Kuluttajat haluavat hyödyntää tuoreita kotimaisia vihanneksia helposti ja vaivattomasti

Kuluttajien erityistoiveisiin vastaavat yritykset, jotka toimittavat vihanneksia kotiovelle. Kuluttajien erityistoiveisiin vastaavat yritykset, jotka toimittavat vihanneksia kotiovelle. Kuva: Riitta Salmi

Puutarha-alalla yrityksen menestykseen vaikuttaa tulevaisuudessa merkittävästi se, miten yritys ennakoi ja ratkaisee asiakkaan tarpeet ja helpottaa asiakkaan elämää. Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Turun yliopiston Voimakas-hankkeen mukaan yritysten kannattaa erikoistua, verkostoitua ja huolehtia omasta vahvasta osaamisestaan.

”Jokaiselle jotain” ei enää toimi, vaan yrityksen on valittava entistä paremmin, keitä se haluaa palvella. Valitsemalla minkä tyyppisiin asiakkaisiin yritys haluaa keskittyä, se voi tarjota täsmätuotteita tai -palveluja. Asiakkaan oppii tuntemaan parhaiten aktiivisen ja avoimen vuoropuhelun avulla ja hyödyntämällä koko arvoverkkoa.

– Yritykset ovat yhtä elinvoimaisia kuin ne ovat kyvykkäitä auttamaan asiakkaitaan, kiteyttää johtava tutkija Kari Jokinen Lukesta. Hän korostaa, että toisaalta puutarha-alan menestys alkaa aina ketjun alkupäästä eli viljelyosaamisesta.

Puutarha-alan positiivisten mahdollisuuksien hyödyntämiseksi on keskeistä lisätä avoimuutta ja keskinäistä arvostusta. Yritysten on rakennettava hyvä kumppaniverkosto, jossa jokainen keskittyy omaan osaamiseensa. Oman alan lisäksi hyviä kumppaneita löytyy myös muilta toimialoilta, kuten rakennus-, hyvinvointi- tai teknologia-alalta.

Puutarha-alan tuotteisiin liittyy jo valmiiksi paljon positiivisia mielikuvia, mikä helpottaa markkinointia ja myyntiä. Kasvisten lisääntyvää kysyntää voi ruokkia tarjoamalla lisää tietoa tuotteista ja niiden käyttötavoista. Toimijat voivat miettiä esimerkiksi sitä, miten tulevaisuutta voi rakentaa hyvän mielen kautta.

Tutkijoiden mukaan Suomesta löytyy jo hyviä esimerkkejä.

– Hyvään mieleen on tuotettu ratkaisuja muun muassa viherseinillä, jotka puhdistavat sisäilmaa, ja tarjoamalla helppoja, valmiita viherpihakokonaisuuksia, listaa projektipäällikkö Taina Eriksson Turun yliopistosta.

Tällä hetkellä asiakkaat haluavat hyödyntää tuoreita kotimaisia vihanneksia helposti ja vaivattomasti. Kuluttajien erityistoiveisiin vastaavat esimerkiksi yritykset, jotka toimittavat vihanneksia kotiovelle. Vielä pidemmälle kehitettyjä täsmätuotteita ovat valmiit ja tuoreet kasvissekoitukset.

– Eräs marjantuottaja on löytänyt keinon palvella ympärivuoden asiakkaita, jotka haluavat lähialueen marjoja, mutta joilla ei itsellään ole mahdollisuutta pakastaa niitä. Erikoistumista on esimerkiksi keskittyminen syötävien kukkien ja versojen sekä niistä tehtyjen valmiiden makuyhdistelmien tuottamiseen. Tuotanto-alue on kapea, mutta toimijoiden osaaminen alalla syvää, Eriksson jatkaa.

Liiketoimintaosaaminen tulee ottaa keskeiseksi osaksi alan koulutusta, vahvan viljely- ja teknologiaosaamisen rinnalle. Joustavat ja monimuotoiset rahoitusvaihtoehdot avaavat mahdollisuuksia uudenlaisiin kokeiluihin ja yrittäjyyden muotoihin, myös kansainvälisille markkinoille.

Voimakas-hanke (2015–17) toteutettiin Luonnonvarakeskuksen ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun monitieteisenä yhteistyönä Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiön rahoituksella.

Loppuraportti Elinvoimaa puutarhasektorin uudistumiseen ja kasvuun: Voimakas-hankkeen (2015–2017) tulokset, johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset on osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-534-9.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun kaupunki kutsuu turkulaiset mukaan ilmastotalkoisiin

Saara Ilvessalo.

Turun kaupunki osallistuu maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Kuten aiempinakin vuosina, Turun kaupunki sammuttaa Earth Hourin ajaksi Aurajoen muurivalaistuksen ja jokirannan puiden valaistuksen.

Riistametsänhoito kiinnostaa metsänomistajia

Metsänomistajien suhtautumista riistametsänhoitoon selvitettiin kyselyllä. Metsänomistajat ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta palvelujen tarjonnan vähäisyys hidastaa käytännön toteutusta. Metsäammattilaisista lähes kaikki haluavat edistää riistametsänhoitoa työssään.

Hortoilu on nyt in

Villivihannesten kerääminen on suositumpaa kuin koskaan, ja hyvin nopeasti kasvava luontoharrastus Suomessa. Se ei ole enää vain kasvi- tai terveysintoilijoiden puuhaa, vaan siitä on tullut houkutteleva harrastus, jonka aloittaminen on helppoa kenelle tahansa, kertoo hortoilu.fi -sivusto. Monia kiinnostaa villivihannesten terveellisyys ja vaikutukset hyvinvointiin. Villikasvit sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, kivennäisaineita ja muita terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!