Pähkinöiden syönti näkyy aivoissa välittömästi

Pähkinöissä on paljon muun muassa terveellisiä flavonoideja. Pähkinöissä on paljon muun muassa terveellisiä flavonoideja. Kuva: Thinkstock

Pähkinöiden terveellisyydestä tulee jatkuvasti uusia todisteita. Esimerkiksi aivan tuore laaja tutkimus todisti taas, miten sydän- ja verisuonitaudit loittonevat pähkinöiden syönnin seurauksena. Ehkä kiinnostavampi on kuitenkin äskettäinen tutkimus pähkinöiden ja aivojen yhteyksistä. Siinä todettiin pähkinöiden syönnin näkyvän suoraan aivojen sähkökäyrissä.

Loma Lindan yliopistossa Kaliforniassa tartuttiin aiempaan tietoon, jonka mukaan ravinnon flavonoidit menevät verestä aivoihin ja kertyvät aivoturson eli hippokampuksen alueelle. Siellä pesii muun muassa oppiminen ja muisti. Flavonoideja, jotka ovat antioksidantteja, on laaja kirjo kasvikunnan tuotteissa. Pähkinöissä niitä on runsaasti, eri pähkinöissä vähän erilaisia.

Tutkijat kokosivat vapaaehtoisia kokeeseen, jossa heidän aivojensa toimintaa seurattiin aivosähkökäyrää rekisteröivillä laitteilla. Sähkötoimintojen muutoksia seurattiin erilaisten ärsykkeiden jälkeen. Ne kattoivat näkö-, haju- ja makuaistin, menneiden tapahtumien tunnistamiseen ja lopuksi pähkinöiden syömisen. Pähkinävalikoimaan kuului pekaani-, maa-, pistaasi- , cashew- ja saksanpähkinöitä sekä manteleita.

Pähkinöiden syönti näkyi muutoksina aivosähkökäyrän delta- ja gamma-aaltojen muutoksina. Pähkinöissä oli eroja: pistaasipähkinät nostivat etenkin gamma-aaltoja, kun taas maapähkinät delta-aaltoja, pekaaanipähkinät molempia. Gamma-aallot ovat kytköksissä havaitsemiseen, tiedon käsittelyyn ja säilömiseen, delta-aallot taas immuunipuolustukseen. Eniten antioksidantteja oli saksanpähkinöissä ja seuraavaksi eniten pekaanipähkinöissä.

Pähkinöiden syönnin seurauksia aivokäyrissä on vaikea muuttaa käytännön johtopäätöksiksi niiden merkityksestä aivojen kognitiotoiminnoille. On joka tapauksessa yllättävää, että pähkinöiden nauttiminen näkyi aivoissa välittömästi.

Flavonoidien ajatellaan aloittavan aivoissa reaktioketjun, joka johtaa verenkierron paranemiseen ja hermokudoksen lisääntymiseen ja aivojen hyvinvointiin. On hyvä muistaa, että pähkinöiden lisäksi hyviä flavonoidien lähteitä ovat etenkin omat marjamme ja hedelmät.

Lähde: The FASEB Journal

Heikki Arvilommi

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori ja professori emeritus.

Markku Luolajan-Mikkolan Pyhiinvaellus Turun tuomiokirkkoon

Markku Luolajan-Mikkola.

Barokkisellisti Markku Luolajan-Mikkolan Peregrīnā†iō “Pyhiinvaellus” -konserttikiertue Suomen keskiaikaisissa kirkoissa päättyy Turun tuomiokirkkoon lauantaina 21. huhtikuuta. Luolajan-Mikkola soittaa barokkisellolla J.S.Bachin 2. sarjan d-molli ja 2. partitan g-molli .

Lepolan Puutarha täyttää 90 vuotta

Lepolan Puutarha on 90-vuotias.

Vuonna 1928 Suomeen perustettiin tuhatkunta puutarha-alan yritystä. Näistä ainoastaan muutama on nykyään sekä entisellä paikallaan että alkuperäisen omistajasuvun hallussa. Yksi näistä on Lepolan Puutarha Oy.

Vaatteiden oma vallankumous

Vaatevallankumous, tai Fashion Revolution, on kansainvälinen liike, joka haluaa tehdä muoti- ja vaateteollisuudesta vastuullisempaa. Kampanja järjestetään tänä vuonna yhtä aikaa yli sadassa maassa. Kampanja sai alkunsa viisi vuotta sitten ja sen vuosipäivä vietetään bangladeshilaisen vaatetehtaan Rana Plazan romahtamisen muistoksi 24. huhtikuuta.

Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinnon saaja, akateemikko Eva-Mari Aro: Fotosynteesi voi tulevaisuudessa olla merkittävä energialähde

Akateemikko, akatemiaprofessori Eva-Mari Aro.

Yhteyttäessään kasvit ja syanobakteerit muuttavat auringonvaloenergiaa kemialliseksi energiaksi. Tämän seurauksena syntyy biomassaa. Vuosimiljoonien aikana tämä biomassa on puristunut fossiilisiksi polttoaineiksi, jotka ovat ihmisen tärkeimpiä energian lähteitä. Nyt etsitään kuumeisesti keinoja, joilla kyettäisiin matkimaan fotosynteesiä ja saamaan sen tuottama puhdas energia talteen.

ÅST:ssä lauluja mereltä ja saaristosta

ÅST:ssä lauletaan lauluja mereltä ja saaristossa lauantaina.

Saaristo on kaunis ja karu. Myös saaristosta kertovat laulut kulkevat usein käsi kädessä näiden piirteiden kanssa. Lauantaina 21. huhtikuuta kello 18 Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä kuultava Saaristo – Lauluja mereltä -konsertti on suuri ylistyslaulu saaristolle ja sen erityisyydelle.

Turussa on jo työvoimapulaa

Maanrakennusalallekin on ennustettu kovaa työvoimapulaa.

Turun talouskasvu näkyy ammattitaitoisten tekijöiden puuttumisena ja toisaalta kouluttautumisen kehittämisenä. Turku panostaa vahvasti erityisesti valmistavan ja meriteollisuuden tarvitseman osaamisen varmistamiseen. Yksi Turun kaupungin tärkeimmistä panostuksista on Turun telakan naapuriin nouseva meri- ja valmistavan teollisuuden tulevaisuuden yrityspuisto Blue Industry Park.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Tom Rajalin kulkee esikuvansa Aulis Virtasen jalanjälkiä

Turkulaisille tutuksi tulleen kuuluttaja Tom Rajalinin esikuva ja oppi-isä oli Aulis Virtanen. Kupittaalla kuultu kuulutus on yhä nykyäänkin Auliksen oppien mukainen.

"Missä Aulis on?", ihmetteli moni huolissaan, kun tuttu ääni puuttui jäähallista. Kuuluttajauran loppuvaiheessa sairauden haitatessa kuulutushommia Aulis Virtanen joutui jättämään joitakin otteluita väliin. Silloin varamies Tom Rajalin kutsuttiin hätiin.

TPS lähtee haastajana derbyyn

Turussa nähdään pitkästä aikaa Historian saatossa Inter ja TPS ovat kohdanneet Veikkausliigassa 26 kertaa. Voittoja molemmilla on kahdeksan ja kymmenen kertaa pisteet on jaettu.

Kolme vuotta jouduttiin Turussa kärvistelemään ilman jalkapallon paikallispelejä Veikkausliigassa. Ensi lauantaina Inter ja TPS kohtaavat ensimmäisen kerran sitten syyskuun 2014 Veikkausliigaottelussa.

Naisten Suomen cup uudistuu

Naisten Suomen cupia uudistetaan.

Jalkapallon naisten Suomen cup uudistuu kaudeksi 2018–19. Naisten Suomen Cup käynnistyy elokuussa 2018 ja päättyy kesällä 2019. Naisten cup seuraa miesten cupin mallia, jossa pelataan syksy–kevät -rytmillä. Uudistettuun cupiin on ilmoittautunut yhteensä 33 joukkuetta.

Make Lentonen sävelsi FC Interille kannatuslaulun

Make Lentonen.

Vuosikymmeniä musiikkia työstänyt turkulainen Make Lentonen vastaanotti alkuvuodesta mielenkiintoisen haasteen. Vuoden 1994 Suomen euroviisusävelmän Bye Bye Babyn luoja suuntasi luomisvoimansa jalkapallomaailmaan. Yli neljännesvuosisadan Veikkausliigaa pelannut FC Inter tilasi mieheltä historiansa ensimmäisen virallisen kannatuslaulun.

Puukkokatsomo: Hienot finaalit

KeuPa vei mestiksen mestaruuden.

Tuto joutui taipumaan KeuPalle Mestiksen finaalisarjassa otteluvoitoin 4–2. KeuPa juhli historiansa ensimmäistä mestaruutta maanantaina Kupittaan jäällä, kun jatkoerässä kiekko löysi tiensä Julius Pohjanoksan vartioimaan maaliin.

Kommentti: Tuto kaatui pystyssä päin

Vaikka KeuPa oli Mestiksen finaaleissa parempi, voi Tuto olla tyytyväinen kauteensa.

Tuton kausi päättyi lopulta pettymykseen. Kuudennen Mestis-finaalin jatkoajalla Teemu Hutun tekemä maali käynnisti KeuPan juhlat Kupittaan jäällä ja pakotti Tuton nieleskelemään katkeraa kalkkia.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.