelleen huonosti. Vain murto-osa tapauksista tulee viranomaisten tietoon. Erityisesti poikien ja miesten kokema seksuaalinen kaltoinkohtelu jää helposti tunnistamatta, vaikka se on varsin yleistä.

Juhana Tuomola vetämään EU-tiedotuspistettä

Europe Direct Varsinais-Suomi -tiedotuspiste jatkaa toimintaansa Varsinais-Suomen liitossa uudella kolmivuotisella sopimuskaudella Euroopan komission kanssa.

OP: Suomen talouskasvu vahvistuu yhä, suhdannehuippuun matkaa

OP:n ekonomistit arvioivat talouskehityksen vahvistuvan edelleen. Sekä euroalueen että Suomen talouskasvu on kuluvana vuonna hieman viime vuotta nopeampaa. Inflaatio alkaa kiihtyä erityisesti maissa, joissa nousukausi on jatkunut pitkään. Rahapolitiikka kiristyy, ja korot alkavat nousta.

Varsinais-Suomen yritysten liikevaihto kasvu-uralla

Varsinais-Suomen yritysten suhdannenäkymät ovat olleet viime aikoina myönteisiä. Positiivinen rakennemuutos näkyy selvästi yritysten liikevaihdon kehityksessä, sillä Tilastokeskuksen ennakkotilastojen mukaan yritysten liikevaihdon kehitys on vakaalla kasvu-uralla kaikilla toimialoilla.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Kaunis sarjaohjelma

Mika Ääritalo (oik.) ja Toni Kallio ottavat yhteen kesäkuussa 2011.

Veikkausliigan ensi kauden otteluohjelma julkistettiin aiemmin tällä viikolla. Turkulaisittain otteluohjelma näyttää herkulliselta.

Aalto ja Konsteri EM-kisoihin

Peppi Konsteri.

TPS Keilaajien Lassi Aalto ja Peppi Konsteri lähtevät Puolassa 24.3.–2.4. Tanskan Aalborgissa käytäviin keilailun junioreiden EM-kisoihin. Konsterille EM-kisat ovat ensimmäiset. Aalto puolestaan oli Suomen joukkueessa jo viime keväänä ja oli voittamassa poikien joukkuekisassa EM-hopeaa.

Ari Lahti Palloliiton uusi puheenjohtaja

Suomen Palloliiton 89. liittokokous hyväksyi lauantaina Helsingissä Seurojen Palloliitto -hankkeen. Liittokokous valitsi lisäksi puheenjohtajiston seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Palloliiton uusi puheenjohtaja on Ari Lahti .

Puukkokatsomo: Läpimurron paikka

Tomas Hradecky

Ainakin vielä toistaiseksi Tomas Hradecký on Turussa ollut se ”kolmas Hradecký”. Ensi kaudella vuonna 1992 syntyneellä Tomasilla on paikka muuttaa Hradeckyjen keskinäistä hierarkiaa, kun hän palaa kasvattiseuransa TPS:n varjoon

Jälkipeli: Palloiluhallissa paljon hyvää, mutta haasteitakin löytyy

Kupittaan palloiluhallin ensimmäinen suuri urheilutapahtuma oli lentopallon Suomen cupin lopputurnaus. Hallin isot monipäiväiset tapahtumat aiheuttavat seuroille harjoitusvuorojen peruuntumisia. Kaikille lajeille ei löydy korvaavia tiloja.

Suomen paras palloiluhalli. Kupittaan uutta peliareenaa on tituleerattu ylistävin sanoin. Hieno se onkin, tosin vasta pidemmän käytön jälkeen tiedetään, miten halli onnistuu palvelemaan eri lajeja ja miten se soveltuu ottelutapahtumien järjestämiseen.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.