Korkeasti koulutettujen muuttoliike ulkomaille on kiihtynyt

Tuomas Martikaisen mukaan Turku on houkutteleva seutu ulkomaalaisille työntekijöille. Tuomas Martikaisen mukaan Turku on houkutteleva seutu ulkomaalaisille työntekijöille. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Elinkeinoelämän globalisoitumisen ja kansainvälisen vaihto-opiskelun tuomien kontaktien myötä yhä useampi korkeasti koulutettu suomalainen suuntaa töihin ulkomaille. Myös yliopistojen työmarkkinanäkymien heikentyminen kannustaa lähtemään.

– Yleisimpiä kohdemaita ovat muun muassa Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat, kertoo Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen.

Naisten osuus lähtijöistä on nykyään koulutustason parannuttua miehiä korkeampi.

– Naiset ovat koulutusmyönteisempiä ja heidän valinnanmahdollisuutensa perheen perustamisen suhteen ovat lisääntyneet. Suurin osa lähtijöistä onkin nuoria aikuisia, joita perhesiteet eivät vielä sido.

Suomesta lähtee enemmän korkeasti koulutettuja ulkomaille kuin mitä maahan saapuu. Tuomas Martikaisen mukaan Suomi ei näyttäydy globaalisti erityisen houkuttelevana maana. Syrjäinen sijainti ja yliopistojen verrattain rajalliset resurssit rajoittavat tulijoiden määrää.

– Osa tulijoista on suomalaisia paluumuuttajia. Erityisesti perheelliset alkavat usein harkita paluuta lasten tullessa kouluikään. Maksuton, laadukas ja tasa-arvoinen koulutus on iso tekijä paluumuuttoaikeissa.

Suomeen työn perässä muuttavat korkeasti koulutetut tulevat enimmäkseen muista länsimaista sekä Venäjältä ja Kiinasta. Muun muassa IT-ala vetää väkeä. Myös yliopistot ovat merkittäviä ulkomaalaisten työllistäjiä.

– Suomeen töihin saapuvista monilla on ylempi korkeakoulututkinto, vaikka tutkinnot eivät olekaan suoraan verrannollisia suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Olisi kuitenkin tärkeää kehittää osaamisen tunnistamista ja tunnustamista, jotta Suomeen tulevat asiantuntijat pääsisivät koulutustaan vastaaviin tehtäviin.

Turun seudulla on monia vetovoimatekijöitä, joiden ansiosta kaupunkiin on tullut kokoonsa nähden runsaasti ulkomaalaisia korkeasti koulutettuja henkilöitä.

– Turussa on korkeakouluja, lääketeollisuutta ja iso telakka, jotka kaikki ovat isoja työllistäjiä. Turkuun on perinteisesti saavuttu asumaan monelta suunnalta.

Tuomas Martikainen sanoo Turun tarvitsevan aktiivista otetta kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi. Hän painottaa myös yritysten vastuuta luoda toimintaympäristönsä sellaiseksi, että se kannustaa jäämään töihin.

– Kaupungin vastuulla on turvata esimerkiksi englanninkielisten palvelujen saatavuus ja perheiden mahdollisuudet mielekkääseen arkeen.

Tiina Pitkänen

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Auralaiskuski suistui Turuntieltä ojaan

Auralainen 1940-luvulla syntynyt mies kuljetti e perjantaina noin kello 13 henkilöautoa Turuntietä pitkin kohti Auraa, kun hän tuntemattomasta syystä menetti henkilöauton hallinnan ja suistui vastaantulevien kaistan yli ojaan.

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.