Käsistään kätevälle linnunpönttö ei ole homma eikä mikään

Mikko Laine aloitti linnunpönttöjen rakentamisen myyntimielessä vuonna 2002, kun hän havaitsi, että laadukkaiden linnunpönttöjen saatavuus oli kehnolla tolalla. Pönttöjä valmistuu nelinumeroinen määrä vuosittain. Mikko Laine aloitti linnunpönttöjen rakentamisen myyntimielessä vuonna 2002, kun hän havaitsi, että laadukkaiden linnunpönttöjen saatavuus oli kehnolla tolalla. Pönttöjä valmistuu nelinumeroinen määrä vuosittain. Kuva: Mikko Laineen arkisto

– Tärkeintä ovat oikeat mitat ja materiaalit. Mitoista keskeisimpiä ovat lentoaukon koko sekä pöntön leveys. Oikea materiaali on käsittelemätön, höyläämätön lauta, kertoo linnunpönttöjen rakentajakonkari Mikko Laine.

Aina lintujen ystävällä ei kuitenkaan ole aikaa tai työkaluja linnunpöntön rakentamiseen. Niin sai alkunsa Laineen pyörittämä Linnunpontto.com, joka tarjoaa lintutietouden lisäksi mahdollisuuden tilata kaikenlaisia pönttöjä.

– Linnunpöntön ripustaminen voi parhaimmillaan olla yksi askel kohti ekologisempaa ja kiireettömämpää elämäntapaa. Tätä ajatusta tukemaan Linnunpontto.com on perustettu, Laine kiteyttää.

Linnunpöntön sijoituspaikka riippuu siitä, mille lajille pönttö on tarkoitettu. Tiais- tai kirjosieppopönttö on tavallisin ja tunnetuin. Sen voi sijoittaa melkein minne vain, ja pesintä on siinä todennäköisin.

– Muissa pöntöissä täytyy ottaa hieman enemmän huomioon lajin elinympäristövaatimuksia. Esimerkiksi tervapääskyn pönttö sijoitetaan usean metrin korkeudelle.

Laineen mukaan linnunpönttö on syytä puhdistaa vuosittain kolmesta syystä. Pönttöön on saattanut jäädä kuoriutumattomia munia tai kuolleita poikasia. Poistamalla ne poistuvat myös mahdolliset loiset.

– Toisekseen useat lajit keräävät joka vuosi uudet pesäainekset ja näin pönttö täyttyy muutamassa kesässä lentoaukkoon asti. Kolmanneksi pöntössä olevat mahdollisesti kosteat pesäainekset lahottavat sitä.

Puhdistuksen yhteydessä tarkastetaan pöntön kiinnityksen pitävyys ja pesimäkelpoisuus. Pönttö on pesimäkelpoinen niin kauan kuin se tarjoaa poikasille riittävän suojan eli pitää ne kuivana ja lämpimänä. Kattona kannattaa halkeavan laudan sijaan käyttää kestävää filmivaneria. Hyvä pönttö suojaisessa paikassa kestää helposti yli kymmenen vuotta.

Pihamaan pöntöissä pesii tunnetuimpien lajien, talitiaisen ja kirjosiepon, lisäksi sinitiainen, kottarainen, harmaasieppo ja pikkuvarpunen. Pöntön ripustajaa saattaa ilahduttaa pesinnällään myös puukiipijä, käenpiika, töyhtötiainen ja vesistön lähellä telkkä.

Jos pihapuussa nököttää uunituore koti linnuille, mutta asukkaita ei kuulu, on pöntön ripustaja saattanut myöhästyä pesimäkauden alusta. Myös pihapiirissä vaaniva kissa voi vähentää lintuliikennettä.

Linnut ovat suomalaisille tärkeitä. Laine harmittelee sitä, että monelle linnunpönttö merkitsee vain tavallisimman näköistä peruspönttöä.

– Todellisuudessa pönttöjä on helposti yli 20 erilaista ja niihin pesiviä lajeja yli 30! Kokeiltavaa ja tarkkailtavaa siis riittää.

Linnea Lahtinen

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Mikä muuttuu ikäihmisten palveluissa sote-uudistuksessa?

Turun kaupungin vanhusneuvosto järjestää avoimen info- ja keskustelutilaisuuden ikäihmisten palveluista sote-uudistuksen jälkeen maanantaina 26. maaliskuuta kello 13–15.15. Paikkana on virastotalon auditorio Itsenäisyydenaukiolla.

Sähköpyörien hankintaan ehdotetaan 400 euron tukea

Sähköavusteisen polkupyörän hankintaan ehdotetaan 400 euron suuruista hankintatukea vuosille 2018–21. Tuki astuisi voimaan 1. heinäkuuta. Sen myöntämisestä vastaisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Menoviikko: Lauluntekijöitä kaksin kappalein

Samuli Putro saapuu soolokeikalle Logomoon.

Samuli Putro nousee Logomon Teatron lavalle alkuillasta 24. maaliskuuta. Kevään Putro pienenä -keikoilla Putro esiintyy yksin, mikä takaa intiimin ja pelkistetyn näkemyksen biiseihin. Soolokeikoilla Putro esittää paitsi läpileikkauksen soolouransa tuotannosta myös joitain toistaiseksi julkaisemattomia lauluja.

Julia Gauffin ohjaajaksi Keskiaikaisille markkinoille

Keskiaikaisilla markkinoilla 28.6.–1.7. esitettävän ulkoilmanäytelmän ohjaajaksi on valittu teatteri-ilmaisun ohjaaja Julia Gauffin . Kokeneen teatterialan ammattilaisen erityisosaamista ovat improvisaatioteatteri, fyysinen näyttelijäntyö sekä eri taidemuotoja yhdistävät työskentelytavat osana harjoitusprosessia.

Mies kärysi ratista Saaristotiellä Paraisilla

Henkilöautoa kuljettanut mies puhalsi poliisin tarkkuusalkometriin 0,44 mg/l:n lukemat Paraisten Saaristotiellä eilen sunnuntaina aamupäivällä. Asiaa tutkitaan rattijuopumuksena.

Tutkimus selvittää vaihtoehtohoitojen käytön ja rokotekriittisyyden syitä ja historiaa

Uusi tutkimushanke pureutuu vaihtoehtohoitoihin ja rokotteisiin liittyvään lääketiedekriittisyyteen Suomessa. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi rokotekriittisyyden taustalta löytyy yhteiskuntakritiikkiä ja luottamuksen menetystä suhteessa terveydenhuoltoon. Aivan uutta tutkimuksessa on tutkijoiden halu selvittää myös terveydenhuollon ammattilaisten kriittisiä näkökulmia.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!