Leffassa: I, Tonya on väkevillä näyttelijäsuorituksilla ryyditetty ristiriitaisen hahmon tarina

Allison Janneyn roolisuoritus kaikessa vastenmielisyydesssään on I, Tonyan parasta antia. Allison Janneyn roolisuoritus kaikessa vastenmielisyydesssään on I, Tonyan parasta antia. Kuva: Somero-Lehti

Sanotaan tämän vuoden Oscar-gaalasta tai palkituista mitä tahansa, yksi pokaali ei olisi voinut oikeampaan osoitteeseen mennä. Taitoluistelija Tonya Hardingista kertovassa I, Tonya -elokuvassa Hardingin äitiä näyttelevä Allison Janney voitti viime viikonloppuna parhaan naissivuosan Oscarin, eikä palkintoa olisi kenellekään toiselle edes antaa.

Janneyn suoritus Hardingin äitinä on kylmäävän mestarillista näyttelemistä. I, Tonya kuvaa LaVona Fay Goldenin äärimmäisen kylmänä taitoluisteluäitinä, joka kasvattaa tytärtään äärimmäisin kovin metodein. Tyttären on turha odottaa äidiltään kannustavaa sanaa. Ihmishirviö on ensimmäisenä mieleen tuleva luonnehdinta. Elokuvan aikana Janneyn ilmiitöntä naamaa alkaa suorastaan inhota. Hardingin äidin rooli on rooli, josta katsoja ei voi pitää, mutta Janneyn työ äärimmäisen vähän pidettävän hahmon nahoissa on maagista.

Janneyn roolisuoritus jättää muut näyttelijäsuoritukset elokuvassa täysin varjoonsa, vaikka varsinkin Margot Robbie on nimiroolissa vahva. Rooli on kaikkea muuta kuin helppo. Tonya Harding oli vuonna 1994 koko Amerikan ja taitoluistelumaailman virallinen persona non grata. Steven Rogersin käsikirjoittama ja Craig Gillespien ohjaama elokuva tuo kuitenkin inhimillisyyttä Hardingin tarinaan ja persoonaan. Isossa osassa Hardingin persoonan inhimillistämisessä on Robbinsin väkevä näytteleminen.

Vaikka Tonya Hardingin tarina oltaisiin helposti voitu kertoa 1994 taitoluistelumaailmaa kuohuttaneiden tapahtumien kautta, I, Tonya ei rakennu Hardingin ja Nancy Kerriganin vastakkainasetteluun, ei elokuva lähde ilmeisimmästä kerrontavasta. Kerrigan on tarinassa vain sivujuonne. Keskiössä on Hardingin elämä ja olosuhteet, jotka vaikuttivat vuoden 1994 tapahtumiin.

Elokuva pysyy hyvin kasassa ja kertoo kaikin puolin ehjän tarinan, mutta muutamaan hieman erikoiseen ratkaisuun tekijät ovat päätyneet. Ensinnäkin elokuva on ikään kuin elokuvan ja dokumentin sekoitus. Ratkaisu vaatii katsojalta ainakin hieman totuttelua varsinkin, kun tasaisin väliajoin elokuvassa rikotaan neljättä seinää.

Muutamista valtavirrasta poikkeavista ratkaisuista huolimatta kuvaukseltaan I, Tonya on erinomainen. Kuvauksellisesti kohtaukset ovat todella hienoja ja pääsääntöisesti hyvin toteutettuja.

I, Tonya on tyylillisesti hieman erikoinen elokuva, jonkinlainen sekoitus draamaa ja komediaa luisuen lopulta tragikomediaksi ennen kaikkea Hardingin ympärillä olevien ihmisten ääliömäisyyden vuoksi. Tosin Hardingin lähipiirin kuvaaminen tragikoomisina tunareina, perheväkivaltaan taipuvina hirviöinä ja muuten vaan epämiellyttävinä ihmisinä on tietoinen ratkaisu, mutta mikä yllättävää, sillä ei pyritä korostamaan Hardingin hyvyyttä. Loppuen lopuksi elokuva ei pyri ottamaan kantaa Hardingin persoonaan kantaa, mutta esittää yhden näkemyksen elämästä, jota on halveksittu popkulttuurissa jo yli 20 vuoden ajan.

Ilkka Lappi

Turun kaupunki kutsuu turkulaiset mukaan ilmastotalkoisiin

Saara Ilvessalo.

Turun kaupunki osallistuu maailmanlaajuiseen Earth Hour -tapahtumaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Kuten aiempinakin vuosina, Turun kaupunki sammuttaa Earth Hourin ajaksi Aurajoen muurivalaistuksen ja jokirannan puiden valaistuksen.

Riistametsänhoito kiinnostaa metsänomistajia

Metsänomistajien suhtautumista riistametsänhoitoon selvitettiin kyselyllä. Metsänomistajat ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta palvelujen tarjonnan vähäisyys hidastaa käytännön toteutusta. Metsäammattilaisista lähes kaikki haluavat edistää riistametsänhoitoa työssään.

Hortoilu on nyt in

Villivihannesten kerääminen on suositumpaa kuin koskaan, ja hyvin nopeasti kasvava luontoharrastus Suomessa. Se ei ole enää vain kasvi- tai terveysintoilijoiden puuhaa, vaan siitä on tullut houkutteleva harrastus, jonka aloittaminen on helppoa kenelle tahansa, kertoo hortoilu.fi -sivusto. Monia kiinnostaa villivihannesten terveellisyys ja vaikutukset hyvinvointiin. Villikasvit sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, kivennäisaineita ja muita terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!