Nostalginen Turku: Kaukalojen vauhdikas viiksiniekka

Tampereelta Turkuun kiekon perässä muuttaneesta Jukka Porvarista tuli oitis TPS-fanien suosikki.
Tampereelta Turkuun kiekon perässä muuttaneesta Jukka Porvarista tuli oitis TPS-fanien suosikki. Kuva: Klaus Perälä

Jukka Porvari kuului Suomen jääkiekkomaajoukkueen ehdottomaan eliittiin 1970-luvun jälkipuoliskolla sekä 1980-luvun alkuvuosina. Tämä mustista viiksistään tunnettu laituri toimi olympiajoukkueemme kipparina Lake Placidin kisoissa vuonna 1980. Porvari sai lätkän perusopit Hämeenlinnassa, mutta kaudeksi 1974 lahjakas nuorukainen houkuteltiin Tampereen Tapparaan. Uransa kahdeksan viimeistä kautta Porvari pelasi kuitenkin Turussa, josta löytyi myös siivilityö aktiiviuran jälkeen nykyisestä OP-Pohjolasta.

Porvari ei ollut pelaajatyyppinä mikään pistepörssivoittaja, vaan kovakuntoinen yleispelaaja. Tänä päivän terminologian mukaan puhutaan kahden suunnan hyökkääjästä. Hänen hapenottokykynsäkin oli kiekkopiireissä legenda. Mutta osasi Porvari olla tehokaskin. Hänen tähtihetkensä kuitenkin osuivat yleensä runkosarjojen sijaan playoffseihin sekä isoihin maaotteluihin.

Porvari pelasi Tapparassa kaudet 1974–81 ja voitti kolme SM-kultaa. Sen jälkeen hän lähti kokeilemaan siipiään NHL-seura Colorado Rockiesiin. Seura muutti ensimmäisen kauden jälkeen itään ja siitä tuli New Jersey Devils. Porvarin NHL-ura jäi vajaan kahden kauden mittaiseksi.

Vuonna 1983 kuvaan astui Turun Palloseura. Hän pelasi Tepsissä loppujen lopuksi kolme kautta. Paras kausi oli ilman muuta 1984–85, jolloin seuralla oli kolme ottelupalloa Suomen mestaruudesta. Matti Keinosen valmentama TPS jäi lopulta kuitenkin SM-hopealla, kun Tampereen Ilves kiri ohi. Porvari pelasi loistavan runkosarjan (27+16=43) ja takoi seitsemän playoffs-häkkiä päälle. Senkin jälkeen ura jatkui vielä TuTo:ssa ja Kiekko-67:ssä sarjaporrasta alempana vielä neljä täyttä kautta.

Tammikuussa 64 vuotta täyttävä Porvari pelasi kuudet arvokisat. Lake Placidissa Suomi oli todella lähellä ensimmäistä arvokisamitaliaan. Suomi pisti alkusarjassa ahtaalle itsensä Neuvostoliiton, mutta hävisi lopulta 2–4. Porvari iski molemmat Leijonien osumat. Suomi eteni ylempään loppusarjaan Neuvostoliiton, Ruotsin ja Yhdysvaltojen seuraksi.

Rannalle jäivät muun muassa Kanada ja Tšekkoslovakia. Suomi taisteli 3–3-tasapelin Ruotsia vastaan ja Porvari oli mukana jokaisessa Suomen maalissa. Mitalitoiveet olivatkin hengissä vielä ennen viimeistä USA-ottelua.

Porvari avasi jälleen Suomen maalihanat, mutta USA painoi päätöserässä 4–2-voittoon ja olympiakultaan. Jälkipolvet tuntevat ilmiön nimellä ”Miracle on Ice”. Porvari palkittiin ansaitusti Suomen parhaana kiekkoilijana vuonna 1980.

Ilkka Lappi

Poliisi: Varo huijaavia kotimyyntikauppiaita

Varma merkki keväästä ovat kiertävät kotimyyntikauppiaat. Palveluita ja tavaraa tarjotaan usein epärehellisin keinoin ja aggressiivisen tarjonnan kohteena ovat erityisesti ikäihmiset.

Markku Luolajan-Mikkolan Pyhiinvaellus Turun tuomiokirkkoon

Markku Luolajan-Mikkola.

Barokkisellisti Markku Luolajan-Mikkolan Peregrīnā†iō “Pyhiinvaellus” -konserttikiertue Suomen keskiaikaisissa kirkoissa päättyy Turun tuomiokirkkoon lauantaina 21. huhtikuuta. Luolajan-Mikkola soittaa barokkisellolla J.S.Bachin 2. sarjan d-molli ja 2. partitan g-molli .

Lepolan Puutarha täyttää 90 vuotta

Lepolan Puutarha on 90-vuotias.

Vuonna 1928 Suomeen perustettiin tuhatkunta puutarha-alan yritystä. Näistä ainoastaan muutama on nykyään sekä entisellä paikallaan että alkuperäisen omistajasuvun hallussa. Yksi näistä on Lepolan Puutarha Oy.

Vaatteiden oma vallankumous

Vaatevallankumous, tai Fashion Revolution, on kansainvälinen liike, joka haluaa tehdä muoti- ja vaateteollisuudesta vastuullisempaa. Kampanja järjestetään tänä vuonna yhtä aikaa yli sadassa maassa. Kampanja sai alkunsa viisi vuotta sitten ja sen vuosipäivä vietetään bangladeshilaisen vaatetehtaan Rana Plazan romahtamisen muistoksi 24. huhtikuuta.

Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinnon saaja, akateemikko Eva-Mari Aro: Fotosynteesi voi tulevaisuudessa olla merkittävä energialähde

Akateemikko, akatemiaprofessori Eva-Mari Aro.

Yhteyttäessään kasvit ja syanobakteerit muuttavat auringonvaloenergiaa kemialliseksi energiaksi. Tämän seurauksena syntyy biomassaa. Vuosimiljoonien aikana tämä biomassa on puristunut fossiilisiksi polttoaineiksi, jotka ovat ihmisen tärkeimpiä energian lähteitä. Nyt etsitään kuumeisesti keinoja, joilla kyettäisiin matkimaan fotosynteesiä ja saamaan sen tuottama puhdas energia talteen.

ÅST:ssä lauluja mereltä ja saaristosta

ÅST:ssä lauletaan lauluja mereltä ja saaristossa lauantaina.

Saaristo on kaunis ja karu. Myös saaristosta kertovat laulut kulkevat usein käsi kädessä näiden piirteiden kanssa. Lauantaina 21. huhtikuuta kello 18 Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä kuultava Saaristo – Lauluja mereltä -konsertti on suuri ylistyslaulu saaristolle ja sen erityisyydelle.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Tom Rajalin kulkee esikuvansa Aulis Virtasen jalanjälkiä

Turkulaisille tutuksi tulleen kuuluttaja Tom Rajalinin esikuva ja oppi-isä oli Aulis Virtanen. Kupittaalla kuultu kuulutus on yhä nykyäänkin Auliksen oppien mukainen.

"Missä Aulis on?", ihmetteli moni huolissaan, kun tuttu ääni puuttui jäähallista. Kuuluttajauran loppuvaiheessa sairauden haitatessa kuulutushommia Aulis Virtanen joutui jättämään joitakin otteluita väliin. Silloin varamies Tom Rajalin kutsuttiin hätiin.

TPS lähtee haastajana derbyyn

Turussa nähdään pitkästä aikaa Historian saatossa Inter ja TPS ovat kohdanneet Veikkausliigassa 26 kertaa. Voittoja molemmilla on kahdeksan ja kymmenen kertaa pisteet on jaettu.

Kolme vuotta jouduttiin Turussa kärvistelemään ilman jalkapallon paikallispelejä Veikkausliigassa. Ensi lauantaina Inter ja TPS kohtaavat ensimmäisen kerran sitten syyskuun 2014 Veikkausliigaottelussa.

Naisten Suomen cup uudistuu

Naisten Suomen cupia uudistetaan.

Jalkapallon naisten Suomen cup uudistuu kaudeksi 2018–19. Naisten Suomen Cup käynnistyy elokuussa 2018 ja päättyy kesällä 2019. Naisten cup seuraa miesten cupin mallia, jossa pelataan syksy–kevät -rytmillä. Uudistettuun cupiin on ilmoittautunut yhteensä 33 joukkuetta.

Make Lentonen sävelsi FC Interille kannatuslaulun

Make Lentonen.

Vuosikymmeniä musiikkia työstänyt turkulainen Make Lentonen vastaanotti alkuvuodesta mielenkiintoisen haasteen. Vuoden 1994 Suomen euroviisusävelmän Bye Bye Babyn luoja suuntasi luomisvoimansa jalkapallomaailmaan. Yli neljännesvuosisadan Veikkausliigaa pelannut FC Inter tilasi mieheltä historiansa ensimmäisen virallisen kannatuslaulun.

Puukkokatsomo: Hienot finaalit

KeuPa vei mestiksen mestaruuden.

Tuto joutui taipumaan KeuPalle Mestiksen finaalisarjassa otteluvoitoin 4–2. KeuPa juhli historiansa ensimmäistä mestaruutta maanantaina Kupittaan jäällä, kun jatkoerässä kiekko löysi tiensä Julius Pohjanoksan vartioimaan maaliin.

Kommentti: Tuto kaatui pystyssä päin

Vaikka KeuPa oli Mestiksen finaaleissa parempi, voi Tuto olla tyytyväinen kauteensa.

Tuton kausi päättyi lopulta pettymykseen. Kuudennen Mestis-finaalin jatkoajalla Teemu Hutun tekemä maali käynnisti KeuPan juhlat Kupittaan jäällä ja pakotti Tuton nieleskelemään katkeraa kalkkia.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.