Miska Kaukosella on edessä hauska kesä Naantalissa
Turun kaupunginteatterin ja Naantalin Emma Teatterin yhteistyö jatkuu myös ensi kesänä, jo neljättä kesää peräkkäin. Näyttelijä Miska Kaukoselle kesä Kailon saaressa on vielä pidempi perinne. Kaukonen laskee, että ensi kesä Naantalissa on jo miehen kahdeksas.
Keväällä kaupunginteatterin Taru Sormusten Herrasta -näytelmän Klonkkua näyttelevän Kaukosen piti lomailla kesällä, mutta kun kutsu Naantaliin kävi, suunnitelmat muuttuivat nopeasti.
– Sinne on kiva mennä töihin joka päivä. Ensinnäkin paikka on tosi kaunis. Toisekseen porukka on joka kesä todella tiivis. Ensi kesänä meitä on lavalla yhdeksän tyyppiä näyttelijät mukaan luettuna. Näyttämömiehet ovat pysyneet vuodesta toiseen melkein samana. Minulle se on myös tärkeää, ketkä tulevat näyttämöhenkilökunnaksi laittamaan lavasteita, Kaukonen toteaa.
Emma Teatterissa Kaukonen pääsee jälleen komedian ja ison hahmokavalkadin pariin. Love Me Tinder on Minna Koskelan, Petja Lähteen ja Satu Rasilan käsikirjoittama komedia deittailun kamaluuksista. Ohjaajana toimii Mika Eirtovaara.
– Kaikilla on varmaan joku kokemus pieleen menneistä treffeistä. Vähintään ovat kuulleet kavereiden huonoja kokemuksia. Näytelmästä varmaan löytyy samaistumispintaa riippumatta siitä, onko käynyt treffeillä viimeksi tunteja tai vuosikymmeniä sitten, Rasila sanoo.
Hän laskee, että kesällä Emma Teatterin lavalla pyörähtää runsas sata hahmoa. Kaukosen lisäksi näyttelijöinä ovat Rinna Paatso, Jarkko Pajunen ja Maruska Verona.
– Tämä on hahmomäärältään varmaan isoin juttu tähän asti. Linnan juhlissa meillä oli vajaa sata hahmoa. On tuollainen 25 hahmon tekeminen aika puristus. Valkaman Tiinalla on varmaan vielä kovempi työ, kun hän tekee pukuja, Kaukonen miettii.
Love Me Tinderin harjoitusperiodi alkaa huhtikuun alussa. Näytelmän ensi-ilta on 31. toukokuuta. Kaukosella on käsikirjoituksesta hyvä tunne.
– Jo luettuna teksti on hauskempi kuin monet muut tekstit. Se antaa erilaiset lähtökohdat näytelmän esillepanoon. Monet jutut ovat sellaisia, että ne eivät ole luettuina hauskoja, mutta sieltä näkyy itu, että tuosta tulee hauska. Silloin harjoituksiin mennään tekemään esitystä. Nyt meillä on valmiiksi hauska teksti, joten harjoituksetkin voivat olla poikkeuksellisen kivoja.
Kaukonen sanoo, että nauttii myös tilanteesta, jossa käsikirjoitus ei luettuna ole hauska, vaikka silloin näyttelijää kuormitetaankin enemmän.
– Jos teksti on ikään kuin valmis, harjoitukset ovat kevyemmät. Jos tekstissä on vain itu, harjoitusprosessi on paljon työläämpi ja vaatii koko työryhmältä enemmän, kun koko ajan pitää miettiä, miten kohtaus olisi parempi, Kaukonen vertaa.
Ilkka Lappi