Mies meni katolle mustissaan

Kuva: Tatjana Lind

Pinttyneissä käsityksissämme nuohooja työntää ison pölyviuhkaa muistuttavan välineen savupiippuun, tippuakseen sinne myöhemmin vahingossa itse, kuin Aku Ankoissa. Totuus lienee jotain arkisempaa. Sarjametalli Sisäilmapalvelut Oy:hyn kuuluva nuohousyritys Pieni Nokipoika tarjoaa nuohouksia ja ilmastoinnin putsauksia Naantalissa.

– Naantalin kaupungin alueella on piirinuohousjärjestelmä. Itse olen ollut täällä 15 vuotta ja alalla neljännesvuosisadan ja muistan kaikki tiedot, kertoo nuohoojamestari Sami Kilpinen.

– Kohteiden tulisijatyypti ratkaisevat nuohoustekniikan. Onko siellä takka, kiuas, keskuslämmityskattila ja minkälaisia hormeja on kyseessä? Sen mukaisesti valitsen harjan katolle, sekä hormin alipaineistajat. Sitten kun puhdistetaan tulisijan sisältä, valitsen sinne oikean kokoisen harjan, imurin ja harjauskauhan.

Nuohoojan ammatti vaatii sekä sosiaalisia että reagoinnin taitoja.

– Sosiaalinen on pakko olla, kun on ihmisten kodeissa ja heidän kanssaan tekemisissä. On hyvä olla myös joustava eli, silloin ei voi pitää liian tiukkaan kiinni omista suunnitelmistaan. Nuohoojan on osattava katsoa miten asukas reagoi ja mitä hän haluaa sinulta työstäsi. Joku haluaa jutella, toinen keittää kahvit. Laput silmillä nuohooja ei saa toimia, jokainen paikka ja ihminen on omanlaisensa. Fyysisen kunnonkin täytyy olla hyvä, ammatti vaatii jäntevyyttä ja ketteryyttä.

Naantalin alueen nuohouksessa korostuu Kilpisen mukaan pientalojen nuohous.

– Piirini on Naantalin keskusta ja Luonnonmaan saari. Firmani tekee käyntejä lähinnä omakotitaloissa ja muun muassa keskuslämmityskattilan omaavissa rivitaloissa.

Teknologiset innovaatiot ovat olleet vähäisiä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

– Suurin teknologinen apu on hormin alipaineistaja eli hormin päälle laitettava laite, mikä toimii akulla, joka imee hormista hienon noen pois. Kun aloitin 25 vuotta sitten, niin noki-imuri oli jo olemassa. Tälle alalle ei ole kauheasti tullut mitään uutta.

Asiakkaat saattavat aika ajoin olla varsin ajattelemattomia.

– Jos hormirakentamisvaiheessa tai remontoinnin yhteydessä ei mietitä yhtään nuohousta, on puhdistettavuus, huolto ja tarkastaminen vaikeaa.

– Suurin moka minkä asiakas voi tehdä, on jättää tikkaat pois katolta, naurahtaa Kilpinen.

– Olen kolme kertaa tippunut katolta alas. Minulla on kolme lasta, en viitsi järjettömiä riskejä enää ottaa, hän vakavoituu.

Kilpinen ohjeistaa asiakkaita olemaan itse aktiivisia, jotta hormikorjauksen korjaamisen saisi itselleen huokeaan hintaan.

– Hinta on niin tapauskohtaista. Muutama yritys Suomessa on aktivoitunut ja tarjoaa tarkastuksia. Asiakkaalle sanoisin, että kannattaa aina ottaa tarjous useammasta paikasta ja kilpailuttaa.

Kurt Hedborg

Riistametsänhoito kiinnostaa metsänomistajia

Metsänomistajien suhtautumista riistametsänhoitoon selvitettiin kyselyllä. Metsänomistajat ovat kiinnostuneita aiheesta, mutta palvelujen tarjonnan vähäisyys hidastaa käytännön toteutusta. Metsäammattilaisista lähes kaikki haluavat edistää riistametsänhoitoa työssään.

Hortoilu on nyt in

Villivihannesten kerääminen on suositumpaa kuin koskaan, ja hyvin nopeasti kasvava luontoharrastus Suomessa. Se ei ole enää vain kasvi- tai terveysintoilijoiden puuhaa, vaan siitä on tullut houkutteleva harrastus, jonka aloittaminen on helppoa kenelle tahansa, kertoo hortoilu.fi -sivusto. Monia kiinnostaa villivihannesten terveellisyys ja vaikutukset hyvinvointiin. Villikasvit sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, kivennäisaineita ja muita terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä.

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kelan asiointipalvelu näyttää työttömän aktiivisuustiedot

Kelan asiointipalvelussa voi tarkistaa, minkä verran aktiivisuutta on kertynyt tammikuun alusta lähtien. Täyden työttömyysetuuden saamisen ehtona on aktiivisuus, jonka voi osoittaa tekemällä 18 tuntia töitä, tienaamalla yritystoiminnassa vähintään 241 euroa tai osallistumalla viitenä päivänä TE-palvelun järjestämään työllistymistä edistävään toimenpiteeseen. Aktiivisuuden pitää kertyä 65 maksupäivää kestävän tarkastelujakson aikana.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!