Nostalginen Turku: Kaukalojen vauhdikas viiksiniekka

Tampereelta Turkuun kiekon perässä muuttaneesta Jukka Porvarista tuli oitis TPS-fanien suosikki.
Tampereelta Turkuun kiekon perässä muuttaneesta Jukka Porvarista tuli oitis TPS-fanien suosikki. Kuva: Klaus Perälä

Jukka Porvari kuului Suomen jääkiekkomaajoukkueen ehdottomaan eliittiin 1970-luvun jälkipuoliskolla sekä 1980-luvun alkuvuosina. Tämä mustista viiksistään tunnettu laituri toimi olympiajoukkueemme kipparina Lake Placidin kisoissa vuonna 1980. Porvari sai lätkän perusopit Hämeenlinnassa, mutta kaudeksi 1974 lahjakas nuorukainen houkuteltiin Tampereen Tapparaan. Uransa kahdeksan viimeistä kautta Porvari pelasi kuitenkin Turussa, josta löytyi myös siivilityö aktiiviuran jälkeen nykyisestä OP-Pohjolasta.

Porvari ei ollut pelaajatyyppinä mikään pistepörssivoittaja, vaan kovakuntoinen yleispelaaja. Tänä päivän terminologian mukaan puhutaan kahden suunnan hyökkääjästä. Hänen hapenottokykynsäkin oli kiekkopiireissä legenda. Mutta osasi Porvari olla tehokaskin. Hänen tähtihetkensä kuitenkin osuivat yleensä runkosarjojen sijaan playoffseihin sekä isoihin maaotteluihin.

Porvari pelasi Tapparassa kaudet 1974–81 ja voitti kolme SM-kultaa. Sen jälkeen hän lähti kokeilemaan siipiään NHL-seura Colorado Rockiesiin. Seura muutti ensimmäisen kauden jälkeen itään ja siitä tuli New Jersey Devils. Porvarin NHL-ura jäi vajaan kahden kauden mittaiseksi.

Vuonna 1983 kuvaan astui Turun Palloseura. Hän pelasi Tepsissä loppujen lopuksi kolme kautta. Paras kausi oli ilman muuta 1984–85, jolloin seuralla oli kolme ottelupalloa Suomen mestaruudesta. Matti Keinosen valmentama TPS jäi lopulta kuitenkin SM-hopealla, kun Tampereen Ilves kiri ohi. Porvari pelasi loistavan runkosarjan (27+16=43) ja takoi seitsemän playoffs-häkkiä päälle. Senkin jälkeen ura jatkui vielä TuTo:ssa ja Kiekko-67:ssä sarjaporrasta alempana vielä neljä täyttä kautta.

Tammikuussa 64 vuotta täyttävä Porvari pelasi kuudet arvokisat. Lake Placidissa Suomi oli todella lähellä ensimmäistä arvokisamitaliaan. Suomi pisti alkusarjassa ahtaalle itsensä Neuvostoliiton, mutta hävisi lopulta 2–4. Porvari iski molemmat Leijonien osumat. Suomi eteni ylempään loppusarjaan Neuvostoliiton, Ruotsin ja Yhdysvaltojen seuraksi.

Rannalle jäivät muun muassa Kanada ja Tšekkoslovakia. Suomi taisteli 3–3-tasapelin Ruotsia vastaan ja Porvari oli mukana jokaisessa Suomen maalissa. Mitalitoiveet olivatkin hengissä vielä ennen viimeistä USA-ottelua.

Porvari avasi jälleen Suomen maalihanat, mutta USA painoi päätöserässä 4–2-voittoon ja olympiakultaan. Jälkipolvet tuntevat ilmiön nimellä ”Miracle on Ice”. Porvari palkittiin ansaitusti Suomen parhaana kiekkoilijana vuonna 1980.

Ilkka Lappi

Raikasta twistiä perinneruokiin

Mika Kampan uutuuskirja Perinneruokaa prkl (Mika Kampa, Tammi) tarttuu tuttuihin ruokiin reippaalla otteella. Kirja sukeltaa perinteisen suomalaisen keittiön maailmaan konstailematta ilman ennakkoluuloja. Hyvät maut yhdistetään moderniin muotoon.

Autoliike tulessa Raisiossa

Autoliikkeessä syttyi tulipalo torstaina illalla Tuotekadulla Raisiossa. Tietoja loukkaantuneista ei ole, sammutustyöt ovat käynnissä. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tammikuussa popsitaan hunajapomeloa

Tammikuussa herkutellaan väreillä. Maistellaan pähkinäistä palsternakkaa, rouskuvaa kerä- ja punakaalia, Navel-appelsiinia, avokadoa ja sopivan kirpeää hunajapomeloa. Hunajapomelo on sitruskasvi ja se muistuttaa greippiä, ollen kuitenkin makeampi.

Valmennusta verkossa äideille

Raskaus ja synnytys jättävät usein jälkensä naisen vartaloon. Tekes-rahoitteinen Nordic Fit Mama on Hyvinvointistudio Lupauksen perustajan ja raskausliikuntaan erikoistuneen personal trainerin Riina Laaksosen kehittämä äitien verkkovalmennuskonsepti. Suomessa äitejä on valmennettu verkossa kaksi vuotta ja vuonna 2018 Nordic Fit Mama suuntaa kansainvälisille markkinoille.

Kana lehahtaa Barkerille

Henna-Maria Hanhineva (vas.) ja Riikka Kosola.

Tanssitaiteilija Riikka Kosolan ja muusikko Lauri Schrekin La Poule avaa Barker-teatterin vuoden 19.–23. tammikuuta. Osaksi vakavassa ja osin klovnimaisessa esityksessä yhdistyvät rituaalimaisuus ja vahva kehollisuus.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.