Pähkinöiden syönti näkyy aivoissa välittömästi

Pähkinöissä on paljon muun muassa terveellisiä flavonoideja. Pähkinöissä on paljon muun muassa terveellisiä flavonoideja. Kuva: Thinkstock

Pähkinöiden terveellisyydestä tulee jatkuvasti uusia todisteita. Esimerkiksi aivan tuore laaja tutkimus todisti taas, miten sydän- ja verisuonitaudit loittonevat pähkinöiden syönnin seurauksena. Ehkä kiinnostavampi on kuitenkin äskettäinen tutkimus pähkinöiden ja aivojen yhteyksistä. Siinä todettiin pähkinöiden syönnin näkyvän suoraan aivojen sähkökäyrissä.

Loma Lindan yliopistossa Kaliforniassa tartuttiin aiempaan tietoon, jonka mukaan ravinnon flavonoidit menevät verestä aivoihin ja kertyvät aivoturson eli hippokampuksen alueelle. Siellä pesii muun muassa oppiminen ja muisti. Flavonoideja, jotka ovat antioksidantteja, on laaja kirjo kasvikunnan tuotteissa. Pähkinöissä niitä on runsaasti, eri pähkinöissä vähän erilaisia.

Tutkijat kokosivat vapaaehtoisia kokeeseen, jossa heidän aivojensa toimintaa seurattiin aivosähkökäyrää rekisteröivillä laitteilla. Sähkötoimintojen muutoksia seurattiin erilaisten ärsykkeiden jälkeen. Ne kattoivat näkö-, haju- ja makuaistin, menneiden tapahtumien tunnistamiseen ja lopuksi pähkinöiden syömisen. Pähkinävalikoimaan kuului pekaani-, maa-, pistaasi- , cashew- ja saksanpähkinöitä sekä manteleita.

Pähkinöiden syönti näkyi muutoksina aivosähkökäyrän delta- ja gamma-aaltojen muutoksina. Pähkinöissä oli eroja: pistaasipähkinät nostivat etenkin gamma-aaltoja, kun taas maapähkinät delta-aaltoja, pekaaanipähkinät molempia. Gamma-aallot ovat kytköksissä havaitsemiseen, tiedon käsittelyyn ja säilömiseen, delta-aallot taas immuunipuolustukseen. Eniten antioksidantteja oli saksanpähkinöissä ja seuraavaksi eniten pekaanipähkinöissä.

Pähkinöiden syönnin seurauksia aivokäyrissä on vaikea muuttaa käytännön johtopäätöksiksi niiden merkityksestä aivojen kognitiotoiminnoille. On joka tapauksessa yllättävää, että pähkinöiden nauttiminen näkyi aivoissa välittömästi.

Flavonoidien ajatellaan aloittavan aivoissa reaktioketjun, joka johtaa verenkierron paranemiseen ja hermokudoksen lisääntymiseen ja aivojen hyvinvointiin. On hyvä muistaa, että pähkinöiden lisäksi hyviä flavonoidien lähteitä ovat etenkin omat marjamme ja hedelmät.

Lähde: The FASEB Journal

Heikki Arvilommi

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori ja professori emeritus.

Raikasta twistiä perinneruokiin

Mika Kampan uutuuskirja Perinneruokaa prkl (Mika Kampa, Tammi) tarttuu tuttuihin ruokiin reippaalla otteella. Kirja sukeltaa perinteisen suomalaisen keittiön maailmaan konstailematta ilman ennakkoluuloja. Hyvät maut yhdistetään moderniin muotoon.

Autoliike tulessa Raisiossa

Autoliikkeessä syttyi tulipalo torstaina illalla Tuotekadulla Raisiossa. Tietoja loukkaantuneista ei ole, sammutustyöt ovat käynnissä. Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tammikuussa popsitaan hunajapomeloa

Tammikuussa herkutellaan väreillä. Maistellaan pähkinäistä palsternakkaa, rouskuvaa kerä- ja punakaalia, Navel-appelsiinia, avokadoa ja sopivan kirpeää hunajapomeloa. Hunajapomelo on sitruskasvi ja se muistuttaa greippiä, ollen kuitenkin makeampi.

Valmennusta verkossa äideille

Raskaus ja synnytys jättävät usein jälkensä naisen vartaloon. Tekes-rahoitteinen Nordic Fit Mama on Hyvinvointistudio Lupauksen perustajan ja raskausliikuntaan erikoistuneen personal trainerin Riina Laaksosen kehittämä äitien verkkovalmennuskonsepti. Suomessa äitejä on valmennettu verkossa kaksi vuotta ja vuonna 2018 Nordic Fit Mama suuntaa kansainvälisille markkinoille.

Kana lehahtaa Barkerille

Henna-Maria Hanhineva (vas.) ja Riikka Kosola.

Tanssitaiteilija Riikka Kosolan ja muusikko Lauri Schrekin La Poule avaa Barker-teatterin vuoden 19.–23. tammikuuta. Osaksi vakavassa ja osin klovnimaisessa esityksessä yhdistyvät rituaalimaisuus ja vahva kehollisuus.

Kamelianainen ensi-iltaan Aurinkobaletissa

Alexander Dumas nuoremman vuonna 1848 ilmestynyt Kamelianainen on yksi tulkituimmista rakkausromaaneista milloinkaan. Tammikuun 26. päivänä on Aurinkobaletin vuoro tuoda näyttämölle oma versionsa traagisesta rakkaustarinasta.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.