SPR tutustuttaa turvapaikanhakijat työelämään

Aashika Nepal (vas.) ja Tipsuda Satmunee olivat kotoutumiskoulutuksessa syksyllä 2016. Kummankin tähtäimessä siinteli ammattikorkeakoulu. Aashika Nepal (vas.) ja Tipsuda Satmunee olivat kotoutumiskoulutuksessa syksyllä 2016. Kummankin tähtäimessä siinteli ammattikorkeakoulu. Kuva: Jori Liimatainen

SPR Varsinais-Suomen piiri käynnisti syksyllä 2015 Turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan saaneiden työelämävalmiuksien tukeminen -hankkeen, jonka tavoitteena on kartoittaa heidän osaamistaan ja nopeuttaa kotoutumista ja työelämään pääsyä. Hankkeessa turvapaikanhakijoille ja oleskeluluvan saaneille on järjestetty työelämään tutustumisjaksoja erilaisissa yrityksissä ja yhdistyksissä.

– Tet-jaksot ovat palkattomia ja muutaman viikon mittaisia. Työelämäkumppaneita on löytynyt esimerkiksi rakennusalalta ja ravintoloista. Tarkoituksena on turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan saaneiden tutustuttaminen suomalaiseen työelämään. Samalla suomalaiset yritykset ja yhdistykset voivat toteuttaa yhteiskuntavastuutaan ja tutustua uusiin osaajiin, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Miska Keskinen.

Hankkeen myötä Punaisen Ristin vastaanottokeskuksissa on tehty tuhansia osaamiskartoituksia, joissa on selvitetty asukkaiden työelämävalmiuksia. Punaisen Ristin tavoitteena on vakiinnuttaa kartoitukset osaksi viranomaistoimintaa. Miska Keskinen kertoo yhteensä 700 henkilön osallistuneen työelämään tutustumiseen. Heistä 127 on työllistynyt tutustumisen jälkeen palkkatyöhön.

– Työllistymisen esteitä on poistettu vuosien varrella, sillä nykyään turvapaikanhakijat saavat käyttöönsä prepaid-maksukortin. Työnantajat voivat maksaa siihen palkan, sillä turvapaikanhakijat eivät voi avata suomalaisessa pankissa tiliä, mikäli heillä ei ole voimassa olevaa henkilöllisyystodistusta.

Hankkeessa aloitettiin viime syksynä TET-jaksojen lisäksi uusi toimintamuoto, työelämämentorointi. Sen ideana on, että suomalainen henkilö toimisi mentorina eli ohjaajana turvapaikanhakijalle tai oleskeluluvan saaneelle henkilölle, joka hakee paikkaansa työelämässä.

Mentori esittelee mentoroitavalleen suomalaista työelämäkulttuuria ja kertoo käytännön asioista kuten siitä, miksi useilla työpaikoilla vaihdetaan työvaatteet töihin saapuessa tai mikä on kahvitauko.

– Mentorointia pilotoidaan parhaillaan ja siitä kerätään kokemuksia Varsinais-Suomen lisäksi Helsingin ja Oulun seuduilta.

Työelämämentoreiksi kaivataan tavallisia suomalaisia ihmisiä, joilla on kokemusta työelämästä. Pitkää työuraa ei kuitenkaan vaadita. Mentorointijakso kestää korkeintaan kaksi kuukautta ja sisältää pienryhmätapaamisia ja kahdenkeskisiä keskusteluja.

– Punainen Risti myöntää työelämäohjauksesta digitaalisen osaamismerkin, joka voi hyödyttää myös mentorin omaa työuraa.

Tiina Pitkänen

Turun kaupunki kutsuu turkulaiset mukaan ilmastotalkoisiin

Saara Ilvessalo.

Turun kaupunki osallistuu maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Kuten aiempinakin vuosina, Turun kaupunki sammuttaa Earth Hourin ajaksi Aurajoen muurivalaistuksen ja jokirannan puiden valaistuksen.

Riistametsänhoito kiinnostaa metsänomistajia

Metsänomistajien suhtautumista riistametsänhoitoon selvitettiin kyselyllä. Metsänomistajat ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta palvelujen tarjonnan vähäisyys hidastaa käytännön toteutusta. Metsäammattilaisista lähes kaikki haluavat edistää riistametsänhoitoa työssään.

Hortoilu on nyt in

Villivihannesten kerääminen on suositumpaa kuin koskaan, ja hyvin nopeasti kasvava luontoharrastus Suomessa. Se ei ole enää vain kasvi- tai terveysintoilijoiden puuhaa, vaan siitä on tullut houkutteleva harrastus, jonka aloittaminen on helppoa kenelle tahansa, kertoo hortoilu.fi -sivusto. Monia kiinnostaa villivihannesten terveellisyys ja vaikutukset hyvinvointiin. Villikasvit sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, kivennäisaineita ja muita terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!