Korruptiota, byrokratiaa, putkareissuja – suomalaisrakentajien tarinat maailman työmailta koottiin kirjaksi

Suomalaiset rakennusmestarit ja insinöörit joutuivat takavuosikymmenien rakennusprojekteissaan Lähi-Idässä, Afrikassa ja Kaukasuksella luovimaan diktatuurien, vallankumousten ja tsunamien keskellä. Herrat vasemmalta oikealle: Jorma Saari, Valtteri Korvonen, Ahti Reiman, Kyösti Rantanen, Heikki Sundqvist, Matti Härkki ja Erkki Ettanen. Suomalaiset rakennusmestarit ja insinöörit joutuivat takavuosikymmenien rakennusprojekteissaan Lähi-Idässä, Afrikassa ja Kaukasuksella luovimaan diktatuurien, vallankumousten ja tsunamien keskellä. Herrat vasemmalta oikealle: Jorma Saari, Valtteri Korvonen, Ahti Reiman, Kyösti Rantanen, Heikki Sundqvist, Matti Härkki ja Erkki Ettanen. Kuva: Kurt Hedborg

Erkki Ettasen toimittama kirja Rakentajat muilla mailla on kokoelma Ettasen rakentajaystävien tarinoista ulkomaisilla, suurten hotellien ja kongressikeskusten ja infrakohteitten jättimäisillä rakennustyömailla. Suomalaiset rakennusmestarit ja insinöörit olivat jo takavuosikymmeninä tavallisia näkyjä kolmannessa maailmassa olevissa valtavissa rakennusprojekteissa. Kirjan anti keskittyy vuosiin 1978–82.

Kirjan muistelijat ovat kirjan julkaisijan, eli Turun RKM-Seniorit-ryhmän jäseniä.

Ettanen muistelee, että kirjan idea lähti eräästä pikkujoulujuhlasta, jossa Jorma Saarinen alkoi muistelemaan työkeikkaansa Egyptissä.

– Tarina oli niin hyvä, että kysyin sitten kavereilta suostumusta kirjan tekoon. Keräsin aineistoa seitsemän vuotta, muistelee Ettanen.

Jorma Saarinen työskenteli talonrakennusmestarina Egyptissä vuodesta 1979, yhtenä neljänkymmenen muun suomalaisen kanssa. Suomalaisten ammattitaito tuli esille konkreettisimmin, kun opetettiin paikallisia toimimaan yhteistyössä.

– Oli kirvesmiehiä ja muita ammattimiehiä, osa laitettiin opettamaan pienryhmiä. Minulla oli henkilökohtaisesti opetettavana kaksi egyptiläistä insinööriä ja hankintatoimistossa 23 insinöörityttöä.

Anwar Sadatin hallinnon pyrkimyksistä vähentää korruptiota ei ollut suurempaa merkitystä.

– Sadat piti pitkiä, jopa neljätuntisia puheita televisiossa ja neuvoi kansaa korruptiossa. Työmailla näimme, että kaikilla paikallisilla urakoitsijoilla oli töihin tullessaan aina mielessään palveluraha. Apulaisprojektipäällikkömme joutui hakemaan Alexandriasta kontteja, jotta saisimme työmaatavaraa. Papereihin lyötiin neljäkymmentäyhdeksän leimaa, eikä trukkikuskikaan suostunut toimimaan ennen kuin maksettiin palveluraha, toteaa Saarinen.

Lahjonta ja virkailijoiden hieman tekaistuilta vaikuttavat syytteet tulivat talonrakennusmestari Matti Härkille tutuiksi jo heti Lagosin lentoasemalla. Härkki työskenteli Nigeriassa 1980-luvun alussa.

– Lagosin lentoasemalla ihan ensimmäisenä päivänä minut vietiin putkaan, enkä siis ollut humalassa. Heidän mielestään keltakuumerokotukseni oli pielessä ja se oli otettu väärään aikaan. Putkassa istuin nigerialaisen paikallisen avustajan kanssa, joka otti jossain vaiheessa kengänkorostaan rahatukon ja antoi sen virkailijalle. Pääsimme molemmat ulos sellistä.

Talonrakennusmestari Heikki Sundqvistin asemapaikkana toimivat Iran, Saudi-Arabia ja Egypti. Hän ei kokenut mitään vakavasti otettavia kulttuurikolareita.

– Leikillisesti sanoen, kerran kun tulin Saudi-Arabian yhdelle kentälle, niin minulla oli lasimestarin silliä mukana. Se oli pakko heittää pois tai lähteä maasta heti takaisin Suomeen, sillä sitä silliä luultiin sianlihaksi, toteaa Sundqvist.

Kurt Hedborg

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Mikä muuttuu ikäihmisten palveluissa sote-uudistuksessa?

Turun kaupungin vanhusneuvosto järjestää avoimen info- ja keskustelutilaisuuden ikäihmisten palveluista sote-uudistuksen jälkeen maanantaina 26. maaliskuuta kello 13–15.15. Paikkana on virastotalon auditorio Itsenäisyydenaukiolla.

Sähköpyörien hankintaan ehdotetaan 400 euron tukea

Sähköavusteisen polkupyörän hankintaan ehdotetaan 400 euron suuruista hankintatukea vuosille 2018–21. Tuki astuisi voimaan 1. heinäkuuta. Sen myöntämisestä vastaisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Menoviikko: Lauluntekijöitä kaksin kappalein

Samuli Putro saapuu soolokeikalle Logomoon.

Samuli Putro nousee Logomon Teatron lavalle alkuillasta 24. maaliskuuta. Kevään Putro pienenä -keikoilla Putro esiintyy yksin, mikä takaa intiimin ja pelkistetyn näkemyksen biiseihin. Soolokeikoilla Putro esittää paitsi läpileikkauksen soolouransa tuotannosta myös joitain toistaiseksi julkaisemattomia lauluja.

Julia Gauffin ohjaajaksi Keskiaikaisille markkinoille

Keskiaikaisilla markkinoilla 28.6.–1.7. esitettävän ulkoilmanäytelmän ohjaajaksi on valittu teatteri-ilmaisun ohjaaja Julia Gauffin . Kokeneen teatterialan ammattilaisen erityisosaamista ovat improvisaatioteatteri, fyysinen näyttelijäntyö sekä eri taidemuotoja yhdistävät työskentelytavat osana harjoitusprosessia.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!