Turun vanhimmat varsinaiset asuinrakennukset ovat 1790-luvulta

Sirkkalankadun liepeillä on puutalo, joka on rakennettu 1790-luvulla. Siinä asutaan yhä. Sirkkalankadun liepeillä on puutalo, joka on rakennettu 1790-luvulla. Siinä asutaan yhä. Kuva: Heikki Möttönen

Missä ovat Turun kaupungin vanhimmat rakennukset, joissa edelleen asutaan? Turussa on edelleen runsaasti vanhoja asuinrakennuksia, vaikka vuonna 1827 roihunnut Turun palo harveni kovalla kädellä kaupungin rakennuskantaa. Turun museokeskuksen tutkija Sanna Kupila tutkii työkseen muun muassa Turun kaupungin vanhaa rakennuskantaa.

– Vanhimmat rakennukset tunnetaan jo entuudestaan, mutta esimerkiksi kaavoitusasioiden yhteydessä jonkin yksittäisen rakennuksen historia voidaan tutkia tavallista tarkemmin, hän muistuttaa.

Kupila pystyy suoralta kädeltä nimeämään kaupungin vanhimman rakennuksen, jossa edelleen asutaan.

– Tätä nyt ei ehkä haettu, mutta Turun linna on varmasti vanhin rakennus, jossa edelleen asutaan. Se linnan osa, missä asutaan, on 1500-luvulta, hän tarkentaa.

Kupila muistuttaa, että Turun kaupunki on laajentunut useaan otteeseen 1900-luvun aikana. Näiden laajennusten myötä kaupungin rakennuskantaan on liittynyt myös paljon perinteisiä maalaistaloja, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta.

– Hirvensalon Kaistarniemen Alitalossa on osia jopa 1600-luvulta. Myös Paattisilta löytyy vanhoja rakennuksia. Joissain rakennuksissa kellarit saattavat olla vielä vanhempia kuin itse talot, Kupila painottaa.

Myös kantakaupungista löytyy muutama todella ikääntynyt asuinrakennus.

– Sirkkalankatu 17:n ja Kotikatu 2:n sisäpihalla on punainen puutalo, joka on varmuudella 1790-luvulta. Se on jäänyt Käsityöläismuseon ulkopuolelle ja sitä uudistettu useaan otteeseen vuosien varrella. Linnakatu 29:stä, Marinan vierestä, löytyy samalta vuosikymmeneltä oleva talo, mutta se taitaa olla nykyään vain varastokäytössä, Kupila arvelee.

Oma lukunsa on edellä mainittu Käsityöläismuseo, joka tunnetusti pelastui Turun palolta. Se kävi muutamankin selviämistaistelun myös sen jälkeen. Aluetta aloitettiin tontittamaan jo 1780-luvulla. Käsityöläismuseosta ja sen mahdollisista viimeisistä asukkaista on ollut hieman ristiriitaista tietoa vuosien varrella liikkeellä.

Tutkija Leena Vuorio vastaa Käsityöläismuseon näyttely- ja tapahtumatoiminnasta ja häneltä tulee asian suhteen varmaa faktaa.

– Kolmessa alueen rakennuksessa asutaan edelleen. Asunnot on tietysti kunnostettu niin, että ne vastaavat nykypäivän vaatimuksia, Vuorio vahvistaa.

Käsityöläismuseon vanhimmat asumiskäytössä olevat rakennukset ovat aivan 1800-luvun alkuvuosilta.

Heikki Möttönen

Riistametsänhoito kiinnostaa metsänomistajia

Metsänomistajien suhtautumista riistametsänhoitoon selvitettiin kyselyllä. Metsänomistajat ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta palvelujen tarjonnan vähäisyys hidastaa käytännön toteutusta. Metsäammattilaisista lähes kaikki haluavat edistää riistametsänhoitoa työssään.

Hortoilu on nyt in

Villivihannesten kerääminen on suositumpaa kuin koskaan, ja hyvin nopeasti kasvava luontoharrastus Suomessa. Se ei ole enää vain kasvi- tai terveysintoilijoiden puuhaa, vaan siitä on tullut houkutteleva harrastus, jonka aloittaminen on helppoa kenelle tahansa, kertoo hortoilu.fi -sivusto. Monia kiinnostaa villivihannesten terveellisyys ja vaikutukset hyvinvointiin. Villikasvit sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, kivennäisaineita ja muita terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kelan asiointipalvelu näyttää työttömän aktiivisuustiedot

Kelan asiointipalvelussa voi tarkistaa, minkä verran aktiivisuutta on kertynyt tammikuun alusta lähtien. Täyden työttömyysetuuden saamisen ehtona on aktiivisuus, jonka voi osoittaa tekemällä 18 tuntia töitä, tienaamalla yritystoiminnassa vähintään 241 euroa tai osallistumalla viitenä päivänä TE-palvelun järjestämään työllistymistä edistävään toimenpiteeseen. Aktiivisuuden pitää kertyä 65 maksupäivää kestävän tarkastelujakson aikana.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!