Tragikoominen monologi saa oivaltamaan, miksi on syytä elää

Monolgissa uurastaa Martti Suosalo, joka asui lapsena muun muassa Turussa. Monolgissa uurastaa Martti Suosalo, joka asui lapsena muun muassa Turussa. Kuva: Kurt Hedborg

Ensi-iltansa Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä tänään 19. tammikuuta kello 19 saava Parasta elämää -monologiesitys kertoo kroonisesti masentuneen äidin pojasta, joka pyrkii piristämään itsemurhaa hautovaa äitiään listaamalla elämän parhaita asioita.

Parasta elämää -esitys on suomenkielinen teatterisovitus Duncan Macmillanin suositusta näytelmästä Every Brilliant Thing. Esityksen on ohjannut Pentti Kotkaniemi ja tarinaa kuljettaa näyttelijä Martti Suosalo interaktiivisessa vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa.

Tarina kertoo seitsemänvuotiaan pojan ja hänen perheensä elämästä, pojan aikuistumisesta, naimisiinmenosta, neljänkymmenen vuoden aikajanalla.

– Esitys kertoo siitä miten hienoa elämä kaikkine vastoinkäymisineen on, korostaa Kotkaniemi.

Näytelmä on ajallisesti siirrettävissä eri paikkoihin, kulttuureihin, vaikka siinä periaatteessa viitataan Macmillanin omiin takautumiin. Tästä johtuen eri maissa tehdään näytelmään erilaisia viilauksia, kuten auton pelkääjän paikan vaihtaminen brittiläisestä mallista pois tai siihen humoristisesti viittaaminen, mainitsemalla auton brittiläisyydestä. Kulttuuriset muutokset koskevat myös tapahtumapaikkoja, jotka ovat Parasta elämää -näytelmässä Suomessa.

Näytelmän interaktiivisuus yleisön kanssa on harvinaista monologin tekemistä.

– Olen aikaisemmin joissain hyvin pienimuotoisissa projekteissa ottanut yleisön osaksi esitystä, mutta ei kuitenkaan aivan tässä mittakaavassa, kertaa Suosalo.

– Masennus on kuolemanvakava asia. Mutta kun sitä käsitellään tätä kautta, olen alkanut myös pohtimaan itse, että mikä elämässä on parasta.

Esityksen pohjavire on elämää arvostava ja sitä kunnioittava.

–Sama hyväntuulinen efekti alkaa siirtymään katsojiinkin, muistuttaa Suosalo.

Näyttelijälle monologi on erityisen haastava, vaikka vuorovaikutuksellinen toimintatapa mahdollistaa muistamisen esityksen osiin pilkkomisen keinoin. Esityksen ja sen tarinaan eläytymiseen Suosalo oli löytänyt keinoja omasta lapsuudestaan.

– Kyllähän näyttelijän tulee aina löytää näyteltävät asiat omasta elämästään, ennen kuin siitä saa mitenkään koskettavaa. Eivät nämä asiat ole minulle vieraita asioita, vaikka eivät olisikaan aivan tässä muodossa näytelmässä.

Suosalo nostaa esimerkiksi näytelmän koiran, johon hän löysi tarttumakohdan omasta elämästään Turussa vietetystä lapsuudestaan 1970-luvulla. Ollessaan TuTon jalkapalloleirillä Trondheimissa Norjassa hänen perheensä pitkäaikainen koira lopetettiin hänen vanhempiensa päätöksellä.

– Minulta kysymättä, ikään kuin se olisi minulle helpompaa. Tuossa näytelmän eläinlääkärikohtauksessa minun täytyy nieleskellä oikeasti.

– Tämä on minulle tunnetasolla hyvin paikallinen turkulainen juttu.

Parasta elämää -esitys on pelkistetty ja riisuttu barokkimaisuudesta. Tarinan perusajatus äidistä hautomassa itsemurhaa on selvillä ja tarinassa haetaan vain vastausta yhteen elämän peruskysymykseen. Miksi kannattaa elää?

– Tässä on vain kolme asiaa: näyttelijä, tarina ja yleisö. Macmillan on ymmärtänyt sen, että teatteri ei tarvitse välttämättä suuria lavastuksia, musiikkiefektejä, tanssiryhmiä, orkestereita ja puvustuksia. Jos jutun osaa oikein rakentaa, niin yksinkertainen voi olla vakauttava, koskettava ja helvetin hauska, muistuttaa Kotkaniemi.

Kurt Hedborg

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Auralaiskuski suistui Turuntieltä ojaan

Auralainen 1940-luvulla syntynyt mies kuljetti e perjantaina noin kello 13 henkilöautoa Turuntietä pitkin kohti Auraa, kun hän tuntemattomasta syystä menetti henkilöauton hallinnan ja suistui vastaantulevien kaistan yli ojaan.

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.