Suomen hauskin mies nauratti henkensä edestä punavankileirillä

Suomen hauskin mies on Mikko Reitalan ja Heikki Kujanpään käsikirjoittama ja Kujanpään ohjaama näytelmä, joka on pyörinyt Helsingin kaupunginteatterissa viime marraskuusta lähtien. Suomen hauskin mies on myös edellä mainitun kaksikon käsikirjoittama ja Kujanpään ohjaama elokuva, joka saa ensi-iltansa maaliskuun puolivälissä. Kaiken lisäksi sekä elokuvaversiossa että teatterinlavalla pääosaa näyttelee Martti Suosalo.

Miten tässä näin kävi?

– Elokuvan käsikirjoitus oli ensin, mutta kuten tässä maassa yleensä käy, elokuvien rahoituksen varmistuminen vie aikansa. Kaikkiaan elokuva taisi olla seitsemän vuoden projekti. Tässä välissä kävi niin, että kaupunginteatteri kiinnostui aiheesta ja näin kävi, Kujanpää kertoo.

Elokuva kiinnittyy sadan vuoden takaisiin tapahtumiin. Sisällissodan aikaan sijoittuvien tapahtumien kehys on tosipohjainen, mutta näyttelijä Toivo Parikan (Suosalo) vaiheisiin Iso-Mjölön vankileirillä keskittyvä tarina on fiktiota.

– Olen jo pitkään ollut kiinnostunut historiasta, varsinkin vuoden 1918 tapahtumista. Luin työväenteatterilaisista kertovan väitöskirjan ja tarina alkoi vähitellen syntyä.

Elokuva kertoo Parikasta, jota pidettiin aikanaan Suomen hauskimpana miehenä. Hän ja joukko muita punaisten puolella taistelleita näyttelijöitä passitetaan vankileirille, jossa joutuvat sananmukaisesti tekemään komediaa henkensä edestä.

Suosalon rinnalla elokuvassa nähdään iso joukko tunnettuja näyttelijöitä. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Jani Volanen, Paavo Kinnunen ja Vesa Vierikko.

– Minua kiinnosti erityisesti aiheeseen kuuluvat vastakkainasettelut. Toisaalta vankileirien olot olivat vuonna 1918 todella huonot. Sellaisissa oloissa komedian tekeminen oli äärimmäisen vaikeaa.

– Ylipäätään ääripäät kiinnostavat minua. Jos vastakkaisia jännitteitä on tarpeeksi, tarina yleensä toimii, Kujanpää toteaa.

Tekijät eivät halunneet tehdä historiallisesti tarkkaa kuvausta tapahtumista. Vaikka tarina sijoittuukin vuoteen 1918, esimerkiksi historiallisesti tarkka vankileirikuvaus Suomen hauskin mies ei ole.

– Emme halunneet tehdä historiasta kertovaa elokuvaa tai pölyttynyttä epookkia. Se ei olisi palvellut tarinan teemoja.

Suomen hauskimman miehen näytelmäversio on runsaat kaksi tuntia pitkä. Valkokangasversio on saksittu tunnin ja kolmen vartin pituiseksi. Tarinaan lyhentäminen ei aiheuta valtavia muutoksia, mutta eroavaisuuksia elokuvasta löytyy.

– Teatteriversio nojaa enemmän kahteen päähenkilöön. Siinä Parikan rinnalla on valkoisten Nyborg. Elokuvassa keskitytään kerrontateknisistä syistä johtuen selkeämmin Parikan hahmoon, Kujanpää vertaa.

Suomen hauskin mies ensi-illassa 16. maaliskuuta.

Ilkka Lappi

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Mikä muuttuu ikäihmisten palveluissa sote-uudistuksessa?

Turun kaupungin vanhusneuvosto järjestää avoimen info- ja keskustelutilaisuuden ikäihmisten palveluista sote-uudistuksen jälkeen maanantaina 26. maaliskuuta kello 13–15.15. Paikkana on virastotalon auditorio Itsenäisyydenaukiolla.

Sähköpyörien hankintaan ehdotetaan 400 euron tukea

Sähköavusteisen polkupyörän hankintaan ehdotetaan 400 euron suuruista hankintatukea vuosille 2018–21. Tuki astuisi voimaan 1. heinäkuuta. Sen myöntämisestä vastaisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Menoviikko: Lauluntekijöitä kaksin kappalein

Samuli Putro saapuu soolokeikalle Logomoon.

Samuli Putro nousee Logomon Teatron lavalle alkuillasta 24. maaliskuuta. Kevään Putro pienenä -keikoilla Putro esiintyy yksin, mikä takaa intiimin ja pelkistetyn näkemyksen biiseihin. Soolokeikoilla Putro esittää paitsi läpileikkauksen soolouransa tuotannosta myös joitain toistaiseksi julkaisemattomia lauluja.

Julia Gauffin ohjaajaksi Keskiaikaisille markkinoille

Keskiaikaisilla markkinoilla 28.6.–1.7. esitettävän ulkoilmanäytelmän ohjaajaksi on valittu teatteri-ilmaisun ohjaaja Julia Gauffin . Kokeneen teatterialan ammattilaisen erityisosaamista ovat improvisaatioteatteri, fyysinen näyttelijäntyö sekä eri taidemuotoja yhdistävät työskentelytavat osana harjoitusprosessia.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!