Parvekkeesta on iloa ympäri vuoden

Johanna Pellon parvekkeella oleva termomatto on niin lämmin, että edes talvella tossuja ei välttämättä tarvita. Pelto jakaa parvekeinspiraatiota myös sosiaalisessa mediassa @parvekeidea-nimellä ja blogissa parvekeblogi.fi. Johanna Pellon parvekkeella oleva termomatto on niin lämmin, että edes talvella tossuja ei välttämättä tarvita. Pelto jakaa parvekeinspiraatiota myös sosiaalisessa mediassa @parvekeidea-nimellä ja blogissa parvekeblogi.fi. Kuva: Johanna Pelto

– Talvella parveke koristellaan tyynyillä, peitoilla ja valoilla, tunnelmoi parvekeharrastaja Johanna Pelto.

Valaistus asetellaan siten, että se näkyy myös sisätiloihin talvi-iltoina. Valoja voi sijoittaa lyhtyjen sisään, havuihin ja talvikasvien ruukkuihin sekä kieputtaa kaiteen ympärille, ikkunalistoihin ja kattoon. Lasittamattomalla parvekkeella kalusteiden pitää kestää pakkasta ja kosteutta. Myös tuuli täytyy siellä ottaa huomioon esimerkiksi kynttilöiden asettelussa.

– Lumi tulee luoda lasittamattomalta parvekkeelta. Se painaa rakenteita ja aiheuttaa liukastumisvaaran. Lunta ei saa heittää alas, vaan se on vietävä vaikka ämpärissä kylpyhuoneeseen sulamaan, Pelto ohjeistaa.

Lasitetulla parvekkeella kalusteiden materiaalille ei ole yhtä suuria vaatimuksia. Verhot ja matot säilyvät siellä talvellakin. Lasittamattomalta parvekkeelta matot on syytä nostaa suojaan kosteudelta. Sähkölaitteiden kanssa tulee muistaa, että parveke on aina ulkotila.

Pelto on jo useamman vuoden ylläpitänyt harrastuksenaan parveke.fi -sivustoa. Hän halusi luoda sivuston, mistä kaikki parvekkeisiin liittyvä tieto löytyisi helposti yhdestä paikasta. Pelto toteaa, että parvekeyhteisölle oli selvästi kysyntää. Facebook-ryhmissä parvekeharrastajat voivat jakaa kuvia ja vinkkejä.

– Sivustoa on tarkoitus rakentaa yhdessä harrastajien kesken. Nimenomaan aidoista ja tavallisista parvekkeista jokainen saa poimittua ideoita itselleen, Pelto kertoo.

Pelto on ilahtunut huomatessaan, että parvekkeiden laiton kiinnostus on nouseva trendi.

– Kausivalojen käyttö on selvästi lisääntynyt. Kyllä, ne ovat kausivaloja – eivät jouluvaloja. Pimeänä vuodenaikana kaikki valaistus on tervetullutta piristystä.

Hyötykasvien suosion lisääntyminen näkyy myös parvekeinnostuksena, koska parvekkeen laittaminen alkaa usein juuri esimerkiksi chilin kasvatuksesta.

– Siitä se sitten laajenee onnistumisen kautta muihin hyötykasveihin. Niiden lisäksi parvekkeelle voi laittaa kukkia tai pelkän oleskelutilan vaikka grillauspaikkoineen.

Johanna Pelto on sitä mieltä, että kun parveke on viihtyisä kesäisin, se tulee helpommin muokattua myös talvioleskeluun sopivaksi. Hän kannustaa hyödyntämään parvekkeen tarjoamat ylimääräiset neliöt muuhun, kun varastokäyttöön. Täyteen ahdettu varastoparveke on paloturvallisuusriski.

Jo kevättalvella parveke saa ensimmäiset kukat. Esimerkiksi kotimaiset tete-narsissit kestävät jopa 10 asteen pakkasta. Pellon parvekkeen kevätvalmistelut alkavat heti ilmojen lämmetessä. Ensin pestään lasitukset ja puhdistetaan kalusteet ja lattiat. Sitten alkaa sisustaminen ja monivuotisten kasvien talvisuojauksien vähentäminen.

– Koko talvi on suunniteltu tulevia sisustuksia ja istutuksia.

Linnea Lahtinen

Helsingissä suuren suosion saavuttanut näyttely Siirtolaisuusinstituuttiin

Numur – Islam ja minä -näyttelyssä joukko suomalaisia muslimitaustaisia nuoria kertoo taiteen keinoin, millaisia voimavaroja ja vahvuuksia heidän elämästään löytyy. Näyttely on avoinna 28.2.–20.3. Siirtolaisuusinstituutissa. Avajaisia vietetään keskiviikkona kelo 17.

Kivikautinen vuohi tunnistettiin arkeologisesta maanäytteestä

Suomesta on löydetty ensimmäinen suora todiste nuorakeraamiseen kivikauteen (noin 2800–2300 eaa.) ajoittuvasta vuohesta. Runsaan neljäntuhannen vuoden takainen eläin tunnistettiin fossiloituneista karvoista, jotka olivat peräisin arkeologisesta maanäytteestä.

EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta parannetaan

Valtioneuvosto on antanut kirjelmän eduskunnalle EU:n tietojärjestelmien yhteentoimivuutta koskevista asetusehdotuksista. Ehdotusten tavoitteena on parantaa Schengenin ulkorajojen hallintaa sekä unionin sisäistä turvallisuutta.

Paastonajan sarja uskosta ja kirkosta

Åbo svenska församling nostaa ajankohtaisia ja keskusteluttavia aiheita esiin paastonaikaan syventävässä keskustelusarjassa Fasteserie om tro och kyrka . Keskiviikkoisin järjestettävissä illoissa kuullaan alustuksia ja keskustellaan sekä kirkollisista että yhteiskunnallisista aiheista.

Lukulehmien luentolauantaissa kotieläimet pääosassa

Raision kaupunginkirjaston viime syksynä alkanut Onnelin ja Annelin kirjasto -hanke on kutsunut kaikki Raision toisluokkalaiset lapset kirjastoon ja Kaiturin tilalle lukemaan lempikirjojaan lehmille.

Maarakennusalan kustannukset nousivat tammikuussa 1,1 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,1 prosenttia vuoden 2017 tammikuusta vuoden 2018 tammikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,0 prosentista päällysteiden 2,5 prosenttiin. Uudistetun indeksin perusvuosi on nyt 2015.

Kaupunki
Urheilu

Olli Santalahti jatkaa voittoputkessa

Olli Santalahti.

Cage-organisaation sopimusottelijana tänä vuonna otteleva Finnfighters’ Gymin Olli Santalahti jatkoi vakuuttavia otteitaan viime viikonloppuna Cage 42 -tapahtumassa Helsingissä. Santalahti voitti ensimmäisen erän luovutusvoitolla Tšekin Roman Dikin . Voitto oli turkulaisen seitsemäs peräkkäinen.

TPS salibandyn superpäivä lauantaina

Kupittaan palloiluhallissa pelataan lauantaina naisten ja miesten liigaa sekä A-poikien SM-sarjaa. TPS:n miesten joukkue kohtaa omassa ottelussaan sarjanousija SB Welhot Kuopiosta. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa marraskuun puolivälissä Kuopiossa kotijoukkue veti pidemmän korren ollen parempi maalein 8-3. Avauserän jälkeen tilanne oli vielä 2-1, mutta Welhot paketoi pelin naputtamalla kolme maalia reilussa kahdessa minuutissa.

Puukkokatsomo: Mikrotason mielenkiintoa

Markus Teijula.

Mikä on varma lähestyvän kevään merkki? Yksi monista on yleisurheilun halli-SM-kisat, jotka kisattiin viime viikonloppuna Helsingissä.

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.