Lenka Hellstedt tavoittelee elokuvissaan romaanien henkeä

Eevin ja Karin elämä hyppää lottovoiton myötä makaronilaatikon tuoksuisesta turvallisuudesta arvaamattomaan suuntaan, kun lottorivistä löytyy seitsemän oikeaa numeroa. Eevin ja Karin elämä hyppää lottovoiton myötä makaronilaatikon tuoksuisesta turvallisuudesta arvaamattomaan suuntaan, kun lottorivistä löytyy seitsemän oikeaa numeroa. Kuva: Solar Films

Elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja Lenka Hellstedt on 2000-luvulla ohjannut kolme pitkää elokuvaa. Ne kaikki – Minä ja Morrison, Maata meren alla ja Hellstedtin uusin elokuva Kaikki oikein – perustuvat romaaneihin.

– Se on sattumaa. Minulle tarjotut projektit ovat sattuneet pohjautumaan kirjoihin, vaikka olen tehnyt myös alkuperäiskäsikirjoituksia lyhyisiin elokuviin ja tv-sarjoihin, Hellstedt sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää, että elokuva ei ole ristiriidassa kirjan tunnelman kanssa. Hellstedt haluaa kuitenkin tuoda esiin omia näkemyksiään elokuvassa.

– Uskon siihen, että pitää olla uskollinen kirjan hengelle. En haluaisi tehdä sellaista, mikä olisi todella erilainen hengeltään kuin se kirja. Haluan kertoa niistä asioista ja teemoista, joita kirjakin käsittelee. Toki aina tuo oman kulmansa asioihin ja painottaa hiukan eri asioita kuin kirja.

Hellstedtin mukaan elokuvaa tehdessä ei ole suurta merkitystä pohjautuuko käsikirjoitus kirjaan vai onko kyseessä alkuperäiskäsikirjoitus. Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuvan Kaikki oikein -elokuvan käsikirjoitus on Hellstedtin ja Jenny Dahlströmin yhteistyön tulosta. Valkokankaalle tulevassa lopputuloksessa on nähtävissä kolmen eri kirjoittajan tekstistä tulee synteesi.

– Tätä elokuvaa tehdessä luin Anna-Leenan kirjan kerran ja sen jälkeen jätin sen. Nyt en enää muista, mitkä asiat ovat kirjasta ja mitkä ovat tulleet käsikirjoituksen aikana tai harjoitusprosessin aikana näyttelijöiden kanssa.

Kaikki oikein kertoo Eevistä (Elsa Saisio) ja tämän miehestä Karista (Antti Luusuaniemi), joille suomalainen lauantaiunelma realisoituu. He voittavat lotosta päävoiton ja samalla keskiluokkaisen arjen tilalle tulee tilanne, jossa kaikki haaveet on mahdollista toteuttaa.

– Minua kiinnosti valtavasti ne kirjassa esitetyt eksistentialistiset kysymykset. Elämämme ja arkemme rakentuu raamien ja tapojen varaan. Mitä sitten, jos raami hajoaa ja kaikki on auki? Mitä ihmiselle ja ihmisen lähiympäristölle silloin tapahtuu, Hellstedt kysyy.

Hänen edellisestä pitkästä elokuvastaan on ehtinyt vierähtää yhdeksän vuotta. Televisiotöiden lisäksi elokuvat ovat olleet hänen elämässään aktiivisesti, vaikka valmistuneiden elokuvien väli on pitkä.

– Laskin, että olen näiden elokuvien välissä valmistellut kahdeksaa eri elokuvahanketta. Pieni osa työstä menee eteenpäin. Osaa valmistellaan tosi pitkään ja pitkälle ja sitten ne kaatuvat tai siirtyvät.

Irtipäästäminen rakkaasta projektista ei Hellstedtille ole erityisen vaikeaa, jos elokuva kaatuu vaikkapa rahoituksen vuoksi.

– Se on osa tätä työtä. Useimmista elokuvista osaa päästää irti. Tällä alalla ei kannata suhtautua omaan työhön liian juhlallisesti.

Kaikki oikein ensi-illassa 12. tammikuuta.

Ilkka Lappi

Hallitus ehdottaa syyttäjälaitoksen organisoimista yhdeksi virastoksi

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle esityksen syyttäjälaitoksen organisaation muuttamisesta. Esityksen mukaan nykyisestä Valtakunnansyyttäjänvirastosta ja sen alaisuudessa toimivista syyttäjänvirastoista muodostettaisiin yksi Syyttäjälaitos-niminen virasto.

Raision kaupungin talous yli kaksi miljoonaa euroa plussalla

Raision kaupungin talous toteutui merkittävästi odotuksia paremmin vuonna 2017. Vuositulos on 2,2 miljoonaa euroa positiivinen, mikä on 6,7 miljoonaa euroa alkuperäistä talousarviota parempi. Yleisessä taloudellisessa tilanteessa on tapahtunut selkeä käänne parempaan.

KKV päätti sairaanhoitopiirien ja pelastuslaitosten sairaankuljetustoimintaa koskevan selvityksen

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) selvitti Hyvinvointialan liiton toimenpidepyynnön perusteella sairaanhoitopiirien ja pelastuslaitosten toimintaa ambulanssilla suoritettavien ensihoitopalvelujen ja ensihoitopalveluun kuulumattomien potilassiirtojen markkinoilla. KKV:n selvityksen perusteella sairaanhoitopiirit ja pelastuslaitokset eivät toimineet ensihoitopalvelujen osalta kilpailulaissa tarkoitetulla tavalla samoilla markkinoilla yksityisen elinkeinotoiminnan kanssa.

Rattijuopumusten määrä kasvoi

Rattijuopumuksia tuli vuoden 2017 aikana tietoon kaikkiaan 17 700, mikä on 1,9 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Tietoon tulleista rattijuopumuksista noin 40 prosenttia oli törkeitä rattijuopumuksia. Törkeitä rattijuopumuksia tuli tietoon 7 000, mikä on 3,8 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016. Perusmuotoiset rattijuopumukset lisääntyivät 5,9 prosenttia. Perusmuotoisista rattijuopumuksista hieman yli puolet johtui huumaavan aineen käytöstä. Vielä vuonna 2013 törkeitä rattijuopumuksia oli yli puolet kaikista rattijuopumuksista.

Verokertymä kasvoi 2,2 prosenttia viime vuonna

Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi 2,2 prosenttia vuonna 2017. Kertymä oli yhteensä 97,2 miljardia euroa. Veroaste laski edellisvuodesta 0,7 prosenttiyksikköä 43,4 prosenttiin. Veroaste kuvaa verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen suhdetta bruttokansantuotteeseen. Tiedot käyvät ilmi kansantalouden tilinpidon vuotta 2017 koskevista ennakkotiedoista.

Turkulainen Jimm´s saksalaisomistukseen

Lounea Oy ja Antti Järvinen ovat 15. maaliskuuta tehdyllä kaupalla myyneet Jimm´s PC-Store Oy:n koko osakekannan saksalaiselle Caseking-ryhmälle. Jimm’s PC-Storen henkilökunta ja brändi pysyvät ennallaan.

Urheilu

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Jälkipeli: Niclas Luceniuksen kaksi eri persoonaa

Kotikaupunkiinsa Turkuun tullut Niclas Lucenius on ollut Mestiksen väriläiskä – sekä hyvässä että pahassa. Pisteitä on ja pelikieltoja on kertynyt ennätyksellisen paljon. Vaikka kaukalossa sattuu ja tapahtuu, on Lucenius kaukalon ulkopuolella itse rauhallisuus.

Yhteensä kahdenkymmen ottelun pelikielto yhden kauden aikana on melkoinen saavutus. Tuto Hockeyn Niclas Luceniuksen viimeisin tempaus, luistimella potkaiseminen, kasvatti turkulaisen "kakkua” kolmellatoista ottelulla.

Inter kohtaa Suomen Cupissa seuraavaksi Ilveksen

Interin taival jalkapallon Suomen Cupissa jatkuu kiirastorstaina 29. maaliskuuta. Tuolloin Inter saa puolivälierissä kotiottelussa vastaansa Tampereen Ilveksen. Ottelu pelataan Kupittaa 5:lla kello 17 alkaen.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!