Sopivimman lämmitysmuodon etsimiseen kannattaa panostaa tunti jos toinenkin

Maalämpö, lämpöpumppu vai sittenkin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys, takalla vai ilman? Lämmitysmuodon valinta on yksi pientalon rakentajan suurimmista päätöksistä. Maalämpö, lämpöpumppu vai sittenkin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys, takalla vai ilman? Lämmitysmuodon valinta on yksi pientalon rakentajan suurimmista päätöksistä. Kuva: Jarno Keskinen

Talon lämmitysjärjestelmän valinta on yksi suurimpia talon suunnitteluvaiheessa tehtäviä päätöksiä. Valinnalla on oleellinen merkitys myös tulevien asumiskustannusten kannalta. Valittava lämmitysjärjestelmä vaikuttaa myös talon eristämistarpeeseen. Mitä enemmän eristettä, sitä kevyempi lämmitysjärjestelmä riittää.

Pientalorakentamisessa maalämpö on jo suosituin lämmitysmuoto. Lämmitysmuoto on kasvattanut suosiotaan rajusti vuoden 2009 jälkeen. Maalämpö kilpailee ennen kaikkea sähkölämmityksen, puulämmityksen ja fossiilisia polttoaineita käyttävien lämmitysmuotojen kanssa.

– Kallistuin omassa projektissa maalämpöön. Koska sen lämmöntuotto on varmaa ja tehokasta, kovatkaan pakkaset eivät aiheuta toimintahäiriöitä. Maalämmön valintaa rajaa se, että maalämpöä ei saa porauttaa pohjavesialueelle tai lähelle poravesikaivoa, Timpurille Talo -blogia kirjoittava Mikko Merelä kertoo.

Maalämmön rakentaminen ei ole aivan halpaa. Kallein osuus on pehmeän maan poraaminen, koska pehmeän maan osuudelle lämpökaivoon asennetaan suojaputki, jonka jatkokset hitsataan. Kallioon porattavissa kaivoissa vastaavaa kuluerää ei tule.

Maalämmön tasaisen matalat ylläpitokustannukset puhuvat valinnan puolesta.

– Sähkön hinnan nousut eivät juuri tunnu maalämpötaloissa. Pienellä määrällä sähköenergiaa tehdään iso määrä lämpöä talon lattiaan sekä lämmitetään käyttövesi, Merelä muistuttaa.

Maalämmön voi joutua unohtamaan, mikäli useat naapurit ovat päätyneet samaan ratkaisuun. Maalämpökaivojen etäisyyden toisistaan tulee olla vähintään 15 metriä. Lämpöpumpputeknologian voi kuitenkin valita, vaikka maalämpö olisi pois laskuista.

– Alueelle, jossa maalämpökaivot on kielletty, asenneteen usein ilmasta veteen -lämpöpumput. Niiden lämmöntuotto on hyvää, mutta ei niin tehokasta kuin maalämmössä.

Kaukolämpö ei ole koskaan noussut suosituksi lämmitysmuodoksi pientaloissa. Tilastokeskuksen mukaan kaukolämmitys on ennen kaikkea kerrostalojen sekä liike- ja toimistorakennusten lämmitysmuoto. Joillakin asuntoalueilla kaukolämmön suosiota selittää asetettu liittymisvelvollisuus kaukolämpöverkkoon. Lämmitysmuodon nopeasti nousseet kustannukset ovat aiheuttaneet lämmitysmuodon suosioon heilahtelua.

Hyvin eristetyssä talossa kuten passiivienergiatalossa lämmönlähteeksi voi riittää pelkkä ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpun lämmöntuotto on kovilla pakkasilla heikkoa, jolloin talo siirtyy suoraan sähkölämmitykseen. Sähkön suosio pientalojen lämmitysmuotona on romahtanut vuoden 2010 jälkeen, mutta oikein eristetyssä talossa sekään ei ole täysin toivoton.

– Passiivienergiataloissa voi olla myös suora sähkölämmitys, koska eristeet ja ilmanvaihtolaitteet ovat niin hyviä. Passiivienergiatalossa myös ikkunapinta-ala tulee lämmityksen tueksi kun oikeankokoiset ikkunat asennetaan oikeisiin ilmansuuntiin.”

Vaikka takkaa nykyaikaisissa taloissa harvoin käytetään, sille kannattaa vähintään tehdä varaus talon perustuksiin. Silloin takan asentaminen jälkeenpäin on mahdollista. Periaatteessa takan asentaminen on mahdollista myös ilman varausta, mutta kustannukset ovat erittäin korkeat, koska perustukset pitää vahvistaa jälkikäteen.

Jos varaus on tehty, takan asentaminen myöhemmin maksaa vain karvan verran enemmän kuin rakennusvaiheessa. Nykyään takka asennetaan muutamassa päivässä käyttövalmiiksi.

– Jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla ainakin hätävarana vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä kuten takka. Silloin taloa pystyy lämmittämään muutaman kovan pakkaspäivän ajan mikäli sähkökatko yllättää. Muutenkin takka luo asuntoon tunnelmaa ja nostaa asunnon arvoa vähintäänkin takan kustannushinnan edestä.

Lämmitysmuodon valinta on niin suuri ratkaisu, että päätöksen tueksi kannattaa hakea kaikki mahdollinen tieto. Oiva apu on Motivan ilmainen lämmitysmuotolaskuri. Laskurilla voit vertailla pientalon lämmitysvaihtoehtojen kustannuksia. Laskuria voidaan käyttää sekä uusille että vanhoille taloille. Laskuri soveltuu vain pientaloille. Laskurin ohjearvot vastaavat pientaloja ja esitäytetyt arvot ovat uuden pientalon tyypillisiä arvoja.

Jarno Keskinen

Riistametsänhoito kiinnostaa metsänomistajia

Metsänomistajien suhtautumista riistametsänhoitoon selvitettiin kyselyllä. Metsänomistajat ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta palvelujen tarjonnan vähäisyys hidastaa käytännön toteutusta. Metsäammattilaisista lähes kaikki haluavat edistää riistametsänhoitoa työssään.

Hortoilu on nyt in

Villivihannesten kerääminen on suositumpaa kuin koskaan, ja hyvin nopeasti kasvava luontoharrastus Suomessa. Se ei ole enää vain kasvi- tai terveysintoilijoiden puuhaa, vaan siitä on tullut houkutteleva harrastus, jonka aloittaminen on helppoa kenelle tahansa, kertoo hortoilu.fi -sivusto. Monia kiinnostaa villivihannesten terveellisyys ja vaikutukset hyvinvointiin. Villikasvit sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, kivennäisaineita ja muita terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kelan asiointipalvelu näyttää työttömän aktiivisuustiedot

Kelan asiointipalvelussa voi tarkistaa, minkä verran aktiivisuutta on kertynyt tammikuun alusta lähtien. Täyden työttömyysetuuden saamisen ehtona on aktiivisuus, jonka voi osoittaa tekemällä 18 tuntia töitä, tienaamalla yritystoiminnassa vähintään 241 euroa tai osallistumalla viitenä päivänä TE-palvelun järjestämään työllistymistä edistävään toimenpiteeseen. Aktiivisuuden pitää kertyä 65 maksupäivää kestävän tarkastelujakson aikana.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!