Tragikoominen monologi saa oivaltamaan, miksi on syytä elää

Monolgissa uurastaa Martti Suosalo, joka asui lapsena muun muassa Turussa. Monolgissa uurastaa Martti Suosalo, joka asui lapsena muun muassa Turussa. Kuva: Kurt Hedborg

Ensi-iltansa Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä tänään 19. tammikuuta kello 19 saava Parasta elämää -monologiesitys kertoo kroonisesti masentuneen äidin pojasta, joka pyrkii piristämään itsemurhaa hautovaa äitiään listaamalla elämän parhaita asioita.

Parasta elämää -esitys on suomenkielinen teatterisovitus Duncan Macmillanin suositusta näytelmästä Every Brilliant Thing. Esityksen on ohjannut Pentti Kotkaniemi ja tarinaa kuljettaa näyttelijä Martti Suosalo interaktiivisessa vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa.

Tarina kertoo seitsemänvuotiaan pojan ja hänen perheensä elämästä, pojan aikuistumisesta, naimisiinmenosta, neljänkymmenen vuoden aikajanalla.

– Esitys kertoo siitä miten hienoa elämä kaikkine vastoinkäymisineen on, korostaa Kotkaniemi.

Näytelmä on ajallisesti siirrettävissä eri paikkoihin, kulttuureihin, vaikka siinä periaatteessa viitataan Macmillanin omiin takautumiin. Tästä johtuen eri maissa tehdään näytelmään erilaisia viilauksia, kuten auton pelkääjän paikan vaihtaminen brittiläisestä mallista pois tai siihen humoristisesti viittaaminen, mainitsemalla auton brittiläisyydestä. Kulttuuriset muutokset koskevat myös tapahtumapaikkoja, jotka ovat Parasta elämää -näytelmässä Suomessa.

Näytelmän interaktiivisuus yleisön kanssa on harvinaista monologin tekemistä.

– Olen aikaisemmin joissain hyvin pienimuotoisissa projekteissa ottanut yleisön osaksi esitystä, mutta ei kuitenkaan aivan tässä mittakaavassa, kertaa Suosalo.

– Masennus on kuolemanvakava asia. Mutta kun sitä käsitellään tätä kautta, olen alkanut myös pohtimaan itse, että mikä elämässä on parasta.

Esityksen pohjavire on elämää arvostava ja sitä kunnioittava.

–Sama hyväntuulinen efekti alkaa siirtymään katsojiinkin, muistuttaa Suosalo.

Näyttelijälle monologi on erityisen haastava, vaikka vuorovaikutuksellinen toimintatapa mahdollistaa muistamisen esityksen osiin pilkkomisen keinoin. Esityksen ja sen tarinaan eläytymiseen Suosalo oli löytänyt keinoja omasta lapsuudestaan.

– Kyllähän näyttelijän tulee aina löytää näyteltävät asiat omasta elämästään, ennen kuin siitä saa mitenkään koskettavaa. Eivät nämä asiat ole minulle vieraita asioita, vaikka eivät olisikaan aivan tässä muodossa näytelmässä.

Suosalo nostaa esimerkiksi näytelmän koiran, johon hän löysi tarttumakohdan omasta elämästään Turussa vietetystä lapsuudestaan 1970-luvulla. Ollessaan TuTon jalkapalloleirillä Trondheimissa Norjassa hänen perheensä pitkäaikainen koira lopetettiin hänen vanhempiensa päätöksellä.

– Minulta kysymättä, ikään kuin se olisi minulle helpompaa. Tuossa näytelmän eläinlääkärikohtauksessa minun täytyy nieleskellä oikeasti.

– Tämä on minulle tunnetasolla hyvin paikallinen turkulainen juttu.

Parasta elämää -esitys on pelkistetty ja riisuttu barokkimaisuudesta. Tarinan perusajatus äidistä hautomassa itsemurhaa on selvillä ja tarinassa haetaan vain vastausta yhteen elämän peruskysymykseen. Miksi kannattaa elää?

– Tässä on vain kolme asiaa: näyttelijä, tarina ja yleisö. Macmillan on ymmärtänyt sen, että teatteri ei tarvitse välttämättä suuria lavastuksia, musiikkiefektejä, tanssiryhmiä, orkestereita ja puvustuksia. Jos jutun osaa oikein rakentaa, niin yksinkertainen voi olla vakauttava, koskettava ja helvetin hauska, muistuttaa Kotkaniemi.

Kurt Hedborg

Leonardo Chiodo sellokilpailun paras

Turun XIII valtakunnallisen sellokilpailun finaali päättyi perjantaina Turun konserttitalossa. Kilpailun tuomaristo valitsi kisan parhaaksi Leonardo Chiodon . Hän sai 6 000 euron palkinnon.

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.